Pányok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (III.7.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 03. 08- 2020. 12. 09

Pányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§. A rendelet célja, hogy Pányok község lakosainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Pányok Községi Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.


2.§. Az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Pányok község minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.


3.§. A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.


2. Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai


4.§.  Az önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:

a)      a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b)      a település és a vonzáskörzete természeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus és az idegenforgalom fejlesztése, támogatása,

c)      a község közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése, hagyományőrző közösségek működésének segítése,

d)      a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése,

e)      az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása,

f)      együttműködés a helyi civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel,

g)      a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása,

h)      a kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése,

i)       szabadtéri közösségi színtér kialakítása,

j)       bekapcsolódás az országos, a regionális, a térségi idegenforgalmi hálózatokba.


5.§.  Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

a)      az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok és nyelvtanfolyamok szervezése, az egyéni kulcskompetenciák fejlesztése a közösségi művelődés különböző formáin keresztül,

b)      a község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c)      az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d)      az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e)      a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f)      a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

g)      a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

h)      az „európai lét” kulturális vetületének megvalósítása,

i)       egyéb művelődési lehetőségek biztosítása feladatkörében.


3. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei


6.§. (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátására közművelődési intézményeket, közösségi színtért biztosít, melyek működtetése érdekében közművelődési megállapodást köt.

(2) A képviselő-testület közösségi szintér színhelyéül a Pányok, Fő u. 36. szám alatti, Pányok, 92/1 hrsz-ú, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant, Közösségi Házat jelöli ki.


4. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


7.§. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.


5. A közművelődési feladatellátás finanszírozása


8.§. (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és a pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2) E rendelet 3-4. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) A közművelődési helyszín és alapellátás biztosításán túl a finanszírozás módja elsősorban feladatfinanszírozás, amely pályázati keretek között zajlik külön önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek szerint, és a feladatok ellátásához szükséges részbeni vagy teljes támogatás pályázati úton nyerhető el.


6. Záró rendelkezések


9.§. E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 8/2013. (VII. 05.) számú rendelet hatályát veszti.