Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019 (IV.26..) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 01- 2019. 05. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2019. (IV.26.) önkormányzati rendelete


a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló

3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) és (7) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban Szoc. r.) 11. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„11. § (2) Települési gyógyszertámogatás annak a személynek állapítható meg, akinek


a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedülálló személy esetében a 300%-át és


b) krónikus betegségére tekintettel – a kérelem benyújtását megelőző hónapban – rendszeresen szedett, az egészségbiztosítási szerv által támogatott gyógyszerek átlagköltsége eléri, vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át


feltéve, hogy a kérelmező közgyógyellátási igazolvánnyal és - a kérelmező és családja az Szt. szerinti -  vagyonnal nem  rendelkezik.”



2. § A Szoc. r. 12. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„12. § (2) A képviselő-testület az elektromos áram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez települési támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.”


3. § A Szoc. r. 15. §- a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„15. § (1) Pénzbeli rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve ha tartósan vagy időszakosan létfenntartási gonddal küzd.


(2) A támogatás összege alkalmanként – a 16. §-ban foglalt kivétellel – minimum 3 000 forint.”


4. § A Szoc. r. 16. §- a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„16. § (1) Temetési költségek megfizetéséhez pénzbeli rendkívüli települési támogatásként temetési támogatás állapítható meg, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, egyedül élő esetében a 350 %-át és


a) az elhunyt személy eltemettetéséről úgy gondoskodott, hogy erre egyébként nem volt köteles, vagy

b) aki tartásra köteles volt, azonban a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.”


5. § A Szoc. r. 19. § (1) bekezdésének a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


19. § (1) (A szociális hatáskör gyakorlója visszatérítendő – pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő, kamatmentes - települési támogatást (a továbbiakban: visszatérítendő támogatás) nyújt annak a szociálisan rászoruló, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott öregségi nyugdíjban részesülő kérelmezőnek:)


  1. akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 250 %-át, egyedül élőnél 300 %- át,

…..”


6. § (1) Ez a rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.   






  Filep Sándor                                                                                                      dr. Deák Ferenc

  polgármester                                                                                                              jegyző




Z Á R A D É K:


A rendelet 2019.április 26. napján került kihirdetésre.




dr. Deák Ferenc jegyző

























Általános indokolás



A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 2015. március 1. napjától módosításra került. A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályiról - a Szt. 134/E. §- a alapján - a települési önkormányzat képviselő-testületének 2015. február 28-ig rendeletet kellett alkotnia, melyet Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete időnként – a társadalmi és gazdasági folyamatoknak és mutatóknak figyelembe vételével – felülvizsgál. 



Részletes indoklás



Az 1. §- hoz


A települési gyógyszertámogatás jövedelmi határa kerül módosításra. A jogosultsági jövedelemhatárok megemelésére kerül sor. 


A 2. §- hoz


A települési lakhatási támogatás jövedelmi határa kerül módosításra. A jogosultsági jövedelemhatárok megemelésére kerül sor. 


A 3. §- hoz



A pénzbeli rendkívüli települési támogatás feltétele és összege kerül módosításra azzal, hogy a megítélhető támogatás felső határa kikerül a rendeletből. A mindenkori hatáskört gyakorló joga és felelőssége eldönteni, hogy a kérelmező valóban létfenntartását veszélyeztető súlyos helyzetbe került-e, és ha igen, akkor az mekkora anyagi támogatással enyhíthető, orvosolható.



A 4. §- hoz


A temetési támogatás jövedelmi határa kerül módosításra.


Az 5. §- hoz


A visszatérítendő települési támogatás jövedelmi határa kerül módosításra.



A 6. §- hoz


Záró rendelkezésként az R. hatályba lépéséről és a folyamatban lévő ügyek elbírálásának szabályairól rendelkezik. 




                                                                                                                                  dr. Deák Ferenc

                                                                                                                                        jegyző

Mellékletek