Cegléd Város Önkormányzata 2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 01- 2019. 03. 01

Cegléd Város Önkormányzata

2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról



Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázati támogatásra való jogosultságot hiteles, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lappal kell igazolni. Több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát is csatolni kell.”


(2) Az Ör. 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Jogszerű használó, kezelő esetében a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát is csatolni kell. Több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát csatolni kell.”


(3) Az Ör. 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázónak köztartozása nem lehet. Erről a pályázat benyújtásakor nyilatkozni kell. A támogatást elnyert pályázó a nemleges köztartozásról szóló, 30 napnál nem régebbi önkormányzati adóhatósági igazolást legkésőbb a támogatási szerződés megkötésének időpontjáig köteles pótolni.”


2. § Az Ör. 11.§-a a következő, c) ponttal egészül ki:


11. § Jogi személy vagy egyéni vállalkozó tulajdonában lévő építmény estén a 10. § (1)- (9) bekezdések rendelkezéseiben foglaltakon túl benyújtandó:…

c) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított nemleges adó- és köztartozásról szóló igazolás.”


3. § (1) Az Ör. 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pénzügyi elszámolás benyújtásának és jóváhagyásának rendje: a pályázatra benyújtott teljes költségvetésről szóló elszámolást a pályázó a felújítás megvalósulását követő harminc napon belül – de legkésőbb a tárgyév november 30. napjáig – köteles elkészíteni és benyújtani.”


(2) Az Ör. 17. § a következő, (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A benyújtott pénzügyi elszámolást a Gazdasági Bizottság jogosult elbírálni és jóváhagyni.”


4. § Az Ör. 18. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben a pályázó a tárgyév november 30. napjáig az elszámolást nem tudja benyújtani, egy alkalommal kérheti a támogatás átütemezését a következő évre.”


5. § Az Ör. 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem kaphatja meg a támogatást az a pályázó:

a) akinek az elszámolását a Gazdasági Bizottság nem fogadta el vagy

b) aki az elszámolását legkésőbb a tárgyév november 30. napjáig nem nyújtotta be, vagy

c) akinél a városi főépítész helyszíni ellenőrzése feltárta, hogy nem a településképi bejelentési eljárás hatósági döntésében foglaltak szerint végezte el az építési tevékenységet.”


6. § Az Ör. a következő, 6a. alcímmel és 21/A. – 21/D. §-okkal egészül ki:


„6a. Arculati elismerések


21/A. § (1) A városban új építészeti érték teremtése, vagy a hagyományos értékek megőrzése érdekében minden évben „Cegléd Város Építészeti Díja” (a továbbiakban: Építészeti Díj) adományozható annak az épület tulajdonosnak, aki Cegléd közigazgatási területén az aktuális évben vagy legfeljebb egy évvel korábban felépített/használatba vett új, vagy meglévő épület felújításával, átalakításával a városkép minőségi fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához, példaként szolgáló megjelenésével az épített környezet minőségének javításához hozzájárult.

(2) Évente legfeljebb egy Építészeti Díj adományozható.

(3) Az Építészeti Díj emlékéremből, díszoklevélből és homlokzatra rögzíthető emléktáblából áll.

(4) Az emlékérem 100 mm átmérőjű, bronzból készült kétoldalas vésett érem. Az érem felszíne a város építészeti kontúrját és a „Cegléd Város Építészeti Díja 20XY” feliratot tartalmazza, az érem hátoldalán Cegléd város címere, alatta a „Cegléd” felirat található.

(5) A díszoklevél A4-es méretű, borítóba helyezett díszes irat, melyen az érem motívumai láthatók a következő szöveggel:

„Cegléd Város Építészeti Díja ........................................(név, elnevezés) részére, annak elismeréseként, hogy a tulajdonában lévő Cegléd, ………………- (közterület neve) …… (házszám) szám alatti épület létrehozása (vagy) felújítása, átalakítása megjelenésében példaként szolgál, és hozzájárul a városkép minőségi fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához, minőségének javításához.

Cegléd városának Önkormányzata nevében!

Cegléd, 20…. október ….                                …… polgármester”

(6) A díjazott épület homlokzatára rögzíthető emléktábla kerámia, vagy tűzzománcból készült, legfeljebb A5-ös, de az épület utcafronti homlokzatához arányos méretű tábla, a következő festett szöveggel:

„Cegléd Város Önkormányzata az épület tulajdonosát 20…-ben Cegléd Város Építészeti Díja elismerésben részesítette.”


