Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 40/2019 (XI.28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 36/2000. (X. 18.) Kr. rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2019. 12. 31

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) és (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdés e) és f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 36/2000. (X. 18.) Kr. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:


„(2) Koporsós temetéssel összefüggő sírkőbontás esetén az elbontott elemek a temetőn belül, az Üzemeltető által kijelölt helyre szállítandók. Amennyiben a temetési hely környezete ezt nem teszi lehetővé, úgy ez alól az Üzemeltetője felmentést adhat a temetés idejére, de a temetés után haladéktalanul vissza kell állítani a sírkövet és az esetlegesen keletkező törmelékeket el kell szállítani.”


2. §

A R. 10. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Sírbolt, urnasírbolt építésének megkezdése előtt az építtető köteles az Üzemeltetőnek bemutatni a tervezett építmény dokumentációját. Ha a sírbolt, sírjel a biztonságos használatot veszélyezteti, a polgármester köteles felhívni a rendelkezésre jogosultat, hogy gondoskodjon a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az Üzemeltető jogosult a jogszabályi előírások betartása mellett a sírbolt, sírjel bontását kezdeményezni.

Sírbolt méretei (belső):

Hosszúság:

Szélesség:

2 személyes

250 cm

150 cm

4 személyes

250 cm

250 cm

6 személyes

250 cm

400 cm

8 személyes

250 cm

500 cm

A sírboltok közötti távolság 100 cm.”

3. §

A R. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„13. § (1) A köztemetők nyitvatartási rendje:


  1. november 1 - március 31 között 7 órától – 17 óráig;
  2. április 1 - április 30 között 7 órától – 18 óráig;
  3. május 1 - augusztus 31 között 6 órától – 20 óráig;
  4. szeptember 1 - október 31 között 7 órától – 18 óráig.


(2) A Halottak Napi, valamint az azt közvetlenül megelőző és követő napok nyitvatartását az Üzemeltető határozza meg és közli az illetékes szervekkel – így különösen, de nem kizárólagosan a rendőrséggel, közlekedési közszolgáltatókkal, a Debreceni Közterület Felügyelettel, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával –, illetve tájékoztatja a lakosságot.


(3) A temetőlátogatók kegyeletüket a köztemetők nyitvatartási idején belül úgy róhatják le, hogy közben nem zavarhatják a köztemetőkben folyó temetési szertartások végzését. A ravatalozó termek a temetési szertartások ideje alatt látogathatók.


(4) A Nagyerdei Köztemető területére az Üzemeltető gépjárművein kívül a temető nyitvatartási ideje alatt más személyek személygépjárművel, illetve személygépjárművel és utánfutóval, tehergépjárművel az 5. mellékletben meghatározott behajtási díj ellenében hajthatnak be. Szombati és vasárnapi napokon - az Üzemeltető gépjárművei kivételével - a Nagyerdei Köztemetőbe kizárólag 13 óra után lehet behajtani.


(5) Mentesül a (4) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól a mozgásában korlátozott személyek parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet 2. §-ában meghatározott, mozgásában korlátozott, parkolási igazolvánnyal rendelkező vagy ilyen utast szállító személyek gépjárműve.


(6) A köztemetők területére kutyát és egyéb állatot – a vakvezető kutyák, a köztemetők őrzésében részt vevő kutyák kivételével – tilos bevinni.


(7) A köztemetők területén tüzet rakni tilos. A kegyeleti gyertyákat és mécseseket a köztemetők zárása előtt fél órával el kell oltani.


(8) A köztemetőkben tilos hiányos öltözetben megjelenni, hangoskodni, továbbá bármely olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, vagy sértheti, és a látogatókat megbotránkoztathatja.


(9) A köztemetők üzemi épületeinek és azok tartozékainak (sírok és síremlékek, parkok és azok növényzetének, stb.) rongálása, beszennyezése tilos.


(10) A köztemetőkben 14 éven aluli gyermekek csak felügyelet mellett tartózkodhatnak. Az általuk okozott esetleges károkért, a felügyelet hiányában esetlegesen bekövetkezett baleset következményeiért a felügyeletükre hivatott személy felelős.”


4. §


A R. a következő 14. §-sal egészül ki:


„14.§ (1) A sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre felhasználni tilos.


(2) A köztemetőkben a sírbolt kivételével a temetési helyek bekerítése tilos. Sírboltot bekeríteni csak az Üzemeltető hozzájárulásával lehet.


(3) A sírhely feletti rendelkezési jog gyakorlása kiterjed a temetési helyen síremlék, sírjel állítására, valamint a temetési hely karbantartásának, gondozásának, gyomtalanításának kötelezettségére, melyet a rendelkezésre jogosult köteles rendszeresen elvégezni vagy elvégeztetni.


