Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 31- 2019. 12. 31

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogalkotói hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 86. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 9. §-a a következő(3) bekezdéssel egészül ki:

(3) A lakásbérbeadás jellege piacinak minősül, ha a kijelölt bérlő a 12. § (2) bekezdésében meghatározottak alapján nem minősül szociálisan rászoruló személynek, a bérlőkijelölés az ESZB által kizárólagosan költségelven bérbe adott lakásba történt és a bérleti jogviszony 24/A §-ban foglalt időn túli időtartamú meghosszabbítására kerül sor.”

2. § A Rendelet 15. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) 2019. június 20. után bérleti szerződés megkötésére akkor kerülhet sor, ha a bérlő legalább a nettó alapbérének 20%-át, de legfeljebb havi 50 000 forint befizetését előíró lakás elő-takarékossági szerződést kötött. A bérlő köteles a bérleti jogviszony teljes időtartama alatt nettó alapbérének 20%-át, de legfeljebb havi 50 000 forintot lakás elő-takarékossági szerződés alapján havi rendszerességgel fizetni.”

3. § A Rendelet 18/B. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Szobabérlők Házában közszolgálati jellegű bérbeadás esetén a rendeletben előírt bérbeadási feltételeket jelen §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni, azzal, hogy közszolgálati jellegű bérbeadás esetén lakás elő-takarékossági kötelezettségre a 15. § (6) és (7) bekezdésben foglaltak az irányadóak.”

4. § A Rendelet 24. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. § (1) Költségelven történő határozott időre szóló bérleti jogviszony a bérlő kérelmére a Polgármester döntése alapján legfeljebb 3 alkalommal további 2 évre meghosszabbítható, és a lakás ismételten költségelven adható bérbe - feltéve, hogy a bérlő lakbér- és közüzemi díjtartozással nem rendelkezik, valamint számlavezető bankjánál a bérleti díj összegére az Önkormányzat javára azonnali beszedési megbízást ad -, ha

a) a bérlő igazolja, hogy e rendelet 13. § (3) bekezdésében meghatározott feltétel fennáll, és/vagy

b) a lakás - e rendelet szabályai alapján - csak költségelven adható bérbe.

(2) A költségelven bérbe adott lakás határozott időre szóló bérleti jogviszonya a bérlő kérelmére a Polgármester döntése alapján meghosszabbítható, de a lakás szociális helyzet alapján adható bérbe, ha bérlő e rendelet 12. § (2) bekezdésében meghatározott szociális rászorultsági feltételeknek megfelel, feltéve, hogy lakbér- és közüzemi díjtartozással nem rendelkezik, kivéve, ha a lakás az ESZB döntése értelmében kizárólagosan költségelven adható bérbe.

(3) A bérlő a jelen §-ban foglalt feltételek fennállását legfeljebb a jogviszony megszűntének napját megelőző munkanapig teljes körűen igazolni köteles. A közüzemi díjak megfizetésének, valamint az együttlakók jövedelem igazolásaként a bérlet lejártának napját megelőző 1 hónappal korábbi időtartam vonatkozásában kiállított igazolás is elfogadható.

(4) Kizárólagosan költségelven határozott időre szóló bérleti jogviszony összes időtartama az (5) bekezdés esetét kivéve, a 8 évet nem haladhatja meg, azzal, hogy rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonú lakásokban - a Szobabérlők Házában található lakóegységek kivételével - történő elhelyezés összes időtartama összeszámítandó.

(5) Amennyiben a kizárólagosan költségelven, határozott időre szóló bérleti jogviszony alapján a lakásban együttlakók mindegyike betöltötte a 70. életévét, úgy a bérleti jogviszony hosszabbítására a (4) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni, azonban a bérlőt a bérleti jogviszony 8. évének lejártát követően a rendelet 30 § (2) bekezdésben foglalt bérlői kötelezettségek is terhelik.”

5. § A Rendelet az alábbi 24/A. §-al egészül ki:

„24/A. § Költségelven történő határozott időre szóló bérleti jogviszony a bérlő kérelmére a Polgármester döntése alapján a bérleti jogviszony 8. évét követően is meghosszabbítható, de a lakás a 24 § (5) bekezdésében foglalt eset kivételével, ismételten a továbbiakban csak piaci bérleti díj megfizetése mellett adható bérbe - feltéve, hogy a bérlő lakbér- és közüzemi díjtartozással nem rendelkezik, valamint számlavezető bankjánál a bérleti díj összegére az Önkormányzat javára azonnali beszedési megbízást ad, valamint a lakás - e rendelet szabályai alapján - kizárólag költségelven bérbeadható lakásnak minősül.”

