Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019 (IV.24.) számú önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 18

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019 (IV.24.) számú önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.12.18.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a Roma és Görög Nemzetiségi Önkormányzatok véleményének kikérésével - az alábbi rendeletet alkotja:1

1. Általános rendelkezések

1. §2 Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és- fejlesztés feltételeinek biztosítása.

2. §3

2. A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya Tiszaszőlős Község Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1)4 Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott alapszolgáltatások körében feladatainak tekinti különösen:

a) az óvodai, iskolai rendezvények (farsang, jótékonysági est, karácsonyi ünnepség, teaest, amatőr színjátszó bemutató, stb.) részére helyiség biztosítását, rendezvények szervezésében való együttműködést;

b) iskolai, iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, vetélkedők, előadások szervezését

c) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését, így különösen filmvetítések, kötetlen szórakozási lehetőségek biztosítását, játszóházak szervezését,

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását, kiállítások, iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotókiállításokon keresztül;

e) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását klubok működtetésén keresztül; a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

f) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását (Tv, videó, számítógép, informatikai háttér biztosítása);

g) közösségi rendezvények, műsoros estek, farsangok, jótékonysági estek, ünnepi megemlékezések szervezése, bonyolítása.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben részletezett közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

5. §5 Az önkormányzat az 1997. évi CXL törvény 78/H. §-ában foglaltak szerint, a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a Közösségi színterek követelményeiről szóló rendeletben foglalt feladatai ellátása érdekében Tiszaszőlősi Közösségi Tér (5244 Tiszaszőlős, Szabadság tér 5.) megnevezésű integrált közösségi és szolgáltató teret működtet, amely egyben a könyvtári feladatellátás helyszíne is.

6. § (1) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az 5. §-ban megjelölteken kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,

b) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetet,

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

A közművelődési megállapodás szabályai

7. § Az önkormányzat a 6. § (1) bekezdése b) pontjában szereplő szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

5. Az önkormányzat közművelődési intézményei

8. §6

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

9. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) A 6. §-ban felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, illetve az intézmények alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

7. Záró rendelkezések

10. § Jelen önkormányzati rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszíti Tiszaszőlős Községi Önkormányzat 11/2004.(IV.26.) számú rendelete.

1

A bevezető a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. §-át a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § (1) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. §-át a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.