Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelete

a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról, valamint a zöldterületek és a zöldfelületek védelméről

Hatályos: 2024. 09. 07

Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelete

a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról, valamint a zöldterületek és a zöldfelületek védelméről

2024.09.07.

Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. és 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §1

2. §2 A rendelet hatálya Marcali Város közigazgatási területére, a közterületek és ingatlanok tisztántartására, a zöldterületek és zöldfelületek védelmére, az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körére, az avar és kerti hulladékok égetésének szabályaira, valamint a települési hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény méretének választhatóságához kapcsolódó rendelkezésekre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. hozzátartozó: a házastárs, az élettárs, e személyek és a kérelmező egyeneságbeli rokona;

2. ingatlan: tulajdonostól függetlenül Marcali Város közigazgatási területén fekvő minden beépítetlen és beépített telek;

3. ingatlanhasználó: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, haszonélvezője, bérlője, albérlője, szívességi lakáshasználója és üzemeltetője. Amennyiben az ingatlan a tulajdonosa és használója (birtokosa) között a felelősség kérdésében vita merül fel, úgy a rendelet alkalmazásában ingatlantulajdonos az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa, többlakásos épület esetében a lakók által választott vagy megbízott közös képviselő;

4. közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott bel- és külterületi földrészlet, közút, járda, tér, közpark, továbbá az építmények közhasználatra átadott része;

5. tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres gondozása, gyomtalanítása, a fű lenyírása és összegyűjtése, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok (föld, kő, fa, törmelék stb.) eltávolítása, a belterületi közútra, a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok nyesése (a biztonságos gyalogos és gépjármű közlekedés biztosításához elegendő mértékig), továbbá a járda napi rendszerességű hó- és síkosság-mentesítése, pormentesítése;

6. üzemeltető: természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, aki üzletet és egyéb elárusító helyet, vendéglátó egységet, intézményt és szolgáltató egységet üzemeltet, működtet vagy irányít;

7. zöldfelület: Minden olyan nem termesztési célú és feladatú terület, amelyet döntő mértékben növényzet borít, függetlenül attól, hogy a település mely funkcionális (lakó-, gazdasági-, közlekedési-, vízügyi-, stb.) területi egységén belül helyezkedik el. A beépítés, vagy annak telekhatára és az útburkolat közé eső valamennyi burkolattal el nem látott, vagy közlekedési funkcióra ki nem jelölt területet zöldfelületnek kell tekinteni függetlenül attól, hogy a terület növényzettel, és milyen növényzettel fedett-e vagy sem;

8. zöldterület: A település településrendezési eszközében lehatárolt, kiszabályozott területfelhasználási egység.

3. A közterületek és ingatlanok tisztántartása

4. § (1) A közterületek – ideértve a rajtuk lévő nyílt árkokat és ezek műtárgyait is – szervezett, rendszeres tisztántartásáról az önkormányzat a (2) és (3) bekezdésében foglalt esetek kivételével a GAMESZ Szervezet útján gondoskodik, aki köteles a közterületen összegyűjtött és a hulladék-gyűjtő edénybe el nem helyezett közterületi hulladék elszállítására is.

(2) A (3) bekezdésben foglaltakkal nem érintett ingatlanhasználó köteles gondoskodni az ingatlan előtti, sarok ingatlan esetén az ingatlan előtti és melletti, úszótelek esetén az épület körüli:

a) járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, valamint, ha a járda mellett zöldsáv is van, vagy az ingatlan mellett csak zöld sáv van, úgy az úttestig terjedő teljes terület tisztántartásáról, a hulladék- és gyommentesítéséről, a burkolt területek síkosság mentesítéséről, valamint a hó eltakarításáról. Amennyiben az ingatlant két közút is határolja, úgy ezek a feladatok mindkét közút irányában kötelezők,

b) nyílt árok és ennek műtárgyai – a víz hordalékát összegyűjtő műtárgyak kivételével -, valamint a kérelmére engedélyezett és az általa megvalósított zárt csapadékvíz elvezető tisztántartásáról, föld és más hordalékanyag eltávolításáról,

c) a két szomszédos terület, épület közötti közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség az ingatlanhasználók között fele-fele arányban oszlik meg.