21/B. § (1) Cegléd város minőségi üzletportálja díj” (a továbbiakban: Üzletportál Díj) adományozható a városkép-minőségi fejlődését szolgáló üzlet utcai kirakata, cégfelirata, Cegléd kereskedelmi építészete és üzlet dekorációs kultúrája előmozdításához példaként szolgáló utcaképi megjelenés elismerésére.

(2) Évente egy Üzletportál Díj adományozható, és ez az arculati elismerés a következő évben megismételhető.

(3) Az Üzletportál Díj emlékéremből, díszoklevélből és a kirakat felületére ragasztható matricából áll.

(4) Az emlékérem 100 mm átmérőjű, gravírozható fémötvözetből készült kétoldalas érem. Az érem felszíne a város építészeti kontúrját és a „Cegléd Város Minőségi Üzletportálja Díj 20XY” feliratot tartalmazza, az érem hátoldalán Cegléd város címere, alatta a „Cegléd” felirat található.

(5) A díszoklevél A4-es méretű, borítóba helyezett díszes irat, melyen az érem motívumai láthatók a következő szöveggel:

Cegléd Város Minőségi Üzletportálja Díj ........................................(név, elnevezés) részére, annak elismeréseként, hogy a tulajdonában lévő Cegléd, ………………- (közterület neve) …… (házszám) szám alatti üzlet utcai kirakata vagy cégfelirata megjelenésében példaként szolgál, és  hozzájárul Cegléd kereskedelmi építészete és üzlet dekorációs kultúrája előmozdításához

Cegléd városának Önkormányzata nevében!

Cegléd, 20…. október ….                                          …… polgármester”

(6) A díjazott üzlet kirakatára ragasztható matrica legfeljebb A5-ös, de a kirakat megjelenéséhez arányos méretű matrica, a következő festett szöveggel:

„Cegléd Város Önkormányzata az üzlet tulajdonosát 20…-ben Cegléd Város Minőségi Üzletportálja Díj elismerésben részesítette.”


21/C. § (1) Arculati Elismerés odaítélésére bárki javaslatot tehet. A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt épület, vagy üzletegység

a) címét,

b) tulajdonosának nevét, elérhetőségét,

c) a javaslat indokául szolgáló leírást,

d) közterületről készített fényképeit,

e) Építészeti Díj esetében a c) pont szerinti leírás megértéséhez szükséges mértékű, léptékű, építészeti tervlapjait.

(2) A javaslat keretében beküldött dokumentáció egy Pdf formátumú, digitális állományból és legfeljebb 3 db A3 formátumú, színes kivitelű papír nyomatból állhat.

(3) A javaslattétel érdekében felhívást kell közzétenni az önkormányzat hivatalos lapjában és honlapján, megjelölve a javaslatok beérkezésének határidejét, helyét, módját.

(4) Az elismerések adományozására vonatkozó javaslatokat a felhívásban meghatározott határidőn belül lehet benyújtani.


21/D. § (1) Az Arculati Elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján határoz, legkésőbb az augusztusi rendes ülésén.

(2) A polgármester az Arculati Elismerések odaítéléséről szóló előterjesztéséhez kikéri az alábbi tagokból álló bizottság (a továbbiakban: Díjbizottság) véleményét:

a) a polgármester,

b) az alpolgármester(ek),

c) Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a kulturális örökség helyi védelme feladatkörében véleményezést gyakorló állandó bizottsága részéről delegált tag,

d) a VÁRVAG Nonprofit Kft. ügyvezetője,

e) a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője,

f) Cegléd Város Önkormányzatának főépítésze,

g) a Pest megyei Építész Kamara részéről delegált személy,

h) a Ceglédi Alkotók Egyesület részéről delegált személy,

i) a Városvédő és Szépítő Egyesület részéről delegált személy.

(3) Az Arculati Elismerések átadására minden évben az Építészet Hónapja alkalmából, valamely októberi városi rendezvény során kerül sor. Az önkormányzat Arculati Elismeréseit a polgármester vagy megbízottja adja át.

(4) Indokolt esetben az elismerés átadására a (3) bekezdéstől eltérő időpontban is sor kerülhet, melyet a polgármester jogosult meghatározni.”


7. § Az Ör. 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.


8. § Az Ör. 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.


