Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 2/2019. (II.15.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 16- 2019. 02. 16

Beremend Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.). 1. §-ának (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában,, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § -ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény 74. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzbeli és természetbeni támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 26.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:



1. §      A pénzbeli és természetbeni támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.) a 21. §-t követően a következő II/A. Fejezettel, 13/A. alcímmel és 21/A. §-sal egészül ki:


II/A. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások


13/A. Köztemetés


21/A. § (1) Kérelemre mentesíthető a köztemetés költségeinek megtérítése alól az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és vagyona nincs.

(2) Kérelemre a köztemetés költségének megfizetése alól legfeljebb a költségek 20%-ának mértékéig mentesíthető, az eltemettetésre köteles személy, amennyiben családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét nem haladja meg, a fennmaradó 80% tekintetében részletfizetés engedélyezhető.

(3) Kérelemre, a köztemetés költségének megtérítésére részletfizetés engedélyezhető, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, az eltemettetésre köteles személy részére, ha családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.„


2. §      Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.






                   Theisz Ferenc                                                                   Dr. Kerekes Ferenc

                    polgármester                                                                              jegyző


Kihirdetve: 2019. február 15-én


                                                                                                            Dr. Kerekes Ferenc

                                                                                                                      jegyző