Ófehértó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. (IV.25.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2019. 12. 10

Ófehértó Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1.§

(1) A rendelet célja, hogy:

a) a település sajátosságainak figyelembevételével meghatározza a közterület rendeltetésétől eltérő használatának rendjét, különös tekintettel a település-és közlekedésbiztonsági, környezet-és természetvédelmi, valamint műemlékvédelmi szempontokra, és a lakossági igényekre.

b) kialakítsa a közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó eljárási rendet, megállapítsa a közterület-használat díj mértékét és megfizetésének módját,

c) szankcionálja az engedély nélküli, valamint az engedélytől eltérő közterület használatot.

2. §

(1) A rendelet területi hatálya kiterjed Ófehértó Község közigazgatási területén található valamennyi közterületre, valamint a magántulajdonú ingatlanoknak- az erről szóló külön szerződés keretei között- a közhasználat céljára átadott területrészére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

    a) a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre;
    b) a nem helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételére, kivéve, ha jelen rendelet kifejezetten eltérően rendelkezik,

    c) a törvényesen elismert egyházak és vallási tevékenységet végző szervezetek körmeneteire,

    d) a választási eljárásról szóló törvényben szabályozott plakátkihelyezésre.


3. §

(1) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

II. Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. §

(1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához közterület-használati engedély és - az e rendeletben meghatározottak kivételével- a közterülethasználati-díj megfizetése szükséges.

(2)  Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdetőberendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,

d) önálló hirdetőberendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére, amennyiben a munkavégzés során a közterület használata 30 napnál hosszabb időt vesz igénybe,

f) alkalmi és mozgóárusításra,

g) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

h) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, áru-kirakodásra,

i) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására, 

j) tüzelőanyag (tűzifa, szén) ideiglenes tárolására, amennyiben a tárolás időtartama 30 napnál hosszabb időt vesz igénybe,

k) hatályon kívül helyezve 2019.12.10.

(3) A (2) bekezdésben felsorolt esetekben – az e), j) pontok kivételével - a közterület-használati engedélyt csak 24 órát meghaladó közterület-használat esetén kell beszerezni. Az első 24 órás közterület-használat ezekben az esetekben ingyenes.

(4) A parkolást akadályozó eszközök/tárgyak (kövek, karók stb.) a belterületi utak melletti közterületeken, az úttest szélétől számított 3 méteren belül csak közterület használati engedéllyel helyezhetők ki azzal, hogy a közterületen elhelyezett tárgyak miatt bekövetkező balesetért, sérülésért, a gépjárműben keletkezett károkért a közterület használója a felelős.

(5) hatályon kívül helyezve 2019.12.10.

5. §

(1) Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza,

d) a közterületnek az Önkormányzat által történő igénybevételéhez,

e) a szervezett lomtalanítás időtartamára kihelyezett lom tárolásához, feltéve, hogy a tárolás időtartama nem haladja meg a 24 órát,

g) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges közetrület-használathoz.

III. Eljárási rendelkezések

1. A közterület-használati engedély iránti kérelem

6. §

(1) A közterülethasználati-engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. 

(2) A közterülethasználati-engedély iránti kérelmet a Rendelet 1. sz. Melléklete szerinti formanyomtatványon, az abban meghatározott tartalommal kell benyújtani az Ófehértói Polgármesteri Hivatalhoz, legalább a kérelmezett közterület-használat megkezdése előtt 15 nappal.

2. A közterület használat engedélyezése

7. §

(1) Az engedélyezési eljárásban átruházott hatáskörben a polgármester jár el, és döntését hatósági határozatba foglalja.

(2) Az engedély:

    a) az abban meghatározott idő elteltéig, vagy

    b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig adható meg.

(3) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(4) A közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama egy év. A közterület-használati engedély kérelemre meghosszabbítható.

8. §

(1) Nem adható közterület-használati engedély:

    a) tűz-és robbanásveszélyes tevékenység-kivéve tűzijáték szolgáltatás-gyakorlására,

    b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, tárgyak- és anyagok elhelyezésére,

    c) sátorgarázs létesítésére,

    d) közterületen nem árusítható termékek forgalmazására,

    e) közterületen történő házaló jellegű árusításra,

    f) szeszesital forgalmazására, kivéve a (2) bekezdésben meghatározott esteket,

    g) a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére,

    h) veszélyes hulladéknak számító anyagok, tárgyak elhelyezésére,

    i) olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé.

 (2) Közterületen szeszes italt fogyasztani és forgalmazni tilos, kivéve:

    a) az engedélyezett alkalmi rendezvények idejére ideiglenesen kitelepülő árusítóhelyek közvetlen környékén,

    b) vendéglátó-ipari teraszon,

    c) minden év december 31-én 20:00 órától következő év január 1-jén 6:00 óráig terjedő időszakban.


9. §

(1) Az engedély iránti kérelem beadása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

(2) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, illetve szakhatósági – engedély beszerzését.

(3) A közterülethasználati-engedély jogosultja csak az engedélyben meghatározottak szerint végezheti a tevékenységet.

