Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. (III.1.) önkormányzati rendelete

a taxiállomások igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2021. 02. 19

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 49. § (3) bekezdése b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 12. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 37. § (4) bekezdésében meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2014 (XI. 28.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4.2. pont 4.2.1. alpontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Ügyrendi és Jogi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. §


E rendelet alkalmazása során

a) taxiállomás: a közterületnek olyan kijelölt része, amely a b) pontban megjelölt személytaxi gépjárművek személyszállítási, utasfelvételi céllal történő tartózkodására szolgál,

b) személytaxi: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 2. § 31. pontjában meghatározott gépjármű,

c) személytaxi-szolgáltatás: a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet 2. § 7. pontjában meghatározott személyszállítási tevékenység,

d) vállalkozó: a c) pontban meghatározott személyszállítási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező gazdasági társaság, egyéni vállalkozó.

2. §


E rendelet hatálya Baja közigazgatási területén lévő taxiállomások létesítésére (kijelölésére), megszüntetésére és használatának rendjére terjed ki.

2. Taxiállomás kijelölése és megszüntetése


3. §

(1) [1] [2] Taxiállomás kijelölését vagy megszüntetését bárki kezdeményezheti Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi, Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságának (a továbbiakban: bizottság) címzett, a Bajai Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: hivatal) benyújtandó írásos kérelemmel. A kérelemmel kapcsolatos bizottsági és képviselő-testületi előkészítő, végrehajtási munkákat a hivatal látja el.


(2) A bizottság a kérelmet legkésőbb annak benyújtásától számított hatvan napon belül megtárgyalja, ennek során dönt arról, hogy a kérelemmel egyetért-e vagy nem. Amennyiben a kérelemmel nem ért egyet, erről a kérelmezőt írásban, határozata megküldésével a döntéstől számított három munkanapon belül tájékoztatja.


(3) Amennyiben a bizottság a kérelemben foglaltakkal egyetért, legkésőbb a kérelem benyújtásától számított kilencven napon belül előterjesztést tesz a képviselő-testülethez e rendelet módosítása tárgyában.


(4) A taxiállomás kijelölése során figyelembe kell venni különösen a KRESZ, a helyi építési szabályzatról, továbbá a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet előírásait, valamint az egyéb forgalomszabályozási, a városképi, műemlékvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokat, kereskedelmi és turisztikai szempontokat is.

4. §


(1) A kijelölt taxiállomásokat az 1. melléklet tartalmazza.       


(2) A taxiállomást a KRESZ előírása szerinti információs táblával, határait kiegészítő táblával kell megjelölni, ezen felül szükség szerint útburkolati jelekkel – különösen felfestéssel – is meg kell jelölni.


3. A taxiállomás használatának rendje


5. §


(1) Taxiállomás közterület-használati engedély alapján használható.


(2) Taxiállomás használatára vonatkozó közterület-használati engedély iránti kérelmet vállalkozó nyújthat be.


(3) A közterület-használat iránti kérelmet az e §-ban előírt mellékletek csatolásával, a 2. mellékletben meghatározott formanyomtatványon, a polgármesternek címezve, a hivatalban kell írásban benyújtani a közterület-használat tervezett kezdő időpontja előtt legalább tizenöt nappal.


(4) A kérelem tartalmazza

a) természetes személy esetén a kérelmező nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét, állandó lakóhelyének (ennek hiányában tartózkodási helyének) címét, telefonos elérhetőségét,

b) jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, egyéb gazdálkodó szerv, szervezet esetén a kérelmező megnevezését, alapító okiratának számát, cégjegyzék számát, bejelentett telephelyének címét, a képviseletre jogosult személy nevét, állandó lakóhelyének címét, telefonos elérhetőségét,

c) a személytaxi gyártmányát, típusát és forgalmi rendszámát,

d) azt, hogy a kérelem taxiállomás igénybevételére irányul,

e) a 8. § szerinti díj megfizetéséről szóló igazolást.


(5) A kérelemhez mellékelni kell a kérelemben megjelölt tevékenység gyakorlásához szükséges, jogszabályban előírt engedélyek másolatát, valamint a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozók által maguk közül önként felállított szakmai etikai testület kérelmező nevére szóló ajánlását.

6. §


(1) A taxiállomás igénybevételére jogosító közterület-használati engedély kiadása iránti kérelmet átruházott hatáskörben, első fokon, önkormányzati hatósági jogkörben a polgármester bírálja el. A kérelem elbírálása során a polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései szerint jár el.


(2) A közterület-használati engedély tartalmazza

a) a jogosult nevét és állandó lakó- (telep) helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, határozott időtartam esetében a kezdő és a záró időpont megjelölésével,

c) a használt személytaxi gyártmányát, típusát és forgalmi rendszámát,

d) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

e) a közterület használatáért járó előzetes díjfizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezést, a díj megfizetésének módját és a díj számított összegét,

f) figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a jogszerű közterület-használat bármikor ellenőrizhető, a vállalkozó a közterület-használati engedély bemutatására kötelezhető,

g) az engedély visszavonásának e rendeletben meghatározott eseteire vonatkozó figyelmezetést,

h) amit jogszabály előír.


(3) A korábbi engedély visszavonására vonatkozó határozat véglegessé válásától számított egy éven belül nem adható újra közterület-használati engedély annak a vállalkozónak, akitől a korábban kiadott engedély az abban vagy a jogszabályban előírtak megsértése miatt visszavonásra került.


(4) A közterület-használati engedéllyel egyidejűleg, az engedély meglétéről igazoló kártya kerül kiállításra és a jogosultnak átadásra. A jogosult köteles a kártyát a személytaxiban a szélvédő mögött, jól látható helyen tartani annak érdekében, hogy ellenőrizhető legyen a személytaxi taxiállomás használatára való jogosultsága.


