Mezőnagymihály községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019.(II.14.) önkormányzati rendelete

a fiatalok lakáshoz jutása helyi támogatásáról

Hatályos: 2019. 02. 15- 2022. 09. 04

Mezőnagymihály községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (II.14.) önkormányzati rendelete

a fiatalok lakáshoz jutása helyi támogatásáról

2019.02.15.

Mezőnagymihály Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában és a 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §.-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § Ezen rendelet célja, hogy elősegítse a Mezőnagymihályon életvitelszerűen élő, illetve letelepedni szándékozó fiatalok lakáshoz jutását, lakhatási problémájuk megoldását.

2. § Mezőnagymihály Község Önkormányzata a fiatalokat Mezőnagymihályi lakástulajdonuk megszerzéséhez támogatásban részesítheti.

A támogatás formái, mértéke és a jogosultak köre

3. § Mezőnagymihály Község Önkormányzata egyszeri támogatást nyújt a rászoruló fiatalok részére Mezőnagymihály Község közigazgatási területén belül

a) új lakás felépítéséhez,

b) új lakás megvásárlásához,

c) legalább 3.000.000,- Ft értékű, komfortos használt lakás megvásárlásához, mely esetében komfortfokozat a megvásárlást követően is kialakítható,

d.) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás és visszatérítendő kamatmentes kölcsön lehet.
e.) a visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatás arányát a Pénzügyi és Szociális Bizottság az egyedi kérelem elbírálásakor állapítja meg.

4. § (1) A támogatásra az éves költségvetési rendeletben meghatározott keret szolgál. Ha az adott év költségvetésében ilyen keret nincs meghatározva, arra az évre támogatási kérelem nem nyújtható be.

(2) A támogatás mértéke:

a.) Lakásvásárlás és építés esetén legfeljebb 400.000.-Ft,
b.) Egyedülálló kérelmező esetén legfeljebb 200.000.-Ft.
(3) A támogatás a lakásépítéshez, vásárláshoz szükséges saját erő kiegészítésére szolgál.
(4) A támogatásban részesülő részére a támogatás kifizetése az általa megjelölt számlára való utalással történik. Az átutalásról a Közös Önkormányzati Hivatal Mezőnagymihályi Kirendeltsége gondoskodik.

5. § Támogatásra a Mezőnagymihály Község közigazgatási területén lakást építő vagy vásárló szociálisan rászoruló fiatal személyek jogosultak.

6. § (1) A támogatás akkor állapítható meg, ha

a) A támogatási igény benyújtásakor a kérelmezők egyike sem töltötte be a 35. életévét.

b) a kérelmezőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának a támogatással érintett lakáson kívül lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga vagy az önkormányzat tulajdonában lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nincs, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta,

c) ha a kérelmező vagy házastársa (élettársa) még nem részesült önkormányzat által nyújtott lakásszerzési támogatásban.

d) kérelmező és házastársa (élettársa) a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év bejelentett állandó munkahellyel rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően támogatás megállapítható, ha a kérelmezőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint vele együttköltöző családtagjának

a) együttesen legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése, vagy öröklés útján került a tulajdonukba,

b) a tulajdonukban lévő lakás lebontását az építési hatóság elrendelte vagy engedélyezte,

c) haszonélvezettel terhelt lakás van a tulajdonukban és a haszonélvező a lakásban bent lakik.

(3) A támogatás építkezés esetén akkor állapítható meg, ha az építkezés megkezdődött. Ezen tény az E-építési napló megnyitásával igazolható.

(4) A támogatás megállapítása során döntéshozó az (1)-(3) bekezdésben szabályozott feltételek közül indokolt esetben egy feltételtől eltekinthet.

7. § A támogatás csak olyan kérelmező részére nyújtható, akinek állami szervvel és az önkormányzattal szemben semminemű tartozása nem áll fenn.

8. § (1) Közös tulajdon megszüntetését kivéve nem adható támogatás akkor, ha a támogatással az igénylő közeli hozzátartozójától vásárolja meg a lakást.

(2) Nem állapítható meg támogatás, ha a Képviselő-testület által a támogatás céljára biztosított keret összeg elfogyott.

