Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 26/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelete

Székesfehérvár Megyei Jogú Város parkolási rendjéről szóló 52/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 07. 01

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint (4) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



1. §


Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Székesfehérvár Megyei Jogú Város parkolási rendjéről szóló 52/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a a következő 9. – 11. ponttal egészül ki:


(E rendelet alkalmazásában:)

9. vendégkártya: a kiemelt várakozási övezetre kiadható, maximum kettő forgalmi rendszámot tartalmazó parkolási engedély, amely egyidejű felhasználása a kettő gépjármű számára nem lehetséges;

10. személygépjármű: az a gépjármű, amely a forgalmi engedélye szerint M1 vagy M1G jármű kategóriába tartozik;

11. kis tehergépjármű: az a gépjármű, amely a forgalmi engedélye szerint N1 jármű kategóriába tartozik, és az össztömege a 2900 kg-ot nem haladja meg.”



2. §


A Rendelet 6. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A parkolójegy megváltása történhet)

„c) a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén mobiltelefonon keresztül.”



3. §


(1) A Rendelet 8. § (2) - (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„8. § (2) A lakossági parkoló bérlet – a (9) bekezdésben foglalt kivétellel – kizárólag a lakossági parkoló bérletet kiváltó természetes személy saját tulajdonában álló vagy üzemben tartásában lévő személygépjárműre vagy kis tehergépjárműre adható ki.


(3) A (2) bekezdés szerinti lakossági parkoló bérlet kiváltásának feltétele, hogy a személygépjármű vagy kis tehergépjármű forgalmi engedélyében szereplő lakcím megegyezzen a lakossági parkoló bérletet kiváltó személy lakcímet igazoló hatósági igazolványában szereplő állandó lakóhellyel vagy – az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben – a tartózkodási hellyel.


(4) A (2) bekezdés szerinti lakossági parkoló bérleten fel kell tüntetni a lakossági parkoló bérletet kiváltó természetes személy saját tulajdonában álló vagy üzemben tartásában lévő személygépjármű vagy kis tehergépjármű forgalmi rendszámát. A (2) bekezdés szerinti lakossági parkoló bérlettel kizárólag a bérleten feltüntetett forgalmi rendszámú személygépjármű vagy kis tehergépjármű várakozhat.


(5) A (2) bekezdés szerinti lakossági parkoló bérlet

a) gyalogos övezetben vagy kiemelt várakozási övezetben egy lakcímre legfeljebb kettő, az adott lakcímen állandó lakóhellyel rendelkező személy számra adható ki, vagy

b) az I. várakozási övezetben, II. várakozási övezetben vagy III. várakozási övezetben egy lakcímre

ba) legfeljebb kettő, az adott lakcímen állandó lakóhellyel rendelkező vagy

bb) egy, az adott lakcímen állandó lakóhellyel és egy, az adott lakcímen tartózkodási hellyel rendelkező

személy számra adható ki,

azzal, hogy egy személy kizárólag egy lakcímre (azaz vagy az állandó lakóhelye vagy a tartózkodási helye szerint) jogosult lakossági parkoló bérlet kiváltására.”



(2) A Rendelet 8. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(9) Amennyiben a gyalogos övezetben vagy a kiemelt várakozási övezetben állandó lakóhellyel rendelkező természetes személy a (2) bekezdés alapján lakossági parkoló bérlet kiváltására nem jogosult, és állandó lakóhelyére még nem váltottak ki kedvezményes lakossági parkoló bérletet, akkor egy darab vendégkártyát válthat ki, melyen legfeljebb kettő darab személygépjármű forgalmi rendszáma tüntethető fel.”



(3) A Rendelet 8. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:


„(11) Lakossági parkoló bérlettel ellátott személygépjárműre vagy kis tehergépjárműre vonatkozóan a szervízelés idejére, de legfeljebb 15 napra a 2. melléklet 4.2. pontja szerinti díjon ideiglenes parkoló bérlet kiadását lehet igényelni a kölcsön személygépjárműre vagy kis tehergépjárműre, amennyiben az igénylő a szervízelés tényét hitelt érdemlően igazolja és a lakossági parkoló bérletet Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. Parkolási csoportjának Ügyfélszolgálata részére ideiglenes érvénytelenítés végett leadja. Hitelt érdemlő igazolásnak legalább a gépjárműre vonatkozó, a szervizszolgáltatást végző személy vagy gazdálkodó szervezet által kiállított, a szervízelés tényét hitelesen igazoló munkalap vagy azzal megegyező tartalmú dokumentum tekintendő.”



4. §


A Rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közfeladatot ellátó szervezet illetve a vele munkaviszonyban vagy egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy tulajdonában álló vagy üzemben tartásában lévő gépjárműre, vagy egyházi jogi személy tulajdonában álló vagy üzemben tartásában lévő gépjárműre éves behajtási engedély vagy éves vagy havi parkoló bérlet váltható ki a 2. melléklet 2.1., 2.2 pontjában és 3. pontjában megállapított díj 50 %-ának megfelelő áron.”



5. §


Hatályát veszti a Rendelet 7. § (10) bekezdése, 8. § (6)-(8) bekezdése és a 9/A. §-a.



6. §


(1) A Rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.



7. §


  1. E rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2020. január 1-jén lép hatályba és e rendelet 2020. július 2-án hatályát veszti.
  2. A 6. § (1) bekezdése 2020. július 1-jén lép hatályba.





            Dr. Cser-Palkovics András                                                      Dr. Bóka Viktor

                           polgármester                                                                     jegyző





Záradék: A rendeletet 2019. november 29. napján kihirdettem.





   Dr. Bóka Viktor

                                                                                                                        jegyző