Szarvas Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019.(III.22.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004.(I.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 01- 2019. 04. 01

Szarvas Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019.(III.22.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004.(I.23.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2019.04.01.

Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében, a 19. § (1) bekezdésében és a 34. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 2. § (2) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

(A Képviselő-testület az 1993. évi LXXVIII törvény (a továbbiakban: Ltv., valamint e rendelet keretei között:)

„l) pályázati eljárást követően dönt a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából bérbe adandó lakások bérlőjéről.”

(2) Az R. 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Szociális, Családügyi, Egészségügyi és Nemzetiségi Bizottság

a) javaslatot tesz a (2) bekezdés d), g), i) és l) pontjaiban meghatározott döntések meghozatalára,

b) a szociális bérlakások pályázati eljárás keretében történő bérbeadásánál

ba) kiírja a pályázatot,

bb) felbontja a beérkezett ajánlatokat és megállapítja, hogy mely ajánlat érvénytelen,

bc) megállapítja az érvényes ajánlatok sorrendjét,

bd) javaslatot tesz a polgármesternek a nyertes ajánlattevő személyére,

be) több, azonos sorrendben levő, érvényes ajánlattevő közül javaslatot tesz a polgármesternek a nyertesajánlattevő személyére az általa végzett vizsgálódások, indokolt esetben környezettanulmány alapján,

c) a piaci bérlakások pályázati eljárás keretében történő bérbeadásánál

ca) kiírja a pályázatot,

cb) felbontja a beérkezett ajánlatokat és megállapítja, hogy mely ajánlat érvénytelen,

cc) megállapítja az érvényes ajánlatok sorrendjét,

cd) javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a nyertes ajánlattevő személyére,

d) a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából bérbe adandó lakásoknál polgármesteri hivatal előkészítése alapján megállapítja az érvényes ajánlatok sorrendjét a Gazdasági és Pénzügyi Bizottsággal együttesen, és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek az ajánlattevő személyére,

e) véleményez valamennyi lakás bérbeadással kapcsolatos képviselő-testületi előterjesztést,

f) döntést hoz azon bérlők kérelméről, akik lakásbérleti jogviszonyukkal kapcsolatban fizetési hátralékot halmoztak fel és a részükre felajánlott, kisebb szobaszámú, alacsonyabb komfortfokozatú lakást elfogadták, dönt az ilyen lakásbérleti szerződések meghosszabbításáról.”

(3) Az R. 2. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:
„(4a) A Gazdasági és Pénzügyi Bizottság

a) javaslatot tesz a (2) bekezdés l) pontjában meghatározott döntés meghozatalára,

b) a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából bérbe adandó lakások pályázati eljárás keretében történő bérbeadásánál

ba) kiírja a pályázatot,

bb) a polgármesteri hivatal előkészítése alapján megállapítja az érvényes ajánlatok sorrendjét a Szociális, Családügyi, Egészségügyi és Nemzetiségi Bizottsággal együttesen, és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek az ajánlattevő személyére.”

(4) Az R. 2. § (5) bekezdés s) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Polgármesteri Hivatal)

„s) nyilvántartást vezet az Önkormányzat tulajdonában levő lakásokról.”

(Az önkormányzati tulajdonú bérbeadás útján hasznosítható lakások bérbeadásával kapcsolatban a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. (a továbbiakban: gazdasági társaság) az alábbi feladatokat látja el:)

„g) a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából bérbe adandó lakások esetében az a) pontban előírt nyilvántartáson túl, külön nyilvántartást vezet az „EFOP-1.2.11-16-2017-00060 Szarvas hazavár! – Esélyteremtő program fiataloknak” program előírásainak ellenőrizhetősége érdekében előírt feltételek teljesüléséről, szükség esetén erről jelentést ad.”

2. § (1) Az R. 3. § (2) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

(Lakás bérbe adható)

„k) fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából.”

(A (3) bekezdésben meghatározott időtartamnál rövidebb, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig terjedő időtartamra kell szerződést kötni)

„e) a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából bérbe adandó lakások esetében.”

„(9) A Szarvas, Szentesi út 11. A. lh. fsz. 1-től, Szarvas, Szentesi út 11. C. lh. II. emelet 6. számig terjedő, összesen 18 db bérlakás az „EFOP-1.2.11-16-2017-00060 Szarvas hazavár! – Esélyteremtő program fiataloknak” pályázatban foglalt határidőig kizárólag fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából adható bérbe.”

3. § Az R. a következő 12/A. §-sal és 12/B. §-sal egészül ki:

„12/A. § (1) A Gazdasági és Pénzügyi Bizottság a megüresedéstől számított 30 napon belül pályázatot ír ki a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából a 3. § (9) bekezdésében meghatározott lakások bérbeadásra.

(2) A pályázati felhívást az önkormányzat lapjában, honlapján kell közzétenni, és a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján 30 napra kifüggeszteni.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás/ok pontos címét ( település, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtószám),

b) a lakás műszaki jellemzőit (szobaszám, komfortfokozat),

c) a bérleti jogviszony időtartamát,

d) a lakás használatáért fizetendő díjak megnevezését,

e) a pályázni jogosultak körét,

f) a bérleti jogviszony idejét, amely 24 hónap lehet, és

g) a pályázat benyújtásának határidejét, helyét és módját.

