Felsőmarác község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (III.26.) önkormányzati rendelete

Felsőmarác község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 27- 2019. 03. 27

Felsőmarác Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


Felsőmarác község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Az önkormányzat a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében működik.

(2) Az Önkormányzat ellátja a törvényben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladat- és hatásköröket.

(3) A helyi közügy önálló megoldásának felvállalása előtt előkészítő eljárást kell lefolytatni, amelyben tisztázni szükséges a feladat ellátásnak anyagi, személyi és technikai feltételeit.

(4)     Az eljárás lefolytatására a Képviselő-testület bizottságot hozhat létre, amely véleményt nyilvánít a kérdéskörben.”


2. §


A R 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

 „5. § (1) A Képviselő-testület a helyi önkormányzati képviselő-választáson megválasztott 4 helyi képviselőből és tisztségét főállásban ellátó polgármesterből áll.

(2) A Képviselő-testület - törvényben meghatározott hatásköreit - rendeletében a polgármesterre, a bizottságra, a jegyzőre, a társulásra ruházhatja át. E hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, a hatáskört visszavonhatja. Az átruházott hatáskör tovább nem ruházható.

(3) Az átruházott hatáskör gyakorlója - az e kereten belül tett intézkedéseiről, azok eredményéről a soron következő - rendes testületi ülésen beszámol.

(4) Az Önkormányzat által társult formában fenntartott intézmény működtetése során a Társulás mindenkor hatályos Megállapodásában foglaltak szerint ruházza át a Képviselő-testület határkörét a polgármesterre.

(5) A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az alábbi hatásköreit:

a)közterület használat engedélyezése;

b) mindenkori költségvetési rendelet alapján kiemelt előirányzatonként egymillió forint értékhatárig az Önkormányzat kiadásainak és bevételeinek módosítása és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás végrehajtása;

c) a mindenkori költségvetési rendelet alapján a szabad pénzeszközök betétként való elhelyezése;

d) a mindenkori költségvetési rendelet alapján a szabad pénzeszközként lekötött betét három millió forint értékhatárig való visszavonása;

e) szociális törvény szerinti köztemetéssel kapcsolatos feladatok ellátása,

f) köztemetés térítési költsége alóli mentesítési kérelem elbírálása,

g) települési támogatás – temetési támogatás – elbírálása

h)az Önkormányzat követeléseiről való lemondás 100.000,- Ft egyedi érték alatt.”

i) az önkormányzati ingó vagyon gyarapításáról  való döntés 500.000,- Ft értékhatárig.”


3. §


(1) A R. 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(1) A Képviselő-testület a munkáját rendes és rendkívüli ülés, valamint közmeghallgatás keretében végzi. A Képviselő-testületi ülés helye az felsőmaráci Önkormányzat székhelyének épülete.”

(2) A R. 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben (a továbbiakban: Mötv.) meghatározott gyakorisággal, évente legalább 6 alkalommal rendes képviselő-testületi ülést tart. A rendes testületi ülésen tárgyalandó napirendek témáját a Képviselő-testület évente éves munkaterv alapján határozza meg.”


4. §



A R. 23. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A képviselő a képviselő-testület ülésén kezdeményezheti határozat elfogadását. A kezdeményezés ismertetni kell a határozat meghozatalának indokát, célját és a határozati javaslat pontos szövegét. A határozati javaslat törvényességéről a jegyző véleményt nyilvánít. A határozati javaslat szavazásra bocsátásáról az ülésvezető dönt.”


5. §


(1) A R. 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendeletalkotási, illetve módosítási javaslatot a polgármesterhez írásban kell benyújtani, aki azt haladéktalanul a jegyzőhöz juttatja. A polgármester, és a jegyző az indítványát közvetlenül a képviselő-testülethez nyújtja be.”

(2) A R. 24. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A rendelet szakmai előkészítése, továbbá hiteles, végleges szövegének megszerkesztése a jegyző feladata. Jogszabályi rendelkezésnek megfelelően el kell végezni a szabályozás előzetes hatásvizsgálatát, továbbá a rendelet-tervezetét indoklással kell ellátni.”


6. §


A R. 26. §-a az alábbi (2)-(4) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A jegyzőkönyv aláírására, valamint a jegyzőkönyvbe való betekintésre vonatkozó rendelkezéseket az Mötv. tartalmazza.

(3) A zárt ülés jegyzőkönyvébe a képviselők, a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, az aljegyző, a tárgyban közvetlenül érintettek, valamint a kormányhivatal vezetője illetőleg a törvényességi ellenőrzést végzők tekinthetnek be, és a zárt ülés jegyzőkönyvéről kivonatot kérhetnek.

(4) Közérdekű adat és a közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét a zárt ülés tartása esetén is biztosítani kell. A zárt ülésen hozott képviselő-testületi döntés nyilvános.”


