Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a strandok rendjéről

Hatályos: 2024. 02. 01

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a strandok rendjéről

2024.02.01.

(Egységes szerkezetben az 5/2020.(II.27.) önkormányzati rendelettel)

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) Badacsonytomaj közigazgatási területén a kijelölt strandfürdő a 2553 hrsz-ú Badacsonyi strand, a 2551/6. hrsz-ú és 2551/9. hrsz-ú Badacsonytomaji strand és a 2552. hrsz-ú Bányász strand. A strandfürdők Badacsonytomaj Város Önkormányzatának tulajdonában vannak.

(2) A 2553 hrsz-ú Badacsonyi strand és a 2551/6 hrsz- ú és 2551/9 hrsz-ú Badacsonytomaji strand (a továbbiakban együttesen: strandok) fenntartását és üzemeltetését az önkormányzat a Badacsonytomaji Városüzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft-nek (a továbbiakban: üzemeltető) adja át.

2. § A Balatonban a kijelölt strandfürdők területén kívül közterületen fürödni tilos.

3. § (1)1 A strandok évente május 15. napjától szeptember 15. napjáig üzemelnek. A strand üzemeltetési időpontjának nyitási- és zárási idejétől az üzemeltető eltérhet a Képviselő-testület előzetes jóváhagyása alapján.

(2)2 A strandok napi nyitvatartási ideje 6,00 órától 19,00 óráig tart.

a)3 Nyitvatartási időn kívül a Badacsonytomaji strandon 19,00 órától és 22,00 óráig a strandot a vendégek csak saját felelősségükre vehetik igénybe. A strand 22,00 órától 6,00 óráig zárva tart. A strand nyitvatartási idejének záróidőpontjától az üzemeltető eltérhet a Képviselő-testület előzetes jóváhagyása alapján.

b)4 Nyitvatartási időn kívül a Badacsonyi strandon 19,00 órától és 22,00 óráig a strandot a vendégek csak saját felelősségükre vehetik igénybe. A strand 21,00 órától 6,00 óráig zárva tart, mely időponttól az üzemeltető eltérhet a Képviselő-testület előzetes jóváhagyása alapján.

(3) A nyitvatartási időben a fürdőzők a strandok hivatalos bejáratát vehetik igénybe. Nem minősülnek hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratai, azt kizárólag a kereskedők és alkalmazottaik használhatják bejárás és árufeltöltés céljára.

(4) A kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratát az azok használatára jogosult – a (2) bekezdésben foglalt esetek kivételével – folyamatosan köteles zárva tartani és megakadályozni, hogy azon keresztül a strandra fürdőzők átjárhassanak. Az ebből eredő szabályszegésért a kereskedelmi egység üzemeltetője felel.

(5) A nyitvatartási időn kívül, 6,00 órától 8,00 óráig az üzemeltető elvégezteti a közegészségügyi előírásoknak megfelelő tisztasági takarítást.

4. § (1) Az üzemeltető a strandfürdőkön a nyitvatartási időben biztosítja a strandok működési feltételeit:

a) a fürdő tiszta ivóvízzel és zuhanyzóvízzel való ellátását, és a szennyvízcsatornába történő bekötését;

b) fürdőzők átöltözésének, ruháik megőrzésének lehetőségét;

c) illemhelyek folyamatos tisztántartását;

d) a fürdő vízpartján a vízbelépéshez biztonságos kapaszkodóval ellátott lépcső elhelyezését;

e) fürdőzők tájékoztatását a balatoni viharjelző szolgálat jelzéséről és a követendő magatartásról;

f) a fürdő vagyonvédelmét, folyamatos tisztántartását, a tűzrendészeti előírások betartását;

g) jelzőbóják, jelzőtáblák, strandfürdő működési szabályzatát, több nyelven való kihelyezését, mentés személyi és tárgyi feltételeit, elsősegély-nyújtási és egyéb feltételeit;

h) felhívó tábla elhelyezése arra vonatkozóan, hogy vízi biciklizni, szörfözni a strandon, bóján belül tilos

5. § (1) A strandokra csak díjfizetés vagy strandigazolvány megléte esetén lehet belépni és benntartózkodni

(2) A standokon belépőjegyet nyitvatartási időben kell váltani. A belépőjegyek árait a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Strandigazolványt más személyre átruházni nem lehet. Átruházás esetén az igazolványt az üzemeltető bevonja és érvényteleníti.