(3) A Széchenyi utca – Berzsenyi utca – Marczali Henrik utca – Móra F. utca által körülzárt területen, a Széchenyi utca – Szigetvári utca – Dózsa Gy. utca és Hősök tere által körbezárt területen, a Múzeum közben, a Park utcában és a Posta közben, a Mikszáth utca Keleti oldalán levő, valamint a Bene Ferenc utca – Mikszáth K. utca közötti területen az egyes épületek előtti és melletti járda, az úttesttől az épületekhez vezető járda, az épülethez tartozó parkoló, valamint az úttest mellett húzódó nyílt csapadékvíz elvezető árok és annak műtárgyai tisztán tartása az ingatlanhasználó feladata.

(4) Amennyiben az (2) és (3) bekezdés szerint tisztítandó terület terjedelmével kapcsolatban vita merül fel, úgy a polgármester dönt.

(5) Az (2) és (3) bekezdésben foglalt feladatok ellátása a vegyes, illetve közös tulajdonban álló épületek, ingatlanok esetében a tulajdonostársak egyetemleges kötelessége.

(6) Az üzletek és egyéb elárusító helyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató egységek előtti járdaszakasz, illetőleg ott, ahol a járda mellett zöldsáv van, az úttestig terjedő teljes terület tisztántartása független attól, hogy a szemét az érintett tevékenysége folytán keletkezett-e, továbbá a téli időszakban hó- és síkosság-mentesítésének biztosítása az üzemeltető feladata, ha nincs üzemeltető, akkor a tulajdonost terhelik a felsorolt feladatok, kötelezettségek.

(7) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(8) Az egyedi garázsok, sorgarázsok tulajdonosai, illetve használói kötelesek az építmények körüli 5 m-es területsáv – tekintet nélkül az útszegély helyzetére – tisztántartásáról gondoskodni.

5. § (1) Az ingatlan előtti, sarok ingatlan esetén az ingatlan előtti és melletti közterületen a fű lenyírását és összegyűjtését a (3) és (4) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő személyek részére a polgármester engedélyével a GAMESZ Szervezet saját költségén elvégzi. A kérelmet a polgármesternek címezve Marcali Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

(2) Olyan többlakásos lakóépület esetén, amelyben a polgármester (1) bekezdésben meghatározott engedélyével rendelkező személy is rendelkezik lakóingatlannal, az engedély alapján a GAMESZ Szervezet - a fűkaszálási időszakot április 1-től október 31-ig alapul véve a jogosult és nem jogosult ingatlanhasználók között időarányosan megosztva - csak az engedéllyel rendelkezőre időarányosan eső időszak alatt végzi el a tisztántartási munkákat. Ennek tényéről a GAMESZ Szervezet értesíti az ingatlanhasználókat. Több jogosult esetén az időarányos elosztás a jogosultak számának figyelembevételével történik. A GAMESZ Szervezet a fűkaszálási időszak elején végzi el a tisztántartást. A fennmaradó tisztántartási időszakban a polgármester engedélyével nem rendelkező tulajdonostársak tisztántartási kötelezettsége egyetemleges.

(3) A kérelem előterjesztésére - a (4) bekezdésben foglat kivétellel -jogosult az a:

a) 65 év feletti, megromlott egészségi állapotú személy, akinek nincs vele közös háztartásban élő 65 év alatti nem megromlott egészségi állapotú hozzátartozója, és akinél a közös háztartásban élők jövedelmének együttes összege egy főre vetítve nem haladja meg a fizikai dolgozókra vonatkozó nettó minimálbér mértékét.

b) 75 év feletti személy, akinek nincs vele közös háztartásban élő 75 év alatti hozzátartozója.

(4) Nem jogosult a (3) bekezdés a) és b) pontjában foglalt feltételeknek megfelelő személy a kérelem előterjesztésére, ha él Marcali Város közigazgatási területén olyan hozzátartozója, aki nem jogosult a kedvezményre.

