Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 19/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelete

Az építményadóról szóló 68/2007. (12.18.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, a 6. § a), c), d), e) pontjában és 43. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§

Az építményadóról szóló 68/2007. (12.18.) Kgy. rendelet (a továbbiakban: építményadó rendelet) 4. § (1) - (3) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:

Adómentesség

4. § (1) Mentes az adó alól a magánszemély adóalany.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott mentesség nem vonatkozik a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 26. a), b) pontjában meghatározott vállalkozó magánszemély, továbbá más magánszemély üzleti célt szolgáló épületére, épületrészére.

(3) Mentesség esetén az adóalanyt adatbejelentési kötelezettség sem terheli.

2.§

Az építményadó rendelet 8. §-a a következő (3) - (7) bekezdéssel egészül ki:

      

(3) Az épületek, épületrészek esetén az adó mértéke:

Sorszám

Épület fajta

Adómérték Ft/m2/év

1.

Műhely

1200

2.

Műhely bővítmény

95

3.

Raktár

1200

4.

Raktár bővítmény

95

5.

Iroda

1300

6.

Üzemanyagtöltő állomás

1300

7.

Üzlet 200 m2 felett

1300

8.

Üzlet 199,99 m2-ig

1200

9.

Garázs, gépjárműtároló

600

10.

Lakás

720

11.

Üdülő

1200

12.

Egyéb (az 1-11. pont alá nem tartozó)

1200


(4)  A (3) bekezdéstől eltérően telephely-bővítés megvalósítása esetén a műhely bővítményre és raktár bővítményre vonatkozó adómértékek alkalmazhatóságának feltétele az e szakasz (5) - (7) bekezdéseiben meghatározott további feltételeknek való megfelelés.

(5)  A bővítési adómértékek az adóalany kérelme alapján a kérelem benyújtását követő egy adóév végéig alkalmazhatók.

(6) A bővítési adómértékek alkalmazhatóságának adóévében január 1-jei állapotnak megfelelően a vállalkozás átlagos statisztikai állományi létszáma legalább ugyanannyi legyen, mint a kérelem benyújtásának évét megelőző év utolsó naptári napján.

(7) A bővítési adómértékek megállapításának további feltétele, hogy az adóalany a telephely-bővítés megkezdését megelőzően adja be kérelmét az adóhatósághoz. Amennyiben jogszabály rendelkezése alapján a telephely-bővítés elvégzéséhez építéshatósági engedély vagy bejelentés szükséges, az adózó a tervezett munkát az építéshatóság engedélyével, illetve döntésével igazolja, míg az elvégzett munkát az építéshatóság által kiállított használatbavételi engedéllyel, illetve használatbavételi bejelentés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntéssel kell igazolnia. A kérelem benyújtása esetén meglévő feltételeket a kérelem benyújtásával egyidejűleg, az e szakasz (6) bekezdésében meghatározott feltételt az adóév január 31. napjáig kell a kérelmezőnek okirattal bizonyítania.

3. §

Az építményadó rendelet 11. §-a helyébe a következő szöveg lép:


Értelmező rendelkezések

11. § E rendelet alkalmazásában:

Üzemanyagtöltő állomás: üzemanyag-kereskedelmi, szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis- és nagykereskedelmi helyiség, illetve helyiség csoport, ideértve a lakástól vagy lakóingatlantól műszakilag el nem különíthető, a raktározás, tárolás célját szolgáló nyitott, értékesítést folytató helyet.

Üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis- és nagykereskedelmi helyiség, illetve helyiség csoport. Ilyen például a járműkereskedelmi, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató, idegenforgalmi, továbbá lakossági fogyasztási cikk javító-szolgáltató,  értékesítő hely, ideértve a lakástól vagy lakóingatlantól műszakilag el nem különíthető, fogyasztási cikk javító-szolgáltató tevékenység céljára kialakított helyet, a raktározás, tárolás célját szolgáló nyitott, értékesítést folytató helyet, valamint a különböző intézményekben, munkahelyeken üzemelő értékesítő helyeket is, valamint szerencsejátékban való részvétel célját szolgáló, továbbá beleértve a pénznyerő automaták üzemeltetésére szolgáló épületet és épületrészt.

Iroda: pénzügyi, banki, biztosítási, ügyvédi, ingatlan közvetítő, és egyéb közvetítő, utazási iroda, hirdetés szervezői, igazgatási, számviteli és ügyviteli tevékenység céljára szolgáló épület vagy épületrész.

Műhely: a fenti kategóriákba nem tartozó, ipari, gazdasági és szolgáltató tevékenység céljára kialakított épület vagy épületrész.

Raktár: raktározás vagy tárolás céljára szolgáló épület vagy épületrész.

Garázs, gépjárműtároló: a fenti kategóriákba nem tartozó, kialakításánál fogva gépjármű tárolására alkalmas, és attól nem eltérően használt épület, épületrész.

Lakás: a fenti kategóriákba nem tartozó, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 8. pontjában meghatározott épület, épületrész.

Üdülő: a fenti kategóriákba nem tartozó, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 20. pontjában meghatározott épület, épületrész.

Egyéb: A fenti kategóriákba nem tartozó épületek.

Telephely-bővítés: új, a vállalkozás termelő, gazdasági tevékenységét szolgáló épület építése, létesítése, illetve a meglévő épületeknek a telephely kihasználtságának növelését eredményező hasznos alapterületének növelése.

Bővítmény: telephely-bővítés során a vállalkozás meglévő telephelyén létrejött új épület, illetve a meglévő épület hasznos alapterületének újonnan megnövelt része.

Új épület: a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének az évében.

Üzleti célt szolgáló épület: olyan épület, épületrész, amelyet az adóalany vagy a használatára jogosult személy bevétel-, nyereség-, jövedelemszerzés érdekében használ, vagy ezzel kapcsolatosan költséget számol el, továbbá az olyan épület, épületrész, amely az ingatlan-nyilvántartásban történő megnevezése (pl. műhely, raktár, iroda, üzlet, panzió, csárda, gazdasági épület, stb.) alapján a tényleges használattól függetlenül üzleti cél használatára alkalmas.

4. §

Az építményadó rendelet 13. § számozása 12. §-ra módosul és ezzel a 12. § (1) bekezdésében az „az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. (Art.)” helyébe a következő szöveg lép:

az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.), továbbá az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.)

5. §

Hatályát veszti az építményadó rendelet 1. § (1) bekezdése, 4. § (4)-(5) bekezdése, 4/A. § - 4/G. §-a, 5. §-a, 9. §-a, 10. §-a, 1. számú - 2. számú melléklete.

6. §

E rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.