(4) Badacsonytomajon állandó lakóhellyel rendelkező személyek a strandokat az 1. mellékletben meghatározott regisztrációs díj megfizetésével látogathatják. A strandbelépési jogosultságot az (5) bekezdésben foglaltaknak megfelelően igazolni kötelesek. A strandigazolványt csak azon állandó lakóhellyel rendelkező lakos részére lehet kiállítani, aki tárgyév január 1-én a településen állandó lakóhellyel rendelkezett.

(5) Az igazolás módja:

a) a strandbelépési jogosultság az üzemeltetőnél kiadandó fényképes igazolvánnyal igazolandó. Az igazolványt minden évben érvényesíttetni kell az üzemeltetőnél;

b)5 a fényképes igazolvány kiváltására és érvényesítésére minden év április 1. napjától június 30. napjáig van lehetőség - ezen időtartamon túl a fényképes igazolvány, és szezonbérlet kiváltására nincs lehetőség -, 1 db 1 évnél nem régebbi igazolványkép és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával, érvényesítés esetén a jogosultság újabb igazolásával.

(6) A Tatay Sándor Általános Iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező, Badacsonytomajon állandó lakóhellyel nem rendelkező 14 év alatti tanuló is látogathatja a strandokat a rendelet 1. mellékletében meghatározott regisztrációs díj megfizetésével. A tanuló a strandbelépési jogosultságot igazolni köteles. Az igazolásnak a módjára az (5) bekezdésben foglaltak az irányadók. A tanulói jogviszonyról az oktatási intézmény igazgatója is köteles igazolást kiállítani az üzemeltető felé legkésőbb minden év június 15-ig.

(7)6 Az időlegesen használt ingatlannak a tulajdonosa, aki az építményadó alanya és adóhátralékkal nem rendelkezik, a strandokat az 1. mellékletben meghatározott éves regisztrációs díj megfizetése ellenében, üdülő kedvezménykártyával látogathatja. A strandbelépési jogosultságot az üzemeltető által kiadott névvel, címmel, sorszámmal és vonalkóddal ellátott, fényképes üdülő kedvezménykártyával igazolni köteles. Az üdülő kedvezménykártyát minden évben érvényesíttetni kell az üzemeltetőnél. Adótárgyanként két üdülő kedvezménykártya adható ki. A fényképes igazolvány kiváltására és érvényesítésére minden év április 1. napjától június 30. napjáig van lehetőség - ezen időtartamon túl a fényképes igazolvány, és szezonbérlet kiváltására nincs lehetőség -, 1 db 1 évnél nem régebbi igazolványkép és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával, érvényesítés esetén a jogosultság újabb igazolásával.

6. § (1) A strandon lévő kereskedelmi egységek tulajdonosai, bérlői kötelesek megakadályozni, hogy egységükön keresztül a strandokra belépődíj megfizetése nélkül bármely személy belépjen.

(2) A kereskedelmi egységek vezetői minden év június 15-ig kötelesek írásban közölni az üzemeltetővel azon személyek nevét, akik munkavégzés céljából tartózkodnak az egységben.

(3) Az üzemeltető a (2) bekezdésben hivatkozott személyek részére igazolványt állít ki, amellyel belépési jogosultságukat igazolják.

(4) Az igazolvánnyal rendelkező köteles felmutatni igazolványát az üzemeltető által feljogosított személynek.

(5) A strandok területén a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletek tulajdonosai vagy bérlői az üzletek hátsó frontját kötelesek eltakarni oly módon, hogy az a környezetébe beilleszkedjen.

7. § Reklámozási tevékenységet a strand területén csak az üzemeltető engedélyével lehet folytatni.

8. § A strand területére ebet, vagy egyéb állatot bevinni tilos, kivéve a vakvezető kutyát és az őrkutyás biztonsági szolgálatot.

9. §7 A strand területéhez tartozó partszakaszon május 1. napjától szeptember 15. napjáig tilos horgászni, mely alól az üzemeltető felmentést adhat, de az üzemeltetést érintő szükségesség esetén a tilalommal érintett időszakot meghosszabbíthatja.

10. § A strandokat fertőző betegek, fertőző betegségre gyanús és ittas személyek nem használhatják.