(4) A közterület-használó köteles az igénybe vett területet és annak közvetlen környékét folyamatosan tisztán tartani, a téli síkosság-mentességet biztosítani, a göngyöleg és szemét elszállításáról, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról, állagmegóvásáról gondoskodni.

(5) Az engedély csak az engedélyest, azaz magánszemély esetén őt, és segítő családtagját, jogi személy esetén annak tagját, alkalmazottját, vagy megbízottját jogosítja fel a közterület használatára.

(6) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt a helyszínen tartani, illetve a létesítményen vagy hirdető-berendezésen a nevét, vagy az engedély számát (kereskedő esetében a székhelyet is) látható helyen és módon feltüntetni.

3. A közterület-használati engedély megszűnése

10. §

(1) Az engedély megszűnik:

    a) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

    b) az engedélyben megállapított feltétel bekövetkeztével,

    c) visszavonással,

    d) a jogosult halálával, cselekvőképessége elvesztésével, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnésével, a közterületen folytatott tevékenységre szóló jogosultság megszűnésével,

    e) a közterület használatára jogosult részéről történő, határidő lejárta előtti megszüntetésre irányuló szándékának bejelentésével azon időponttól, amikor a közterületet az eredeti állapot helyreállításával visszaadja.

(2) A közterület-használat megszűnésekor az engedélyesnek - amennyiben engedélyében ettől eltérő megállapítás nincs - az eredeti állapotot helyre kell állítania.

(3) A közterület-használattal járó kötelezettségek szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

(4) Az engedély az abban meghatározott időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható. A meghosszabbítás kérelmezésére és az ennek alapján adott hozzájárulásra e rendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.

4. A közterület-használati engedély visszavonása

11. §

(1) A Polgármester bármikor elrendelheti a közterület-használati engedély közérdekből, kártalanítási kötelezettség nélkül történő visszavonását.

(2) Az engedélyt azonnali hatállyal vissza kell vonni, ha az engedélyes –hatósági jegyzőkönyvbe, vagy rendőri jelentésbe foglaltan-a közterületekre, vagy azok használatára vonatkozó jogszabályi előírásokat megszegi,

(3) Az engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyesnek 8 napon túli közterülethasználati-díj tartozása van, és azt az írásbeli felszólítást követő öt napon belül nem rendezi.



IV. A közterület-használati díj

1. A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

12. §

(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterülethasználati-díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) Az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a felülnézetből számított vízszintes vetület alapterületét kell figyelembe venni, úgy, hogy a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.

(4) A számítás szempontjából minden töredék megy egész m2-nek számít.

(5) Reklámtáblák, hirdető-berendezések, cég- és címtáblák és kifeszített transzparensek, zászlók felületének kiszámításánál a hirdető felület területét kell figyelembe venni.

(6) A közterülethasználati-díjat napi, havi, évi díjtételekben kell meghatározni.

(7) A közterülethasználati-díj mértékét a rendelet 2. sz. Melléklete tartalmazza.

(8) A közterülethasználati-díjat - éves használat esetén - félévente a Hivatal által kibocsátott számlán feltüntetett határidőben, az egy hónapot meghaladó, de egy évet el nem érő használat esetében a díjat havonta, az egyéb időtartamú díjakat előzetesen, egy összegben, legkésőbb a közterület-használatra vonatkozó engedély átvételekor az Önkormányzat részére átutalással, vagy a Hivatal pénztárában, készpénzben kell megfizetni.


2. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

13. §

(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és a közlekedést, a zöldfelületek, a növényzet védelmét, pihenési, köztisztasági célokat szolgáló köztárgyak elhelyezése, valamint a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után,

b) Ófehértó Község Önkormányzata költségvetéséből finanszírozott közintézmények építési és felújítási munkáival kapcsolatos közterület-használat után,

c) közcélú (jótékonysági, környezetvédelmi, egészségvédelmi) rendezvények    esetében. A közcélúság megítéléséről a Polgármester dönt.


V. A közterületre és annak használatára vonatkozó speciális rendelkezések


1. Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

14. §

(1) Forgalomból kivont, műszaki érvényesség nélküli vagy üzemképtelen járműre (a továbbiakban együtt: üzemképtelen jármű) vonatkozó közterülethasználati-engedélyt a tulajdonosnak, üzembentartó esetén az üzembentartónak kell megkérnie.

(2) Az üzemképtelen járművet közterületen engedéllyel legfeljebb 30 napig szabad tárolni. A közterület-használati engedély nem hosszabbítható meg. A határidő leteltéig a tulajdonos (üzembentartó) a járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.

(3) A jármű tulajdonosa (üzembentartója) az üzemképtelen jármű esetében köteles a közterület-használati engedélyt, ilyen engedély iránti kérelem- névvel és lakcímmel ellátott – másolatát a járművön jól látható és olvasható helyen (a szélvédőüveg mögött vagy más alkalmas helyen) kifüggeszteni.


2. Közterületi parkolásra vonatkozó rendelkezések

15. §

(1) hatályon kívül helyezve 2019.12.10.

