Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019.(VII.2.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 01

Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019.(VII.2.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2021.12.01.

Pénzesgyőr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 73. § (2) bekezdésébe, a 76. § (1)-(2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2)1 Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során biztosítja a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1996. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a)-e) pontjában felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat.

A helyi közművelődési feladatok ellátásának módja

3. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. Az Önkormányzat az 2. § (2) bekezdésében felsorolt feladatokat saját fenntartású közösségi színtéren, továbbá szükség szerint közművelődési megállapodás alapján láthatja el.

4. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatellátás során közösségi színtérként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Kultúrház (8426 Pénzesgyőr, Fő u. 2.)

b) Telekunyhó/Könyvtár (8426 Pénzesgyőr Fő u. 4.),

c) egyéb, önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

(2) A közösségi színtérként szolgáló épületek fenntartásáról az Önkormányzat közvetlenül gondoskodik.

(3)2

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) a helyi népművészekkel,

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a) a települési honlapon,

b) plakátok, szórólapok útján,

ad tájékoztatást a település lakossága részére.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatainak támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek közt biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja. A közösségi színtér fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket rendelkezésre bocsátja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az Önkormányzat a közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti Pénzesgyőr Község Önkormányzat képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 9/2000 (V.30.) rendelete.

1

A 2. § (2) bekezdése a Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdését a Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.