(5) A (4) bekezdésben megjelölt kártya egy 148,5 mm x 105 mm méretű, fekvő szövegelrendezésű lap, mely tartalmazza

a) a közterület-használati engedély hivatali iktatószámát,

b) a jogosult vállalkozó nevét (megnevezését),

c) a taxiállomás igénybevételére jogosult személytaxi forgalmi rendszámát,

d) a közterület-használati engedély érvényességének időtartamát,

e) a kiadmányozó nevét, tisztsége vagy besorolási fokozatának megnevezését, aláírását és a hivatali bélyegző lenyomatát.

7. §


(1) A taxiállomás igénybevételére jogosító közterület-használati engedély – kivéve, ha a kérelem határozott időtartamot jelölt meg – határozatlan időre szól.


(2) A taxiállomás igénybevételére jogosító közterület-használati engedély valamennyi, az 1. mellékletben kijelölt taxiállomás használatára feljogosítja a vállalkozót.


(3) A közterület-használati engedélyt, annak módosítását, továbbá az engedély visszavonásáról szóló döntését a polgármester hivatalból megküldi a közlekedési hatóságnak is.

8. §


(1) [3] A taxiállomás használatáért személytaxinként havi 1 800,- Ft összegű közterület-használati díjat (a továbbiakban: használati díj) kell tárgyévre előre egy összegben megfizetni az önkormányzat részére

a) új közterület-használati kérelem benyújtása esetén a kérelem benyújtásával egyidejűleg az adott tárgyév december 31. napjáig terjedő időszakra, továbbá

b) a már korábban kiadott közterület-használati engedély esetén évente, minden tárgyévet megelőző naptári év december 31. napjáig.


(2) A használati díj az év közben kiváltott közterület-használati engedély esetén időarányosan fizetendő, továbbá a tevékenység megszűnésével adott tárgyévben megfizetett díj időarányosan visszajár, a visszafizetésről a polgármester határozattal dönt. Az időarányosság megállapításakor minden megkezdett hónap egész hónapnak számít.


(3) Amennyiben az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott határidőig a használati díj nem kerül megfizetésre a polgármester tizenöt napos határidővel felhívja a vállalkozót a használati díj tárgyévre vonatkozó megfizetésére, a határidő eredménytelen elteltét követően a kiadott közterület-használati engedélyt határozattal visszavonja.

9. §


(1) A taxiállomás kizárólag a taxiállomás igénybevételére közterület-használati engedéllyel rendelkező személytaxival használható, személyszállítás, utasfelvétel céljából történő várakozására.


(2) Kizárólag olyan személytaxi tartózkodhat a taxiállomáson, amelyre vonatkozóan a vállalkozó

a) személytaxi-szolgáltatási engedéllyel rendelkezik, és

b) a taxiállomás használatára vonatkozó közterület-használati engedéllyel rendelkezik,

c) az e rendelet szerinti használati díjat a használat idejére vonatkozóan teljes mértékben megfizette,

d) a b)-c) pontokban előírtakat a helyszínen – a 6. § (4) bekezdésben meghatározott kártyával – igazolni tudja.

10. §


(1) Az e rendeletben foglaltak ellenőrzésére a hivatal közterület-felügyelői jogosultak.


(2) Az ellenőrzés során – kétség esetén – a közterület-felügyelő jogosult a vállalkozót felhívni a közterület-használati engedély, a közterület-használati díj megfizetését igazoló bizonylat bemutatására, továbbá az engedélyben vagy az e rendeletben előírt egyéb feltételek teljesítésének igazolására.


4. Záró rendelkezések


11. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

12. §


(1) Az e rendelet hatálybalépésekor személytaxi-szolgáltatási engedéllyel rendelkező, Baja közigazgatási területén személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozó köteles az e rendelet szerinti, taxiállomás használatára vonatkozó közterület-használati engedély iránti kérelmet legkésőbb 2019. április 30. napjáig benyújtani és a használati díjat 2019. évre időarányosan megfizetni.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott vállalkozó esetében 2019. évre vonatkozóan a díjfizetési kötelezettség kezdő időpontja 2019. április hónap.


12/A. § [4]


E rendeletnek az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 6/2020. (II. 28.) önkormányzati rendelet és egyes, közhatalmi tevékenyéghez kapcsolódóan díjfizetési kötelezettséget megállapító önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 8/2021. (II. 18.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése alapján megállapított rendelkezéseit 2021. január 1. napjára visszamenőleges hatállyal kell alkalmazni.

13. § [5]


(1)-(2)

14. § [6]

15. § [7]



  Fercsák Róbert                                                                dr. Papp Zoltán

                            polgármester                                                                         jegyző



Záradék:


Ez a rendelet 2019. március 1. napján kihirdetésre került.



                                                                                                                   dr. Papp Zoltán

                                                                                                                         jegyző


[1]

Módosította a 22/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 6. § (9) bekezdés. Hatályos 2019. november 30-tól.

[2]

Módosította a 22/2020. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdés. Hatályos 2020. július 3-tól.

[3]

Módosította a 8/2021. (II. 18.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdés. Hatályos 2021. február 19-től.

[4]

Megállapította a 8/2021. (II. 18.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2021. február 19-től.

[5]

Hatályon kívül helyezte a 22/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdés. Hatálytalan 2019. november 30-tól.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 22/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdés. Hatálytalan 2019. november 30-tól.

[7]

Hatályon kívül helyezte a 22/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdés. Hatálytalan 2019. november 30-tól.