Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2019 (XII.12.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 12- 2019. 12. 13

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

  1. A Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 58. § b,), c.), d.), e.) és f.) pontjai az alábbiak szerint módosulnak:







  1. A Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 73. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„A Képviselő-testület az alábbi tanácsnokokat választja meg:

  • Egészségügyi Tanácsnok,
  • Oktatási, Művelődési és Kulturális Tanácsnok
  • Szociális Tanácsnok,
  • Testvérvárosi, Külügyi, Jószolgálati és Sport Tanácsnok,
  • Városfejlesztési Tanácsnok,
  • Városüzemeltetési és Köztisztasági Tanácsnok


  1. A Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 81. §-a az alábbiak szerint módosul:

„81. § (1) Az Önkormányzat jogszabály szerinti kormányzati funkcióinak felsorolását a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület által az egyes bizottságokra, a polgármesterre és a jegyzőre átruházott feladat- és hatáskörök felsorolását a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzatnak a nemzetiségi önkormányzatokkal a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80. § (1) és (2) bekezdése alapján a helyiséghasználatra, a további feltételek biztosítására és a feladatok ellátására vonatkozóan megkötött megállapodásait az 5. melléklet tartalmazza.”

2.§

A Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 4. mellékletként kiegészül jelen rendelet 1. mellékletével.

3.§

A Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 5. mellékletként kiegészül jelen rendelet 2. mellékletével.

4.§

A Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete kiegészül az alábbi 1.21. ponttal:

„1.21. A külföldiek mező- és erdőgazdasági földnek nem minősülő ingatlanokat érintő tulajdonszerzéséről szóló 251/2014.(X.2.) Korm. rendelet alapján a Fővárosi Kormányhivatal felhívására a Bizottság tehet nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy az ingatlanszerzés sért-e önkormányzati érdeket.”

       5. §


Ez a rendelet 2019. december 12-én 18:00 órakor lép hatályba.




Dr. Dallos Andrea

jegyző

Déri Tibor

polgármester



Záradék


A rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019. december 12. napján.






Dr. Dallos Andrea

jegyző






Indokolás

Indokolás az 1. § módosításához

A módosítással a bizottságokban biztosítható az átláthatóság, arányos képviselet, illetve a Vagyonnyilatkozatot- és Összeférhetetlenséget Vizsgáló Bizottság esetében igény merült fel a szélesebb körű képviseletre, illetve a bizottság viszonylag gyakori ülései miatt praktikusabb a nagyobb létszám; ekként biztosítható minden ülésen a határozatképesség.

Indokolás a 2. § módosításához

Az Önkormányzat és a Hivatal tevékenységének az áttekintése alapján meghatározhatóvá váltak azok a területek, amelyek önálló tanácsnoki felügyeletet, illetve segítséget igényelnek, valamint az a terület (a humán-erőforrás menedzselése), amely esetében nem szükséges a tanácsnoki pozíció mellérendelése. A módosítási javaslat ezen célszerűségi szempontok alapján rendezi át a tanácsnoki struktúrát.

Indokolás a 3. § módosításához

A módosítás a hatálybalépésről rendelkezik.


Mellékletek