11. § A fürdőző vendégek által a strandra bevitt értékeiért kabinokban elhelyezett értéktárgyakért az üzemeltető felelősséget nem vállal.

12. § A fürdőző vendégek kötelesek a strandokat, azok berendezési tárgyait és felszereléseit mások nyugalmának és biztonságának zavarása nélkül, rendeltetésüknek megfelelően használni. Ennek alapján különösen tilos:

a) a strandok területét és a Balaton vízfelületét bármilyen módon szennyezni és szemetelni. Törékeny tárgyaknak a Balatonba vitele, vagy dobálása, a strandok területén összetörése vagy eldobálása;

b) dohányzásra kijelölt hely kivételével a dohányzás a strandok területén;

c) gépjárművel – az üzemeltető engedélye nélkül – a strandok területére behajtani és gépjárművel a strandokon tartózkodni, parkolni;

d) rádiót, magnót másokat zavarva nagy hangerőre állítva hallgatni;

e) mások nyugalmának zavarása, futballozással, labdázással vagy egyéb sporteszközzel, kivéve az üzemeltető által e célra kijelölt területeket, valamint rendezvényeket;

f) az úszóeszközök (vízi bicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata is fürdőzésnek minősül, így ezek használatára is a fürdőzés szabályai vonatkoznak. Fürdőző eszközöket fürdőzők közelében csak úgy szabad használni, hogy azok mások életét, testi épségét ne veszélyeztessék;

g) az úszni nem tudók részére a mély víz használata;

h)8 fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, katasztrófavédelmi riasztás alatt, másodfokú viharjelzés idején. Amennyiben nem állnak fenn korlátozott látási viszonyok, nincs katasztrófavédelmi riasztás, és másodfokú viharjelzés, abban az esetben a strandon zajló rendezvény ideje alatt az éjszakai fürdőzés megengedett az üzemeltető általi megfelelő biztosítás mellett.

13. § (1) Ez a rendelet 2019. május 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálya a 2552 hrsz-ú Bányász strandra és a badacsonyörsi fürdőhelyre nem terjed ki.

(3) Felhatalmazást kap az üzemeltető, hogy a strandok adott évre szóló üzemeltetési időtartamát a rendelet 3. § (1) bekezdésétől eltérően állapítsa meg.

(4)9 [1] Felhatalmazást kap a polgármester, hogy egyedi esetekben az üzemeltető által elkészített és sorszámozott 100 db idényjegyet biztosítson 1.500 Ft/db összegért.

(5) Hatályát veszti Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének a strandfürdőkről azok használatáról szóló 19/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet10

Strandi belépők
(az árak az áfa-t tartalmazzák)

Ár típus Ft

Badacsonytomaj Városi Strand

Badacsony Strand

Felnőtt 11

napijegy

1 400

1 400

12

délutáni

900

900

13

heti

8 400

8 400

14

3 napos (karszalag)

3 400

3 400

15

kedvezményes (-20%)/Badacsony kártya, csoportos

1 120

1 120

16

Idény

42 000

42 000

Gyermek

napijegy

800

800

délutáni

560

560

heti

4 400

4 400

3 napos (karszalag)

2 000

2 000

kedvezményes (-20%)/Badacsony kártya, csoportos

640

640

Idény

20 000

20 000

Nyugdíjas

napijegy

800

800

délutáni

560

560

heti

4 400

4 400

3 napos (karszalag)

2 000

2 000

Idény

35 000

35 000

Családi jegy (2 felnőtt 2 gyerek)

3 000

2 800

17

Helyi lakos felnőtt idény

6 000

Helyi lakos gyermek idény

3 000

Üdülő ingatlan idény

15 000

1. Gyermek napijegy 4-18 év között váltható.

2. Helyi lakos gyermek idény bérlet 4-14 év között váltható.

1

A 3. § (1) bekezdése a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdés b) pontja a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdés b) pontja a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (5) bekezdés b) pontja a Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (5) bekezdés b) pontja a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § (7) bekezdése a Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (7) bekezdése a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 9. § a Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 12. § h) pontja a Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 12. § h) pontja a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 13. § (4) bekezdése a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 1. mellékletet a Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be. Az 1. melléklet a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Felnőtt” sora a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 3. sora a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 4. sora a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

15

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 5. sora a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 6. sora a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

17

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 23. sora a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.