Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2019 (XI.8.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 09- 2019. 11. 08

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 8. § (1) bekezdésében a ,,helyi nemzetiségi önkormányzat" szövegrész helyébe a ,,helyi nemzetiségi önkormányzatok" szöveg lép.


2. § Az SZMSZ 8. §-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel:


,,(4) Az általános önkormányzati választások évében a munkatervhez a javaslatok leadásának határideje november 10. napja."


3. § Az SZMSZ 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat által biztosított helyszínen, általában a 2119 Pécel, Kossuth tér 5. szám alatti, az Önkormányzat tulajdonát képező, Kúria rendezvényházban tartja üléseit. Az ülés csak olyan helyszínen tartható, ahol valamennyi képviselő részvétele biztosítható."


4. § Az SZMSZ 11. § (1) bekezdésésben a ,,9.00 órai kezdettel" szövegrész helyébe a ,,17.00 órai kezdettel" szöveg lép.


5. § Az SZMSZ 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(2) Rendkívüli ülésen kizárólag a rendkívüli ülés meghívójának napirendi javaslatában szereplő előterjesztések tárgyalhatók. Napirenden kívüli felszólalásra, kérdésre nincs mód."


6. § Az SZMSZ 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(1) A Képviselő-testület ülését a polgármester, a polgármester akadályoztatása esetén a polgármester által általános helyettesként kijelölt főállású alpolgármester, mindkettőjük akadályoztatása esetén a főállású alpolgármester hívja össze elektronikus úton megküldött, kivételes esetben papíralapú írásbeli meghívóval. Kivételes esetnek minősül a hivatali informatikai rendszer meghibásodása."


7. § (1) Az SZMSZ 13. § (11) bekezdésében a ,, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnökének" szövegrész helyébe a ,,a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek" szöveg lép.


(2) Az SZMSZ 14. § (3) bekezdés b) pontjában az ,,a helyi nemzetiségi önkormányzat elnökét" szövegrész helyébe az ,,a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökeit" szöveg lép.


(3) Az SZMSZ 18. § (4) bekezdésében a ,,helyi nemzetiségi önkormányzat testülete nevében annak elnöke" szövegrész helyébe a ,,helyi nemzetiségi önkormányzatok testületei nevében azok elnökei" szöveg lép.


(4) Az SZMSZ 20. § (5) bekezdésében a ,,helyi nemzetiségi önkormányzat testülete nevében annak elnöke" szövegrész helyébe a ,,helyi nemzetiségi önkormányzatok testületei nevében azok elnökei" szöveg lép.


(5) Az SZMSZ 30. § (7) bekezdésésben a ,,helyi nemzetiségi önkormányzat elnökével" szövegrész helyébe a ,,helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel" szöveg lép.


8. § Az SZMSZ 14. § (3) bekezdés f) pontjában az ,,irányítása alatt" szövegrész helyébe a ,,fenntartásában" szöveg lép.


9. § Az SZMSZ 18. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(6) A Képviselő-testület elé kerülő előterjesztéseket – a rendkívüli képviselő-testületi ülések előterjesztései kivételével - a feladata szerint hatáskörrel rendelkező bizottság véleményezi."


10. § (1) Az SZMSZ 19. § (1) bekezdés 16. pontjában a „nyílt” szövegrész helyébe a „nyilvános” szöveg lép.


(2) Az SZMSZ 19. § (1) bekezdése kiegészül a következő 18., 19., 20. és 21. pontokkal:


18. a döntéshez szükséges többség megjelölését,

19. az előterjesztést előzetesen tárgyaló bizottságok megnevezését,

20. a tanácskozási joggal meghívottak megnevezését,

21. az előterjesztés mellékleteinek felsorolását.”


11. § Az SZMSZ 20. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(6) Sürgősségi indítvány tárgyalásának kezdeményezése kizárólag rendes ülés esetén lehetséges.”


12. § Az SZMSZ 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(1) A képviselő-testületi ülést a polgármester, a polgármester akadályoztatása esetén az őt helyettesítő, a polgármester által általános helyettesként kijelölt főállású alpolgármester, mindkettőjük akadályoztatása esetén a főállású alpolgármester vezeti. A polgármesteri, alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, tartós akadályoztatásuk esetén az ülést a Pénzügyi Bizottság elnöke (a továbbiakban együtt: levezető elnök) vezeti."


13. § Az SZMSZ 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(1) Az ülés levezető elnöke minden napirendi pont felett vitát nyit. A képviselők a napirendi ponthoz az ülést megelőző nap 16.00 óráig nyújthatnak be módosító vagy kiegészítő indítványt."