(2) A településen rendezvények idején ideiglenes forgalmi rend kerülhet bevezetésre, amely parkolózónák, forgalomcsillapított övezetek kialakítását eredményezheti. Az ideiglenes forgalmi, parkolási rendről a lakosságot bevezetése előtt 15 nappal tájékoztatni kell. A rendezvények idejére kialakított parkolókat csak állandó forgalomirányítás és a parkolási rend ellenőrzése mellett lehet üzemeltetni, melynek felelőse a rendezvény szervezője. A mozgáskorlátozottak részére a forgalom elől elzárt terület határánál ingyenes parkolási lehetőséget kell biztosítani.



VI. A szabálytalan közterület-használat jogkövetkezményei

16. §

(1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a Polgármester írásbeli felszólítására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül- helyreállítani.

(2) Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az engedély nélküli, vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterülethasználati-díj kétszeresének megfizetésére kell kötelezni.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére- a Polgármester a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.

(4) Ha a közterületet a használó az (1) bekezdésben meghatározottak ellenére nem állítja helyre, úgy a használó költségére és veszélyére a Polgármester a helyreállítást elvégezteti.

(5) A közterületen engedély nélkül elhelyezett dolgok elszállításáról – az elhelyező költségére - a Polgármester gondoskodik, amennyiben azt az engedély nélküli használó írásbeli felhívásra nem teszi meg, illetve amennyiben a tulajdonos személye ismeretlen.


VII. Záró rendelkezések

17. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ófehértó Község Önkormányzatának a közterületek használatáról szóló 15/2004. (VI.8.) számú rendelete.

(3) hatályon kívül helyezve 2019.12.10.


Ófehértó, 2019. április 25.



Simon József                                                  Boráné Hegedüs Erzsébet

                                    polgármester                                                             mb. jegyző



1.sz. melléklet

KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT ENGEDÉLY IRÁNTI KÉRELEM

1.SZEMÉLYI ADATOK

A kérelmező (jogi személy esetén az ügyvezető) neve (születési neve):

...............................................................................................................................................

Jogi személy megnevezése: ………………………………………………………………..


Anyja neve: ...........................................................................................................................


Születés helye, ideje (év, hó, nap): .......................................................................................


Állampolgársága:..................................................................................................................


Telefonszáma:.......................................................................................................................


Lakóhelye:............................................................................................................................


Székhelye:………………………………………………………………………………….


Adószáma, adóazonosító jele:……………………………………………………………..


E-mail címe:……………………………………………………………………………….


2. KÖZTERÜLET HASZNÁLAT

Célja:…………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………..

Időtartama:………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………..

Helye:……………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………...

Módja, mértéke:…………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………..

Jellemzőinek leírása (anyaga, rögzítés módja, elhelyezni kívánt tárgyak jellemzőinek leírása, gépjárművek esetében forgalmi rendszám, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.):…………………………………………………...................................................................

…………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...


3. A FOLYTATNI KÍVÁNT TEVÉKENYSÉG

Rövid leírása: …………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….


A résztvevő tagok, családtagok, alkalmazottak, megbízottak neve, címe:

…………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………….



Nyilatkozom, hogy a tevékenység gyakorlására jogosító okiratokkal rendelkezem, és azok másolatát az eljáró hatóság rendelkezésére bocsátom.



Ófehértó,………………………………………


…………………………………

   Kérelmező aláírása, bélyegzője





2.sz. melléklet Közterület-használati díjak



sorszám

Közterület-használat megnevezése

Közterülethasználati díja

1.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés, cég- és címtábla

300,-Ft/m2 /hó

2.

Árusítófülke, pavilon, egyéb fülke

1.500,-Ft/m2 /hó

3.

Pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató, személygépkocsi (üzemképtelen is), teher- és különleges gépjárművek, valamint, ezek vontatmányainak elhelyezése

5.000,-Ft/m2 /hó

4.

Önálló hirdető berendezések, táblák

700,-Ft/m2 /hó

5.

Transzparensek

700,-Ft/m2 /nap

6.

Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás, állványelhelyezés 500,-Ft/m2 /hó 8. Építési munkával kapcsolatos felvonulási területként történő igénybevétel

– 30 napon túl, de 6 hónapon belül 200,-Ft/m2 /hó

– 6 hónapon túl 400,-Ft/m2 /hó

7.

Alkalmi és mozgóárusítás

1.000,-Ft/m2/hó

8.

Vendéglátó-ipari előkert

600,-Ft/m2 /hó

9.

Üzleti szállítás, vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezése, árukirakodás

1.000,-Ft/m2 /év

10.

Kiállítás

200,-Ft/m2 /nap

11.

Alkalmi vásár

500,-Ft/m2 /nap

12.

Rendezvények (ide nem értve a nem üzleti célú, kulturális rendezvényeket)

10,-Ft/m2 /nap

13.

Közhasználatra még át nem adott közterületnek ideiglenes használata

10,-Ft/m2 /nap

14.

Tüzelőanyag tárolása

30 napon túl 100,-Ft/m2 /nap

15.

Tűzijáték

5.000,-Ft/alkalom