7. §


A R. 27. §-a az alábbi (5)-(8) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A települési képviselő köteles az Mötv-ben meghatározottak szerint a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot bejelenteni és megszüntetni, valamint vagyonnyilatkozatot tenni.

(6) A települési képviselők járandóságait az önkormányzat képviselő-testülete külön rendeletben határozza meg.

(7) Amennyiben a települési képviselő az Mötv. által előírt képzésen nem vesz részt, úgy kéthavi tiszteletdíját a képviselő-testület megvonhatja.

(8) Amennyiben a települési képviselő legalább egymást követő két ülésen nem jelenik meg, és távolmaradását nem menti ki, annyi hónapra nem kap tiszteletdíjat, ahány hónapban hiányzott.”


8. §


A R. 30. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(2) A fenti (1) pontban meghatározott határidő túllépése esetén a Bizottság - elnökének  aláírásával  - írásban  szólítja  fel  az  érintett  képviselő-testületi  tagot, hogy  pótlólag  teljesítse  ez irányú  kötelezettségét,  tájékoztatva  egyidejűleg  arról, hogy annak  benyújtásáig  a  képviselő  jogait  nem  gyakorolhatja, tiszteletdíjat, természetbeni juttatást, költségtérítést nem kaphat.”


9. §


(1) A R. 34. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1)  A polgármester a képviselő-testület elnöke, összehívja, vezeti és képviseli a képviselő-testületet. Megbízását főállásban látja el.”

(2) A R.  34. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)  A polgármester tagja a képviselő-testületnek, a képviselő-testület határozatképessége, döntéshozatala, működése szempontjából önkormányzati képviselőnek tekintendő.”


10. §


A R. 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„35. § (1) A képviselő-testület alpolgármestert választ saját tagjai közül.

(2) A képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester megbízását társadalmi megbízatásban látja el.

(3) Az alpolgármester jogállására és feladataira vonatkozó szabályokat törvény határozza meg.”


11. §


A R. 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § (1)  A jegyző a polgármester irányításával vezeti a Hivatalt, ellátja az Mötv.-ben meghatározott feladatokat.

(2) A polgármester pályázat alapján, a jegyző javaslatára, határozatlan időre aljegyzőt nevez ki a jegyző helyettesítésére és a jegyző által meghatározott feladatok ellátására.

(3) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén - legfeljebb hat hónap időtartamra - a jegyzői feladatok ellátására a polgármester jelöli ki a képesítési feltételeknek megfelelő köztisztviselőt.

(4) A jegyző írásban, a testületi szerv ülésén szóban, jegyzőkönyvi rögzítéssel jelzi a képviselő-testületnek, a képviselő-testület szervének és a polgármesternek, ha a döntésük, működésük jogszabálysértő.


12. §


A R. 37. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„37. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat működésével, az államigazgatási ügyek döntésre előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására közös önkormányzati hivatalt működtet.

(2) A közös önkormányzati hivatal elnevezését és címét jelen rendelet 2. § (3) bekezdése tartalmazza.

(3) Hivatal önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv és jogi személy.

(4) A Hivatal belső szervezeti felépítését, az általa ellátandó feladatokat a Hivatal Ügyrendje határozza meg.


13. §


A R. 39. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„39. § A képviselő-testület külön önkormányzati rendeletben szabályozza a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számának meghatározását.”


14. §


 A R. 41. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„41. § (1) A képviselő-testület, vagy a polgármester egyes, a lakosság széles körét érintő döntések előtt, illetve döntéseik megismertetése érdekében lakossági fórumot tarthat.

(2) Lakossági fórum szervezhető a község önszerveződő közösségei, társadalmi szervezetei, lakossága, gazdálkodó szervek részére.

(3) A lakossági fórum szervezése a polgármester feladata. A fórumon elhangzott kérdések, bejelentések, javaslatok intézésére a közmeghallgatásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(4) A fórum helyéről, idejéről, az esetleges ismertetésre vagy tárgyalásra kerülő tárgykörökről a lakosságot a meghívónak az Önkormányzat hirdetőtábláján való közzétételével a rendezvény előtt legalább 3 nappal kell értesíteni.

(5) A fórumot a polgármester vezeti. A fórumról feljegyzés készül, melynek elkészítéséről a jegyző gondoskodik.”


15. §


A R. 43. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„43. § Az önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzésére a jegyző jogszabályban meghatározottak szerint belső kontrollrendszert működtet.”



16. §


A R. 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.

17. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatálybalépést követő nap hatályát veszti.


Felsőmarác, 2019. március 25.



                         Sütő Kálmán sk.                                                Radicsné dr. Soós Ágnes sk.

              polgármester                                                                    jegyző



ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetésre került 2019. március 26. napján az Önkormányzat  hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel.



Felsőmarác, 2019. március 26.


 Radicsné dr. Soós Ágnes sk.

     jegyző

Mellékletek