Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019(VIII.28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2024. 03. 12

Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019(VIII.28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2024.03.12.

Kákics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.) 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró, az állami főépítészi hatáskörében eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság; a Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint az erről szóló külön önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek (teljes helyi lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek) véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A község településkép védelméről szóló rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) célja a település egyedi, sajátos településképének védelme és alakítása, társadalmi bevonás és konszenzus által:

a) a helyi építészeti, természeti örökség területi és egyedi védelmének (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás, a védelem megszüntetés szabályozásával; (ld. II. fejezet)

b) a településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásával; (ld. III. fejezet)

c) a területi és egyedi építészeti településképi követelmények meghatározásával; (ld. IV. fejezet 13. § - 24. §)

d) a helyi védelemben részesülő épületekre vonatkozó követelmények ismertetésével (ld. IV. fejezet 17.-19. §)

e) táj- és természetvédelemmel érintett értékekre, területekre vonatkozó követelmények ismertetésével (ld. IV. fejezet 20. §)

f) az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére, a reklámokra, reklámhordozókra, információs célú berendezésekre és információs kiegészítő elemek elhelyezésére vonatkozó településképi követelmények megadásával, (ld. IV. fejezet 21. § - 24. §)

g) a településkép-érvényesítési eszközök (településkép-védelmi tájékoztatás, szakmai konzultáció, településképi véleményezési eljárás, településképi bejelentési eljárás, településképi kötelezés és településképi bírság szabályozásával; (ld. V. és VI. fejezet)

h) a településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával. (ld. VII. fejezet)

(2) A helyi védelem célja a település hagyományos, jellegzetes településképének megőrzése, a meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakter megóvása a jövő nemzedékek számára.

(3) A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a közös nemzeti kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek. Nem megengedett a helyi védett építészeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése.

(4) A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja a település sajátos, egyedi adottságokkal rendelkező, a település múltját őrző valamely építészeti karakter, elem, terület megjelölése és megóvása, valamint az ezek fejlesztése során alkalmazandó szabályok megállapítása. Célja továbbá a település adottságaiból, szerkezetéből, területhasználatából, funkciójából fakadóan a településkarakter, településkép alakítása, fejlesztése szempontjából a jövőben meghatározóvá váló területek esetében a településkép jövőbeni alakítását befolyásoló elvárások megfogalmazása.

(5) A rendelet területi hatálya Kákics község teljes közigazgatási területe.

(6) A rendelet előírásait az Önkormányzat Képviselő-testülete által elfogadott településrendezési eszközökkel együtt kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

