Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 3/2019 (III.28..) önkormányzati rendelete

a helyi zajvédelemről és zöldterületek védelméről

Hatályos: 2021. 07. 19- 2022. 04. 06

Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 3/2019 (III.28..) önkormányzati rendelete

a helyi zajvédelemről és zöldterületek védelméről

Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország Helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13.§ 11. pontjában és a 143. § (4) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a környezet és természet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§(1) bekezdés c) és a 48. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján és az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérése után az alábbiakat rendeli el:[1]

1. § (1) Működési engedéllyel rendelkező vendéglátó és szórakoztató tevékenységet folytató egységekben, kereskedelmi szálláshelyeken (továbbiakban: vendéglátó hely)az épületen kívüli területen hangosító berendezés működtetése, üzemeltetése

  • a) munkanapokon 7.00 órától 22.00 óráig,
  • b) munkaszüneti napokon ünnepnapokon és vasárnap 8.00 órától 22.00 óráig lehetséges.

(2) Az első bekezdésben foglaltak megszegése esetén a hangosító berendezés tényleges üzemeltetője mellett, a vendéglátó hely szolgáltatást nyújtó természetes személy ötvenezer forintig, a nem természetes személy vendéglátó hely szolgáltatást nyújtó kettőszázötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

2. § (1) Az 1.§ hatálya alá nem tartozó ingatlantulajdonosok, ingatlanhasználók által az épületen kívül, nem közterületen történő hangosító berendezés üzemeltetése

  • a) munkanapokon 8.00 órától 22.00 óráig
  • b) szabadnapokon, munkaszüneti napokon és vasárnap 22.00-ig lehetséges.

(2) Az első bekezdésben foglaltak megszegése esetén a hangosító berendezés tényleges üzemeltetője mellett, az ingatlan tulajdonosa is ötvenezer forintig, terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Közös tulajdonban lévő ingatlanok esetén minden ingatlantulajdonosra kiszabható a bírság.

(3) Nem természetes személy ingatlantulajdonos, ingatlantulajdonosok esetén a bírság mértéke 250 000 Ft-ig terjedhet, mely több tulajdonossal szemben is kiszabható.

(4) Az 1.§ és a 2.§ alkalmazása esetén, épületen kívüli hangosító berendezés üzemeltetésnek minősül, ha az épületen belül, de nyitott nyílászárók mellett folyik a hangosító berendezés üzemeltetése úgy, hogy a nyílászárók a hangszigetelési funkciót nem látják el.

3. § (1) Az ingatlan tulajdonosok, ingatlan használók, azok megbízottjai, nem építőipari jellegű, hanem különösen zöldterület kezelésével, zöldterület fenntartásával, kertépítéssel fakivágással, gallyazással kapcsolatos tevékenységek végzésére az ingatlan területén belül és az ingatlan közvetlen közelében lévő közterületen

  • a) munkanapokon 8.00-órától 19.00 óráig

b) szabadnapokon 10.00-órától 16.00 óráig jogosultak.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenységek végzése vasárnap és ünnepnapokon tilos.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenységek tilalma nem terjed ki az elektromos vagy robbanómotoros gépek üzemeltetését nem igénylő tevékenységekre.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak megszegése esetén a tevékenységet ténylegesen végző személyek mellett, az ingatlan tulajdonosa is ötvenezer forintig, terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Közös tulajdonban lévő ingatlanok esetén minden ingatlantulajdonosra kiszabható a bírság.

(5) Nem természetes személy ingatlantulajdonos, ingatlantulajdonosok esetén a bírság mértéke 250 000 Ft-ig terjedhet, mely több tulajdonossal szemben is kiszabható.

(6) A jelen paragrafusba foglalt tilalmak nem terjednek ki Balatonakarattya Község Önkormányzata saját közterületein vagy egyéb tulajdonában használatában vagy üzemeltetésében lévő ingatlanokon végezett tevékenységekre tekintet nélkül arra, hogy a tevékenységet az önkormányzat vagy az általa megbízott más személy vagy szervezet végzi.

