Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról

Hatályos: 2023. 03. 01

a gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról

2023.03.01.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet célja, hogy Budapest Főváros VIII. kerület (továbbiakban: Józsefváros) közigazgatási területén – az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben (továbbiakban: OTÉK) és a Kerületi Építési Szabályzatban (továbbiakban: KÉSZ) meghatározott – az építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség rendeltetésszerű használatához előírt gépjármű várakozó helyek (továbbiakban: parkolóhelyek) létesítését a helyi sajátosságok figyelembevételével biztosítsa.

2. § A rendelet területi hatálya

a) a Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének a Múzeum körút - Rákóczi út - Blaha Lujza tér északi és keleti oldala - József körút - Üllői út által határolt területére (továbbiakban: Palotanegyed)

b) a Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének a Rákóczi út – Baross tér– Verseny utca – Dózsa György út – Kerepesi út – Hungária körút – MÁV vonal – Salgótarjáni út – Fiumei út – Teleki László tér északi oldala – Népszínház utca – Blaha Lujza tér keleti oldala által határolt területére (Népszínház negyed, Kerepesdűlő és Százados negyed)

c) Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének az Orczy út - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút - Üllői út által határolt területére (a Ganz negyed egy részére és a Tisztviselőtelep)

terjed ki.

3. § A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mint építtetőkre (a továbbiakban: építtető), akik a következő gépjármű-elhelyezési kötelezettséget eredményező építési tevékenységet folytatnak vagy kérelmet nyújtanak be:

a) az Étv. 60/H. § hatálya alá tartozó tetőtérbeépítés,

b) rendeltetés-módosítás,

c) rendeltetési egység számának megváltozása,

d) a kötelező és az önként vállalt szociális, oktatási vagy egészségügyi célú önkormányzati feladat ellátását szolgáló, Étv. 60/H. § hatálya alá tartozó tetőtérbeépítés,

e) önkormányzati tulajdonú ingatlanok rendeltetés-módosítása, rendeltetési egység számának megváltozása,

f) az igazoltan társbérleten alapuló tulajdonviszony megszüntetését célzó lakásmegosztás esetén.

4. § (1) A pénzben történő megváltás feltételei: A pénzben megváltott gépjármű-elhelyezési kötelezettség ellenértékét az építtető megváltási díjként köteles megfizetni.

(2)2 Az önkormányzat a gépjármű-elhelyezési kötelezettségek pénzbeli megváltásáról az építtetővel megállapodást köt az építési engedélyezési vagy a településképi bejelentési eljárás során a kérelem benyújtását követően.

(3) A (2) bekezdés szerinti megállapodásban meghatározottaknak megfelelően a kötelezettség megváltási díjának megfizetése a használatbavételi engedélyezési eljárás megkezdésekor esedékes.

(4)3 A használatbavételi engedélyezési eljárást nem igénylő esetekben az építtető a megváltási díjat a megállapodás megkötésekor köteles megfizetni.

(5) A gépjármű-elhelyezési kötelezettséget nem lehet megváltani olyan ingatlan vonatkozásában, amelynek tulajdonosával valamely jogcímen az Önkormányzatnak lejárt követelése áll fenn.

(6) A megváltási díj összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(7) A gépjármű-elhelyezési kötelezettség megváltására kötött megállapodásokat, és azok befizetéseit az önkormányzat elkülönítetten tartja nyilván.

(8)4 A kötelezettségek megváltására befizetett díjak felhasználása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik, melyeket kizárólag a kerület közterületeinek fejlesztésére fordíthatja.

(9) amennyiben az építtető a rendeletben meghatározott megváltási díj megfizetését és az előírt feltételek teljesítését vállalja a megváltásról szóló megállapodás megkötéséről a polgármester dönt.

5. §5 (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság az építtető kérelmére – amennyiben az építtető az ingatlan tulajdonosa – szociális és jövedelmi helyzetére tekintettel a megváltási díj mérsékléséről vagy elengedéséről dönthet.

(2) Szociális körülménynek számít, ha a kérelmező

a) legalább három gyermeket nevel,

b) havi nettó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át,

c) rokkantsági nyugdíjban részesül, vagy d) egészségkárosodott személy, aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette

6. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a a Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről szóló 15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelete 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: 3. § A rendelet területi hatálya a Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének a József körút – Népszínház utca – Teleki László tér – Fiumei utca – Orczy tér – Orczy út – Nagyvárad tér – Üllői út által határolt területére, személyi hatálya mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mint építtetőkre (a továbbiakban: építtető) terjed ki, akik a következő gépjármű-elhelyezési kötelezettséget eredményező építési tevékenységet folytatnak vagy kérelmet nyújtanak be:

a) új épület létesítése,

b) meglévő épületen bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés, rendeltetés-módosítás, rendeltetési egység számának megváltozása,

c) szociális bérlakás céljára, a kötelező és az önként vállalt szociális, oktatási vagy egészségügyi célú önkormányzati feladat ellátását szolgáló új épület létesítése, vagy meglévő épületen bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés, rendeltetés-módosítás, rendeltetési egység számának megváltozása, valamint az igazoltan társbérleten alapuló tulajdonviszony megszüntetését célzó lakásmegosztás

esetén.

7. § (1) E rendelet az elfogadását követő 30. napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

A bevezető a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 104. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 4. § (4) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 4. § (8) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelete 8. §-a szerint módosított szöveg.

5

Az 5. § a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 105. §-ával megállapított szöveg.