Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2019(XII.20.) önkormányzati rendelete

az építményekre kiterjedő építményadóról szóló 60/2012 (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 20- 2020. 01. 01

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) és 6. § e) bekezdéseinek, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény, illetve az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1.§


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az építményekre kiterjedő építményadóról szóló 60/2012 (XI. 29.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: ÉpÖR.) 5.§ (1)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


5. Adókedvezmény


(1)        Bel- és külterületen lévő lakás céljára szolgáló építmény után, ha az adóalany az adóév első napján azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja - figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira is - 50%-os mértékű adókedvezményre jogosult.


(2)       Az egy háztartásban három vagy több gyermeket nevelő magánszemély a bel- és külterületen lévő lakás céljára szolgáló építmény után, ha az adóév első napján azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja - figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira is - 100%-os mértékű adókedvezményre jogosult.


(3)       Az öregségi nyugdíjra, rehabilitációs ellátásra, rokkantsági ellátásra jogosult magánszemély, illetve a megváltozott munkaképességű személy a bel- és külterületen lévő lakás céljára szolgáló építmény után, ha az adóalany az adóév első napján azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja - figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira is - 100%-os mértékű adókedvezményre jogosult.


(4)        Az (1)-(3) bekezdésekben említett adókedvezményre jogosult adóalany a kedvezménnyel kapcsolatos változásokat, a változást követő év január 15. napjáig, 2020. évben 2020. január 15-ig jelenti be az adóhatóságnál.  Az (1)-(3) bekezdésben szabályozott adókedvezmény adatbejelentés benyújtása mellett érvényesíthető. Az adatbejelentés benyújtásakor a gyermekkedvezményre való jogosultságot, az öregségi nyugdíjjogosultságot, a rehabilitációs ellátásra, rokkantsági ellátásra való jogosultságot, a megváltozott munkaképességet igazolni kell.”       


2.§


Az ÉpÖR. 7.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„6. Adókötelezettség adatbejelentése


(1)        Az adózónak az építmény utáni építményadóról az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő tizenöt napon belül kell az E- önkormányzati portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) vagy az önkormányzati adóhatóság hivatalos elérhetőségén (https://www.eger.hu/hu/adougyek) megtalálható nyomtatványon a jogszabályokban előírt formában és módon adatbejelentését teljesítenie.”



3.§

Hatályát veszti az ÉpÖr. IV. Fejezete.