2. §

1. Áttört kerítés: olyan kerítés, amelynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 30%-t nem haladja meg, és az egybefüggő tömör felületek külön-külön nem érik el a kerítés teljes hosszának 10%-t, valamint a kerítés lábazatának magassága nem haladja meg a 60 cm-t.
2. Cégtábla: kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó létesítmény (helyiség, helyiségegyüttes) nevét és az ott folytatott tevékenységet feltüntető tábla, vagy felirat, vagy grafikai megjelenítés, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezve.
3. CityLight formátumú eszköz: olyan függőleges elhelyezésű berendezés, amelynek mérete hozzávetőlegesen 118 cm x 175 cm és hozzávetőlegesen 2 négyzetméter látható, papíralapú reklám közzétételre alkalmas felülettel vagy 72”-90” képátlójú, 16:9 arányú, álló helyzetű digitális kijelzővel rendelkezik;
4. CityBoard formátumú eszköz: olyan 2,5 métertől 3,5 méter magasságú két lábon álló berendezés, amelynek mérete 7-9 négyzetméter, látható, papír- (vagy fólia-) alapú, nem ragasztott, hátulról megvilágított reklám közzétételre alkalmas, hátsó fényforrás által megvilágított felülettel, vagy ilyen méretű digitális kijelzővel rendelkezik;Címtábla: az intézmény vagy vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla, névtábla.
5. Egyedi tájékoztató tábla: olyan – rögzített, egyedi méretű, állandó tartalmú – hirdető berendezés, mely gazdasági-, kereskedelmi-, szolgáltató-, vendéglátó tevékenységet végzők helyéről, irányáról, megnevezéséről, tevékenységéről, telephelyéről, nyitvatartásáról, megközelítéséről, vagy a település szolgáltató épületeiről, utcáiról ad információt.
6. Eredeti állapot: a védett építmény építésekor fennálló, vagy egy olyan későbbi állapot, melyet az értékvizsgálat a védelem elrendelésekor védendő értékként határozott meg.
7. Építési hely: az építési teleknek az elő-, oldal- és hátsókerti határvonalai által körülhatárolt beépíthető területrésze, amelyen - a védőtávolságok és más jogszabályi előírások megtartásával, vagy azon belül a szabályozási terven jelölt beépíthető területrészen az övezeti előírások szerinti telekbeépítettség mértékéig - az épület (épületek) elhelyezhető (elhelyezhetők).
8. Építési reklámháló: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló Kormányrendelet értelmező rendelkezései szerinti építési reklámháló. (Építmény, építményrész, épületegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdítása érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka során az e munka folyamatait legalább részben elfedő, reklámhordozót tartó berendezés.)
9. Épületszélesség: négyszög alaprajz esetén a rövidebb alaprajzi méret. Épületszárnyakkal tagolt (L, T stb.) alaprajz esetén az épületszárnyak szélességi mérete.
10. Értékvizsgálat: a települési érték helyi védelem alá helyezésének szakmai megalapozására szolgáló, a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy(ek), szervezet(ek) által készített, esztétikai, műszaki, történeti és természeti vizsgálatot tartalmazó munkarész, melynek tartalma:
a) cím,
b) helyrajzi szám,
c) védelemre javasolt elem megnevezése, funkciója,
d) védelemre javasolt elem történeti, műszaki bemutatása,
e) védelem alá helyezés indoklása, védelmi kategória megnevezése,
f) fénykép(ek),
g) alaptérképi kivágat a védelemre javasolt elem elhelyezkedésének bejelölésével,
h) korrekciós javaslat.
11. Földszín: a barna-vörös-narancs-sárga-sárgászöld színtartomány kevéssé telített és közepesen sötét árnyalatai. Természetközeli, nyers, meleg színek, a talaj, a homok, egyes kövek, az avar, a fakéreg és a földfestékek színei.
12. Funkcionális célokat szolgáló utcabútor: olyan utasváró, kioszk és információs vagy más célú berendezés, amely létesítésének célját tekintve elsődlegesen nem reklámközzétételre, hanem az adott területen ténylegesen felmerülő, a berendezés funkciójából adódó lakossági igények kielégítésére szolgál;
13. Hajlított ház: az eredetileg utcára merőleges gerincű lakóház bővítése az utcafronton, az utcával párhuzamos gerincű épületszárnnyal;
14. Helyi védett érték: településszerkezet, településkarakter szempontjából jelentős helyi védett településszerkezet, utcakép és helyi egyedi védett épület, táj- és kertépítészeti alkotás, egyedi tájérték, növényzet, műtárgy (építmény) összessége.
15. Illeszkedés elve: a környező meglévő építmények paramétereit, karakterét, elhelyezkedését figyelembe vevő, a település egészének arányrendszerét szem előtt tartó, anyaghasználatában és színezésében a környezetéhez alkalmazkodó tervezői metódus.
16. Információs célú berendezés: olyan berendezés, mely a helyi közügyekkel, kulturális eseményekkel kapcsolatos információk közzétételére szolgál, azaz önkormányzati hirdetőtábla, önkormányzati faliújság, információs vitrin, útbaigazító hirdetmény, közérdekű molinó, valamint a CityLight formátumú eszköz és CityBoard formátumú eszköz.
17. Információs vitrin: üveglapokkal vagy átlátszó műanyaglapokkal határolt tájékoztató eszköz.
18. Közérdekű molinó: olyan, elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült hordozófelületű hirdetmény, amely falra vagy más felületre, vagy két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét.
19. Közérdekű reklámfelület: olyan reklámhordozó vagy reklámhordozót tartó berendezés, amelyen a reklám közzététele más, egyéb célú berendezés közterületen való létesítésére, fenntartására tekintettel közérdekből biztosított, és amely ezen egyéb célú berendezéstől elkülönülten kerül elhelyezésre.
20. Közterület-alakítási terv: a közterület egységes kialakítása érdekében a települési Önkormányzat - szabadtér-építészetet, kertépítészetet, gyalogos és gépjármű közlekedést, közmű- és felszíni vízelvezetést, hírközlést is magába foglaló - közterület-alakítási tervet készíttethet. A közterület-alakítási tervet az Önkormányzat Képviselő-testülete hagyja jóvá.
21. Más célú berendezés reklámozásra: a pad, a kerékpárállvány, a hulladékgyűjtő, a telefonfülke, a reklámfelületet is tartalmazó, közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés, korlát és a közterületi illemhely.
22. Melléképület: az építmények azon csoportja, amelyek a rendeltetési zóna előírásaiban megnevezett építmények használatát kiegészítik, különállóan épülnek és nem minősülnek melléképítménynek. A melléképületeket csak építési helyen belül szabad elhelyezni.
23. Önkormányzati faliújság: az Önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen az Önkormányzat testületei, szervei, tisztségviselői tevékenységéről a lakosságot tájékoztató berendezés, mely az Önkormányzat működését szolgáló épületek homlokzatán kerül elhelyezésre és mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat.
23. Önkormányzati hirdetőtábla: az Önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen a település élete szempontjából jelentős információk, közlemények, tájékoztatások, így különösen a település életének jelentős eseményeivel kapcsolatos információk közzétételére szolgáló, közterületen elhelyezett tábla, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat.
24. Pasztellszín: a színek nagyon világos és kis telítettségű árnyalatai, melyeknek (a szín mellett) csak fehértartalma van, fekete nincs.
25. Reklám: a településkép védelméről szóló törvény értelmező rendelkezései szerinti reklám.
26. Reklámhordozó: a településkép védelméről szóló törvény értelmező rendelkezései szerinti reklámhordozó.
27. Szakmai konzultáció: építési szándék esetén a vázlattervek áttanulmányozására, megbeszélésére, javaslatok és nyilatkozatok megtételére alkalmas személyes találkozó.
28. Tájképet meghatározó építési tevékenység: a település teljes területén a település meglévő összképét, jellemző sziluettjét megváltoztató építési tevékenység.
29. Tájképet meghatározó építmény: a település teljes területén a település összképét, sziluettjét meghatározó építmény.
30. Támfalgarázs: támfalban létesített személygépjármű-tároló vagy az utcától emelkedő terepadottságokat kihasználó terepszint alatti építmény.
31. Településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás: adott ingatlanra vonatkozó e rendeletben meghatározott településképi követelmények, valamint kérés esetén a hatályos helyi építési szabályzatban meghatározott előírásokról való tájékoztatás.
32. Terepszint alatti építmény: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerinti meghatározásnak megfelelő építmény, ide nem értve a közmű-becsatlakozási műtárgyat és közműpótló műtárgyat.
33. Tömör kerítés: olyan kerítés, amelynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 70 %-t meghaladja.
34. Udvari épület: az utcai épület mögött, esetenként mellett álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkcióját kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület.
35. Útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, amelynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról tájékoztatás, vagy egyéb közérdekű tájékoztatás.
36. Utcai épület: az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területfelhasználási egységben az építési övezeti előírások szerinti fő funkciójú épület.
37. Utcaképet meghatározó építési tevékenység: közterületről látható, legalább a közterület felőli homlokzatot érintő építési tevékenység.
38. Utcaképet meghatározó építmény: a telek utcai határvonalától mért 20 méteren belül lévő építmény vagy építményrész.
39. Zöldfelületi rendszerterv: egy település teljes zöldfelületét érintő környezetrendezési koncepció.

3. Illeszkedésre vonatkozó rendelkezések

3. § (1) Építési tevékenységet a rendeletben nem szabályozott esetekben csak az illeszkedés szabályainak figyelembevételével lehet végezni.

(2) Illeszkedőnek tekinthető az építmény, amennyiben beépítési módjában, méretében, tömegében, arányaiban, anyagában, építészeti karakterében, részleteiben

a) környezetéhez, a településképhez, a táji környezethez alkalmazkodik,

b) a település építészeti karakterét, meglévő formakultúráját megőrzi, tiszteletben tartja.

II. Fejezet

HELYI VÉDELEM

4. A helyi védelem célja

4. § (1) A település története, településképe, hagyományai szempontjából meghatározó, a közösségek munkáját és kultúráját tükröző, sajátos megjelenésű építészeti és természeti örökség kiemelkedő, a településképet meghatározó, értéket felmutató elemeinek védelme, megóvása a jövő számára.

(2) A helyi védelem alatt álló örökség egyben nemzeti kulturális kincs, ezért megőrzése, fenntartása, jó karban tartása, védelmével összhangban álló használata és bemutatása közérdek.

(3) Tilos a helyi védett építészeti és természeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése.

5. A helyi védelem feladata

5. § (1) A helyi védelmet igénylő építészeti, természeti örökség:

a) meghatározása és dokumentálása,

b) védetté nyilvánítása és nyilvántartása,

c) megőrzése és megőriztetése,

d) lakossággal történő megismertetése.

(2) A védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, vagy a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.

