Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 5/2019. (II.25.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 26- 2019. 02. 25

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi  III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. Pénzbeli ellátások: beteggondozási támogatás, igazolással alátámasztott okból nyújtott támogatás, ingatlanhelyreállítási támogatás, temetési támogatás, téli tüzelő megvásárlása céljából nyújtott támogatás, babakelengye támogatás, gyógyszertámogatás, élelmiszer vásárlása céljából nyújtott támogatás.”

2. § A Rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


“11. § A képviselő-testület az Szt. 45. § rendelkezései alapján, e rendeletben meghatározott feltételekkel nyújtott települési támogatásokat az egyes támogatási formáknál meghatározottak szerint természetbeni vagy pénzbeli ellátásként nyújtja, a pénzbeli ellátásokat postai úton vagy átutalással folyósítja.”

3. § A Rendelet 22. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


“(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg élelmiszer vásárlása céljából – postai, vagy átutalással történő folyósítással, vagy utalvány formájában -, melynek egy naptári évben maximális megállapítható összege alkalmanként 12.000.-Ft, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át.


(2) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg élelmiszer vásárlása céljából – postai, vagy átutalással történő folyósítással, vagy utalvány formájában -, melynek egy naptári évben maximálisan megállapítható összege alkalmanként 8.000.-Ft, feltéve ha a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege meghaladja a nyugdíjminimum 150 %-át, de a 300 %-át nem éri el.”

4. § A Rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


“(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg – postai vagy átutalásal történő folyósítással – téli tüzelőanyag megvásárlásához kapcsolódó kiadások enyhítése céljából. A támogatás egy naptári évben egy alkalommal állapítható meg, összege maximálisan 25.000.-Ft, feltéve, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a 18. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jövedelemhatárt.”

5. § A Rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


“(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg az eltemettetésre köteles személynek, vagy az elhunyt személy eltemettetéséről erre vonatkozó kötelezettség nélkül gondoskodó személynek – postai, vagy átutalással történő folyósítással – halálesethez, illetve temetéshez kapcsolódó költségekhez való hozzájárulás céljából, ha:

a)      a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 350 %-át, a támogatás összege a kérelmező által bemutatott, temetéssel kapcsolatban felmerült, költségről szóló számla összegének az 50 %-a, de legfeljebb 100.000.-Ft;

b) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege meghaladja a nyugdíjminimum 350 %-át, de nem haladja meg a 460 %-át, a támogatás összege a számla összegének a 35 %-a, de legfeljebb 60.000.-Ft.”

6. § A Rendelet a következő 28/B. §-sal egészül ki:


28/B. § Az e rendeletben foglalt támogatásokon túlmenően, váratlanul fellépő, a 23. §-ban foglaltakon túlmutató, súlyos és létfenntartást veszélyeztető krízishelyzetben – a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság utólagos tájékoztatásával – a Polgármester a közvetlen veszély elhárítására vagy kárenyhítésre egyedi intézkedéssel, a család jövedelmi helyzetétől függetlenül, családtagonként legfeljebb ötvenezer forint összegben rendkívüli települési támogatást nyújthat.”

7. § A Rendelet 29. § (2)-(3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép :


 „(2) E rendeletnek a - a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.)  önkormányzati rendelet módosításáról szóló 5/2019. (II.25.) önkormányzati rendelet 4. §-ával megállapított – 24. § (1) bekezdésében foglaltakat 2019-ben akként kell alkalmazni, hogy a 2019. február 28-áig elbírált kérelmek vonatkozásában ismételten benyújtható kérelem és az e rendelet szerinti további feltételek fennállása esetén a támogatás 25.000.- Ft-ra kiegészíthető.

(3) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell”

8. § A Rendelet 9. alcímében az “Élelmiszer utalvány” szövegrész helyébe az “Élelmiszer vásárlása céljából nyújtott támogatás” szöveg lép.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon  lép hatályba.

10. § Hatályát veszti a R. 29. § (4)-(5) bekezdése.