Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (III.1.) önkormányzati rendelete

a helyi állattartás szabályai, állattartási hely kialakításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (III.1.) önkormányzati rendelete

a helyi állattartás szabályai, állattartási hely kialakításáról

2023.06.01.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1977. (XII. 20.) kormányrendelet 36. §. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az állattartás rendjéről az alábbi rendeletet alkotja, figyelembe véve, hogy az állattartás a kertvárosi életmód természetes velejárója:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintett lakosok érdekeinek érvényesülését, s egyúttal biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse.

(2) A rendeletet Budakeszi Város Önkormányzatának közigazgatási területén folytatott állattartásra terjed ki.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) rendészeti szerveknél folytatott állattartásra;

b) cirkuszi rendezvényekre, állatkiállításokra, állatversenyekre;

c) méhészetekre;

d) veszélyes állatokra és veszélyes ebekre.

(4) Az állattartási helyek kialakításával összefüggő 7. § - 8. § szerinti önkormányzati hatósági hatáskört Budakeszi Város Jegyzője gyakorolja.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy állatokat ténylegesen tartja, felügyeli, gondozza.

(2) Állat: a kedvtelésből tartott vagy mezőgazdasági haszonállat.

(3) Állattartás: az a tevékenység, amely arra irányul, hogy biztosítsa az állat számára az életkörülményeinek, fajtájának, korának, fizikai jellemzőinek megfelelő elhelyezését, táplálását, gondozását, nevelését, felügyeletét.

(4) Közterület: a tulajdonos személyétől, illetve tulajdoni formától függetlenül minden olyan közhasználatra szolgáló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

(5) Kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti állat.

(6) Mezőgazdasági haszonállat: az élelmiszer, gyapjú, bőr, szőrme, előállításához vagy egyéb mezőgazdasági célra tenyésztett vagy tartott állat.

II. Fejezet

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS SZABÁLYAI

Általános szabályok

3. § (1) Közös tulajdonban lévő ingatlanon történő állattartáshoz az ingatlan tulajdonosainak hozzájárulása szükséges.

(2) Társasházban állat a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak szerint tartható, társasházi lakás erkélyén állat nem tartható.

(3) Az állat tartása körében az állattartó köteles a magasabb jogszabályban foglalt állatok tartására (különösen állat elhelyezésére, trágya tárolására, rágcsálók, legyek és egyéb repülő rovarok elszaporodásának megakadályozására) vonatkozó előírásokat folyamatosan betartani. A közösségi együttélés érdekében az állattartó köteles az állattartással együtt járó hatásokat (különösen szaghatás) a lehető legkisebb mértékűre szorítani az állattartás mértékével arányos és az állattartótól elvárható intézkedések megtételével.

A kedvtelésből tartott állatok tartására vonatkozó szabályok

4. § (1) Az állattartó köteles gondoskodni a kedvtelésből tartott állatok kedvező életfeltételeinek biztosításáról, a létesítmények tisztaságáról és folyamatos fertőtlenítéséről, szagtalanításáról, a kártékony rovarok, az élősködők és rágcsálók rendszeres irtásáról.

(2) Ha az állattartó nem kívánja tovább tartani kedvtelésből tartott állatát, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni, mindent megtenni annak érdekében, hogy az állat a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön. A kedvtelésből tartott állat tulajdonosa – amennyiben e kötelezettségei teljesítése során eredménnyel nem jár – köteles felajánlani az állatot egy menhelynek vagy állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetnek.

Az egyes kedvtelésből tartott állatfajtákra vonatkozó különös szabályok

5. § (1) Eb csak biztonságos körülmények között, kerítéssel bekerített ingatlanon tartható úgy, hogy onnan se a közterületre, sem a szomszédos ingatlanra ne juthasson át. A kerítésnek olyan zártnak kell lennie, hogy az a kitörést, a kijutást és a kerítéshézagon való átharapást is megakadályozza. Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a tartási helyét felügyelet nélkül ne hagyhassa el.

(2) A telek, ház, lakás bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő képpel ellátott figyelmeztető táblát szembetűnő módon kell elhelyezni.

