Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. (II.5.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 5/2015.(II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 06- 2019. 02. 05

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 132. § (4) bekezdés  g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában, a Szoctv. 2. §-ában, 25. § (3) bekezdés b) pontjában és 45. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 5/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) módosítására a következőket rendeli el:


1. §


A Rendelet 3. § (2) bekezdése a következő n) ponttal egészül ki:


n) Palota biztonsági berendezés támogatás.



2. §


A Rendelet a következő alcímmel és 5/A §-sal egészül ki:


„Palota biztonsági berendezés támogatás


5/A. §


(1) A Polgármester Palota biztonsági berendezés támogatásra való jogosultságot állapít meg a szociálisan rászoruló személyek részére az általuk lakott hagyományos vagy gázfűtésű lakásban szénmonoxid érzékelő rendszer vásárlásához legfeljebb 12.000,- Ft összegben.


(2) Palota biztonsági berendezés támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik, és annak tulajdonosa, bérlője, haszonélvezője vagy – az önkényes lakásfoglaló kivételével – az önkormányzat tulajdonában álló lakásnak jogcím nélküli használója, és

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

ba) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át,

bb) nem egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.


(3) A Palota biztonsági berendezés támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az 16. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, és mellékelni kell a szénmonoxid érzékelő eszköz megvásárlásáról szóló, a jogosult nevére kiállított, 3 hónapnál nem régebbi számlát. A támogatás összege nem haladhatja meg az eszköz megvásárlásáról szóló számla összegét.


(4) A támogatás lakásonként 7 évente igényelhető.”



3. §


A Rendelet 7. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(8) 2019. március 1-jét követően a Palota gyógyszertámogatás megállapítható oly módon is, hogy a támogatás a Palota Gyógyszerkártyára kerül feltöltésre, melyet a jogosult a Budapest XV. kerületében működő gyógyszertárakban tud levásárolni.”




4. §


A Rendelet 7/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A Palota egészségügyi támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, és mellékelni kell az orvosi javaslatot, valamint az eszköz megvásárlásáról szóló, a jogosult nevére kiállított, 3 hónapnál nem régebbi számlát.”



5. §


A Rendelet az 1. melléklet szerinti 16. melléklettel egészül ki.



6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


dr. Lamperth Mónika sk. jegyző

Németh Angéla sk. polgármester


Mellékletek