Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 03

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.10.03.

Battonya Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Battonya város közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában álló, általa fenntartott temető a Városi Köztemető, Battonya, hrsz. 712.

(2) Az önkormányzat a köztemető üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

2. A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

2. § Az önkormányzat a köztemető rendeltetésszerű használatához az alábbi helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket biztosítja

a) ravatalozó

b) hűtőkamra

c) Wc

d) nyitott ravatalozó

e) út

f) járda

g) vízvételi lehetőség

h) közművesítettség (elektromos áram, víz)

i) nagykapu

j) kiskapu

k) pad

l) hulladékgyűjtő edény.

3. A temetési hely gazdálkodási szabályai

3. § A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felosztásának módját a temetőrendezési terv tartalmazza, amelyet a köztemető üzemeltetője készít és a képviselő-testület hagyja jóvá.

4. § A köztemetőben az alábbi temetési helyekre szerezhető rendelkezési jog

a) koporsós temetés esetén

aa) sírhelyek, amelyek egy, illetve kettő koporsó befogadására alkalmasak

ab) gyermeksírhelyek,

ac) kettes, négyes és hatos sírboltok,

b) hamvasztásos temetés esetén

ba) hamvakat tartalmazó urnák fölbetemetésére alkalmas urnasírhelyek,

bb) hamvakat tartalmazó urnák építményben való elhelyezése,

bc) urnafülkék (kolumbáriumok)

bd) urnasírboltok

be) hamvasztóparcellák.

5. § (1) A temetési helyek méretei

a) egyes sírhely mérete: hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 m,

b) kettős sírhely mérete: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 m,

c) gyermeksírhely 1,3 x 0,60 m, mélysége legalább 2 m.

(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,6 m.

(3) A kolumbáriumban az urnák tárolása 30 x 30 x 45 cm belméretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történhet.

(4) Egy urnafülkében legfeljebb kettő urna helyezhető el.

(5) Az urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 m.

(6) Az urnasírhelybe legfeljebb kettő urna helyezhető el.

(7) A hamvasztóparcella mérete 3 x 4 m, mélysége 0,6 m.

6. § (1) A képviselő-testület díjmentesen díszsírhelyet adományozhat annak az elhunyt személynek és közeli hozzátartozójának, aki a település szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett.

(2) A díszsírhely kettes sírhely, amelynek használati ideje a temető fennállásáig tart és használata díjtalan.

(3) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunyt személy hozzátartozói, ennek hiányában a temető fenntartója gondoskodik.

(4) A képviselő-testület a díszsírhely felállításáról esetenként határoz.

(5) A díszsírhely felállítására vonatkozó javaslatot bármely települési képviselő vagy a polgármester tehet.

(6) Külön képviselő-testületi döntés nélkül díszsírhelyre jogosult Battonya város díszpolgára és közeli hozzátartozója.

7. § A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni csak a temető üzemeltetőjével történő előzetes egyeztetést követően, annak rendelkezése szerint lehet.

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama – a megváltástól számítva -

a) egyes és kettes sírhely esetén 25 év,

ab) rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, kettes sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

b) urnasírhely esetén 10 év,

c) kettes, négyes és hatos sírbolt esetén 60 év,

d) urnafülke esetén 20 év,

e) kettes, négyes és hatos urnasírbolt esetén 20 év.

9. § (1) A temetési helyek használatáért fizetendő megváltási és újraváltási díjakat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A díjakat a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

10. § (1) Ha valamely sírhely, urnafülke használati ideje lejár, a temető üzemeletetője hirdetményben felhívja a hozzátartozók figyelmét a lejáratot megelőző hat hónappal. A hirdetményt az urnafülkét tartalmazó építményen, illetve sírhelytáblán jól látható helyen és a köztemető kapuján kell hat hónap időtartamra kifüggeszteni.

(2) Ha a határidőn belül a rendelkezési jog meghosszabbítására nem kerül sor a temetési hely megszüntetésének a tényét jogszabályban meghatározott módon közzé kell tenni, amelyet követően a temetési hely újraértékesíthető.

11. § (1) A művészettörténeti vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá az ország vagy Battonya város életében jelentős szerepet játszó személyiségek sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, megszüntetni nem lehet; azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a képviselő-testület gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti sírhely (urna), illetve síremlék megőrzésére javaslatot a település bármely polgára tehet. A döntés a képviselő-testület hatásköre.

12. § Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet a továbbiakban nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapján – vissza kell téríteni.

A megváltott, de fel nem használt temetési hely rendelkezési jogáról érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

13. §1

4. A temetői létesítmények használatának szabályai, a köztemető rendje

14. § (1) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb három, de legalább egy órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(2) A hűtőhasználat díjtételeit e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után haladéktalanul ki kell nyitni.

15. § (1) Az elhaltakat – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben – a következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és a sírboltokat. Indokolt esetben a temető üzemeltetője eltérően is rendelkezhet.

(2) Az urnát urnafülkébe lehet elhelyezni, urnasírba temetni vagy sírhelyre rátemetni. A rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges, azonban ügyelni kell arra, hogy az urna a talaj szintjétől legalább egy méter mélységbe kerüljön.

16. § A köztemető április 1. napjától október 31. napjáig 6 órától 20 óráig, november 1. napjától március 31. napjáig 8 órától 18 óráig van nyitva.

17. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a temető csendjét, nyugalmát biztosítani és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely ellentétes a kegyelet általánosan elfogadott szokásaival, értékeivel.

(2) A temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles a temetési helyet gondozni, gyomtalanítani, az állagmegóvásról gondoskodni.

(3)2

(4)3

(5) A köztemetőben a sírok gondozása során keletkezett hulladékot elhelyezni csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő helyen lehet.

(6) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – különösen koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák – helyezhetők el.

(7) A temetési hely mellett ülőpad, fás szárú növény, kegyeleti tárgy kizárólag az üzemeltető írásbeli hozzájárulásával helyezhető el.

(8) A temetőben gyertyát gyújtani legkésőbb a zárást megelőző fél órával lehet. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(9) A köztemetőbe állatot bevinni – vakvezető kutya kivételével – tilos.

(10) A sírra vagy attól legfeljebb 30 cm távolságra olyan örökzöld ültethető, amelynek magassága teljes kifejlettségében nem haladja meg az 1,5 m-t és átmérője a 0,6 m-t.

(11) A (10) bekezdésben előírt szabály megszegése esetén a köztemető üzemeltetője a növényzetet eltávolíthatja és az ezzel kapcsolatos költségeket a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal szemben megtéríttetheti.

(12) A köztemetőben tilos járművel közlekedni, kivéve

a) a súlyos mozgássérültet szállító járművet,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet és

c) a munkavégzés céljából a temetőbe behajtó járművet.

5. A temetési szolgáltatás, valamint a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának rendje

18. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatás és egyéb vállalkozásszerű munka – kivéve a hozzátartozók által végzett sírgondozást – az üzemeltető felé történő előzetes bejelentés alapján végezhető.

(2) A bejelentést a tervezett munka megkezdése előtt legalább egy nappal kell megtenni az üzemeltető felé.

(3) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők kötelesek a temető üzemeltetőjének a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjat megfizetni.

(4) A temetői munkát úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartást ne zavarják.

(5) A vállalkozó a munka befejezését követően köteles a munkavégzéssel érintett terület rendezettségét, tisztaságát biztosítani.

19. §4 Az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, sírásással, sírhelynyitással, visszahantolással és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátása során az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező. Az ezzel kapcsolatos díjakat a rendelet 2. melléklete határozza meg.

20. §5

ZÁRÓ RÉSZ

21. § E rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba.

22. § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemető fenntartásáról és a temetkezésről szóló 27/2005. (XII.23.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Temetési hely (sírhely) megváltási díjak 6

A.

B.

C.

1.

Egyes sírhely

12.561 Ft/25 év

502 Ft/év

2.

Kettes sírhely

25.120 Ft/25 év

1049 Ft/év

3.

Urnasírhely

7.222 Ft/10 év

722 Ft/év

4.

Kettes sírbolt

157.015 Ft/60 év

2617 Ft/év

5.

Négyes sírbolt

235.461. Ft/60 év

3925 Ft/év

6.

Hatos sírbolt

392.537 Ft/60 év

6545 Ft/év

7. 7

Urnafal

30000 Ft/10 év
50000 Ft/20 év

2500 Ft/év

8.

Kettes urnasírbolt

78.506. Ft/20 év

3925 Ft/év

9.

Négyes urnasírbolt

117.760 Ft/20 év

5887 Ft/év

10.

Hatos urnasírbolt

157.015 Ft/20 év

7850 Ft/év

A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák. A táblázatban megjelölt díjak után ÁFA-t kell fizetni.8

2. melléklet

Díjfajta

Összeg (ÁFA nélkül)

1. 9

A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás

10000-Ft

10

2. 11

Elhunyt hűtése ( / nap)

5000-Ft

12

3. 13

Létesítmény igénybe vételének díja

10000.-Ft

14

15

4. 16

Sírásás (koporsós)

20000.-Ft

5. 17

Urnasírásás

7500.-Ft

6. 18

Hantolás

9500.-Ft

6a. 19

Exhumálás

30000-Ft

7. 20

Ravatalozás (ravatalozó eszközeinek használata)

4800-Ft

8. 21

Sírhelynyitás (kripta)

12500-FT

22

23

24

1

A 13. §-t a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 17. § (3) bekezdését a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 17. § (4) bekezdését a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 19. § a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 19. § a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 20. §-t a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

6

Az 1. melléklete a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 7. . sora a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet szövegét a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

9

A 2. mellékletben foglalt táblázat 1. sora a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 2. mellékletben foglalt táblázat 3. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 2. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 2. mellékletben foglalt táblázat 5. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 2. mellékletben foglalt táblázat 3. sora a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

14

A 2. mellékletben foglalt táblázat 7. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 2. mellékletben foglalt táblázat 8. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 2. mellékletben foglalt táblázat 4. sora a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

17

A 2. mellékletben foglalt táblázat 5. sora a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

18

A 2. mellékletben foglalt táblázat 6. sora a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

19

A 2. mellékletben foglalt táblázat 6a. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

20

A 2. mellékletben foglalt táblázat 7. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

21

A 2. mellékletben foglalt táblázat 8. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

22

A 2. mellékletben foglalt táblázat 15. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 2. mellékletben foglalt táblázat 16. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 2. mellékletben foglalt táblázat 17. sorát a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja hatályon kívül helyezte.