Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a lakásokról és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekről szóló 32/2012. (IX. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 21- 2019. 12. 21

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének a lakásokról és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekről szóló 32/2012. (IX. 24.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 3. §-a a következő (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2b) A határozatlan időre szóló bérbeadással kapcsolatos döntést az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) hozza meg.”.

2. §


Az R. 8. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Lakásbérleti jogviszony tíz éven belül nem létesíthető azzal a személlyel,)

b) akinek a lakásbérleti jogviszonya nem neki felróható okból közölt felmondással szűnt meg, és a lakás birtokba adására vonatkozó kötelezettségét a bérleti jogviszony megszűnését követő 60 napon belül nem teljesítette,”.

3. §


Az R. 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakásbérleti jogviszony – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – határozatlan időre, határozott időre vagy meghatározott feltétel bekövezkezéséig létesíthető.”.

4. §


Az R. 18. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Határozatlan időre szóló bérleti jogviszony abban az esetben létesíthető, ha az Önkormányzat gazdasági érdeke alapján vagy közérdekből

  a) határozatlan idejű lakásbérleti jogviszony közös megegyezéssel kerül megszüntetésre, vagy

  b) ingatlan tulajdonjogának az Önkormányzat részére történő átruházása ellenében kerül sor a bérleti jogviszony létesítésére.”.

5. §


Az R. 16. § (2) bekezdésében az „az Önkormányzat Képviselő-testületét (a továbbiakban: Képviselő-testület)” szövegrész helyébe az „a Képviselő-testületet” szöveg lép.

6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

D. Kovács Róbert Antal

polgármester

Dr. Szabó Krisztián

jegyző