(4) A gondozatlan, elhanyagolt sírok rendbetételét a rendelkezésre jogosult előzetes, írásbeli értesítését követő 60 nap eltelte után az Üzemeltető külön hozzájárulás nélkül elvégezheti, növényzetét lekaszálhatja és ezen munkálatok költségét a rendelkezésre jogosultra háríthatja. A rendelkezésre jogosult által meg nem fizetett költségeket az Üzemeltető legkésőbb a sírhely újraváltásakor érvényesítheti.


(5) Gondozatlannak minősül az a sírhely, amelyen a gyomnövények számottevően túlnövik az eredetileg elhelyezett kultúrnövényeket, vagy a kultúrnövények túlnövik a sírhelyet és ezzel zavarják a szomszédos temetési helyek használatát, a temetői munkavégzést, a közlekedést.


(6) A sírhely gondozásánál keletkezett hulladékot a temetőben elhelyezett hulladékszállító konténerekbe vagy az Üzemeltető által kijelölt hulladékgyűjtő helyekre kell elhelyezni. A sírhely gondozásával kapcsolatosan keletkező hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos.


(7) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóba szabad. Tilos növényt ültetni a temetési helyek közé és köré.


(8) A köztemetőkben a temetési helyeken csak az azok díszítésére szolgáló tárgyak – különösen koszorúk, sírlámpák, virágok, cserepes virágok, vázák – helyezhetők el az Üzemeltető részére történő bejelentés és az Üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül azzal, hogy az így elhelyezett tárgyak nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyen. Minden más célt szolgáló tárgy – ülőpad, sírjel, síremlék és egyéb sírtermékek, stb. – az Üzemeltető írásbeli hozzájárulásával helyezhető el.


(9) A hamuszóró kegyeleti helyen felállított gránit oszlopokon és a hamuszóró kegyeleti hely környezetében – az Üzemeltető által kijelölt helyen elhelyezett szálas virág, koszorú kivételével – semmilyen egyéb tárgy nem helyezhető el.


(10) A köztemetőkben elhelyezett tárgyak, sírok, sírjelek, síremlékek megrongálása, illetve eltulajdonítása esetén a károk rendezésére a polgári jog előírásai irányadóak.


(11) A köztemetők területéről sírkövet, síremléket, fejfát, és kegyeleti tárgyakat vagyonvédelmi okokból kizárólag az Üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után, az Üzemeltető írásbeli hozzájárulásával, a rendelkezésre jogosult vagy annak meghatalmazottja vihet ki.”


5. §


A R. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„15. § (1) Az Üzemeltetőnek a köztemetők zöldfelületét a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság által jóváhagyott rekonstrukciós, zöldfelület-fenntartási és fejlesztési terv alapján kell kezelnie.


(2) Fa vagy egyéb fásszárú növényzet kivágásához a természetvédelmi hatóság engedélye mellett az Önkormányzat hozzájárulása is szükséges.


(3) Az Üzemeltető köteles biztosítani a kivágott fák pótlását.


(4) A Nagyerdei Köztemetőben a parkjelleg megőrzése céljából a parcellák szélén elvégzendő sorfásítási tevékenység csak Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával egyeztetve hajtható végre.

(5) Fa vagy egyéb fásszárú növény ültetése az Önkormányzat hozzájárulásával, az Önkormányzat és az Üzemeltető által közösen kijelölt helyen és módon történhet. A fák vagy egyéb fásszárú növények ültetése után a munkaterület csak akkor hagyható el, ha az Üzemeltető a szabályszerű elhelyezést és a környező sírok, növények sértetlenségét ellenőrizte.

(6) A köztemetőkben a sírhelyek környezetében szigorúan tilos sóval síktalanítani.”


6. §

A R. a következő 16. §-sal egészül ki:

„16. § (1) A temetőlátogató panaszait a felvevő irodákban elhelyezett panaszkönyvbe jegyezheti be. Az Üzemeltető köteles a bejegyzett panaszokat a vonatkozó jogszabályokban foglalt határidőben kivizsgálni, a panasztevőt tájékoztatni és a panasz okát megszüntetni.


(2) Az Üzemeltető köteles az üzemeltetés, illetőleg a temetési szolgáltatás költségeinek megosztására az Önkormányzat által elfogadott számviteli szabályokat alkalmazni. Az Üzemeltető a tulajdonos egyéb felhatalmazása híján az általa beszedett behajtási díjat a köztemető úthálózatának, parkolásai lehetőségeinek fejlesztésére fordíthatja.”


7. §


(1) A R. 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A R. 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A R. 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A R. 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.


8. §


Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.



Dr. Szekeres Antal sk.

címzetes főjegyző

Dr. Papp László sk.

polgármester