A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 5/2019. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A Veszprém Megyei Önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról

Hatályos: 2019. 04. 28- 2023. 02. 18

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 5/2019. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A Veszprém Megyei Önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról1

2019.04.28.

A Veszprém Megyei Önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Veszprém Megyei Önkormányzat – annak érdekében, hogy az önkormányzat és a megye, valamint az önkormányzat hivatala javára végzett közéleti, szakmai, vagy egyéb tevékenysége miatt megbecsülésre érdemes elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse, és osztozhasson a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott sorrend szerinti közeli hozzátartozók, vagy élettárs gyászában –, ha az elhunyt végakaratával, és a közeli hozzátartozók, vagy élettárs akaratával nem ellentétes – az önkormányzat saját halottjának nyilváníthatja azt a személyt, aki elhunytakor:

a) a Veszprém Megyei Önkormányzat tisztségviselője,

b) a megyei közgyűlés tagja,

c) a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal legalább 10 év közszolgálati jogviszonnyal rendelkező tisztviselője volt.

(2) Nem nyilvánítható az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált, különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték.

2. § (1) A Veszprém Megyei Önkormányzat saját halottjává nyilvánítást kezdeményezhetik:

a) a megyei közgyűlés elnöke,

b) a megyei közgyűlés alelnöke,

c) a megyei közgyűlés tagjai,

d) a megyei jegyző.

(2) A Veszprém Megyei Önkormányzat saját halottjává nyilvánításról a rendeletben foglaltak figyelembevételével, a megyei közgyűlés elnöke dönt.

3. § Az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal, nekrológ, vagy sajtóközlemény megjelentetésével, a Megyeházán gyászlobogó kihelyezésével kapcsolatos teendők – közeli hozzátartozókkal, vagy élettárssal egyeztetett – ellátásáról a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Irodája gondoskodik.

4. § (1) Az önkormányzat a saját halottja temetési költségét – az elhunyt örököseivel egyeztetett módon – a költségvetés teljesítőképességének megfelelő mértékben viseli.

(2) Temetési költségek e rendelet alkalmazásában:

a) halott-szállítás,

b) sírhelyváltás, sírásás,

c) koporsó, vagy urna,

d) ravatalozás, szertartás,

e) egyéb kegyeleti tartozékok (fejfa, szemfedő, virág, egyéb),

f) síremlék állítása.

(3) Amennyiben az elhunytat más szerv is saját halottjának tekinti, a Veszprém Megyei Önkormányzat a temetési költségeket e szervvel történő megegyezés szerinti arányban viseli.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 2. napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 19. napjával.