(3) A (2) bekezdésben említett keret kimerülése esetén a kérelem az új keret megnyílását követően ismételten benyújtható.

A támogatás elbírálásának szabályai

9. § (1) A támogatás iránti kérelmeket Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatal Mezőnagymihályi Kirendeltségénél kell benyújtani

a) új lakás építése esetén az e-építési napló megnyitása napjától a használatba vételi engedély jogerőre emelkedéséig,

b) új és használt lakás vásárlása esetén a vonatkozó adás-vételi szerződés megkötésének napjától számított – a 8. §.(3) bekezdésének figyelembe vételével - 120 napon belül.

(2) A támogatás iránti kérelmek ügyében Mezőnagymihály Község Önkormányzatának Pénzügyi és Szociális Bizottsága dönt.

(3) A támogatottal az önkormányzat nevében támogatási megállapodást kell kötni. A támogatási megállapodást a polgármester és a jegyző együttesen írja alá.

(4) A támogatási megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a támogatást nyújtó nevét, székhelyét, azonosító adatait, nevében eljáró személyek neveit és beosztását,

b) a támogatott nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, személyi azonosítóját, lakcímét,

c) a támogatási összeg fedezetét biztosító költségvetési rendelet számát,

d) a támogatás nyújtásáról szóló határozat számát,

e) a megvásárolandó vagy építendő lakás alapadatait, így különösen az ingatlan címét, helyrajzi számát, vételárát, komfortfokozatát,

f) a támogatás formáját, jogcímét és összegét,

g) a támogatott hozzájárulását a jelzálogjog bejegyzéséhez,

h) a támogatott kötelezettségvállalását, hogy a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetése és annak későbbi módosítása, törlése iránt saját költségén eljár,

i) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,

j) az érintettek aláírását.

10. § (1) Az önkormányzat javára a támogatás összegének erejéig a támogatással megszerzett ingatlanra jelzálogjog kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

(2) A támogatási összeg kizárólag azt követően kerül folyósításra, hogy a kérelmező és az önkormányzat között létrejött a támogatási megállapodás, valamint a kérelmező az ingatlan-nyilvántartási eljárás lefolytatására alaki és tartalmi szempontból alkalmas jelzálogjog bejegyzési engedélyt aláírta.

(3) Abban az esetben, ha a támogatás folyósítását követően a jelen rendelet 14. §-a szerinti visszafizetési kötelezettség a kérelmezőt nem terheli, úgy az önkormányzat a kérelmező által írásban előterjesztett kérelemre – annak megvizsgálását követően – kiadja a jelzálogjog törlésére irányuló engedélyt.

11. § (1) A támogatás megítéléséről a kérelmező írásbeli értesítést kap, mely után a támogatási megállapodást a polgármester, a jegyző és a támogatott (kérelmező) 30 napon belül aláírja.

(2) Amennyiben az aláírás a kérelmező hibájából az adott határidőn belül nem történik meg, úgy a támogatást elveszíti.

12. § (1) A támogatás megállapítása során rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, illetve családot, ahol a támogatással megépülő vagy vásárolt lakásba együttköltöző családtagok egy főre eső havi nettó jövedelme a kérelem benyújtását megelőző három hónap alapján nem haladja meg a támogatás igénylésekori öregségi nyugdíj legkisebb összegének hatszorosát.

(2) Az egy főre jutó havi jövedelmet a kérelem benyújtását megelőző három hónapban elért összes jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani.

(3) E rendelet alkalmazásában együttköltöző családtagnak kell tekinteni a kérelmezőt, házastársát, élettársát, gyermekét (vérszerinti gyermekkel esik egy tekintet alá az örökbefogadott és nevelt gyermek), a kérelmező vagy házastársa, élettársa szülője (mostoha és nevelőszülője), nagyszülője, testvére, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy a munkaképességét legalább hatvanhét százalékban elveszítette.

(4) A (3) bekezdésben felsorolt személyeket a támogatásra való jogosultság szempontjából csak akkor szabad figyelembe venni, ha

a) a kérelmezővel – a házastársat és gyermekeit kivéve - legalább egy éve közös háztartásban élnek és

b) a kérelmezővel a támogatással épített, vásárolt lakásba együtt költöznek be,

c.) a támogatott vállalja, hogy a támogatási megállapodás aláírását követően az ingatlanba 1 éven belül életvitelszerűen beköltözik.

