Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (VIII.10.) önkormányzati rendelete

az „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” című pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról

Hatályos: 2019. 08. 11- 2023. 12. 11

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (VIII.10.) önkormányzati rendelete

az „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” című pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról1

2019.08.11.

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja az „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” című EFOP-1.2.11-16-2017-00025 azonosító számú pályázat keretében biztosított lakhatási támogatás feltételrendszerének meghatározása. Az Önkormányzat célja, hogy a város lakosságfenntartó erejét növelje, a település jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyek városban történő letelepedését támogassa.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18 és 35 év közötti személyekre, akik Bóly városában lakcímmel rendelkeznek, vagy Bóly városába kívánnak költözni és Bóly város területén működő munkáltatónál rendelkeznek munkaviszonnyal, vagy a jövőben munkát kívánnak vállalni, illetve Bólyban vállalkozóként tevékenykednek, vagy vállalják, hogy a már működő vállalkozásukat Bólyba helyezik át.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, köztisztviselői jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya.

(2) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony.

(3) közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdése szerinti közeli hozzátartozó.

(4) önkéntes tevékenység: közintézménynél vagy civil szervezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység, valamint a projekt keretében szervezett önkéntes napokon való részvétel.

(5) hiányszakma: azon szakképzettség, amelyet Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete képviselő-testületi határozatában annak határoz meg

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Ezen rendeletben meghatározott lakhatási támogatást a város jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyek pályázat útján nyerhetik el. A pályázatot az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A beérkezett pályázatok elbírálásáról Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testület dönt.

(3) Nem nyújtható támogatás a projektet megvalósító Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagjainak, valamint a felsorolt személyek közeli hozzátartozóinak.

(4) Nem nyújtható támogatás az részére, aki már korábban a lakhatási támogatás kedvezményezettjeként az 5. § szerinti lakás valamelyikében korábban támogatással tartózkodott.

4. Lakhatási támogatás

4. § (1) Az Önkormányzat az „Itthon Bólyban - Bóly város ifjúsági és lakáspolitikájának támogatása” pályázat keretében az arra jogosultaknak lakhatási támogatást nyújt oly módon, hogy az 5. §-ban meghatározott, felújított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek mellett a jogosultak rendelkezésére bocsátja:

a) A támogatásra jogosult részére a lakás határozott időre, egy alkalommal, maximum 24 hónapra biztosítható.

b) A jogosult a lakhatásért bérleti díjat nem fizet, azonban az általa használt lakóingatlan rezsiköltségének, közös költségének, valamint egyszeri 60.000 Ft összegű kauciónak megfizetésére köteles,

c) A jogosultnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 15 naptári napon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít.

d) A lakhatási támogatásban részesített személy köteles a pályázatban vállalt közösségi célú önkéntes tevékenységet elvégezni a településen. A vállalt önkéntes tevékenységnek elsősorban a bólyi fiatalok közösségépítéséhez kell kapcsolódnia.

(2) A támogatásra az nyújthat be pályázatot, akinél az alábbi feltételek fennállnak, aki:

a) Bóly városában lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen Bóly településen él, illetve Bóly településre kíván költözni,

b) a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves és a 33. életévét még nem töltötte be.

c) aki vállalja, hogy a pályázat keretében megvalósuló programokon önkéntes tevékenységeken aktívan részt vesz.

(3) A támogatás elbírálásakor előnyben részesíthető, aki

a) Bóly városában lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen Bóly településen él;

b) Bóly településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatónál munkaviszonnyal vagy munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkezik,

c) házastársi kapcsolatban él és gyermek(ek) neveléséről gondoskodnak,

d) aki hiányszakmaként meghatározott végzettséggel rendelkezik és olyan munkakörben dolgozik Bóly városban.

(4) Nem nyújthat be pályázatot az a személy, akinek saját maga vonatkozásában vagy a vele együtt költöző személy vonatkozásában ½ tulajdoni hányadot meghaladó lakás céljára szolgáló ingatlan van a tulajdonában, kivéve ha az haszonélvezeti joggal terhelt.

(5) Amennyiben a pályázó támogatás megítélése szempontjából figyelembe vett 4. § szerinti körülményekben változás áll be úgy azt köteles 10 naptári napon belül bejelenteni. Amennyiben a pályázó a körülmények megváltozása miatt már nem felel meg a 4. § szerinti feltételeknek, illetve különösen a figyelembe vett (3) bekezdés szerinti előnyt jelentő körülményre, vagy az önkéntes tevékenységet nem a vállalás szerint teljesíti, úgy a támogatás megszüntethető 30 napos határidővel.

5. § Az önkormányzat által biztosított felújított és berendezett lakások felsorolása:

a) 7754 Bóly, Hunyadi Mátyás utca 3/a. számú ingatlanon 4 db lakás

b) 7754 Bóly, Rákóczi Ferenc utca 32. számú ingatlanon 4 db lakás

5. A pályázatok elbírálásának rendje

6. § (1) A beérkezett pályázatok elbírálása Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testülete által elfogadott értékelési szempontrendszer szerint történik.

(2) A támogatás elbírálásáról Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testülete zárt ülés keretében határozattal dönt.

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet az 1. §-ban megjelölt pályázatban e tekintetben vállalt fenntartási kötelezettség lezárulását követő 60. napon hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 41. §-a hatályon kívül helyezte 2023. december 12. napjával.