(5) A (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti esetben közös háztartásban élőnek kell tekinteni a kérelmezővel azonos bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, vagy életvitelszerűen ott tartózkodó személyt.

(6) A (3) bekezdés a) pontja szerinti esetben:

a) megromlott egészségi állapot igazolható rokkantságot megállapító irattal, vagy más háziorvosi vagy szakorvosi igazolással,

b) a kérelmező és a vele közös háztartásban élők kötelesek a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmének igazolására. A jövedelem igazolható különösen: munkáltatói igazolással, pénzellátás folyósítását igazoló szelvénnyel, pénzintézeti folyószámla kivonattal.

(7) A (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti esetben a kérelmező két tanúval aláírt, az 1. mellékletben szereplő nyilatkozatot az aláírt adatkezelési hozzájárulási nyilatkozattal együtt, köteles benyújtani.

(8) Amennyiben a (3) bekezdés a) és b) pontja alatti kérelmező Marcali város közigazgatási területén több lakóingatlannal rendelkezik (tulajdonos, haszonélvező, özvegyi jog jogosultja), kérelem benyújtására csak azon ingatlant érintő közterület vonatkozásában jogosult, ahol bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(9) A (3) bekezdés a) pontja alapján jogosult személy kérelmét évente március 31-ig felül kell vizsgálni, melyhez az egészségi állapot igazolását nem kell évente benyújtani akkor, ha a kérelmező megromlott egészségi állapota miatt rokkant vagy állapotában javulás igazoltan nem várható.

(10) Különös méltánylást érdemlő esetben a polgármester a (3) bekezdés a) pontjában foglaltaktól eltérően is kiadhat engedélyt. Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül különösen: a kérelmező vagy vele közös háztartásban élők fogyatékossága, tartós betegsége, balesete, valamint egyéb rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény bekövetkezése.

(11) A közterület tisztántartásának átvállalása esetén a jogosult köteles a körülményeiben beálló változást 15 napon belül a polgármester részére bejelenteni különösen: a közös háztartásban élők számának, jövedelmének változását, ingatlan értékesítését.

Ezen kötelezettség elmaradása esetén a polgármester a kérelmezőt, illetve az ingatlan tulajdonosát az elvégzett tisztántartási munka költségeinek megtérítésére kötelezheti.

5/A. §3 (1) Az ingatlan előtti, sarok ingatlan esetén az ingatlan előtti és melletti közterületen képződő biohulladék gyűjtésére március 15. és december 15. közötti időszakban a Marcali Közös Önkormányzati Hivatal azon ingatlanhasználóknak, akik által a tisztántartandó közterület nagysága meghaladja a 140 m2-t, 140 m2 felett minden további megkezdett 140 m2 zöldterület után havonta 1-1 db bio fóliazsákot biztosít. Egy ingatlan után az ingatlanhasználó a biohulladék gyűjtési időszakban maximum 30 db bio fóliazsákot igényelhet.

(2) Az (1) bekezdés szerint ingatlanhasználó akkor jogosult a bio fóliazsák igénylésére, ha az 5. §-a szerinti mentességben nem részesül.

6. § Az ingatlan előtti járdaszakasz síkosság mentesítésére homok, fűrészpor, kisszemcséjű salak használható. Bomló szerves anyag, szennyező vagy burkolatra káros anyag (pl: só) nem alkalmazható.

7. § Az ingatlanhasználó köteles az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatban:

a) az épület homlokzatát 2 m-es magasságig és a kerítést évente legalább kétszer letakarítani,

b) az épület faláról, kerítéséről az időszerűségüket vesztett, szakadt, jogellenesen elhelyezett falragaszokat, festéseket folyamatosan eltávolítani,

c) mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlant folyamatosan gyommentesíteni, az ingatlanon növő fűvet folyamatosan kaszálni, tisztántartani, az ingatlant rovar- és rágcsáló mentesíteni,

d) a telekingatlanról a járdára, a járda és az úttest fölé benyúló ágakat, bokrokat megfelelően (a biztonságos gyalogos és gépjármű közlekedést biztosító) nyesni és elszállítani.