(4) Az ajánlat benyújtására vonatkozó időpontot a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlat benyújtására megállapított időpont között legalább 30 nap különbség legyen.

(5) A fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából biztosított lakás igénybevételének feltétele:

a) a pályázó pályázata benyújtásakor 8 általános iskolai végzettségre épülő szakképesítéssel, vagy érettségivel, vagy érettségire épülő szakképesítéssel, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezzen,

b) a pályázó hiányszakmával rendelkezzen,

c) a pályázó betöltötte a 18. életévet, de a lakhatási lehetőségek igénybevételéig nem tölti be a 35. életévét,

d) a beköltöző, vagy a vele együtt költöző foglalkoztatási, vagy vállalkozási jogviszonnyal rendelkezzen,

e) a pályázó vállalja, hogy életvitelszerűen, lakcímmel rendelkezve Szarvas városában marad a támogatói döntést követő legfeljebb 24 hónapig,

f) a pályázó vállalja, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 5 munkanapon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít, továbbá a lakhatási támogatás megszűnését követő 6 munkanapon belül kijelentkezik a lakcím-nyilvántartásból,

g) a pályázó vállalja, hogy az EFOP-1.2.11-16-2017-00060 számú projekt rendezvényein, programjain, fórumain aktívan részt vesz, továbbá közösségi önkétes célú tevékenységen részt vesz,

h) a pályázó vállalja, hogy megtakarítást képez folyószámláján a lakhatás időtartama alatt havi 20.000,-Ft értékben és erről hitelt érdemlően tájékoztatja a bérbeadót negyedévente, és

i) a pályázó, vagy a vele együtt költöző kizárólagos tulajdonában nem áll hasznosítható lakóingatlan.

12/B. § (1) A pályázati ajánlatot írásban -személyesen vagy postai úton - kell benyújtani a 8. melléklet szerinti formanyomtatványon, amelyhez mellékelni kell a nyomtatványon felsorolt dokumentumokat, nyilatkozatokat, igazolásokat.

(2) A pályázati ajánlatok érkeztetése, kezelése az általános ügykezelési szabályok szerint történik.

(3) A pályázati határidő lejártát követő 8 napon belül a bizottságokat össze kell hívni a pályázatok értékelésére, és a 9. mellékletét képező pontrendszer szerinti besorolására.

(4) A 9. melléklete szerinti pontrendszer alapján 87 pontot el nem érő pályázók, valamint a pályázathoz kötelezően benyújtandó motivációs levélre 15 pontot el nem érő pályázók nem jogosultak lakásbérleti szerződés megkötésére.

(5) Érvénytelen az ajánlat, ha

a) azt a benyújtására meghatározott határidő után nyújtották be,

b) az nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek,

c) hiánypótlást követően is hiányos (adatokat nem közöl, nem csatolta az előírt mellékleteket, nem tartalmazza a szükséges nyilatkozatokat, aláírásokat)

d) a közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak,

e) a pályázatot nem a megadott adatlapokon töltötték ki, a kitöltés nyelve nem magyar, vagy a pályázatot nem a pályázó írta alá,

f) azt Szarvas Város Önkormányzatának vezető tisztségviselői, képviselő-testület tagjai, valamint az előbbiek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti közeli hozzátartozói nyújtották be,

g) a pályázó, vagy vele együtt költözőként megjelölt személy a pályázat benyújtásakor, vagy azt megelőzően önkormányzati szociális bérlakásban lakik, vagy lakott bérlőként.

(6) A pályázatok elbírálása során az azonos pontszámot elért pályázók közül előnyben kell részesíteni a 30. életévet be nem töltött pályázókat. A 30. életévet be nem töltött pályázók egyenlő pontszáma esetén a nyertes pályázó személyéről sorsolással kell dönteni.

(7) A benyújtott pályázatokat a bizottságok javaslatával együtt a benyújtási határidő lejártát követő 30 napon belül kell a Képviselő-testület elé terjeszteni.

(8) A polgármester a pályázatot elnyert, kiválasztott személlyel köti meg a lakásbérleti szerződést.

(9) Fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából bérbe adott lakások esetében a lakásbérleti szerződés 24 hónap időtartamra köthető, 60.000,-Ft óvadék megfizetését követően. A bérlő a lakás használata során keletkező rezsiköltség megtérítésére köteles, továbbá köteles megfizetni a szemét elszállításának díját, és a lakás vagyonbiztosításának díját.”

4. § Az R. 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Lakásbérleti jogviszony fennállása esetén a bérlő lakbért köteles fizetni, ide nem értve a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából bérbe adott lakáshoz kapcsolódó lakásbérleti jogviszonyt.”

5. § Az R. az 1. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

6. § Az R. a 2. melléklet szerinti 9. melléklettel egészül ki.

7. § Ez a rendelet 2019. április 1-jén lép hatályba.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2019. április 2. napjával.