6. A helyi védelem fajtái

6. § (1) Helyi területi védelem az alábbi elem(ek) megőrzésére, értékóvó fenntartására és fejlesztésére adható ki:

a) a településszerkezet (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, az építési vonal),

b) utcavonalvezetés,

c) településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület vagy növényzet,

d) a településkép (külső, belső településkép, utcakép, utcakép részlet),

e) a település táji környezete (a település megjelenése a tájban, hagyományos művelési mód, növényzet és természetes környezet),

f) településkarakter (a településszerkezet, a településkép elemei, formái, anyagai, színvilága együttesen).

(2) A helyi egyedi védelem az alábbi elem(ek)re terjedhet ki:

a) az építmény vagy együttese egészére, a hozzá tartozó kerítésre, kapuzatra,

b) az építmény valamely részletére (anyaghasználat, szerkezet, színezés, homlokzati minta stb.),

c) tömegformálásra,

d) homlokzati kialakításra,

e) az építményhez tartozó földrészletre, annak burkolatára és a telek jellegzetes növényzetére,

f) szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor, emlékmű védelmére,

g) egyedi tájérték védelmére,

h) utcabútorra.

7. A helyi védelem alá helyezés valamint a megszüntetés szabályai

7. § Az épített környezet eleme akkor helyezhető helyi védelem (egyedi vagy területi védettség) alá, ha a védelem alá helyezés a köz érdekét szolgálja, és a védelem alá helyezés időpontjában és akkori megjelenésében

a) a település történetének hiteles, egyedi, értékes dokumentuma,

b) kortörténeti jellege az esetleges átalakítások mellett is meghatározó módon érvényesül, és az esetleges károsodás ellenére javítható, helyreállítható – az értékek megsemmisítése nélkül,

c) fenntarthatóan hasznosítható,

d) értékvizsgálata elkészült.

8. § (1) A védelem alá helyezést a partnerségi egyeztetésről szóló önkormányzati rendeletben megjelölt bármelyik partner kezdeményezheti, az Önkormányzat részéről pedig hivatalból is megindítható.

(2) A védelem alá helyezés iránti kezdeményezésnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) egyedi építmények és természeti értékek esetén:

aa) a védendő értékek megnevezését, szükség esetén körül határolását,

ab) a tulajdonos nevét, címét,

ac) a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, vagy telekrész),

ad) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók),

ae) a kezdeményezés indoklását (az értékhez kapcsolódó eredet, történet, esemény stb.,

b) településszerkezet, településkép, karakter, védelemre javasolt együttes, helyi jelentőségű természetvédelmi terület esetén:

ba) az együttes megnevezését,

bb) körülhatárolását,

bc) a védendő érték, terület rövid leírását, dokumentálását,

bd) a kezdeményezés indoklását.

(3) A védetté nyilvánítási kezdeményezést a Polgármesternek címezve kell benyújtani emailben vagy postai úton, a benyújtó elérhetőségének megjelölésével.

(4) A beérkezett javaslat alapján a Képviselő-testület szakértők, és a helyi társadalmi szervezetek bevonásával előzetesen értékvizsgálatot készíttet a védetté nyilvánításhoz.

(5) A helyi védetté nyilvánítás vagy a helyi védelem megszüntetésének szakmai előkészítéséről a települési Főépítész (a továbbiakban: Főépítész) gondoskodik. Ennek keretében feladata:

a) a kezdeményezés előzetes értékelése,

b) az értékvizsgálat és az értékvizsgálati dokumentáció vagy a védelem megszüntetését alátámasztó szakvélemény alapján a helyi védetté nyilvánításra vagy a helyi védelem megszüntetésére irányuló javaslat megfogalmazása,

c) a Képviselőtestület döntésének előkészítése.

(6) A helyi védelem alá helyezés, vagy a helyi védelem megszüntetése megindításáról az érdekelteket a következő módon kell értesíteni:

a) az egyedi értékre vonatkozó kezdeményezés esetén az értesítést az érdekeltnek írásban kézbesíteni kell,

b) nem egyedi érték esetén az értesítés történhet kizárólag a helyben szokásos közhírré tétellel,

c) a használó értesítése a tulajdonos útján történik,

d) amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségekbe ütközne, az értesítésüket a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.

(7) A védettséggel kapcsolatos javaslatot – az erről szóló döntést megelőzően – a helyben szokásos módon 15 napra közhírré kell tenni.

(8) A közhírré tétel időtartama alatt a helyi védetté nyilvánítás javaslatát és a kapcsolódó értékvizsgálat megtekinthetőségét a Polgármesteri hivatalban biztosítani kell.

(9) A helyi védetté nyilvánítást és a helyi védelem megszüntetését a Képviselőtestület Önkormányzati rendelettel rendeli el.

9. § (1) A helyi védelembe vételt követően annak megszüntetése kizárólag e rendelet módosításával történhet.

(2) A helyi védelem megszüntetése a Polgármesterhez címzett kérelem benyújtásával, írásban kezdeményezhető.

(3) A védelem megszüntetésére irányuló kérelemnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a védett értékek megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

b) a tulajdonos nevét, címét,

c) a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, vagy telekrész),

d) a kezdeményezés indoklását helyszíni fotókkal dokumentálva.

10. § (1) A helyi védettség elrendelését vagy megszüntetését az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

(2) Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésről a Jegyző gondoskodik.

(3) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettséget nem érinti.

(4) A helyi területi és egyedi védelem nyilvántartása (Kákics település helyi védelem alatt álló építészeti örökségének jegyzéke) - sorszám, cím, helyrajzi szám és a védelem tárgya megjelölésével, a védelem jellege szerinti megkülönböztetéssel - e rendelet 6. sz. mellékletében szerepel. A nyilvántartás naprakész vezetéséről a települési főépítész szakmai iránymutatása mellett, az Önkormányzat jegyzője gondoskodik. A helyi védelem indoklása, az „értékleltár – értékvizsgálat” e rendelet 7. sz. mellékletében szerepel. A település országos védettség alatt álló építészeti örökségét az 1. sz. függelék tartalmazza.

8. A helyi védelemhez kapcsolódó kötelezettségek

11. § (1) A helyi védelem alatt álló épületet, építményt egységes táblával kell megjelölni. A tábla szövege: „Kákics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete helyi védett építészeti örökséggé nyilvánította.” „évszám.”

(2) Védett növényzet esetén az (1) bekezdés szerinti táblán a növény magyar és latin nevét is fel kell tüntetni.

(3) A tábla elhelyezéséről – esetleges pótlásáról – a Polgármester, a jelzés védelméről a tulajdonos gondoskodik.

(4) A védett értékek jókarbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(5) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között - a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

(6) A helyi védelem alatt álló örökségi értéken végzett bármilyen, a védettséget érintő – különösen építési – tevékenység végzése során a tulajdonos, vagy a tevékenység konkrét végzője a meglévő értéket köteles megőrizni, vagy ha abban változást okozott, úgy a korábbi állapotot visszaállítani.