4. A közterületek tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

8. § (1)4 Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és kihelyezett hulladéktárolóba, szelektív hulladéktárolóba lehet elhelyezni.

(2) Tilos a csapadékvíz-elvezető árokrendszerbe, valamint a településen lévő vízfolyásokba szennyezett (olajos, vegyszeres, stb.) vizet, tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet bevezetni vagy egyéb módon bejuttatni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni. Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékvíz-elvezető árokrendszerbe és a településen lévő vízfolyásokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos.

(3) Tilos a közterületek burkolatát, a közterületi berendezést, forgalomszabályzó berendezéseit, jelzéseit, köztéri szobrot, az ingatlanok falát és kerítését beszennyezni, megrongálni, eltulajdonítani, állatokat, növényeket pusztítani, élőhelyüket károsítani. Aki közterületet, valamint a közterületen elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról – felszólítás nélkül - haladéktalanul gondoskodni.

(4) A (3) bekezdés nem vonatkozik a kártevők közegészségügyi okból történő irtására.

(5) Házi- és kedvtelelésből tartott állat által okozott szennyezés eltakarításáról közterületen az állat sétáltatója vagy gazdája köteles gondoskodni.

(6) Az ingatlan melletti közterületi járdát rendszeresen le kell tisztítani. Tilos a járdán lévő hulladékot a járdát szegélyező zöldsávba, a csapadékvíz-elvezető rendszerbe és annak műtárgyaiba, valamint az úttestre seperni.

(7) Állati tetemet és olyan szerves vagy szervetlen anyagot, amely a környezetet szennyezheti, az egészséget veszélyeztetheti, vagy az élősdiek számára táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad. Az elhullott állati tetem elszállításáról és ártalmatlanná tételéről a vonatkozó jogszabályokban előírt módon, a tulajdonos saját költségére köteles gondoskodni.

Közterületen talált állati tetem elszállításáról és ártalmatlanná tételéről az önkormányzat köteles gondoskodni. Amennyiben a közterületen talált állati tetem tulajdonosa ismerté válik, úgy a tulajdonos köteles az önkormányzat részére az elhullott állati tetem és ártalmatlanítás költségeit megtéríteni.
(8) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a környezet ne szennyeződjék, és a szállítási útvonalon a szállítmányból semmi ne hulljék ki. Könnyen kihulló anyag (homok, murva, salak, papír, stb.) csak olyan járművön szállítható, amelynél a kihullás megakadályozása biztosított. Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásánál, szállításánál a köz- vagy magánterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a fel- vagy lerakás elvégzése után megtisztítani. Ha a szállító ismeretlen, az eltakarítást, illetve a szennyeződés megszüntetését az köteles elvégezni, akinek a részére, illetőleg akinek az érdekében a szállítás történt.
(9) Tüzelőanyag lerakásakor keletkezett közterület-szennyeződést a megrendelő köteles megszüntetni.

5. A zöldterületek és zöldfelületek használata és védelme

9. § (1) A közhasználatú, illetve korlátozott közhasználatú zöldterületeket és azok építményeit, zöldfelületi elemeit az előírásoknak megfelelő célra és módon mindenki ingyenesen használhatja saját vagy szülő, illetve felügyelő felelősségére.

(2) A zöldterület tulajdonosa a zöldfelületek állagmegóvása érdekében egyes zöldfelületek használatát az általa szükségesnek ítélt időtartamra és módon korlátozhatja, továbbá ideiglenes jelleggel engedélyezheti a közterület eredeti funkciótól eltérő használatát (hibaelhárítás, rendezvénytartás, ideiglenes árusítás, stb.), ha az a zöldfelület állapotát tartósan nem károsítja.

(3) A településen lévő zöldterületeket csak rendeltetésüknek megfelelően szabad használni. Tartózkodni kell a mások pihenésének, nyugalmának zavarására alkalmas magatartástól.