14. § Az SZMSZ 34. § (2) bekezdés 10. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,10. a mindenkori éves költségvetés kiadási főösszegének 1 %-át meghaladó forgalmi értékű ingatlan hasznosításához, vagyonkezeléséhez, elidegenítéséhez és a mindenkori éves költségvetés kiadási főösszegének 1 %-át meghaladó kötelezettségvállaláshoz,"


15. § Az SZMSZ 37. § (2) bekezdésében az ,,alpolgármester" szövegrész helyébe az ,,alpolgármesterek" szöveg lép.


16. § Az SZMSZ 38. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,b) a mindenkori éves költségvetés kiadási főösszegének 1 %-át meghaladó forgalmi értékű ingatlan hasznosítása, vagyonkezelésbe adása, elidegenítése és a mindenkori éves költségvetés kiadási főösszegének 1 %-át meghaladó kötelezettségvállalás,"


17. § Az SZMSZ 43. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,d) az önkormányzat fenntartásában működő intézmények alapító okirata és megszüntető okirata,"


18. § Az SZMSZ 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,63. § A Képviselő-testület saját tagjai közül két főállású alpolgármestert választ."


19. § Az SZMSZ 2. melléklet 7. pontjának 7.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,7.1. Dönt a Pécel Város Önkormányzata éves költségvetési rendelete bevételi és kiadási előirányzatainak módosításáról, valamint a bevételi és kiadási előirányzatok átcsoportosításáról az - Áht. 34. § (3) bekezdése és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 36. § (1)-(3) bekezdése és a 43. § (2) bekezdése alapján a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatai és kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre."


20. § Az SZMSZ 3. melléklet 1. pontjának 1.2. pontjának 1.2. alpontjában az ,,irányítása alatt" szövegrész helyébe a ,,fenntartásában" szöveg lép.


21. § Az SZMSZ 3. melléklet 1. pontjának 1.2.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,1.2.1. Dönt az Önkormányzat fenntartásában működő óvodába történő jelentkezések rendjéről."


22. § Az SZMSZ 3. melléklet 4. pont 4.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,4.1. Dönt az Önkormányzat fenntartásásban működő bölcsődébe történő jelentkezések rendjéről valamint a bölcsőde nyári nyitvatartási rendjéről."


23. § Az SZMSZ 3. melléklet 4. pontjának 4.2. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,4.2. Dönt az önkormányzat fenntartásában működő család- és gyermekjóléti szolgálat szervezeti és működési szabályzata, szakmai programja és az önkormányzat fenntartásában működő bölcsőde intézményi dokumentumai jogszabály szerint – az át nem ruházható hatáskörök kivételével - a fenntartó által elfogadandó dokumentumai és beszámolója elfogadásáról."


24. § Az SZMSZ 6. mellékletének 2., 3., 4., 6., 7. és 8. pontjaiban, valamint a 7. mellékletének 8. pontjában az ,,irányítása alatt" szövegrészek helyébe a ,,fenntartásában" szövegek lépnek.


25. § Az SZMSZ 6. mellékletének 28. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,28. Ellátja Pécel Város Önkormányzatának a közművelődésről szóló 9/2019. (III. 5.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint a bizottság közművelődéssel kapcsolatos feladatait."


26. § Az SZMSZ 6. melléklet 33. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,33. Véleményezi a Presz Kft. feladat-ellátási tervét és az annak részét képező szolgáltatási tervet."


27. § Az SZMSZ 8. melléklet 2., 3., 4. és 5. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:


,,2. Figyelemmel kíséri a szociális és a gyermekjóléti intézmények szakmai és törvényességi működését, valamint a szociális ellátásokkal és szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységeket.


3. Figyelemmel kíséri a szociális és a gyermekjóléti intézmények tevékenységét.


4.Véleményezi a Péceli Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Péceli Napsugár Bölcsőde intézményvezetői beosztásának ellátására vonatkozó pályázati kiírások tervezetét és véleményezi a beérkezett pályázatokat.


5. Véleményezi a szociális és a gyermekjóléti intézmények alapítására, működési rendjük meghatározására, átszervezésére, szerkezet-átalakítására tett előterjesztéseket, javaslatokat."


28. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) az SZMSZ 19. § (1) bekezdés 17. pontja,

b) az SZMSZ 2. melléklet 7. pontjának 7.2. alpontja,

c) az SZMSZ 3. melléklet 4. pontjának 4.3. alpontja,

d) az SZMSZ 5. melléklete.