9. § (1) Ez a rendelet 2019. március 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, két napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.


Dr. Diósgyőri Gitta sk.

Takáts László sk.

címzetes főjegyző

polgármester


------


1. melléklet a 2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelethez


A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1. mellékletének „IV. KÖTELEZŐEN CSATOLANDÓ DOKUMENTUMOK (MELLÉKLETEK)” című pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„IV. KÖTELEZŐEN CSATOLANDÓ DOKUMENTUMOK (MELLÉKLETEK)

Mellékletek:

„A” melléklet: tervezési jogosultsággal rendelkező építésztervező által készített tervdokumentáció egy nyomtatott példánya, valamint:

aa) eredeti állapotot ismertető műszaki leírás,

ab) amennyiben fellelhető archív tervdokumentáció, archív kép, történeti leírás.

ac) a felújítani kívánt építmény, építményrész bemutatása 3-10 db színes fényképpel a beavatkozás előtti állapotról.

ad) az épület jelenlegi állapotának leírása, a tervezett felújítás ütemezése, és az eddig igénybe vett támogatások leírása.

ae) a polgármester településképi bejelentési eljárás keretében hozott hozzájáruló határozatának másolata


„B” melléklet: A felújítás részletes költségvetése.


„C/1” melléklet: Jogi személy esetében: a pályázó azonosító adatait igazoló dokumentumok:

ca) kivonat a szervezet nyilvántartott adatairól,

cb) lekérdezés a cégjegyzékből


„C/2” melléklet: Magánszemély esetében: a pályázó azonosító adatait igazoló dokumentumok

cc) személyazonosító igazolvány,

cd) lakcímet igazoló hatósági igazolvány,

ce) adóigazolvány


„D/1” vagy „D/2” melléklet: Kötelezettségvállalási nyilatkozat;


„E” melléklet: Számlavezető intézet által hitelesített okirat a bankszámla meglétéről


„F” melléklet: A támogatási kérelemmel érintett ingatlan hiteles tulajdoni lapja, használó esetében a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata a pályázati részvételhez. Több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata;


„G/1” melléklet: Jogi személy esetén: igazolások nemleges köztartozásról:

ga) Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított nemleges adó- és köztartozásról szóló igazolás,

gb) önkormányzati adóhatósági igazolás.


„G/2” melléklet: Magánszemély esetén önkormányzati adóhatósági igazolás


„H/1” vagy „H/2” melléklet: Nyilatkozat arról, hogy a pályázó rendelkezik a költségvetésben szereplő összeg igényelt támogatáson felüli részével. Társasház, lakásszövetkezet esetében az erre elkülönített összegről fedezet igazolás csatolandó.


„I/1” vagy „I/2” melléklet: A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról vagy hiányáról szóló nyilatkozat (érintettség esetén közzétételi kérelemmel egyetemben).”

-------

2. melléklet a 2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelethez


„3. melléklet a 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelethez


TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS

amely létrejött egyrészről

Cegléd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat)

Képviseli: ………………. polgármester

A szerződést ellenjegyzi: ……………………. jegyző

Pénzügyi ellenjegyző: …………………...., a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Iroda vezetője

Székhely: 2700 Cegléd, Kossuth tér 1.

MÁK törzsszám: 731234

Adószám: 15731230-2-13

Számlavezető pénzintézet és számlaszám: …………………………………………………………..,

mint Támogató,


másrészről

támogatott jogi személy neve:

székhely:

képviseli:

adószám:

bankszámlaszám:


magánszemély esetén: támogatott magánszemély neve:

lakcím:

születési hely, idő:

anyja neve:

adóazonosító jele:

bankszámlaszám:

mint Támogatott


együtt: Szerződő Felek

között alulírott helyen és időben, a következő feltételekkel:


1. Szerződő felek megállapodnak, hogy Támogató Cegléd Város Önkormányzatának ……. évi költségvetésében tervezett védett építészeti értékek támogatási rovatának terhére – a Képviselő-testület ……/…... (…...) önkormányzati határozata alapján …..,- Ft, azaz …… forint összegű, utólagos finanszírozású támogatást nyújt a Támogatott javára, a Cegléd, ……………………. utca … hsz…….hrsz. alatti helyi egyedi védett építészeti érték (felújítás pontos megnevezése:……) felújítására.

