Géderlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (IV.24.)önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 25- 2019. 04. 25

Géderlak Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92.§ (1) bekezdés b)  és a 92.§ (2) bekezdésében  kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szól 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Géderlak Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 15.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

15. §


Házi segítségnyújtás


(1)Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakásán, lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2)A házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy személyi gondozást kell nyújtani az Szt. 63.§-a szerint.

(3)Az ellátás igénybevétele önkéntes, az igénylő kérelmére történik, a kérelmet a szolgáltatás szakmai programjának melléklete szerinti formanyomtatványon lehet a Géderlaki Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtani.

(4)Az ellátások igénybevétele iránti kérelemről a polgármester dönt és az ellátást igénylővel az Szt. 94/C.§ (3) bekezdésében meghatározott tartalmú megállapodást köt.

(5)A polgármester köteles külön eljárás nélkül házi segítségnyújtásban részesíteni azt a személyt, akinek az életét, testi épségét veszélyeztető körülmény ezt indokolttá teszi.

(6)Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni:

a)azokról a 65. életévet betöltött, időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,

b)azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek.

c)azokról az önmaga ellátására képtelen egészségi állapota miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve akik bentlakásos szociális intézményi elhelyezésre várakoznak.

(7)Az ellátás megszűnik vagy megszüntethető az Szt. 100-101.§-a szerinti esetekben.

(8)A házi segítségnyújtás igénybevétele térítésmentes.



2.§

(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről – a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel – a jegyző gondoskodik.


 Géderlak, 2019. április 23.



Katona György                                                                      Czabainé Csada Márta

Polgármester                                                                          jegyző


Kihirdetési záradék:

A kihirdetés napja: 2019. április 24.


Czabainé Csada Márta

jegyző