Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 40/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 17- 2019. 12. 17

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról a következőket rendeli el:


1. § (1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat képviselő-testületének teljes megjelölése:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése”

(2) Az R. az alábbi (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Az önkormányzat képviselő-testületének rövid megjelölése:

                                               Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése”


2. § Az R. 5. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A közgyűlés tagjainak névsorát a 2. függelék, a bizottsági tagok névsorát a 3. függelék tartalmazza. A rendelet függelékeinek aktualizálásáról a jegyző gondoskodik.”     


3. § Az R. 8. § (3) bekezdés 4. és 11. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[Az önkormányzat helyi közügyek, valamint helyben biztosítható közfeladatok körében önként vállalt feladatai különösen:]

„4. a Fiatal Családok Otthonáról és az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló önkormányzati rendeletekben foglaltak szerint a lakáshoz jutás támogatása,

11. a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány útján a felsőfokú oktatás működésének támogatása,”


4. § Az R. 12. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

12. § (1) A közgyűlés ülését a polgármester hívja össze. A meghívót és az írásos előterjesztéseket a polgármester az ülés előtt legalább öt nappal küldi ki. A polgármester akadályoztatása esetén e hatáskörét a közgyűlés tagjai közül választott általános helyettes alpolgármester gyakorolja. A polgármesteri és az általános helyettes alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetén a közgyűlés tagjai közül választott másik alpolgármester jogosult az ülés összehívására.”


5. § Az R. 17. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

17. § (1) A közgyűlés ülését a polgármester vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét a közgyűlés tagjai közül választott általános helyettes alpolgármester gyakorolja. A polgármesteri és a közgyűlés tagjai közül választott általános helyettes alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetén a közgyűlés tagjai közül választott másik alpolgármester jogosult az ülés vezetésére.”    


6. § Az R. 23. § (3)-(5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A közgyűlés határozatait Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közlönyében és az önkormányzat hivatalos honlapján kell közzétenni.

(4) A közgyűlési határozat teljes megjelölése:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének …/…. (……) határozata

A határozatok sorszámát évenként egytől kezdődően folyamatosan, növekvő sorrendben kell meghatározni. A határozat sorszámát arab számmal, a határozat elfogadásának évét arab számmal, zárójelben a határozat elfogadásának hónapját római számmal és napját arab számmal kell jelölni. A teljes megjelölésnek a határozat címét is magában kell foglalnia.

(5) A közgyűlési határozat rövid megjelölése:

ZMJVÖK …/…. (……..) határozata

A határozat sorszámát arab számmal, a határozat elfogadásának évét arab számmal, zárójelben a határozat elfogadásának hónapját római számmal és napját arab számmal kell jelölni.”

  

7. § Az R. 26. § (8) és (9) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(8) Az önkormányzati rendelet teljes megjelölése:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének …/…. (…..) önkormányzati rendelete 

Az önkormányzati rendeletek sorszámát évenként egytől kezdődően folyamatosan, növekvő sorrendben kell meghatározni. A rendelet sorszámát arab számmal, a rendelet kihirdetésének évét arab számmal, zárójelben a rendelet kihirdetésének hónapját római számmal és napját arab számmal kell jelölni. A teljes megjelölésnek a rendelet címét is magában kell foglalnia.

(9) Az önkormányzati rendelet rövid megjelölése:

ZMJVÖK …/…. (…...) ÖR.

Az önkormányzati rendelet sorszámát arab számmal, a rendelet kihirdetésének évét arab számmal, zárójelben a rendelet kihirdetésének hónapját római számmal és napját arab számmal kell jelölni.”


8. § (1) Az R. 27. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A jegyző intézkedik a rendeletek hirdetőtáblán történő kifüggesztéséről, az önkormányzat hivatalos honlapján való megjelentetéséről, a Nemzeti Jogszabálytárban történő közzétételéről és a számítógépes hálózaton való elérhetőségéről, valamint a jegyző gondoskodik rendeletmódosítások esetén az egységes szerkezet átvezetéséről.”

(2) Az R. 27. §-a az alábbi (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A jegyző intézkedik a rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolás Nemzeti Jogszabálytárban való közzététele iránt, kivéve, ha a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett álláspontja alapján a közzététel mellőzhető.”


9. § Az R. 46. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A bizottsági határozat megjelölése:

……..…….. Bizottság …/…. (……) határozata

A határozatok sorszámát évenként egytől kezdődően folyamatosan, növekvő sorrendben kell meghatározni bizottságonként. A határozat sorszámát arab számmal, a határozat elfogadásának évét arab számmal, zárójelben a határozat elfogadásának hónapját római számmal és napját arab számmal kell jelölni. A teljes megjelölésnek a határozat címét is magában kell foglalnia, mely rövid megjelölés esetén mellőzhető.”


10. § (1) Az R. 48. § (2) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[48. § Pénzügyi Bizottság

(2) Vizsgálja]

„c) az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás indokait és gazdasági megalapozottságát, a maradvány felhasználását, visszatervezését,”

(2) Az R. 48. § (3) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[48. § Pénzügyi Bizottság

(3) Véleményezi]

„a) az éves költségvetési javaslatot, a féléves beszámolót, valamint az éves költségvetés teljesítéséről szóló zárszámadást,”


11. § Az R. 50. § (7) bekezdés f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[50. § Műszaki Bizottság

(7) Átruházott hatáskörben dönt]