13. § (1) A támogatásra való jogosultság elbírálása érdekében a támogatást igénylő köteles saját maga és együttköltöző hozzátartozói személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni.

(2) Köteles továbbá a támogatást igénylő

b) építkezés esetén az építési telek hiteles tulajdoni lapját, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést becsatolni, valamint az e-építési napló megnyitását igazolni.

Visszafizetési kötelezettség keletkezése

14. § (1) A támogató a támogatás teljes összegét a visszafizetéskor érvényben lévő Polgári törvénykönyvben meghatározott kamataival együtt visszakövetelheti, ha

a.) a támogatás felhasználása nem a támogatási szerződésben foglalt célra történt,
b.) a támogatási kérelem benyújtása során kérelmező valótlan adatokat közölt,
c.) a támogatással épített, vásárolt lakást támogatott a támogatástól számított 10 éven belül elidegenítette, kivéve ha az elidegenítést követő 1 éven belül Mezőnagymihály községben másik lakást vásárolt
d.) a 12. §. (4) bekezdés c.) pontja nem valósul meg.
(2) Mezőnagymihály Község Önkormányzata Pénzügyi Ügyrendi és Szociális, Bizottsága a támogatás nyújtását követő 10 éven belül jogosult a támogatási szerződésben foglaltak érvényesülésének ellenőrzésére.

Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Mezőnagymihály Község Önkormányzat képviselő-testületének az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 10/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Benyújtandó:
Mezőnagymihály Község Önkormányzata
3443 Mezőnagymihály, Kossuth u. 56., Tel.: 49/524-001

KÉRELEM
a fiatalok lakáshoz jutása helyi támogatásának igényléséhez

I. Az igénylő:

1./ Neve:.............................................................................................................................
2./ Születési neve:.............................................................................................................
3./ Anyja neve: ...................................................................................................................
4./ Születési helye: ................................................... születési ideje: ................................
5./ Családi állapota: ......................................állampolgársága:............................................
6./ Személyi igazolvány száma: ............................................................................................
7./ Adóazonosító száma:..................................TAJ:...........................................................
8./ Foglalkozása (munkaköre, beosztása):.............................................................................
9./ Munkahelye megnevezése, címe: ....................................................................................
..........................................................munkaviszony létesítésének ideje:……….................
10./ Lakóhely (állandó lakcím)..............................................................................................
11./ Tartózkodási hely (ideiglenes)........................................................................................
12./ Telefonszám: ..............................

II. Az igénylő házastársa/élettársa:*

1./ Neve:.............................................................................................................................
2./ Születési neve:.............................................................................................................
3./ Anyja neve: ...................................................................................................................
4./ Születési helye: ................................................... születési ideje: ................................
5./ Családi állapota: ......................................állampolgársága:............................................
6./ Személyi igazolvány száma: ............................................................................................
7./ Adóazonosító száma:......................................TAJ:.........................................................
8./ Foglalkozása (munkaköre, beosztása):.............................................................................
9./ Munkahelye megnevezése, címe: ....................................................................................
................................................... munkaviszony létesítésének ideje:……........................
10./ Lakóhely (állandó lakcím)..............................................................................................
11./ Tartózkodási hely (ideiglenes)........................................................................................
12./ Telefonszám: ..............................

III. Az igénylővel és házastársával (élettársával) közös háztartásban élő és velük együtt költöző családtagok felsorolása:

Név

Születési idő

Rokoni kapcsolat

Foglalkozás







IV. Az igénylő:* egyedülálló, gyermektelen fiatal házas, egy gyermekes fiatal házas, gyermekét egyedül nevelő szülő, élettársi kapcsolatban él.

V. Az igénylő és vele közös háztartásban élő és együtt költöző családtagjainak jelenlegi lakáshasználati jogcíme:

bérlő, (bérlőtárs), tulajdonos (tulajdonostárs), jogcímnélküli lakó, szívességi lakáshasználó, családtag, albérlő, ágybérlő, egyéb és pedig:...............................................