(4) Tilos a gondozott zöldterületre vagy nem arra kijelölt burkolaton gépjárművel, kerékpárral közlekedni, parkolni, ráhajtani, azt bármi módon károsítani, kivéve a parkfenntartási munkákhoz szükséges munkagépek esetében, a munkavégzés idejére. Az így okozott zöldterületi kárt a tevékenység végzője köteles helyreállítani. A helyreállítás elmulasztása esetén Marcali Városi Önkormányzata a károkozó költségére és felelősségére az eredeti állapotot visszaállíttatja.

(5) Zöldterületeken tilos a virágok jogosulatlan leszedése, gyűjtése, tilos a fák, virágok és egyéb növények, felszerelési tárgyak rongálása.

(6) Marcali Város közterületén fát kivágni csak az erre vonatkozó jogszabályok előírásainak betartásával, a Jegyző engedélyével szabad. Közterületen a fakivágás engedélyezésével egyidejűleg minden esetben elő kell írni a fa pótlásának kötelezettségét a fajta és a mennyiség meghatározásával.

(7) Tilos a gyeptakaróval részben, vagy egészben borított árkok gyep-felületétnek gyomirtóval történő kezelése. Tilos a közterület – ideértve az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjedő közterületet is - gyomirtóval történő kezelése.

(8) Tilos a gondozott zöldterületeken elhelyezett műtárgyakat elmozdítani, megrongálni, a zöldterületeken élő madarakat vagy egyéb állatokat pusztítani, zavarni, befogni, kínozni, fészkeket rongálni.

(9) Tilos a zöldterületeken elhelyezett szobrokra, emlékművekre felmászni, azokat rongálni, beszennyezni, az emlékművek, szobrok, környezetébe nem illő tárgyakat elhelyezni.

(10) Tilos a csobogókat, díszkutakat rendeltetéstől eltérő tevékenységre (mosdás, fürdés, fogmosás, stb.) használni.

(11) Tilos a zöldterületeket beszennyezni, környékükön szemetet elszórni.

(12) Az ingatlan határánál csak olyan növényzet telepíthető, mely a szomszéd építményeinek és kerítésének karbantartását nem akadályozza, állagát nem rontja.

5/A.5 Az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köre

9/A. § (1) A Városi Rendészet dolgozói rendszeres területbejárást végeznek a település közterületein az elhagyott hulladék felderítése érdekében.

(2) A jegyző a tudomására jutott elhagyott hulladék vonatkozásában eljárást kezdeményez az illetékes hatóságnál.

(3) A közterületen elhagyott hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és kezeléséről az önkormányzat megrendelése alapján a Marcali Városi Önkormányzat GAMESZ Szervezete, az intézményi technikai feltételek hiánya esetén az MTKSZ Marcali és Térsége Közszolgáltató Nonprofit Kft. gondoskodik a megrendelést követő 15 napon belül.

5/B.6 Avar és kerti hulladék égetése

9/B. § (1) A kerti hulladékot elsősorban komposztálni kell.

(2) A városban és a városrészekben a családi házas ingatlanokon avar és kerti hulladék égetése a nyári időszakban (március 1-től október 31-ig) 8-18 óráig, téli időszakban (november 1-től február 29-ig) 8-15 óráig az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak betartásával végezhető.

(3) Tilos tüzet rakni erős szélben. Az égetés megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy az égetést veszélyeztető légmozgás ne legyen.

(4) Avar és kerti hulladék tüzet olyan nagyságban szabad rakni, hogy az égetés helyének átmérője 1,5 méternél nagyobb nem lehet.

(5)7 A közterületen avart és kerti hulladékot égetni nem lehet.

(6)8 Nem lehet avart és kerti hulladékot égetni a Petőfi utca páros oldala, a Sport utca mindkét oldala, a Kossuth utca páratlan oldala az 1-39. házszámig, a Marczali Henrik utca mindkét oldala, a Berzsenyi utca páratlan oldala az 1-5. házszámig, a Széchenyi utca páratlan oldala az 1-25. házszámig körbezárt területen; a Széchenyi utca páros oldala a 2-34. házszámig, a Szigetvári utca 1. szám, a Dózsa utca páratlan oldala és a Hősök tere által körbezárt területen.

