Heves Megye Közgyűlésének 7/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a Heves Megyei Önkormányzat által alapított kitüntető díjakról és adományozásuk rendjéről szóló 9/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 06. 29- 2019. 06. 29

Heves Megye Közgyűlése Magyarország Alaptörvényének helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (1) bekezdés i) pontja, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján – figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjára is - a következő rendeletet alkotja:


1. §


A Heves Megyei Önkormányzat által alapított kitüntető díjakról és adományozásuk rendjéről szóló 9/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„1. § A Heves Megyei Közgyűlés a megye közéleti, társadalmi, tudományos, közoktatási, közigazgatási, közművelődési, irodalmi-művészeti életében, testnevelési és sporttevékenységében, környezetének védelmében, egészségügyi ellátásában, a megye területfejlesztéssel, területrendezéssel és vidékfejlesztéssel összefüggő feladatainak ellátásában, a megye közbiztonságának javítása, illetve a bűnüldözés, bűnmegelőzés és katasztrófavédelem érdekében tett eredmények elismerésére, valamint a megye fejlődése szempontjából kiemelt ágazatnak tekintett idegenforgalmában, továbbá a megye kulturális értékeinek, hagyományainak megismertetésében, nemzetközi hírének növelésében, a megyében élő családok, a családalapítás és gyermekvállalás előtt állók megsegítése, helyzetének javítása érdekében tanúsított magatartással, tevékenységgel  szerzett kimagasló érdemek elismerésére az alábbi kitüntető díjakat alapítja:


- Heves Megyéért kitüntető díj

- Telekessy István területfejlesztési díj

- Heves Megye Nagykövete cím

- Heves Megyei Rendészeti és Közbiztonsági díj

-- Dr. Jakab István Emlékgyűrű

- Heves Megyei Klímabarát díj

- Heves Megyei Családokért Díj”


2. §


A Rendelet 2. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:


„(7) A Heves Megyei Családokért Díj adományozható azoknak a Heves megyében tevékenységet folytató vagy működő magánszemélyeknek és települési önkormányzatoknak, szervezeteknek, intézményeknek, civil szervezeteknek, valamint munkáltatóknak, akik vagy  amelyek a döntéseik meghozatala, fejlesztéseik megvalósítása, valamint a mindennapi tevékenységük, működésük során figyelembe veszik és alkalmazzák a Heves megyei családok, családalapítás és gyermekvállalás előtt állók életét könnyítő, támogató szempontokat, illetve hozzájárulnak a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez.”



3. §


A Rendelet a következő 5/D. §-sal egészül ki:


„5/D. § A Heves Megyei Családokért Díj adományozásának rendje


(1) A díj évente három kategóriában,

  • magánszemélyek,
  • települési önkormányzatok, szervezetek, intézmények, civil szervezetek,
  • munkáltatók részére adományozható.


(2) Az (1) bekezdésben részletezett kategóriákon belül a számarány tekintetében a közgyűlés – az elnöke által előterjesztett és az által megtárgyalt javaslat alapján – szabadon dönthet azzal, hogy évente legfeljebb négy Heves Megyei Családokért Díj kerülhet kiosztásra.


(3) A díj adományozására - legalább 1 oldal terjedelmű indoklással ellátott - javaslatot tehetnek

  • Heves Megyei Közgyűlés tagjai és állandó bizottságai,
  • Heves megyében működő a családok érdekében tevékenységet kifejtő szakmai és civil szervezetek,
  • Heves megye országgyűlési képviselői,
  • Heves megye települési önkormányzatai részéről azok képviselőtestülete.


(4) A javaslatokat a Heves Megyei Közgyűlés valamennyi állandó bizottsága megtárgyalja és véleményezi.


(5) A beérkezett javaslatokat a kitüntető díj odaítélésére irányuló javaslatával együtt a közgyűlés elnöke terjeszti aelé. Aa közgyűlés elnökének kitüntető díj odaítélése tárgyában tett javaslatát megtárgyalják. A díj odaítéléséről a közgyűlés elnökének – aelőzetes véleményét is tartalmazó – javaslata alapján a Heves Megyei Közgyűlés dönt.


(6) A kitüntető díjat a Heves Megyei Közgyűlés adományozza. A kitüntető díj odaítéléséről a közgyűlés minősített többségű szavazattal dönt.


(7) A közgyűlés az adott év - legkésőbb - május utolsó napjáig dönt a Heves Megyei Családokért Díj vonatkozásában az indoklással ellátott javaslatoknak a közgyűlés elnöke részére történő megküldési határidejéről, a díj odaítélésének és átadásának időpontjáról. Az odaítélt díjat ünnepélyes keretek között a közgyűlés elnöke adja át.


(8) A kitüntetés adományozása során a kitüntetett részére oklevél is átadásra kerül. Az oklevél díszes grafikai kivitelben készül. Az oklevelet a közgyűlés elnöke és Heves megye főjegyzője írja alá.


(9) Az oklevél tartalmazza az adományozó nevét, a cím megnevezését, a kitüntetett nevét, valamint az adományozás idejét.”


4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.