Várvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019(VI.27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 07. 01- 2021. 10. 17

Várvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019(VI.27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Várvölgy Község Önkormányzata (továbbiakban önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és szolgáltatás tekintetében a megfelelő szintű működtetést. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek intézményi feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.

(3) Amennyiben valamely közművelődési feladatot az önkormányzat szakfeladaton, vagy intézménye útján nem tudja ellátni, az önkormányzat a közművelődési tevékenységek megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

1. A rendelet célja, hatálya

2. § (1) A rendelet célja, hogy Várvölgy község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, szakmai és finanszírozási alapelveit.

(2) Célja, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez, a település hagyományainak ápolásához, a helyi közösségek szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben részt vevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira, a képviselő-testületre és szerveire.

1. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

4. § (1) Az önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, amelyek:

  • 1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése,
  • 2. működésük támogatása,
  • 3. fejlődésük segítése,
  • 4. a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára közösségi tér, helyszín biztosítása.

(3) Az önkormányzat a kötelező szolgáltatásokon túl további szolgáltatásokat vállalhat.

1. Az önkormányzat által támogatott közművelődési feladatok

5. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti:

  • 1. a helyi hagyományok ápolását, kulturális értékeinek megőrzését, hagyományőrző közösségek működtetését, település- és környezetvédő, természetbarát közösségek segítését,
  • 2. az egészséges életmód fenntartásához kapcsolódó programok, rendezvények tartását,
  • 3. nemzeti-, közösségi ünnepi alkalmak megrendezésének biztosítását,
  • 4. műsorok, falunapok, találkozók, előadások, bemutatók, versenyek, vetélkedők szervezését,
  • 5. önkormányzati fórumok, rendezvények tartását,
  • 6. a különböző korosztályok művelődési, művészeti, közösség és érdekérvényesítési kezdeményezéseinek segítését,
  • 7. civil szervezetek közösségi életének segítését,
  • 8. a szabadidő eltöltéséhez, illetve szórakozási és közösségi igényekhez megfelelő lehetőségek biztosítását,
  • 9. testvértelepülések kultúrájának, hagyományainak megismeréséhez feltételek biztosítását,
  • 10. a település lakosai számára családi eseményeik megünnepléséhez helyszín biztosítását.

6. § (1) Az önkormányzat a település lakosságának könyvtári ellátása érdekében könyvtári szolgáltató helyet működtet. Ennek keretében:

  • 1. biztosítja a könyvtári szolgáltató hely működését,
  • 2. szervezi a könyvtári tevékenység ellátását, elősegíti a könyvtári állomány gyarapítását,
  • 3. a közösség számára internet-használatot biztosít,
  • 4. lehetővé teszi könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, filmvetítések szervezését.

(2) Az Önkormányzat és a Fejér György Városi Könyvtár Keszthely intézmény között megkötött megállapodás értelmében működik a könyvtár a Könyvtári Szolgáltató Rendszer keretében, a megyei könyvtár szakmai ellátásával szolgáltató helyként kijelölt könyvtárként. A könyvtárszakmai feladatokat a könyvtáros az ellátó könyvtár szakmunkatársaival szorosan együttműködve tervezi és valósítja meg. A közkönyvtári feladatellátás színvonalas szakmai megvalósítása érdekében a Fejér György Városi Könyvtár Keszthely nyilvános könyvtáraival áll szakmai kapcsolatban.

1. Az önkormányzat feladatellátásának intézménye

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében a következő létesítmények működtetésén keresztül biztosítja:

  • a) Művelődési ház és közösségi színtér 8316 Várvölgy Kossuth u. 89.
  • b) Községi Könyvtár 8316 Várvölgy, Kossuth u. 86.

(2) A közösségi színtereket az önkormányzat és a Nemzeti Közművelődési Intézet által megbízott közművelődési szakemberek vezetik.

1. A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához, illetve a közművelődési feladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(2) Az önkormányzat e rendeletben meghatározott kötelező feladatait éves költségvetésében biztosítja. Ennek forrása Várvölgy Község Önkormányzata saját bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg, és az elkülönített állami pénzalapokból pályázat útján elnyerhető támogatás.

(3) A közművelődés helyiségeit szabad kapacitásának kihasználása céljából a nem önkormányzati szervezetek díjfizetés ellenében, a magánszemélyek díjmentesen vehetik igénybe.

(4) A Képviselő-testület a közművelődési létesítmény, közösségi színtér használatának szabályait az e rendelet 1. mellékletében foglaltak szerinti házirendben rögzíti.

1. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

9. § (1) A jelen rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Várvölgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja, a helyiség használat engedélyezése vonatkozásában hatáskörét átruházza a polgármesterre.

(2) A képviselő-testület éves program tervet fogad el, melyet az önkormányzat által megbízott közművelődési szakember készít elő és terjeszt a testület elé.

1. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a 2019. július 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Várvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről és a nyilvános könyvtári ellátásról szóló 6/2017. (V. 29.) önkormányzati rendelete.