VI. Az igénylő a helyi támogatást milyen célra kéri:*

1./ lakásépítéshez 2./ lakásvásárláshoz
3./ résztulajdonnal rendelkezik az ingatlanban és közös tulajdon megszüntetését kívánja biztosítani

VII. Az építeni, vásárolni kívánt ingatlan vagy résztulajdon: Mezőnagymihály,

.......................................u. ........... sz. .......... em. .......... ajtó, hrsz.: .........................
A lakás alapterülete: ..............m2 szobáinak száma:.............. .
1./ Büntetőjogi felelősségem/felelésségünk tudatában kijelentem/kijelentjük, hogy*
- sem nekem (nekünk) – mint kérelmező(k)nek – sem pedig, kiskorú gyermekemnek/gyermekünknek, valamint a velem/velünk együttköltöző családtagjaimnak/családtagjainknak a támogatással érintett lakáson kívül lakástulajdonom/lakástulajdonunk, állandó lakáshasználati jogom/ jogunk vagy az önkormányzat tulajdonában lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonyom/jogviszonyunk nincs*
- tulajdonomban (tulajdonunkban) van .........................................város (község) ...........................utca ......hsz. ....em. ....ajtó alatti lakás ...... tulajdoni hányadban.
az ingatlan lakott, haszonélvezettel terhelt*,
öröklés vagy ajándékozás útján került a tulajdonomba/tulajdonunkba*
- pénzintézeti hitelt igénybe veszek(ünk) igen - nem *
- az ingatlan tulajdonjogát közeli hozzátartozómtól szerzem meg igen - nem *
2./ Kérem (kérjük) a helyi támogatás összegét az alábbi pénzintézethez átutalni *
Pénzintézet neve: ……………………………………………………………………………………
Bankszámlaszám: …………………………………………………………………………………..
3./ Kijelentem, (kijelentjük), hogy Mezőnagymihály településen még nem részesültem/részesültünk első lakáshoz jutók vagy lakásszerzési támogatásban.*
Kijelentem, (kijelentjük), hogy Mezőnagymihály településen …………… évben már részesültem …………………..Ft összegben első lakáshoz jutók vagy lakásszerzési támogatásban.*
4./ Tudomásul veszem (vesszük), hogy amennyiben a támogatás elnyerésére irányuló eljárásban jogosultságomat (jogosultságunkat) befolyásoló, valótlan adatokat közlök (közlünk) úgy ez a támogatásból való kizárásomat (kizárásunkat) vonja maga után, illetve a szerződéskötés megtörténte után a Polgármester jogosult a szerződést egyoldalúan felbontani.
5./ Tudomásul veszem(vesszük), hogy a támogatás odaítélését követően megállapodást kell kötnünk az Önkormányzat rendeletében meghatározott szabályok szerint a polgármesterrel.
6./* - Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy élettársi kapcsolatban, közös háztartásban együtt élünk …….. óta, ……………………………………………………………………..………….………… lakcímen.
- Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy különböző bejelentett lakcímünk ellenére egy háztartásban élünk ……… óta.
- Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a megvásárolni kívánt lakás közös tulajdonunkba kerül.
7./ - Vállalom/vállaljuk, hogy a támogatási megállapodás aláírását követően az ingatlanba 1 éven belül életvitelszerűen beköltözök/beköltözünk.
A kérelmező, valamint az együtt költözők havi jövedelme forintban:

A

B

C

1.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

2.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

ebből közfoglalkoztatásból származó:

3.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

4.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7.

Egyéb jövedelem


8.

Összes jövedelem


Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki) ___________ Ft/hó.
A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat 1-7 pontjaiban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.)
A kérelemhez csatolni szükséges továbbá
1.) Adás-vételi szerződés másolata
2.) Munkaszerződés(ek) másolata
3.) A kérelem benyújtását megelőző három hónapban elért összes jövedelemről kiállított munkáltatói igazolás
4.) A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól tartozásmentes igazolás
Kelt: ……………………………….. ……….. év ………. hó ….. nap
…………………………….. …………………………………
igénylő házastárs/élettárs*
* Jellel jelölt pontoknál a megfelelő szöveget kérjük aláhúzni.