Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 25/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 10/2010. (V.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2019. 12. 31

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § (1) A helyi adókról szóló 10/2010. (V.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

1. életvitelszerű lakhatásra használt lakás: olyan lakás, amelyben az adó alanya vagy közeli hozzátartozója az életviteléhez szükséges tevékenységeket (különösen étkezés, főzés, mosás, családi élet szervezése, közüzemi szolgáltatások igénybevétele, elérhetőségi címként megjelölése, egyéb) rendszeresen, legjellemzőbben folytatja.”


(2) A R. 2. § 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

3. magánszemély üzleti célt nem szolgáló telke:

a) a magánszemély adóalany tulajdonában álló épülettel be nem épített telek, telekhányad;

b) a magánszemély adóalany tulajdonában álló, kizárólag az e rendelet 4. § (1)-(2) bekezdésében foglalt építményfajtákkal vagy üzleti tevékenységet nem szolgáló gépjárműtárolóval beépített telek, telekhányad;

c) a magánszemély adóalany olyan telke, telekhányada, mely a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény értelmezésében lakóépületnek minősülő épülettel van beépítve.”

2. § A R. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„3. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben felsoroltakon túl mentes az adó alól a lakás és a magánszemély üzleti tevékenységet nem szolgáló gépjárműtárolója.”

3. § A R. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. § (1) 40 %-os adókedvezmény illeti meg a magánszemély adóalanyt a hétvégi ház, műterem, gazdasági épület után, továbbá minden olyan építmény után – kivéve a pincét - mely üzleti tevékenység célját ténylegesen nem szolgálja.”

4. § A R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. § Az adó mértéke: az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete után:

a) a pincére vonatkozóan 550 Ft/m2/év,

b) a 100 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó nagyságú kereskedelmi egység esetén 1680 Ft/m2/év,

c) a garázs, valamint a 100 m2 hasznos alapterületet meghaladó nagyságú kereskedelmi egység esetén 1900 Ft/m2/év,

d) az államilag elismert felsőoktatási intézmény tulajdonában álló, ténylegesen oktatási céltszolgáló épület, épületrész után 0 Ft/m2/év,

e) minden egyéb építményfajta esetén 1300 Ft/m2/év.”

5. § A R. 6. §-a a következő j) ponttal egészül ki:


(A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben felsoroltakon túl mentes az adó alól:)


„j) a magánszemély tulajdonos vagy vagyoni értékű jog jogosultja a környezeti kár elhárítására, megszüntetésére irányuló műszaki beavatkozás ideje alatt azon telek után, melyen az illetékes környezetvédelmi hatóság véglegessé vált döntése alapján környezeti kármentesítés zajlik.”

6. § A R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


 „9. §  (1) Mentes az adó alól

a) a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész és a telek,

b) a magánszemély tulajdonában álló azon lakás, amelynek tulajdonosa - több tulajdonos esetében legalább az egyik tulajdonosa - az adóév első napján Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik és az adótárgy egyúttal életvitelszerű lakhatásra használt olyan lakás, lakrész, amelyet nem adnak részben vagy egészben bérbe, vagy amelynek egyéb módon történő hasznosításával összefüggésben a tulajdonosnak nem keletkezik adóköteles jövedelme. A tulajdonossal megegyező jogokkal bír az adómentesség során az ingatlan vagyoni értékű jog jogosítottja.

c) az önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérlője az érintett adótárgy után.


 (2) Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 2. melléklet II./A 4. pontjában szereplő felhatalmazás alapján az (1) bekezdésében foglalt mentességre jogosult adózót adatbejelentési kötelezettség nem terheli.”

7. §  A R. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„11. § Az adó évi mértéke lakásonként, illetőleg lakásbérleti jogonként 30.000 Ft/év.”

8. § Az R. 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„13. § (1)  Az e rendelettel nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény vonatkozó rendelkezései az irányadók.”

9.  § (1) E rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti  

a) a R. 4. § (3) bekezdése,

b) a R. 8. § c) pontja, és

c) a R. 10. §-a.