2. Támogató kötelezettséget vállal arra, hogy az 1. pontban jelölt támogatást a támogatási szerződésben részletezett elszámolás bizottsági jóváhagyását követően a Támogatott által megadott bankszámlára utalja át.

3. Támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatást kizárólag az 1. pontban foglalt ……/…... (…...) önkormányzati határozatban és a Támogatott pályázati anyagában megjelölt célra használja fel.

4. Támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy jelen támogatási szerződés szerinti felújításról tételes pénzügyi elszámolást készít a felújítás befejezését követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyév november 30. napjáig. Amennyiben a Támogatott tárgyév november 30. napjáig az elszámolást nem tudja benyújtani, kérheti a támogatás átütemezését a következő évre. Erre csak indokolt esetben, a Gazdasági Bizottság jóváhagyó döntését követően kerülhet sor.

5. A Támogatott a támogatás szabályszerű felhasználását számlával, illetve bizonylattal – az eredeti számlák és banki átutalás esetén a bankszámlakivonatok bemutatásával és azok másolatainak csatolásával – köteles igazolni.

6. A támogatás összegének felhasználásáról szóló pénzügyi elszámolás mellékletét képezik a felhasználást igazoló bizonylatok – eredeti számlák; banki átutalás esetén a bankszámlakivonatok és azok két példányban elkészített hitelesített másolatai –, melyeket a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal ellenőriz, azokat igazolja és postai megküldés esetén az eredeti számlákat, bizonylatokat a Támogatottnak visszaküldi.

6.1. Az elszámolás során benyújtott eredeti számlára kérjük rávezetni a következőket:

 „A számlán szereplő Tétel/ek (vagy ebből …..- Ft összeg) kizárólag Cegléd Város Önkormányzata felé elszámolva a …….. iktatószámú támogatási szerződésre.”

Dátum, aláírás, bélyegzőlenyomat

6.2. A fenti záradékot tartalmazó számláról készült másolatokra kérjük rávezetni a következőket:

A számlamásolat hiteles, tartalma az eredetivel megegyező.”

Dátum, aláírás, bélyegzőlenyomat

7. Támogatott tudomásul veszi, hogy a Támogató ellenőrzi a támogatás jogcím szerinti felhasználását. Támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatás felhasználásával kapcsolatos valamennyi iratba betekintést enged és az ellenőrzéshez szükséges adatokat rendelkezésre bocsátja, biztosítja a helyszíni ellenőrzést.

8. Támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatásból, az 1. pontban foglalt önkormányzati határozat értelmében, az érintett építmény homlokzatán, a helyi egyedi védelem táblájával arányos méretben, a következő feliratú táblával a támogatást megjelöli:


Cegléd Város Építészeti Értékeinek Megóvása- 20XX ”

A felújítás Cegléd Város Önkormányzatának támogatásával történt.

9. A Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a támogatási szerződésben foglaltak teljesítése során egymással együttműködnek, egymást kölcsönösen tájékoztatják.

10. Amennyiben a Támogatott a 4. pontban rögzített elszámolási határidőt nem tartja be, az a támogatói döntés visszavonásával jár, a megítélt összeg nem kerül kifizetésre.

11. Jelen megállapodás elválaszthatatlan mellékleteit képezik az alábbiak:

11.1. Támogatott Képviselő- testületi döntést megalapozó pályázati anyag,

11.2. A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról vagy hiányáról szóló nyilatkozat (érintettség esetén közzétételi kérelemmel egyetemben),

11.3. Kötelezettségvállalási Nyilatkozat, valamint

11.4. A támogatás elszámolási lapja annak számla/bizonylat mellékleteivel.

12. A megállapodásban nem szabályozott kérdésekre a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Cegléd Város településkép védelméről szóló 37/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelete, valamint Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet rendelkezései az irányadók.

Jelen, … számozott oldalból álló támogatási szerződést a Felek a közös elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt – a képviseleti jogosultság szabályainak megfelelően – 3 eredeti, magyar nyelvű példányban jóváhagyólag aláírták.


Kelt: Cegléd, 20……. év ……………. hó …………nap


Támogató részéről:                                                                Támogatott részéről:

…………………………………….                                         ……………….……………………..

polgármester                                                                                      aláírás

Cegléd Város Önkormányzata


      P.H.


Ellenjegyzem:

………………………………………

jegyző


Pénzügyi ellenjegyzés kelte:………………..


………………………………..

   pénzügyi irodavezető

   Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal

----------