6. § A Rendelet 30. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Határozatlan időtartamú bérleti szerződés, illetve szociális alapú lakbér, valamint költségelven határozott időtartamra a 24 § (5) bekezdése szerint bérbe adott lakás esetén a bérlő köteles gondoskodni:

a) a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről,

b) a lakás burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről, kivéve, ha arra a falban vagy födémben lévő vezetékek javításával összefüggő helyreállítási, továbbá az épület felújítása során végzett munkákkal kapcsolatban kerül sor,

c) az elektromos vezetéknek és az érintésvédelmi rendszerének a lakásban levő fogyasztásmérőtől, illetőleg a biztosító táblától kezdődő szakaszán keletkezett hibák kijavításáról, kapcsolók és a csatlakozó aljak cseréjéről,

d) a lakás, illetőleg a lakáshoz tartozó helyiségek (tárolók), tisztántartásáról és szükség szerinti megvilágításáról,

e) a lakásberendezések felújításáról és cseréjéről,

f) az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezésében, továbbá a lakásban a saját vagy a vele együtt lakó, illetőleg a bérlő beleegyezésével ott tartózkodó személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről.

(3) Határozott időtartamú költségelvű vagy piaci lakbér fizetése mellett kötött bérleti szerződés esetén - kivéve a 24 § (5) bekezdésben foglalt esetben a szerződés 8. évének lejártát követően - a bérlő a (2) bekezdés a)-c) és e) pontjaiban felsorolt munkálatok közül kizárólag a karbantartásra illetőleg a javítás saját költségén történő elvégeztetésre köteles.”

7. § A Rendelet 37. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A bérlőt az önkormányzati lakás használatáért, figyelemmel a lakásbérbeadás jellegére az alábbi lakbérmértéknek megfelelő fizetési kötelezettség terheli:

a) szociális,

b) költségelvű

c) piaci vagy

c) lakás-előtakarékosság vállalása mellett a Szobabérlők Házában fizetett lakbér.”

8. § A Rendelet 38. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan piaci alapon történő bérbeadása esetén a bérleti díj mértéke 1600 Ft/m2/hó, függetlenül a lakás komfortfokozatától”

9. § (1) E rendelet 2019. december 31. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépését megelőzően létrejött, már legalább egy alkalommal hosszabbított bérleti jogviszonyok időtartamába a 24. § alkalmazásakor, csak a rendelet hatálybalépését megelőzően történő legutolsó bérleti szerződés hosszabbításának kezdő időpontjától számított időszak számítandó bele.

(3) A rendelet 15. § (7) bekezdésének alkalmazása, már létrejött szerződés esetén kizárólag a szerződés soron következő módosításakor alkalmazandó.


 Kovács Péter
polgármester

 Dr. Csomor Ervin
jegyző

Általános indokolás


A rendelet módosításával megteremtődik a lehetősége a költségelvű bérlakások „forgásának”, azzal, hogy a rendeletmódosítással a 70 év feletti bérlők szerződéshosszabbításának korláta nem lesz, azonban bérlői kötelezettségeik bővülnek.

Ezeken kívül a rendelet pontosításokat tartalmaz, melyek a jogalkalmazást segítik.


Részletes indokolás


1. §-hoz


A lakásbérbeadás jellege piacinak minősül, ha a kijelölt bérlő a 8. évet követően is bérleti kívánja a kizárólag költségelven hasznosított bérlakást.


-3. §-hoz


A bérlőkijelölés útján bérleti szerződéshez jutó közszolgálati jogviszonnyal rendelkező bérlők kötelező előtakarékossága a jövedelmükhöz is arányosan kerül megállapításra.


4-6. §-hoz


Kizárólag költségelven hasznosított bérlakás bérleti idejének maximális időtartama 8 év határozott idő, kivéve, ha az együttlakók mindegyike 70 év feletti, ez esetben viszont bérlői kötelezettségeik a nem kizárólag költségelven bérbeadott lakások bérlőinek kötelezettségeivel azonosok lesznek. A 8 év lejártát követően a lakás egyéb esetekben kizárólag piaci alapon bérelhető tovább.


7-8. §-hoz


Piaci lakbér bevezetését rögzíti, melynek díj mértéke 1600 Ft/m2/hó.


9. §-hoz


Hatályba léptető és átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.