Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 02. 28- 2021. 12. 22

Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

  1. A rendelet célja

1. §  A rendelet célja, hogy Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei szerint meghatározza a község közművelődési feladatait.

  1. A rendelet hatálya

2.§ A rendelet hatálya kiterjed Kemenessömjén Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, az önkormányzat közművelődési funkciót ellátó közösségi színterére, közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott szervezetekre.

  1. Az önkormányzat által vállalt közművelődési feladatok

3. §  (1) Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontja szerint ellátja a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását, ezen belül különösen:

a) az önkormányzat támogatja a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében helytörténeti, településismertető kiállítások, hagyományőrző- és falunapi rendezvények, találkozók, műsorok szervezését,

b) az önkormányzat támogatja a világi, az egyházi, és helyi ünnepek kultúrájának gondozását, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését, az önkormányzat a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,

c) az önkormányzat lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi civil közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,

d) a kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében az önkormányzat kapcsolatot épít, kulturális együttműködést folytat más települések önkormányzataival közművelődési intézményeivel, szervezeteivel.

e) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez az önkormányzat biztosítja a közművelődési tevékenység gyakorlásához a célnak megfelelő, esztétikus környezetet, a megfelelő infrastruktúrát.

  1. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4.§  (1) A Kultv 78/I. §-ában foglaltak szerint a rendelet 3. §-ban felsorolt feladatokat saját fenntartású közösségi színtér működtetésével látja el, a feladat ellátása céljából közművelődési megállapodást köthet.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a helyi közművelődés támogatását a könyvtári szolgáltatás fenntartásával, költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával biztosítja.

(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez közösségi színtérként az önkormányzati tulajdonban álló 9517 Kemenessömjén, Berzsenyi u. 21. szám alatti épületet, a Kultúrotthont biztosítja. Rendezvények helyszínéül a Berzsenyi Alkotóház és Pince is az önkormányzat rendelkezésére áll.

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik a lakossággal és a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárral (9700 Szombathely Dr. Antall József tér 1.).

(2) Az (1) bekezdés szerinti együttműködés során az önkormányzat egyes közművelődési feladatait közművelődési megállapodás keretében a helyben működő, közművelődési célokat is alapszabályukban feltüntető és megvalósító nonprofit szervezetek útján is elláthatja.

(3) Amennyiben a Kultv -ben foglaltak szerint Közművelődési Kerekasztal kerül létrehozásra a településen, akkor a közművelődési megállapodás csak a Kerekasztallal történt egyeztetést követően köthető meg.

  1. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6.§ (1) A Kultv. és e rendelet által meghatározott közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási ellenőrzési jogkört a Képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja és ellátja a közösségi színtér tekintetében a fenntartással és működtetéssel kapcsolatos feladatokat.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület szabályozza a közösségi színtér használatát és biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színtér fenntartásához szükséges, jogszabály szerinti szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el.

(4) Az önkormányzat közösségi színterének szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámoló alapján látja el.



  1. A közművelődési feladatok finanszírozásának alapelvei

7. §  Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.


7. Záró rendelkezések

8. §  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról.


Kemenessömjén, 2019. február 26.


            Kurucz Attila                                                            Hérincsné Szenteleki Csilla 

           polgármester                                                                            jegyző



A rendelet kihirdetve: 2019.02.27.


                                                                       Hérincsné Szenteleki Csilla 

                                                                                       jegyző