Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2019. (XII.17.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat által alapított elismerések adományozásáról szóló 24/2012. (VI. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat által alapított elismerések adományozásáról szóló 24/2012. (VI.6.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Kitüntetési Rendelet) módosítására a következőket rendeli el:


1. §


A Kitüntetési rendelet 1. § (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

„k) Pedagógus díszoklevél.”


2. §


 A Kitüntetési Rendelet 13/K. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat az Oklevél adományozására minden évben felhívást tesz közzé. A felhívás minden év január 10. napjától elérhető az Önkormányzat hivatalos honlapján, valamint beszerezhető a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán. A felhívás megjelenéséről a polgármester gondoskodik.”

3. §


A Kitüntetési Rendelet 13/K. §-a a következő (1a)-(1b) bekezdésekkel egészül ki:

„(1a) A kérelmet a pedagógus vagy pedagógus munkát segítő munkakörben alkalmazott személy minden év március 1. napjáig nyújthatja be a polgármesternek. A kérelemhez mellékelten csatolni kell azokat a munkaügyi dokumentumokat, amelyek a megszakítás nélküli, folyamatos közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött éveket hitelesen igazolják.

(1b) Az (1a) bekezdésben meghatározott benyújtási határidő jogvesztő. Kérelem a jogosultság évét követően nem nyújtható be.”


4. §


A Kitüntetési Rendelet a következő alcímmel és a 13/U. §-sal egészül ki:


„Pedagógus díszoklevél


13/U. §


(1) Pedagógus díszoklevél adományozható (a továbbiakban: Díszoklevél) annak a nyugdíjas pedagógusnak, aki

a) a tárgyévben 50, 60, 65, 70 éve szerezte meg a pedagógus diplomáját, az Önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és legalább 20 évet pedagógus munkakörben töltött el, vagy

b) a tárgyévben 50, 60, 65, 70 éve szerezte meg a pedagógus diplomáját, és legalább 20 évet az Önkormányzat közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményben pedagógus munkakörben töltött el.

(2) Az Önkormányzat a Díszoklevél adományozására minden évben felhívást tesz közzé. A felhívás minden év január 10. napjától elérhető az Önkormányzat hivatalos honlapján, valamint beszerezhető a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán. A felhívás megjelenéséről a polgármester gondoskodik.

(3) A Díszoklevél adományozásának részletes szabályait, az adományozás rendjét, valamint a kérelemmel együtt benyújtandó kötelező mellékleteket a felhívás tartalmazza.

(4) A kérelem a kötelező mellékletekkel együtt minden év február 15. napjáig nyújtható be a polgármesternek. Kérelem a jogosultság évét követően nem nyújtható be.

(5) A Díszoklevél

a) Rákospalota, Pestújhely, Újpalota címerét,

b) az elismerésben részesített személy nevét,

c) a Díszoklevél adományozásának tényét, az adományozásról hozott döntés határozatszámát, az adományozás évét, az adományozás rövid indokát, valamint

d) a polgármester aláírását és az Önkormányzat pecsétjét

tartalmazza.

(6) A Díszoklevél mellé pénzjutalom jár, amelynek összege

a) az 50 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszerese,

b) a 60 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosa,

c) a 65 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszerese,

d) a 70 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszöröse.

(7) Az Oklevél odaítéléséről a polgármester dönt minden év április 30. napjáig.

(8) A Díszoklevelet ünnepélyes keretek között Pedagógus Nap alkalmából a polgármester adja át.”


Záró rendelkezések


5. §


Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.


dr. Lamperth Mónika sk.

jegyző

Cserdiné Németh Angéla sk.

polgármester



Mellékletek