Oroszi Község Önkormányzata Képviselő testületének 2/2019. (II.27.) önkormányzati rendelete

Oroszi Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 28- 2020. 06. 30

Oroszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületére.


(2) A rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás folyamatainak belső ellenőrzésével ellenőrzi.



2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 30.847.748.- forintban,

b) kiadási főösszegét 30.847.748.- forintban

állapítja meg.


(2) Az önkormányzat 2019. évi költségvetési főösszesítőjét az 1. melléklet tartalmazza.


3. § a) A költségvetési bevételek előirányzata 26.137.078.- forint,

b) a finanszírozási műveletek bevétele 4.710.670.- forint, mely a működésű célú pénzmaradvány.


4. § a) A költségvetési kiadások előirányzata 30.210.889.- forint,

b) a finanszírozás műveletek kiadása 636.859.- forint, mely államháztartási megelőlegezés összegének visszafizetési kötelezettsége.


5. § Az önkormányzat sem működési célú, sem felhalmozási célú hitel felvételt nem tervez.


6. § (1) A 2. § a) pontban meghatározott bevételi főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet, a költségvetési bevételek részletezését a 2. melléklet, a finanszírozási bevételek részletezését az 5. melléklet tartalmazza.


(2) A 2. § b) pontban megállapított kiadási főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet, a költségvetési kiadások részletezését a 3. melléklet, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok kiadásainak részletezését a 4. melléklet, a finanszírozási kiadások részletezését a 6. melléklet tartalmazza.


(3) A működési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 7. melléklet tartalmazza.


(4) A felhalmozási célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 8. melléklet tartalmazza.


(5) A működési célú általános tartalékot a 9. melléklet mutatja be.


(6) Az éves likviditási és előirányzat-felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.


(7) A közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 11. melléklet tartalmazza.


(8) A képviselő-testület az intézmények létszámkeretét a 12. melléklet szerint határozza meg.



3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.


(2) A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.


(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi költségvetésből meghatározott célra engedélyezett pótelőirányzatot, a pályázat útján elnyert összegeket előirányzat-átcsoportosítás címén engedélyezze.



4. Az önkormányzat gazdálkodása és előirányzat módosítása


8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését a költségvetési rendelet módosításával megváltoztathatja.


(2) Az önkormányzat a kiemelt előirányzatait csak a képviselő-testület költségvetési rendeletet módosító rendelete alapján módosíthatja.


(3) Az előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület emiatt az első negyedév kivételével, havonta, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.



5. A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás


9. § (1) Az önkormányzat a személyi juttatások és a létszám előirányzatával önállóan gazdálkodik.


(2) A jóváhagyott létszám előirányzat nem léphető túl, annak növeléséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.




6. A költségvetés előre nem tervezhető bevételeivel és kiadásaival kapcsolatos szabályok


10. § A jóváhagyott éves költségvetésen belül a nemzeti közbeszerzési értékhatár 25%-a alatti és nettó 300.000,-Ft feletti beszerzések esetében a polgármester minimum három átlátható gazdasági szereplőtől árajánlatot kér be. A polgármester és az alpolgármester jogosult dönteni a beszerzéssel kapcsolatban.



7. Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és felhasználásának szabályai


11. § (1) A képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit, amennyiben a számlát vezető hitelintézetnél jobb feltételeket tud elérni, bármely hitelintézetnél betétként elhelyezze.


(2) Az önkormányzat javára vezetett bankszámla egyenleg banki betétként történő rövid távú elhelyezésére a Gazdasági Ügyrendben nevesített és a kötelezettségvállalásra, utalványozásra felhatalmazott személyek jogosultak.


(3) Átmenetileg szabadon felhasználható költségvetési pénzeszközök terhére történő államilag garantált értékpapír vásárlással kapcsolatos jogügyletre a polgármester jogosult.



8. Költségvetési gazdálkodásra vonatkozó további szabályok


12. § Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.


13. § (1) A képviselő-testület egyesületek, civil szervezetek, alapítványok részére támogatást nyújthat.


(2) Az alapítványok részére pénzeszközt átadni kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lehet, csak abban az esetben, ha a költségvetésben a támogatás fedezete rendelkezésre áll, és nem jár hitelfelvétellel.


(3) Csak azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2019. évi támogatás feltétele, hogy a 2018. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig. A támogatás megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a támogatott szervezet az önkormányzat költségvetésében szereplő más előirányzatokból milyen nagyságrendben és milyen célzattal kapott már támogatást.


(4) A különböző civil szervezetek, alapítványok és egyesületek részére nyújtott támogatások felhasználását a pénzügyi iroda köteles dokumentáltan ellenőrizni. A nem szerződésszerű felhasználás esetére jogkövetkezményt kell kikötni.


14. § (1) A polgármester az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.


(2) Pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.



9. Záró rendelkezések


15. § Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.


16. § A rendelet a 2019. évi költségvetési évre szól és hatálya a 2019. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáig tart.