(7) A védett épületek felújítási (bővítési) munkái során az épületek építészeti alaktani rendje, alapvető tömege, utcai és udvari (tornácos) főhomlokzata, azokon a nyílásrend, tagozatok - lényegében a védelem értékleltárban feltüntetett tárgya - nem változhat.

(8) A helyi védelem alatt álló építmény egésze nem bontható. Helyi védelem alatt álló építmény részlegesen akkor bontható vagy akkor alakítható át, ha:

a) a bontani vagy átalakítani kívánt építményrész (az építmény egy bizonyos hányada) az értékvédelmi dokumentáció szerint védett értéket nem hordoz, és

b) a beavatkozás a helyi védelem alatt álló építmény használata érdekében, a védelem alá helyezését megalapozó építészeti értékek sérelme nélkül megvalósítható, azok megőrzése változatlanul biztosított marad,

c) a védett elem részleges bontására műszakilag indokolt, veszély elhárítása érdekében történik, és visszaépítési kötelezettséggel kerül rá sor.

(9) Ha a helyi egyedi védelem alatt álló épület védett értéket hordozó homlokzatának egyes részét, részletét korábban az építéskoritól eltérő megjelenésűvé átalakították, azt az építmény egészére vagy a homlokzatnak a korábban átalakított részt is magában foglaló részegységére kiterjedő építési tevékenység során az építéskori állapotnak megfelelően kell helyreállítani, amennyiben annak leírása, fotója, terve fellelhető.

(10) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy a Polgármester a tulajdonost településképi kötelezés formájában, önkormányzati hatósági döntéssel az építmény, építményrész felújítására, átalakítására kötelezi.

III. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

9. Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása

12. § (1) A településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi szempontból meghatározó területek:

a) Kákics belterülete

b) Kákics erdő-, szántó- és legelőterülete

(2) Térképi lehatárolásukat e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(3) A településkép szempontjából meghatározó és egyben természeti védelemmel érintett területeket nagyrészt a beépítésre nem szánt településrészek és a belterület szinte egésze képezik, a belterület északkeleti csücskének telekvégei kivételével. Területi lehatárolásukat a 2. sz. melléklet tartalmazza.

IV. Fejezet

a településképileg meghatározó területek Területi és egyedi építészeti követelményei

10. Kákics belterületének területi építészeti követelményei

13. § (1) A 13. paragrafusban leírtak nem vonatkoznak a helyi egyedi védett épületekre, az azokra vonatkozó előírásokat a 18. § tartalmazza.

(2) A beépítés telepítési módja Kákics belterületén:

a) új épületek elhelyezésénél, a telek beépítésének ütemezésénél figyelembe kell venni a későbbi fejlesztési lehetőséget is,

b) új épületet úgy kell elhelyezni, hogy az a szomszédos ingatlanok és az ingatlanokon álló építmények rendeltetésszerű használatát ne akadályozza, azok állagát ne veszélyeztesse, benapozásának, kilátásának és megközelítésének zavartalansága biztosított legyen, a környezetre káros hatást ne fejtsen ki, és a felszíni vizek elvezetése biztosított legyen,

c) amennyiben az előkert mérete egyértelműen meghatározható jellemző, és egyben utcaképileg is meghatározó, úgy az új lakóépületek telepítésénél, ill. a meglévők utcafronti bővítésénél az utcában kialakult épületelhelyezést (pl. fűrészfogas elhelyezés) követni kell, a kialakult előkert megtartásával,

d) a települést északon határoló közút mentén levő illetve a később kialakuló beépítéseknél figyelemmel kell lenni az utca másik oldalán levő szalagtelkes illetve szabadonálló beépítésű térfal meglétére, az új épületek elhelyezésénél ezekhez is illeszkedni kell, településképi szempontból fontos, hogy építészeti térfal-jelleg alakulhasson ki,

e) a kialakult Kákicsi egységes karakter megőrzése érdekében csak olyan új építmények építhetők, amelyek illeszkednek a terület történeti hagyományaihoz, a beépítés karakteréhez, a kialakult előkerti adottságokhoz, a telek adottságaihoz, valamint a rendeltetésük követelményeihez,

f) észak-déli, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a telek északi oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként,

g) kelet-nyugati, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely az utcasoron kialakultnak megfelelően a nyugati oldalhatárhoz igazodjon,

h) a Petőfi Sándor utca 46 és 52 helyrajzi számú telkek északi telekhatárától déli irányban az épületek bővítése, elhelyezése az utcafronton történjen, mert településképi szempontból fontos, hogy építészeti térfal-jelleg alakulhasson ki e településkaraktertől elütő szélességű telkeken.

(3) A beépítés telepítési módja új lakóépületek építése és a meglévők bővítése során:

a) a meglévő, oldalhatáros, utcára oromfalas épület hajlított házként való utcafronti bővítését az előkert jellemző vonalára kell telepíteni,

b) a meglévő, oldalhatáros, utcára oromfalas lakóépület keresztszárnnyal való bővítésénél a keresztszárny telepítési vonala az utcafronttól legalább 5 m, és a keresztszárny szélessége ne legyen nagyobb, mint a főépület szélessége,

c) különálló új lakóépületet a meglévő lakóépülettel azonos oldalhatárra kell telepíteni az építési helyen belül,

d) üres telken új építésű, utcára oromfalas épület, vagy utca fele hajlított ház telepítési vonalát a településen kialakult előkert mérete és alakja határozza meg,

e) amennyiben 2 főépület van a telken, az egyiknek mindenképp a meghatározó előkertű utcafronton kell lennie,

f) a kialakult szabadonálló beépítésű lakóépület esetén új épületet az építési helyen belül a lakóépület takarásában, azzal illeszkedő egységet képezve kell építeni.