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosok, ingatlan használók, azok megbízottjai építési, bontási tevékenységet az ingatlan területén belül és az ingatlan közvetlen közelében lévő közterületen (a közterület tulajdonosának engedélye esetén)

a.) munkanapokon 8.00-órától 18.00 óráig

b.) szabadnapokon 10.00-órától 14.00 óráig jogosultak végezni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenységek végzése vasárnap és ünnepnapokon tilos.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nyári időszakban (minden év június 15. napjától augusztus 20. napjáig) az építési, bontási munkálatok munkanapokon 9.00 órától 16.00 óráig végezhetőek legfeljebb 55 decibel zajkibocsátás mellett. 55 decibelnél nagyobb zajkibocsátási munkálatok a nyári időszakban nem végezhetőek. A nyári időszakban szabadnapon, ünnepnapon, vasárnap zajjal járó építési, bontási munka nem végezhető.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglaltak megszegése esetén a tevékenységet ténylegesen végző személyek mellett, az ingatlan tulajdonosa is ötvenezer forinttól 250 ezer forintig, terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Közös tulajdonban lévő ingatlanok esetén minden ingatlantulajdonosra kiszabható a bírság.

(5) [2]

(6) A jelen paragrafusba foglalt tilalmak nem terjednek ki Balatonakarattya Község Önkormányzata saját közterületein vagy egyéb tulajdonában használatában vagy üzemeltetésében lévő ingatlanokon végezett tevékenységekre tekintet nélkül arra, hogy a tevékenységet az önkormányzat vagy az általa megbízott más személy vagy szervezet végzi.

5. § (1) Az alkalmi rendezvények fesztiválok tervezett megkezdése előtt legalább 15 nappal a szervező köteles kérelmet benyújtani a Jegyzőhöz a más, jogszabályban előírt engedélyen túl zajvédelmi szempontból történő engedélyezésre.

(2) A kérelemhez csatolni kell a helyszínrajzot, melyen fel kell tüntetni a színpad, a hangszórók, a nézőtér elhelyezkedését, a hangszórók talajszinttől számított magasságát. Meg kell határozni a várható maximális hang- és zajhatást. A kérelem nyomtatványt a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A jegyző köteles megtagadni az engedélyt, ha a kérelemből a zajhatás mértéke, ideje nem határozható meg. A Jegyző a zajvédelmi követelmények teljesülésének ellenőrzése érdekében a zajkibocsátási engedélyben előírhatja a kérelmező részére a műszeres mérés elvégzését a rendezvény ideje alatt. A kérelmező a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott zajvédelmi szakértői dokumentumot a rendezvény megtartását követő 15 napon belül köteles megküldeni a Jegyző részére, aki a zajkibocsátási engedélyben foglaltak megtartását ellenőrzi.

(4) A zajkibocsájtási engedély kiadása a jegyző hatásköre.

(5) A jegyző azonnali hatállyal megtiltja az engedély nélküli vagy az engedélyben meghatározottaktól eltérő zajkibocsájtási tevékenységet.

(6) A jegyző az engedély kiadásakor az 1§-ban foglaltaktól eltérhet.

(7) Egyedi esetekben szabadban történő élőzene szolgáltatásra, hangerősítő berendezés működtetésére 23-06 óráig terjedő időszakra az alábbi kivételekkel: a rendezvény szervezőjének kérelmére az (1)-(7) bekezdésektől felmentés adható legfeljebb 06:00 óráig.

(8) Egyedi esetekben alkalmi rendezvényhez az üzemeltetőnek, illetve a rendezvény szervezőjének kérelmére az (1)-(7) bekezdésektől felmentés adható legfeljebb 06:00 óráig.

(9) Üzletek, raktárak áruval történő feltöltése, zajjal járó rakodás és áruszállítás 23 óra és reggel 5 óra között tilos.

(10) A jelen paragrafusba foglaltak alapján az engedély nélküli vagy az engedélyben meghatározottaktól eltérő zajkibocsájtási tevékenységet végző természetes személyekkel szemben ötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Nem természetes személyekkel szemben kiszabható bírság mértéke kettőszázötvenezer forint. A tevékenységet ténylegesen végző személyek mellett, az ingatlan tulajdonosa (közterületeken végzett tevékenység kivételével) is a jelen bekezdésbe foglaltak szerinti közigazgatási bírsággal sújtható. Közös tulajdonban lévő ingatlanok esetén minden ingatlantulajdonosra kiszabható a bírság.

(11) E rendelet alkalmazásában hangosító berendezés minden hangszóróval, erősítővel, hangfallal felszerelt elektromos árammal működő eszköz berendezés, különösen televízió, rádió, számítástechnikai eszközhöz, zenegéphez csatlakoztatott hangfal, gépjármű elektromos erőforrásához csatlakoztatott hangfal hangerősítő berendezés.

