Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019 (III.7.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 30

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019 (III.7.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.30.

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról, és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. pontjában, valamint Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével - a helyi lehetőségek és sajátosságok keretei között - meghatározza Báránd Községi Önkormányzat (továbbiakban Önkormányzat) közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevő természetes és jogi személyekre,

b) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás útján és egyénileg támogatott természetes és jogi személyekre,

c) a közművelődési közszolgáltatást igénybe vevőkre.

3. § A rendeletet a képviselő-testület ötévente felülvizsgálja.

2. Az Önkormányzat által megszervezett közművelődési alapszolgáltatások

4. § Az Önkormányzat a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok körében, a helyi közművelődési tevékenységhez fűződően, az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat szervezi meg:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei, finanszírozása

5. § (1)2 Az Önkormányzat, jelen rendelet 4. § -ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megszervezése és folyamatos hozzáférhetőségének biztosítása érdekében:

a) közművelődési intézményt működtet,

b) közművelődési megállapodásokat köthet;

c) kérelemre, egyedi pénzügyi támogatásban részesítheti a településen közművelődési tevékenységeket folytató természetes vagy jogi személyeket;

(2) Az Önkormányzat közművelődési tevékenységének ellátásában együttműködik minden természetes személlyel és társadalmi szervezettel, akik e rendeletben meghatározott célok és feladatok ellátásában segítik, különösen:

a) a helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel, szervezetekkel, öntevékeny csoportokkal, személyekkel;

b) a településen működő nemzetiségi önkormányzattal;

c) a településen működő köznevelési intézményekkel;

d) közművelődési tevékenységet folytató társadalmi és egyházi szervezetekkel;

e) a kulturális ágazat irányítóival, szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel.

(3) A település közművelődési feladatainak ellátása érdekében az Önkormányzat évente egy alakalommal megbeszélést tart, a település kulturális életének szereplőivel, a településen megvalósításra kerülő közművelődési és kulturális rendezvények tematikájának és időpontjának tekintetében történő egyeztetés lefolytatása érdekében.

6. § . (1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Balassa Iván Művelődési Ház és Könyvtár, mint gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv működtetésével látja el.

(2) Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, az éves munkatervben meghatározott időpontban megtárgyalja a Balassa Iván Művelődési Ház és Könyvtár tárgyévi munkatervét és annak részét képező szolgáltatási tervét, valamint az előző évi feladatok végrehajtásáról szóló beszámolót.

7. § (1) Az Önkormányzat az általa fenntartott közművelődési intézménnyel el nem látható feladatok elvégzése érdekében közművelődési megállapodást köthet jogi és természetes személyekkel.

(2)3 A közművelődési megállapodás megkötéséről az Oktatási, Kulturális és Civilkapcsolatért felelős Bizottság javaslatára a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(3)4 A közművelődési megállapodás alapján közművelődési alapszolgáltatást nyújtó természetes vagy jogi személyek, a közművelődési megállapodás fennállása alatt minden év december 31. napjáig, írásban beszámolót készítenek, az év során általuk nyújtott közművelődési alapszolgáltatásokról. A beszámolót az Oktatási, Kulturális és Civilkapcsolatért felelős Bizottság javaslatára a Képviselő-testület hagyja jóvá.

8. § (1) Az Önkormányzat kérelemre, egyedi pénzügyi támogatásban részesítheti a településen közművelődési tevékenységeket folytató természetes vagy jogi személyeket.

(2)5 az (1) bekezdésben foglalt támogatás odaítéléséről, az Oktatási, Kulturális és Civilkapcsolatért felelős Bizottság javaslatára, a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(3)6 A támogatás felhasználását követően, a támogatás felhasználásáról, a támogatott a támogatás felhasználásának évében, december 31. napjáig a Képviselő-testületnek írásban beszámol. A beszámolót az Oktatási, Kulturális és Civilkapcsolatért felelős Bizottság javaslatára a Képviselő-testület hagyja jóvá.

9. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak jelen rendelet 4-7. § -ban foglaltak szerinti ellátásához, éves költségvetésében forrásokat biztosít.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében, a feladatellátójának részére - a feladat ellátásához, az Önkormányzat vagyonrendeletében foglaltak szerinti döntésének megfelelően, térítés mellett vagy térítésmentesen – önkormányzati tulajdonú ingatlan, illetve közterület használatát biztosíthatja.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Jelen rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző intézkedik.

(2) A rendelet 2019. március 11. napján lép hatályba.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszíti a Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/1999.(XII.20.) számú önkormányzati rendelete.

1. számú melléklet a 4/2019.(III.7.) önkormányzati rendelethez7

2. számú melléklet a 4/2019.(III.7.) önkormányzati rendelethez8

1

A bevezető a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdése a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (2) bekezdése a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (3) bekezdése a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 8. § (2) bekezdése a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. § (3) bekezdése a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. mellékletet a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 2. mellékletet a Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.