(4) A beépítés telepítési módja a melléképületek és azok hasznosítása tekintetében:

a) általános telepítési szempontok:

aa) a kialakult egységes karakter megőrzése érdekében csak olyan új melléképületek építhetők, amelyek illeszkednek a terület történeti hagyományaihoz, a beépítés karakteréhez, a telek adottságaihoz, valamint a rendeltetésük követelményeihez,

ab) településképi szempontból új hasznosításra elsősorban a meglévő, értékes gazdasági építményeket kell felhasználni,

ac) amennyiben az új, lakosságot szolgáló, környezetre jelentős hatást nem gyakorló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátóépület, kézműipari funkció nem helyezhető el a meglévő lakó- vagy gazdasági épületben, úgy azt az építési helyen belül, különálló épületként, az utcafronttól legalább 15 m-re kell telepíteni,

b) garázs építése, vagy kialakítása:

ba) különálló garázst a lakóépület mögé, a meghatározó oldalhatárra kell építeni,

bb) oldalhatáron álló, külön fő- és gazdasági épület esetében az új garázst a két épület közé, a meghatározó oldalhatárra kell telepíteni,

bc) meglévő épület átalakításakor vagy új, hosszházas lakóépületen belül garázst az utcafronttól számított 15 méteren túl kell kialakítani,

bd) az utcafronton hajlított lakóház esetében a garázst a hajlított épületszárny mögött kell elhelyezni,

be) olyan új garázst, melynek bejárata az utcára néz, az utcafronttól számítva legalább 20 méterre kell elhelyezni,

bf) a garázs utcára néző bejárati ajtajánál a terepszinttől való eltérés lefele legfeljebb 0,5 m lehet,

c) gazdasági épület átalakítása vagy új építése:

ca) a meglévő melléképületek az eredetit meg nem haladó párkány- és gerincmagassággal, alaprajzi méretük, kontúrjuk megtartásával az eredeti helyükön felújíthatók, átalakíthatók, a kialakult telepítési távolságok megtarthatók, de az alkalmazandó szerkezeti elemek meghatározására az építési engedélyezési eljárásnál tűzvédelmi szakértői véleményt kell beszerezni,

cb) amennyiben az oldalhatáron álló meglévő gazdasági épületet annak udvari végénél hajlított házként bővítik, azt az építési helyen belül kell megtenni, legfeljebb 8 méteres épületszélességgel, utcával párhuzamos gerinccel, ahol a két épület gerinc- és ereszmagassága meg kell, hogy egyezzen,

cc) állattartásra szolgáló új építményeket a lakóépülettől különállóan kell elhelyezni, ezek az ingatlanon és a szomszédos ingatlanon álló építmények rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák, azok állagát ne veszélyeztessék, a környezetre káros hatást ne fejtsenek ki,

cd) a meglévő vagy új lakóépülettől különálló, oldalhatárral párhuzamos gerincű, magastetős, legfeljebb 8 méter szélességű új gazdasági épületet a községben kialakult oldalhatárra és az utcafronttól legalább 15 méterre kell telepíteni,

ce) a meglévő vagy új lakóépülettől különálló, oldalhatárra merőleges gerincű, magastetős, 8-10 m szélességű új gazdasági épületet a községben kialakult oldalhatárra és az utcafronttól legalább 25 méterre kell telepíteni,

cf) a 10 méternél szélesebb, csarnok jellegű, nem magastetős, oldalhatárral párhuzamos gerincű új gazdasági épületet a lakóépülettől csak különállóan, a községben kialakult oldalhatárra és az utcafronttól legalább 40 méterre kell telepíteni,

cg) terepszint alatti új építmény (kivéve közműpótló építmény) csak az OTÉK és a HÉSZ szerinti építési helyen belül emelkedhet ki a terepszintből, és telepítésében

illeszkednie kell a telken lévő többi építményhez, a földalatti részeinek a saját telek alá kell esnie.

(5) Utcakép:

a) az Értékleltárban és a Településarculati Kézikönyvben szereplő helyileg védett valamint a település országosan védett építményeinek, példáinak utcaképben megjelenő karakterjegyeit minden építési tevékenység esetében kötelező figyelembe venni (tömegarány, magasságok, nyílászárók, homlokzati díszek, párkányok, téglaarchitektúra),

b) az egy telken lévő építmények tömegeit és homlokzatait (homlokzati színezéseket) úgy kell kialakítani, hogy azok egymással összhangban legyenek és formai szempontból egységes építmény-együttes hatását keltsék,

c) a területen csak olyan településképi és építészeti szempontból igényes - elsősorban egyedi tervezésű - építmények építhetők, amelyeket a telek adottságainak, a környezetük jellegének, a rendeltetésük követelményeinek, az építőanyagok sajátosságainak megfelelően alakítottak ki,

d) az épületek homlokzatainak, kerítéseinek egységét részleges átalakítás vagy átfestés esetén is meg kell őrizni,

e) az utcára néző oromfalas homlokzatokon, nyílászárócsere esetén az eredeti arányokat tükröző, két különálló ablakot kell elhelyezni,

f) a közterület rendeltetéstől eltérő használatához a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása szükséges, de a helyi védett épületek telekszélességében a védett épületet szabadon kell hagyni.

(6) Az épület legmagasabb pontja tekintetében:

a) a meglévő vagy új lakóépülettel, a községben kialakult oldalhatáron egybeépülő, az oldalhatárral párhuzamos gerincű, magastetős, a lakóépülettel azonos szélességű új gazdasági épület csak a főépülettel azonos eresz- és gerincmagassággal épülhet,

b) a meglévő vagy új lakóépülettel a községben kialakult oldalhatáron egybeépülő, az oldalhatárra merőleges gerincű, magastetős, legfeljebb 8 méter szélességű új gazdasági épület csak a főépülettel azonos eresz- és gerincmagassággal épülhet,

c) a meglévő vagy új lakóépülettől különálló, a községben kialakult oldalhatáron épülő, az oldalhatárral párhuzamos gerincű, magastetős, legfeljebb 8 méter szélességű új gazdasági épület gerincmagassága legfeljebb 9 méter lehet,

d) a meglévő vagy új lakóépülettől különálló, a községben kialakult oldalhatáron épülő, az oldalhatárra merőleges gerincű, magastetős, a községben kialakult oldalhatárra épülő, legfeljebb 10 méter szélességű új gazdasági épület gerincmagassága legfeljebb 9 méter lehet,

e) a csarnok jellegű, nem magastetős, a községben kialakult oldalhatáron épülő, az oldalhatárral párhuzamos gerincű, legfeljebb 15 méter szélességű új gazdasági épület gerincmagassága legfeljebb 9 méter lehet,

f) az utcára merőleges gerincű lakóépületek legmagasabb pontja, gerincmagassága legfeljebb 8 m lehet,

g) az utcával párhuzamos gerincű új, különálló lakóépület gerincvonala legfeljebb 10 m lehet,

h) az utcára merőleges gerincű, keresztszárnnyal bővített épületrész ereszmagassága és gerincmagassága azonos legyen a főépületével,

i) a település helyi védett épületei esetében, amennyiben a védettségi állapotban változás következne be, az épület részleges elbontása után a bővített lakóépület esetén a védett épület eredeti magasságához képest legfeljebb 1 m-rel emelhető a gerincmagasság,

j) a helyi védett lakóépületekkel közvetlenül szomszédos telkek főépületeinek párkány- és gerincmagassága a helyi védett épületétől legfeljebb 1 m-rel térhet el,

k) az utcai homlokzat magassága a történetileg kialakult utcaképhez igazodjon, és a szomszédos épületek párkány- és gerincmagassága egymáshoz képest legfeljebb 1 m-rel térhet el,

l) Kákics belterületén legfeljebb földszint + tetőteres épület létesíthető.