6. § (1) Közhasználatú zöldterületeket és azok közcélú építményeit és felszereléseit a rendeltetésüknek megfelelő célra és módon, állaguk sérelme nélkül mindenki ingyenesen használhatja.

(2) A zöldterületen csak olyan magatartás tanúsítható, amely mások nyugalmát nem zavarja.

(3) Zöldterületen, játszótéren járművel közlekedni, parkolni tilos. Tilos motorkerékpárral, gépjárművel a közút úttestét elhagyva közlekedésre vagy parkolási célra a közút úttestén kívül park vagy zöld terület területét igénybe venni, a park fái közé behajtani.

(4) Tilos a zöldterületen, parkosított területen, játszó- és pihenőkertekben

a. a növényzet, a szobrok, felszerelési tárgyak rongálása,

b. virágok és egyéb növények szedése, fák és bokrok engedély nélküli kivágása,

c. fák törzseinek hirdetések céljára történő használata,

d. fák törzsére való írás, vésés,

e. tüzet rakni.

(5) A zöldterületben, illetve közterületben okozott kárt a károkozó köteles megtéríteni.

(6) A kártérítésen túl, aki jelen paragrafusban foglalt tilalmakat megszegi, kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, melynek kiszabása a jegyző hatásköre. Helyszíni bírság kiszabása esetén a közigazgatási bírság összege ötvenezer forint.

(7) Munkavégzés céljából a parkosított területen, ezek sétányain a parkfenntartás és hibaelhárítás céljára szolgáló önkormányzati munkagépek vagy önkormányzati megbízással vagy engedéllyel rendelkező munkagépek közlekedhetnek.

7. § (1) E rendelet hatálya nem terjed ki zajkibocsájtásra tekintettel

a.) a településen lévő templomok templomi harangozásra.

b.) Önkormányzat és szervei, szervezetei által megrendezett közterületi rendezvényeken, városi ünnepségeken történő zajkibocsátására,

c.) az Önkormányzat hozzájárulásával önkormányzati területen folytatott, nyári idény alatti szórakoztató-, mutatványos-, kulturális- és sport-, tevékenységből származó zajkibocsátására, d.) vallási tevékenységre, gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre, e.) egészségügyi mentési tevékenység, tűzoltási feladatok, műszaki mentés és bűnüldözési tevékenység által keltett zajra.

f.) zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011.(III.8.) Kormányrendeletben foglaltakra

g.) olyan tevékenységre, mely a vezetékes ivóvíz hálózat, csatorna hálózat, gázhálózat villamos energia hálózat karbantartási munkáira irányul és a közszolgáltatások zavartalan működésének fenntartását vagy zavar elhárítást célozza.

h.) önkormányzati és nem önkormányzati utak karbantartási munkáira, csúszásmentesítésére.

(2) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, kivéve a 4.§ (3) bekezdését, amely 2020. január 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

K É R E L E M

KÖZTERÜLETI RENDEZVÉNY ZAJKIBOCSÁTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSÉHEZ

1. A kérelmező (a rendezvény szervezője)
b)lakó-/székhelye: .....................................................................................................................

  • a) neve: ......................................................................................................................................
  • c) telefonos, elektronikus elérhetősége: ....................................................................................

2. A helyszíni kapcsolattartó

  • a) neve: ........................................................................................................................................
  • b) lakó-/székhelye: ......................................................................................................................
  • c) telefonos elérhetősége: ...........................................................................................................

3. A rendezvény

  • a) megnevezése: ..........................................................................................................................
  • b) helyszíne: ................................................................................................................................
  • c) időtartama (év, hónap, nap, óra, perc) kezdete: ....................................................... befejezése: ...............................................................................

4. A rendezvényprogram bemutatása napi és órás bontásban: ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

5. Az alkalmazott zajforrások:
a)bemutatása:............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

……….......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

  • b) üzemeltetésének helye (helyszínrajzon bemutatva):
  • c) üzemeltetésének időtartama: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

6. Az alkalmazott zajforrások hatásterületén elhelyezkedő ingatlanok felsorolása: Ingatlan helyrajzi száma, Közterület elnevezése, Házszám, A védendő épület Építményjegyzék szerinti besorolása

7. Mellékletek: 1. közterület-használati engedély, vagy bérleti szerződés 2. zajvédelmi megfelelőséget igazoló dokumentumok
Kelt, ...............................................................
.................................................................
Kérelmező aláírása


[1] A bevezető a Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 4. § (5) bekezdését a Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.