Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019 (IV.16.) önkormányzati rendelete

Iváncsa településképének védelméről szóló 12 /2017.(XII.15.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 17- 2019. 04. 17

Iváncsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a), e), f), g) és h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, a település-fejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontban biztosított véleményezési jogkörben eljáró állami főépítészi hatáskörében eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, honvédelemért felelős miniszter, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Iváncsa község településképének védelméről szóló 12 /2017.(XII.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Rendelet) 9. § helyébe a következő rendelkezés lép:


9.§

  1. Iváncsa teljes közigazgatási területén - kivéve a gazdasági településrészt - az építmények homlokzatképzésénél tilos rikító, élénk és erős színek használata.
  2. A település teljes területén - kivéve a gazdasági településrészt - az építmények tetőszerkezetének héjazata nem lehet műanyag hullámlemez, alumínium trapézlemez és palatető.


2. § A Rendelet 10.§ (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A településképi szempontból meghatározó területeken - kivéve a gazdasági településrészt - a telken belül funkcionális elválasztás céljából csak sövény telepíthető.


3.§ A Rendelet 10.§ (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A településképi szempontból meghatározó területeken - kivéve a gazdasági településrészt - a hagyományos, természetes építőanyagoktól (tégla, kő, fa, cserép stb.) eltérő anyaghasználat tilos.


4. § A Rendelet 10.§ (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A településképi szempontból meghatározó területeken - kivéve a gazdasági településrészt - lapos tető kialakítása a beépített alapterület 25%-ánál nagyobb területen nem lehetséges.

5. § A Rendelet 10.§ (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A településképi szempontból meghatározó területeken - kivéve a gazdasági településrészt - az épületek homlokzatának tagolása nem lehet aránytalan, a nyílásrend és a nyílászárók osztása nem lehet rendezetlen. Az épületek homlokzatképzése - kivéve a gazdasági településrészt - nem térhet el a településen jellemző, homlokzatonként legalább 75%-ban vakolt, vagy a településen alkalmazott kő felületképzéstől. Fém és műanyag homlokzatképzés nem alkalmazható, kivéve a gazdasági településrészt.


6. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

    7. § Ez a rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.     


Iváncsa, 2019.április 16.


                          

                                     Molnár Tibor                                        Sáfár Gabriella

                                    polgármester                                                jegyző