(7) Közterület-alakítás:

a) közterület-alakítási tervet a 3. sz. melléklet szerint kijelölt területre kell készíteni a teljes infrastruktúra, a településképi szempontból meghatározó terület, valamint a közterületet közvetlenül határoló telkek beépítésének és az országosan védett műemlékek valamint a helyi egyedi védett épületek figyelembevételével,

b) a gyalogutak megújítása fontos a rendezett utcakép eléréséhez, ezért jó vízáteresztő képességű, könnyen javítható, kiselemes burkolattal, tájbaillő, nem hivalkodó színben kell azokat elkészíteni,

c) utcaszakaszonként legalább, egységes megjelenést biztosító fajösszetételű fasorokat kell alkalmazni, a közművek figyelembevételével.

11. Kákics belterületének egyedi építészeti követelményei

14. § (1) A 14. paragrafusban leírtak nem vonatkoznak a helyi egyedi védett épületekre, az azokra vonatkozó előírásokat a 17. és 19. § tartalmazza.

(2) Megengedett anyag- és színhasználat:

a) időtálló, minőséget képviselő,

b) természetes (pl. kő, tégla, fa),

c) nem telített (telített = tiszta, élénk, tüzes, telt, határozott, ragyogó, erős, intenzív, harsány, rikító) és környezetével harmonizáló földszínű anyagok, festések, mázolások,

d) tetőfedés esetén a hagyományos anyagú és színezésű (téglaszín, vörös) égetett agyagcserép, valamint a korcolt sima felületű fémlemezfedés a megengedett,

e) terepszint alatti építmény, pince csak épített szerkezettel alakítható ki, amely könnyen elbontható, környezetbarát megoldás,

f) az egyes épületek egységes megjelenését biztosítandó, az adott épületen csak összhangban álló építőanyagok használata (tetőfedés, homlokzatképzés stb.), és egységes színezés a megengedett.

(3) Nem alkalmazható anyag- és színhasználat:

a) egy telken belül a különböző funkciójú épületek egymással nem harmonizáló kialakítása,

b) homlokzatképzésnél, tetőfelület kialakításánál - nem alkalmazhatók:

ba) erős, élénk, hivalkodó, fénylő, csillogó felületek, valamint a környezetétől elütő színű anyagok, (kivéve a fehér szín)

bb) túlzottan tagolt, elaprózott (pl. mozaik csempe), utólagos vékony lapburkolatok, homlokzatképző elemek,

bc) rozsdásodó bádog, hullámpala, pala (kivéve a természetes pala), bitumenes zsindely, bitumenes zsindelytekercs, valamint műanyag hullámlemez,

bd) a település történelmi anyaghasználatától idegen anyag, (pl. műanyag, bevonatos acél cserepes-, trapéz- és hullámlemez, acél fegyverzetű szendvicspanel, bevonatos alumínium cserepes-, trapéz- és hullámlemez) sem homlokzatra, sem tetőre nem tehető,

c) nyílászáróknál nem alkalmazhatók:

ca) egy felületen egymással nem harmonizáló anyagok,

cb) igénytelen, tobzódó formai kialakítású elemek,

d) utcafronti kerítésnél nem alkalmazható anyagok, szerkezetek:

da) ipari nádszövet, bordás betonacélszál, műanyag vagy beton elem,

db) nagytáblás fém-, vagy műanyag hullám-, vagy trapézlemez.

(4) Tömegformálás:

a) építészeti minőséget tükröző, funkciójának logikusan megfelelő, egyszerű tömegformálás a megengedett,

b) amennyiben a telek utca felé eső építési helyén belül új épületet helyeznek el, annak tömege – akár oromfalas, akár hajlított ház – nem lehet kisebb az eredetileg ott volt főépületnél, vagy a két szomszédos épület tömegénél, és a településre jellemző utcai tömegnél sem,

c) az utcára merőleges gerincű új lakóépület (főépület) szélessége nem lehet nagyobb, mint 8,0 m,

d) amennyiben keresztszárny épül, annak szélessége nem haladhatja meg a főépület szélességét, a nyeregtető hajlásszöge, színe, anyaga nem térhet el a főépületétől, s nem lehet aszimmetrikus,

e) új építés, vagy új tető létesítése esetén nem megengedett a közvetlenül szomszédos tetőjellemzőktől való lényeges eltérés (gerincvonal vezetése, iránya, tetőhajlásszög, gerincmagasság), de megengedett a hajlított házra jellemző tetőforma használata,

f) a meglévő vagy új lakóépülettel, a községben kialakult oldalhatáron egybeépülő, oldalhatárral párhuzamos gerincű, magastetős új gazdasági épület szélessége nem térhet el a főépület alaprajzi szélességétől,

g) a meglévő vagy új lakóépülettel a községben kialakult oldalhatáron egybeépülő, oldalhatárra merőleges gerincű, magastetős, új gazdasági épület szélessége nem lehet nagyobb, mint 8 méter,

h) a meglévő vagy új lakóépülettől különálló, a községben kialakult oldalhatáron épülő, oldalhatárral párhuzamos gerincű, magastetős új gazdasági épület szélessége nem lehet nagyobb, mint 8 méter,

i) a meglévő vagy új lakóépülettől különálló, a községben kialakult oldalhatáron épülő, oldalhatárra merőleges gerincű, magastetős, a községben kialakult oldalhatárra épülő új gazdasági épület szélessége nem lehet több, mint 10 méter,

j) a csarnok jellegű, nem magastetős, a községben kialakult oldalhatáron épülő, oldalhatárral párhuzamos gerincű új gazdasági épület szélességi mérete nem lehet több, mint 15 méter,