„f)     a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet alapján a védetté nyilvánított helyi építészeti értékek – területi védelem és egyedi védelem -, valamint a városközpontban műemléki környezetben lévő városképileg jelentős értéket képviselő építmények megóvásának, fennmaradásának, megőrzésének elősegítése, illetve a helyi védelemben részesült építészeti értékek, az országos védelem alatt álló értékek és egyéb művészeti értékek díszkivilágításának megvalósítása érdekében létrehozott pénzügyi alapból nyújtható támogatásokra vonatkozó pályázatok pályázati feltételeiről és a meghirdetett pályázatok elbírálásáról, melyről a közgyűlés előtt utólagosan évente a zárszámadással egyidejűleg beszámol,”


12. § (1) Az R. 51. § (2) bekezdés a) és c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[51. § Humánigazgatási Bizottság

(2) Véleményezi]

„a) a közintézmények elnevezésével, alapításával, megszüntetésével és szervezeti átalakításával kapcsolatos előterjesztéseket,

c) a kulturális feladatokkal (így különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosításával, az előadó-művészeti szervezetekkel, a kulturális örökség helyi védelmével, a helyi közgyűjteményi és közművelődési tevékenységgel) kapcsolatos előterjesztéseket,”

(2) Az R. 51. § (4) bekezdés 7. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[51. § Humánigazgatási Bizottság

(4) A Bizottság átruházott hatáskörei:]

„7. pályázatot ír ki az önkormányzat fenntartásában működő és a bizottság feladatkörébe tartozó költségvetési szervek intézményvezetői beosztására,”


13. § Az R. 54. § (4) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[54. § Gazdasági Bizottság

(4) Véleményezi]

„b) az éves költségvetési javaslatot, a féléves beszámolót, valamint az éves költségvetés teljesítéséről szóló zárszámadást,”


14. § Az R. 60. § (4) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[(4) A településrészi önkormányzati testület nem képviselő tagjaira jelöltet állíthat:]

            „a) a településrészi gyűlés egyszerű többséggel,”


15. § Az R. 64. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

64. § (1) A városi önkormányzat és hivatala a helyi nemzetiségi önkormányzatok részére biztosítja az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, szakmai segítséget nyújt, továbbá gondoskodik a működéssel kapcsolatos gazdálkodási és adminisztratív végrehajtási feladatok ellátásáról a 3. és 6. mellékletben található, a nemzetiségek jogairól szóló törvény alapján megkötött együttműködési megállapodásokban foglaltak szerint.”   


16. § (1) Az R. 65. § (1) bekezdés v) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[65. § (1) A polgármester átruházott hatáskörei:]

„v)     Hatósági jogkörben dönt a víziközműre történő utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás összegéről és a megfizetés módjáról.”

(2) Az R. 65. § (1) bekezdése az alábbi z) ponttal egészül ki:

[65. § (1) A polgármester átruházott hatáskörei:]

„z)     az egészségügyi alapellátásáról szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó előszerződés és feladat ellátási szerződés, valamint a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó szerződés és megállapodás megkötése.”

(3) Az R. 65. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A polgármester átruházott hatáskörben egyetértési jogot gyakorol az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek magasabb vezetői megbízása esetén, amennyiben nem a fenntartó a munkáltatói jogkör gyakorlója.”

(4) Az R. 65. § (9) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(9) A polgármester látja el a közgyűlés által átruházott hatáskörben a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (2) bekezdésében, 14. § (1) bekezdés a) pontjában és (5) bekezdésében, 15. §-ában, 29. § (4d) és (9) bekezdésében, 31. §-ában, 33. § (2) bekezdésében, 33/D. §-ában, 34-35. §-ában, 43. § (1) bekezdésében és 45. § (1) bekezdésében meghatározott helyi közútkezelői feladatokat.”


17. § Az R. 70. § (4) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[(4) A jegyző a közgyűlés által átruházott hatáskörben]

„a) ellátja a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. § (5) bekezdésében, 36. § (1) és (2) bekezdésében, 37. § (2) és (3) bekezdésében, 39. §-ában, 41. § (2) bekezdésében, 42. § (3) bekezdésében és 42/A. § (1) bekezdésében meghatározott helyi közútkezelői feladatokat.”       

  

18. § Az R. 78. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) Az önkormányzatra vonatkozó éves ellenőrzési tervet, továbbá a felügyelt költségvetési szervek és a kormányzati szektoron belül a költségvetési alszektorba sorolt korlátolt felelősségű gazdásági társaságok saját éves belső ellenőrzési tervét a közgyűlés az előző év december 31-ig hagyja jóvá.”   


19. § (1) Az R. 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az R. 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) Az R. 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) Az R. jelen rendelet 4. mellékletét képező 6. melléklettel egészül ki.


20. § (1) Az R. címében a „Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének” szövegrész helyébe a „Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének” szövegrész lép.

(2) Az R. 55. § (8) bekezdésében a „(8) Folyamatosan figyelemmel kíséri” szövegrész helyébe a „(9) Folyamatosan figyelemmel kíséri” szövegrész, „a hátrányos helyzetben él” szövegrész helyébe „a hátrányos helyzetben élő” szövegrész lép.

(3) Az R. 55. § (9) bekezdésében a „(9) Kezdeményezheti” szövegrész helyébe a „(10) Kezdeményezheti” szövegrész lép.      


21. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti az R. 8. § (3) bekezdés 29. pontja, 41. § (2) bekezdése, 50. § (7) bekezdés i) pontja, 51. § (4) bekezdés 6. pontjában az „és művelődési programját” szövegrész, 51. § (19) bekezdés a) pontja, 54. § (3) bekezdés a) pontja, 65. § (1) bekezdés a) pontjában a „szakfeladatok, illetve” szövegrész, 65. § (1) bekezdés m) pontjában „a családok otthonteremtési kedvezményének helyi szabályozásáról szóló” szövegrész, 65. § (1) bekezdés r) pontja.


     

Dr. Kovács Gábor sk.                                                             Balaicz Zoltán sk.

                        címzetes főjegyző                                                                 polgármester