Kéked Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (XI.8.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 11. 09- 2022. 02. 28

Kéked Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (XI.8.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól1

2019.11.09.

Kéked község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kéked község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § (1) A támogatás forrása a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. melléklet I. 9.pont szerinti A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatására jogcím szerint kiírt belügyminiszteri pályázatra benyújtott igény alapján az Önkormányzat számára megállapított 1.417.320,- Ft vissza nem térítendő támogatást.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából - ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is - származó költségek megfizetését.

3. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként a téli fűtés-problémák enyhítésére tűzifát biztosíthat

a) az aktív korúak ellátására jogosultak,

b) a jövedelemmel nem rendelkezők,

c) gyermekes családok részére,

d) egyedül élők részére,

e) öregségi nyugdíjasok részére.

(2) A jövedelemszámításánál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (4) bekezdésében foglaltakra.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azt a jogosultat

a) aki, vagy akinek a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója aktív korúak ellátásában részesül;

b) aki, illetve akinek a családja halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket/gyermekeket nevel;

c) aki, illetve akinek a családja a 3. § (1) bekezdésben felsorolt feltételek közül egyidejűleg kettőnél több jogosultsági feltételnek is megfelel;

d) annak, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, illetve egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj 250%-át.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől - az a személy, család életvitelszerűen olyan lakásban lakik, ami tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indulhat.

(2) A kérelmeket 2019. november 25. napjáig lehet benyújtani a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal Kékedi Kirendeltségére ügyfélfogadási időben. A határidő jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2019. december 20. napjáig dönt.

(4) Az egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége 1- 5 m 3 lehet.

(5) A támogatásból vásárolt tűzifa legkésőbb 2020. december 20-ig kerül kiosztásra a rászorulók részére.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

6. §

1. Ez a rendelet 2019. november 9-én lép hatályba, és hatályát veszti 2020. május 31-én.
1

Az önkormányzati rendeletet a Kéked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 32. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 1. napjával.