(5) Tető kialakítás:

a) mind az utcával párhuzamos, mind az utcára merőleges gerincvonalvezetés használata megengedett, de az új épület gerincvonalvezetése nem térhet el a két szomszédos tetőétől, vagy ha azok eltérőek, akkor az utcaszakaszra jellemző gerincvonalvezetéstől,

b) megengedett a hajlított házra jellemző tetőforma használata is, valamint az orom- és tűzfal kialakítása is,

c) a településképbe és az épület egészéhez nem illeszkedő tetőfelépítmény nem építhető,

d) új főépület, lakóépület, valamint átalakítás esetében manzárdtető, sátortető és lapostető nem, de a hagyományok szerinti kontyolás és fióktetők alkalmazása megengedett, valamint oromfal és tűzfal is építhető,

e) főépület, lakóépület esetében a magastető tetőzetének hajlásszöge nem lehet 35° alatt, vagy 45° felett, és a tető két oldalának hajlásszöge, gerincmagassága nem térhet el egymástól,

f) álló tetőfelépítmény az utcával párhuzamos gerincű épület utcára néző tetőfelületén nem lehet,

g) az udvarra néző tetőfelületen a tetőfelépítmények, álló tetőablakok vízszintes mérete legfeljebb 2 méterig megengedett, több tetőablak a tető teljes hosszának legfeljebb ¼-ét foglalhatja el,

h) az előtetőkre vonatkozó követelmények:

ha) utcai homlokzatra előtető nem helyezhető,

hb) az előtetők teljesen zárt kialakítása, beépítése nem megengedett,

hc) az előtetők szélességi mérete a védeni kívánt bejáratok szélességének 2-szeresét, vagy a 2,0 m-t nem haladhatja meg,

hd) az előtető elhelyezése, kialakítása csak a teljes épülethomlokzathoz illeszkedően megengedett,

he) a közterületről látható előtetők héjalásánál sem megengedett a műanyag hullámlemez, hullámpala, bitumenes zsindely anyagok alkalmazása.

(6) Napelemek, napkollektorok:

a) síktáblás napelemeket, napkollektorokat nem lehet a tető síkjával szöget bezáróan elhelyezni,

b) síktáblás napelemeket, napkollektorokat a tető síkjában nem lehet úgy elhelyezni, hogy a berendezés tartószerkezete a napelem, napkollektor felülete alól kilógjon,

c) egy tetőfelületen tiltott az elemeknek a nem összefüggő, nem szabályos téglalap kontúrban történő elhelyezése, de megengedett az egyirányú, álló vagy fekvő elrendezés,

d) a lakóépület tetősíkjának legfeljebb 30 %-át fedheti be a napkollektor-mező,

e) az utcára merőleges gerincű tetősík esetén, a tetőn az épület utcai homlokvonalától számított 5,0 méteren belül napkollektor, napelem nem helyezhető el,

f) az utcával párhuzamos gerincű tetőn, az utca felöli tetősíkon napelem, napkollektor nem helyezhető el,

g) a napkollektoros, napelemes tetőfelület széleitől számított 50 cm-es sávon belül nem lehet napelem, napkollektor,

h) kontyolt tetőfelületen, csonkakontyon napelem, napkollektor nem helyezhető el,

i) a teljes felületen megengedett a napelemes cserép alkalmazása, de kisebb felület fedése esetén a tetőfelület anyagával és színével összhangba hozva.

(7) Homlokzatkialakítás:

a) a falfelületek és a nyílászárók felületeinek aránya az utcai homlokzaton nem lehet eltérő a településre jellemző hagyományos épületeken meglévő arányoktól, (mintaként elsősorban a helyi egyedi védett épületek arányai és a Településarculati Kézikönyvben bemutatott példák szolgáljanak),

b) az utcai homlokzaton a nyílászárók összfelülete nem jelenhet meg egy nagy felületként (pl. hármasablak, nagyméretű kirakatportál, franciaerkély),

c) az oromfalas utcai homlokzaton az ablakok szélességi/magassági arányának megengedett értéke 1:1,5-1,7, a hajlított házak esetében 1:1,8-2,00,

d) megengedett a tagozatokat visszafogottan használó, a díszítésekben egyszerűségre törekvő homlokzat (pl. osztópárkány, nyíláskeretezés készítése szalagkerettel), (mintaként elsősorban a helyi egyedi védett épületek és a Településarculati Kézikönyvben bemutatott példák szolgáljanak),

e) a tagozatok színe nem térhet el három árnyalatnál többel a falak alapszínétől,

f) az utcai homlokzaton nem lehet síkváltás, sem vízszintes, sem függőleges irányban (nem lehet utcai erkély, loggia, alaprajzi ugrás),

g) meglévő lakóépület, főépület energiatakarékos felújításánál az elsődlegesen javasolt természetes, hagyományos anyaghasználat (vakolat) mellett megengedett a korszerű anyagok használata is, de legfeljebb 2 eltérő anyagfajta használható,

h) a külső redőnyszekrényes műanyag árnyékolók helyett a fatáblás, zsalutáblás, zsalugáteres, esetleg elhúzható fa zsalugáteres árnyékolás a megengedett,

i) utcai homlokzaton előkert fölött vízszintes jellegű árnyékoló berendezés nem helyezhető el,

j) állattartásra szolgáló építménynek a telekhatáron, vagy attól számított 3 m-en belül álló homlokzati szakaszán nyílás, természetes, vagy mesterséges szellőzőberendezés nem létesíthető,

k) a meglévő gazdasági épületnek állattartóvá alakításakor nem lehet a lakóépülettel közvetlen belső kapcsolata.

(8) Téglaarchitektúra:

a) főépületek (lakóépületek) esetében településképi, utcaképi szempontból fontos, hogy a látszó téglafelületű, az építésekor a homlokzati síkból kiugró faragott, idomtéglákkal készített, vonal és felület jellegű díszítések megmaradjanak, ezért az épület többi homlokzata energiatudatosan hőszigetelhető és vakolható, de az utcai homlokzat tégladíszeinek átalakítása nem engedhető meg, eredeti kialakításuk nem tűnhet el,

b) az udvari, gazdasági épületek esetében megengedett a lakóépületté való átalakítás, de a közterületről látható és értékes téglaarchitektúrát nem lehet megszüntetni.

(9) A kerítés kialakítása:

a) betonelemekből készített kerítést nem lehet létesíteni, a településen hagyományos (pl. kő, tégla, fa), időtálló, minőségi építőanyagok, formák és díszítő elemek felhasználása a megengedett, a főépülettel összhangot mutató anyag- és színhasználattal,

b) a kerítés felületének nem lehet kisebb az áttört része 70%-nál,

c) a Petőfi u. 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. sz. előtti kerítések esetében csak lábazat nélküli, keskeny oszlopos acélháló kerítés készíthető, az itt található, bokros beépítésű, utcai oromfalas homlokzatok teljes érvényesülése érdekében,

d) amennyiben a telek terepszintje magasabb az utcaszintnél, a kerítés tömör részének (támfal) átlagmagassága legfeljebb 20 cm-rel haladhatja meg a belső terepszintet.

