Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019 (III.4.) önkormányzati rendelete

a hagyományos-, a panel- és az egyéb iparosított technológiával épült lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásáról szóló 12/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 05

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A hagyományos-, a panel- és az egyéb iparosított technológiával épült lakóépületek felújításának önkormányzati támogatásáról szóló 12/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A törlesztési támogatás egy lakásra jutó havi mértéke a lakóközösséget terhelő, a lakóépületen belüli egy önálló ingatlanra eső havi törlesztő-részlet 60 %-a, de legfeljebb lakásonként 1.500,- Ft/hónap.”


2. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

            (2) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően elbírált pályázatok esetében kell alkalmazni.


3. §


Hatályát veszti az Ör. 16. § (2) bekezdése.






Dr. Tahon Róbert

jegyző


Wintermantel Zsolt

polgármester


Záradék


A rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019. március 4. napján





Dr. Tahon Róbert

jegyző



Indokolás


A rendelet-tervezet - figyelembe véve Magyarország javuló gazdasági helyzetéből eredő kamatszintek csökkenését – a támogatás intenzitásának növelésére tesz javaslatot.

A rendelet a törlesztési támogatás egy lakásra jutó havi mértékét a lakóközösséget terhelő, a lakóépületen belüli egy önálló ingatlanra eső havi törlesztő-részlet – az eddigi 40 % helyett - 60 %-ára javasolja felemelni azzal, hogy az legfeljebb lakásonként változatlanul 1.500,- Ft/hónap lehet.

A rendelet törölni javasolja azt a korlátozást, mely szerint a lakóközösség ugyanazon lakóépület vonatkozásában mindaddig nem nyújthat be újabb pályázatot, amíg az adott lakóépületre kapott előző önkormányzati támogatása nem került lezárásra.