5/C.9

9/C. §

6. A közterületre, a zöldterületre, a zöldfelületre és az ingatlanra vonatkozó kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésével kapcsolatos rendelkezések

10. § (1) A közterületek, a zöldterületek, a zöldfelületek és az ingatlanok rendjével kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzését a Városi Rendészet dolgozói és a jegyző által megbízott hivatali dolgozók végzik.

(2) A város egész területére kiterjedő folyamatos ellenőrzések során figyelemmel kell kísérni a közterületek, a zöldterületek, a zöldfelületek és az ingatlanok rendjét és tisztaságát.

(3) Az ellenőrzésre jogosultak feladata, hogy a jogszabálysértést lehetőség szerint előzzék meg, akadályozzák meg, és az elkövetőt a mulasztás pótlására határidő kitűzésével szólítsák fel, figyelmeztessék.

(4) A Városi Rendészet dolgozói és a jegyző által (1) bekezdés szerint megbízott dolgozó az ellenőrzés során tett intézkedésekről az ellenőrzés napját követő munkanapon tájékoztatja a közvetlen felettesét, aki dönt a további intézkedés szükségességéről.

7. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.

12. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 35/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez

NYILATKOZAT
Név:……………………………..…………(születési neve)…………………………………................
Születési hely:…………………….………., ………… év ……………..……..… hó …... nap Lakcím:………………………………………………………………………………………...................
…………………………………………………………………………...…. szám alatti lakos büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy*
- nincs velem közös háztartásban élő 65 év alatti nem megromlott egészségi állapotú hozzátartozóm és nem él Marcali Város közigazgatási területén olyan hozzátartozóm, aki nem jogosult a kedvezményre,
- nincs velem közös háztartásban élő 75 év alatti hozzátartozóm és nem él Marcali Város közigazgatási területén olyan hozzátartozóm, aki nem jogosult a kedvezményre.
*megfelelő rész aláhúzandó
A nyilatkozatban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Marcali, ……………………….
…………………………………...
kérelmező
Tanúk neve (nyomtatott betűvel): Címe: Aláírása:

1. ………………...………………………………………………………….……………………………

2. …………………………………………………………………………………………………………

ADATKEZELÉSI HOZZÁJÁRULÁSI NYILATKOZAT

a személyes adatok megismeréséhez és kezeléséhez

Név: ………………………………………………………………………………………………………
Anyja neve: ………………………………………………………………………………………………
Születési hely, idő: ……………………………………………………………………………................
Fent nevezett magánszemély ezennel hozzájárulásomat adom személyes adataim megismeréséhez és kezeléséhez az alábbi célból:
Az adatkezelés célja: közterület tisztántartási mentesség
A kezelt adatok:
- név, születési név, anyja neve, születési ideje, helye
- TAJ azonosítója
- egészségi állapotra vonatkozó adatok
- lakóhelye, tartózkodási helye, értesítési címe, telefonszáma
- jövedelmi adatok
Alulírott hozzájárulok, hogy Marcali Közös Önkormányzati Hivatal Címzetes Főjegyzője a megadott adataimat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az Európai Parlament és Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR) és a Marcali Közös Önkormányzati Hivatal mindenkor hatályos jogszabályok és adatvédelmi szabályzata szerint kezelje.
Marcali, ……………………………
..................................................
kérelmező
1

Az 1. §-t a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 2. § a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5/A. §-t a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 8. § (1) bekezdése a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5/A. alcímet (9/A. §-t) a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

6

Az 5/B. alcímet (9/B. §-t) a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

7

A 9/B. § (5) bekezdését a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

8

A 9/B. § (6) bekezdését a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

9

Az 5/C. alcímet (9/C. §-t) a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be. Az 5/C. alcímet (9/C. §-t) a Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (IX. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.