Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2019 (XII.13..) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 24/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 21- 2019. 12. 21


Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének

25/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelete


a településkép védelméről szóló 24/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról



Gödöllő Város Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. fejezetében biztosított véleményezési jogkörében eljáró partnerségi egyeztetés szerinti érintettek, államigazgatási szervek, érintett területi és települési önkormányzatok véleményének kikérésével, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§


A településkép védelméről szóló 24/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: TKR) 15.§ (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Több fő rendeltetési egységet tartalmazó épület akkor tekinthető egy tömegben megépültnek (egy fő rendeltetésű épületnek), ha legfeljebb a létesülő rendeltetési egységek számának megfelelő számú különálló épülettömegek legfeljebb 6 méter hosszú és minimum 4 méter széles fedett, oldalról részben vagy teljesen zárt épületrésszel, épületrészekkel kapcsolódnak egymáshoz.”


2.§


A TKR 23.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kisvárosias és kertvárosias lakóterület építési övezetekben – az (1) bekezdésben meghatározottak kivételével – legfeljebb két darab, gépjármű behajtására szolgáló kapubehajtó létesíthető, összesen legfeljebb 8 méter szélességgel.

(2) Kisvárosias és kertvárosias lakóterület építési övezetekben, ahol a közterületen a csapadékvíz elvezetése nyílt árokrendszerrel történik, az egy közterületi utcafronttal rendelkező, legfeljebb 20 méter utcai telekszélességű telekhez egy darab, legfeljebb 4 méter széles személygépkocsi bejárat (gépjármű behajtó) létesíthető.

(3) A gépjárműtároló utcafronti homlokzatra való nyitása csak abban az esetben megengedett, ha a helyi építési szabályzat nem engedi a gépjárműtároló önálló épületben történő kialakítását és a telek szélessége nem teszi lehetővé az oldalsó homlokzatra nyíló garázskapura való ráfordulást.”




A TKR 36.§ (1) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„h) nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 méter gerincmagasságot, kivéve a legfeljebb 20 m2-es lábon álló kerti tető,”




3.§


A TKR 29.§-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Megállító tábla egyoldalas kialakítás esetén legfeljebb 1,0 m2, kétoldalas kialakítás esetén legfeljebb kétszer 1,0 m2 felületű lehet.”


4.§


A TKR

a) 17.§ (2) bekezdésében a „központi vegyes és településközpont vegyes területeken” szövegrész helyébe az „intézmény és településközpont területeken”,

b) 18.§ (5) bekezdésében a „központi és településközpont vegyes területeken” szövegrész helyébe az „intézmény és településközpont területeken”,

c) 18.§ (5) bekezdésében az „útról látható módon” szövegrész helyébe a „csatlakozó közterületről látható módon”,

d) 19.§ (3a) bekezdésében a „központi és településközpont vegyes területeken” szövegrész helyébe az „intézmény és településközpont területeken”,

e) 28.§ (9) bekezdésében a „kizárólag a Vt, Vk, Gksz, Gip és Ln jelű építési övezetek” szövegrész helyébe a „kizárólag a Vt, Vi, Gksz, Gip és Ln jelű építési övezetek”

f) 32.§ (2) bekezdés b) pontjában a „településközponti vegyes terület és központi vegyes terület” szövegrész helyébe a „településközpont terület és intézmény terület”,

g) 35.§ (1) bekezdés e) pontjában a „központi vegyes, településközponti vegyes terület” szövegrész helyébe az „intézmény terület, településközpont terület”,

h) 36.§ (1) bekezdés a) pontjában a „

i) 36.§ (1) bekezdés b) pontjában a „központi vegyes terület” szövegrész helyébe az „intézmény terület”,

j 36.§ (1) bekezdés b) pontjában a „településközpont vegyes terület” szövegrész helyébe a „településközpont terület”

szöveg lép.


5.a)


Ez a rendelet 2019. december 21-én lép hatályba.



Gödöllő, 2019. december 12.





Dr. Gémesi György sk.

polgármester

Dr. Kiss Árpád sk.

jegyző










INDOKOLÁS



A településképi rendelet (TKR) módosítására a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján került sor.

A TKR módosítását a hatályos településrendezési eszközöknek a – településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben meghatározottaknak megfelelő – módosítása, a TKR és a településrendezési eszközök közötti összhang biztosítása tette szükségessé.

A módosítás során néhány elírás technikai jellegű javítására is sor kerül.


A rendeletalkotásra a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. fejezetében biztosított véleményezési jogkörében eljáró partnerségi egyeztetés szerinti érintettek, államigazgatási szervek, érintett területi és települési önkormányzatok véleményének kikérésével került sor.


A rendeletmódosítás európai uniós jogot nem érint.