Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2019(XI.14.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2016. (X.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 14- 2019. 11. 14

Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az 1.§ tekintetében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§  Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2016. (X.3.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) 9.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az alakuló, vagy az azt követő ülésen a képviselők a polgármester javaslatára alpolgármestereket választanak és rögzítik a polgármester illetményét, döntenek az alpolgármesterek illetményéről, tiszteletdíjáról és állást foglalnak az SZMSZ felülvizsgálatáról, valamint megválasztják a vagyonnyilatkozat kezelő bizottság tagjait.”


2.§ Az Ör. 10.§ első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét elsősorban az általa meghatározott általános helyettes alpolgármester gyakorolja, annak akadályoztatása esetén a másik alpolgármester látja el a feladatokat.”


3.§  Az Ör. 20.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(8) A (4) bekezdésben meghatározott érintettség bejelentésének elmulasztása esetén a mulasztást követő hónapra esedékes tiszteletdíj 25%-a megvonásra kerül.”


4.§  Az Ör. 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„30.§ A bizottság elnökének akadályoztatása vagy távolléte esetén az elnök a bizottság tagjának adhat írásban a helyettesítés keretében ellátandó feladatokra, vagy képviseletre megbízást. Az elnököt helyettesítő bizottsági tag jogai és kötelezettségei az elnökével azonosak.”


5.§  Az Ör. 33.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„33.§ (1) A Képviselő-testület a polgármester munkájának segítésére és a polgármester helyettesítésére két társadalmi megbízatású alpolgármestert választ.”


6.§    Az Ör. 33.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A polgármesteri tisztség megüresedésekor, a polgármester távollétében, a polgármester által meghatározott mértékben, valamint tartós akadályoztatása esetén az általa meghatározott általános helyettes alpolgármester gyakorolja, annak akadályoztatása esetén a másik alpolgármester helyettesítési jogkörében ellátja a polgármester valamennyi feladatát, gyakorolja hatásköreit.”


7.§    Az Ör. 34.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A Képviselő-testület feladatainak segítésére, tanácsnokot választhat.”


8.§    Az Ör. 31. Önkormányzat társulásai alcíme az alábbiak szerint módosul:


„31. Önkormányzat társulásai és a nemzetiségek”


9.§       Az Ör. 37.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az Önkormányzat - hatályos társulási megállapodás alapján, az abban foglalt feladatok ellátására – a Balatonfüredi Többcélú Társulás, a Balatonfüredi Közoktatási Intézményfenntartó Társulás és az Észak-Balatoni Térségi Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás tagja.”


10. § Az Ör. a következő 37/A. §-sal egészül ki:


„(1) Az Önkormányzat a nemzetiségek közösségi jogai érvényesülésének elősegítése érdekében együttműködik Balatonfüred Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával.

(2) Balatonfüred Város Önkormányzata a Balatonfüred Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával kötött megállapodás alapján biztosítja a nemzetiségi önkormányzatok működéséhez szükséges feltételeket az alábbiak szerint:

a) Az önkormányzat a települési nemzetiségi önkormányzat működéséhez szükséges helyiséghasználatot – térítésmentesen - a Balatonfüred, Kossuth L. u. 3. sz. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanban biztosítja;

b) helyiséghasználat az ülések lebonyolításához, illetve közmeghallgatásokhoz, fórumokhoz, a közös önkormányzati hivatal tanácstermében;

c) a testületi, tisztségviselői, képviselői feladatok ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételeket biztosítása;

d) a testületi ülések előkészítése (meghívók, előterjesztések, hivatalos levelezés előkészítése, postázása, a testületi ülések jegyzőkönyveinek elkészítése, postázása);

e) a testületi döntések előkészítése, a testületi döntéshozatalhoz kapcsolódó nyilvántartási, sokszorosítási, postázási feladatok ellátása.


  1. A nemzetiségi önkormányzat költségvetésével, annak végrehajtásával kapcsolatos döntés előkészítési-, gazdálkodásával összefüggő nyilvántartási-, adatszolgáltatási feladatok ellátásáról a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi feladatokat ellátó szervezeti egysége gondoskodik.”


11.§ Az Ör. 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.






12.§ Hatályát veszti:

a) az Ör. 20. § (3) bekezdése.



13.§ Ez a rendelet  2019. november 14-én 12:20 órakor lép hatályba.