(3) A vezető- és jelzőkutyák, a fegyveres és rendvédelmi szervek szolgálati kutyái, a terápiás és segítő kutyák; valamint a polgári védelem mentőkutyáinak kivételével tilos ebet bevinni vagy beengedni:

a) oktatási intézmények területére,

b) egészségügyi intézmények területére,

c) szociális intézmények területére,

d) kulturális intézmények területére,

e) bölcsődébe,

f) óvodába,

g) iskolába,

h) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

i) a piac területére.

(4)1 Közterületen ebet kizárólag pórázon lehet vezetni.

(5) Ebet futtatni, szabadon engedni csak az erre a célra kijelölt területen és az állattartó felügyelete mellett lehet.

(6) A gazdátlan, kóbor ebek befogását a Budakeszi Város Önkormányzatával szerződésben álló gyepmester végzi.

(7) Az eb tulajdonosa, illetve az eb felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet és a lakóház közös használatú területét, helyiségeit ne szennyezze (gyalogjárda, park, lépcsőház, stb.). Az e területeken keletkezett szennyeződést köteles haladéktalanul eltávolítani. Ennek érdekében a közterületen történő tartózkodás során az eb felügyeletével megbízott személy köteles magánál tartani és használni az e célra alkalmas eszközöket (zacskó, lapát) és azt az ellenőrzés során bemutatni.

(8) 14 éven aluli gyermek olyan ebet, amelyet annak fajtája, mérete, súlya, vagy támadó természete miatt biztonságosan nem tud felügyelni, közterületen nem felügyelhet.

(9) A köz- és lakóépületben elszaporodott macskák eltávolításáról az épület tulajdonosa, kezelője köteles gondoskodni.

(10) A macskatartásra egyebekben az ebtartásról szóló rendelkezések értelemszerűen irányadóak.

A mezőgazdasági haszonállatok tartására vonatkozó közegészségügyi szabályok

6. § (1) Belterületen tilos hígtrágyás mezőgazdasági állattartási technológiát alkalmazni.

(2) A mezőgazdasági haszonállatok elhelyezésére szolgáló helyiségek legalább napi egyszeri, illetve a trágyatárolók és trágyalétárolók folyamatos ürítéséről, fertőtlenítéséről és szagtalanításáról az állattartó köteles gondoskodni.

(3) Közterületen trágyát tárolni ideiglenes jelleggel sem lehet.

(4) A keletkezett trágya engedélyezett területen történő elhelyezéséről az állattartó köteles gondoskodni.

(5) Belterületen trágyát, trágyalevet csak vízzáró módon kialakított, zárt, jól záródó fedlappal ellátott trágyatárolóban, trágyalétárolóban lehet tárolni. A tárolókba a csapadékvíz nem folyhat be, azokból a trágyalé nem folyhat ki.

(6) Belterületen a trágyázandó földterületre talajerő-visszapótlás céljára kiszállított és kiszórt trágyát az ingatlan használója 48 órán belül köteles a földbe beforgatni.

(7) Trágya, trágyalé szállítása csak csorgásmentes, zárt, erre a célra szolgáló szállítóeszközzel végezhető.

(8) Az állattartónak gondoskodnia kell a kellemetlen szagot árasztó takarmány fedett tárolásáról.

(9) Külterületen az almos trágya ideiglenes, beművelés előtti tárolására övárokkal körülvett trágyaszarvast kell kialakítani. A trágyaszarvast úgy kell elhelyezni, hogy az a felszíni vizeket ne veszélyeztesse. Az ideiglenes trágyaszarvason a trágya maximum két hónapig tárolható. Az övárokban összegyűlt trágyalevet locsolással rendszeresen vissza kell forgatni a trágyaszarvasra.

III. Fejezet

AZ ÁLLATTARTÓ ÉPÜLETEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

7. § (1) Az állattartásra szolgáló helyet el kell keríteni. Az állattartásra elkerített udvar nem csatlakozhat közvetlenül a szomszédos ingatlanhoz. A kerítéstől legalább egy méteres sávot szabadon kell hagyni.

(2) Az állatok tartására szolgáló építmények szellőzőnyílásait, szellőző berendezések kimenetét a saját udvar felé kell kiképezni úgy, hogy a keletkező kellemetlen szagokat, gázokat természetes vagy mesterséges szellőztetéssel a magasba el lehessen terelni.

(3) A trágya tárolása a szomszédos lakóépülettől, ideiglenes tartózkodásra szolgáló gazdasági épülettől belterületen legalább tíz, külterületen legalább húsz méter távolságra történhet.

(4) A kutya kennel, kutyaól közvetlenül a szomszéd kerítésére nem építhető, kerítéstől legalább másfél méter távolságot el kell hagyni és az állat átlátását a szomszédos ingatlanra korlátozni kell.

8. § (1) Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének Budakeszi Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 41/2015. (XII.30.) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján Budakeszi Város területe az 1. melléklet szerinti övezetekre tagolódik.

(2) Az állatok tartására szolgáló építmények megvalósítása során az egyes övezetekre meghatározott védőtávolságokat a rendelet 2. melléklete szerint kell alkalmazni.

IV. Fejezet

AZ ÁLLATBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE ÉS LEKÜZDÉSE

9. § (1) Az állati hulladékot ártalmatlanná kell tenni. Az állati hulladék ártalmatlanná tételéről annak tulajdonosa, illetőleg, ha a tulajdonos ismeretlen, az önkormányzat köteles gondoskodni.

(2) Minden állattartó köteles a tulajdonában lévő, illetve gondjaira bízott állatok fertőző betegségben vagy annak gyanújában történő elhullását, beteg, vagy társaira veszélyt jelentő állatot a többi állattól elkülönítve elhelyezni, az állatorvosnak bejelenteni és annak ezzel kapcsolatos további utasítását betartani.

(3) Az 50 kg feletti állatok tetemét az állattartó köteles saját költségén annak keletkezését követő 24 órán belül összegyűjteni és az elszállításáról gondoskodni a külön jogszabályban meghatározott gyűjtőhelyek egyikébe. Az elszállítás ügyében az Önkormányzattal szerződésben álló, a tetem elszállítására jogosult közreműködése kérhető.

(4) Közterületről, továbbá a hatósági rendelkezésre leölt állatok tetemének elszállításáról az Önkormányzattal szerződésben álló, a tetem elszállítására jogosult gondoskodik.

V. Fejezet

ALKALMAZHATÓ SZANKCIÓK

10. § Aki e rendeletben foglalt szabályokat megszegi, az a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendelet alapján közigazgatási bírsággal sújtható.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11. § (1) A rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba.

(2) A rendeletben foglalt rendelkezéseket a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított 28/2006. (VIII.1.) az állatok tartásáról szóló rendelete hatályát veszti.

1. melléklet az 5/2019. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Állattartási övezet jele

Az állattartási övezethez tartozó Helyi Építési Szabályzat szerinti övezet

1

A

Kisvárosias lakóterületek (Lk) Kertvárosias lakóterületek (Lke)

2

B

Településközpont terület (Vt)

3

C

Intézmény terület (Vi)

4

D

Kereskedelmi, szolgáltató terület (GkSz)

5

E

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK I. (Mezőgazdasági területek övezetei) (Má,Mv)

2. melléklet az 5/2019. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

Övezetek

A

B

C

D

E

Előírt védőtávolság (m)

méter

méter

25 db állatig kisállat esetén

25

nem építhető

nem építhető

nem építhető

25

25 db állatig nagyállat esetén

25

nem építhető

nem építhető

nem építhető

25

100 db állatig kisállat esetén

25

nem építhető

nem építhető

nem építhető

25

100 db állatig nagyállat esetén

25

nem építhető

nem építhető

nem építhető

25

200 db állatig kisállat esetén

25

nem építhető

nem építhető

nem építhető

25

200 db állatig nagyállat esetén

25

nem építhető

nem építhető

nem építhető

25

1

Az 5. § (4) bekezdése a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.