(10) Kiegészítő műszaki berendezések, cégtáblák:

a) az utcai homlokzaton parabolaantenna nem helyezhető el, egy épületen rendeltetési egységenként egy parabolaantenna helyezhető el,

b) az utcai homlokzatra nem helyezhető gázmérő, villanyóraszekrény, szerelt kémény, füst- és levegőelvezető, légkondicionáló, hőszivattyú és egyéb gépészeti, villamos, informatikai és biztonságtechnikai berendezés, vezetékes és vezetéknélküli hírközlési hálózatok szekrénye, azok tartószerkezete, tartozéka,

c) a tetőt, homlokzatot érintő felújítások során és új épületek építésekor légvezetéket a betáplálásra nem szabad használni, az utcai hálózatról a kerítésen belülre csak földkábelt lehet kialakítani,

d) földre telepített villanyóraszekrény, gázóraszekrény, és ezek vezetékei előkertben nem helyezhetők el takarás nélkül,

e) cégtábla, üzletfelirat, cégér a tevékenységnek helyt adó épület tetőfelületén nem helyezhető el,

f) cégtábla, üzletfelirat, cégér a tevékenységnek helyt adó épület utcai homlokzatán legfeljebb 1 m2 felülettel helyezhető el, de csak a homlokzat tagolásához, anyag- és színvilágához illeszkedően megengedett, vagy több cég esetében 1-1 db, de legfeljebb 1,5 m2 összfelülettel, a homlokzati felületen egységet, összhangot képezve,

g) legfeljebb 0, 5 m2 nagyságú cégér elhelyezhető a fal síkjára merőlegesen, de a gyalogos közlekedést nem akadályozhatja, biztonságát nem veszélyeztetheti, elhelyezése - ha van - a földszinti osztópárkány alatt, de legalább 2,50 méteres magasságban (legalsó pontja) lehetséges, legfeljebb 0,70 m kinyúlással,

h) a kereskedelmi, vendéglátóipari funkció hirdethető az utcafront nyílászáróin, legfeljebb 30%-os fedettséggel, vagy 100%-ban szitanyomaton,

i) homlokzat síkjában elhelyezett cégér még részben sem takarhatja az épület nyílászáró szerkezetét, párkányát, és egyéb meghatározó építészeti elemét, tagozatát.

(11) Zöldfelületek, zöldterületek kialakítása, növényzet telepítése:

a) a 3. sz. mellékletben lehatárolt területre készítendő közterület-alakítási tervvel nem összhangban lévő növényzettelepítés nem megengedett a területhez kapcsolódó zöldfelületeken,

b) a településen az e rendelet 5. sz. mellékletében meghatározott és ajánlott növény és fafajok ültetése megengedett, lehet alkalmazni azok alakilag változatos fajtáit, egységes koncepció alapján,

c) allergén és invazív fajok nem alkalmazhatók,

d) közterületen, utcaszakaszonként egységes megjelenésre törekvő, őshonos és honos fafajokat ajánlott alkalmazni, a növényfelújítás előnevelt faanyaggal megengedett,

e) kerülendő a színeslombú fajok tömeges alkalmazása,

f) a meglévő és újonnan létesítendő zöldterületek és felületek folyamatos fenntartásáról, esetenkénti felújításáról gondoskodni kell,

g) fapótlásként a kivágott fa 1 m-es magasságában mért törzsátmérőjének másfélszeresével megegyező össz-átmérőjű fák ültetendők,

h) burkolatépítés, felújítás során a kiselemes térburkolatokat kell előnyben részesíteni, helyszíni öntött betonburkolat nem építhető,

i) a köztéri berendezések, bútorok egységes karakterű készítése megengedett,

j) az előkertben legfeljebb 1 méter magasságú növény telepítése megengedett, lombhullató fajok telepítése javasolt,

k) a gazdasági funkció lehatárolása növényfuttatással, alacsony, lombhullató sövénnyel megengedett,

l) a függőleges ereszcsatornából a csapadék kivezetése a vízelvezető árokba csak rejtetten, fedetten megengedett.

(12) A telken elhelyezhető kerti építmények és burkolatok kialakítása:

a) a kerti építmények (nyárikonyha, kút, kerti pihenő, kemence stb.) természetes anyagból (fa, tégla, kő), a táji látványhoz, a főépülethez és a növényzethez illeszkedően, egységes arculattal megengedettek,

b) a lakossági gáztartályt terepszinten nem lehet az utcafronttól mért 30 m-en belül elhelyezni,

c) a terepszinten elhelyezett gáztartályt az utcafront felől cserjeszinten zárt növényzettel takartan megengedett elhelyezni,

d) a trágyatárolót az állattartó épülettől különállóan nem lehet megépíteni, nem lehet nyitott, fedetlen kivitelű,

e) síktáblás napelemeket, napkollektorokat az utcafronttól mért 40 méteren belül nem lehet elhelyezni, de távolabb a földön (terepszinten), a természetes terepadottságokhoz igazítottan, az utca felől legalább cserjeszinten zárt növényzettel takartan megengedett ezeket a berendezéseket elhelyezni,

f) a burkolt felületeket a szükséges mértékre szorítva, az építménnyel összhangban, (anyag, szín, méret) a táji látványt előtérbe helyezve, építészi és tájépítészi szakmai szempontokat képviselve megengedett kialakítani, ügyelve a talaj vízháztartására, (pl. összefüggő betonjárda helyett tipegő jellegű burkolat).

12. Kákics erdő-, szántó- és legelőterületének területi építészeti követelményei

15. § (1) A 12. fejezet tartalmazza a táj- és természetvédelemmel érintett területekre vonatkozó előírásokat is, az érintett területrészekre vonatkozó speciális egyéb előírásokat a 20. § tartalmazza.

(2) Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére vonatkozó követelményeket a 21. § tartalmazza.

(3) Mindennemű területhasználatot, területhasználat változtatást, beavatkozást a táj természeti adottságainak, természeti és művi érték elemeinek, esztétikai jellemzőinek, karakterének (összegezve: tájpotenciál szintjének) megőrzésével, lehetséges növelésével kell végezni.

(4) A közutak mentén a fásítást egységes koncepció alapján kell megvalósítani a kedvezőbb táj- és településkép eléréséhez.

(5) Telkesítésnél, az úthálózat módosításainál úgy kell eljárni, hogy az ne segítse elő a deflációs, eróziós kártételek, valamint a szélsőséges vízháztartási helyzet kialakulását.

(6) Új építmény építése esetén a telepítés módjának illeszkednie kell a területen kialakult épületekre és a tájra jellemző építési hagyományok szerinti telepítéshez.

(7) Az épületek számára a benapozást biztosítani kell.

(8) A szántó- és legelőterületen a különálló építmény a közút vagy a dűlőút szélétől legalább 10 m-re helyezendő el.

(9) Különálló építmény, (pl. magasles, kilátó, torony) legmagasabb pontja a 2. c. sz. melléklet szerinti tájképvédelmi területen legfeljebb 10 méter, ezen kívüli területeken legfeljebb 14 m lehet,

(10) Különálló építményként új, vezeték nélküli elektronikus hírközlés sajátos építménye csak a 2. c. sz. melléklet szerinti tájképvédelmi területen kívül helyezhető el, és ott 14 méternél magasabb is lehet,

(11) A temető területén legalább 10 m-es elő-, oldal-, és hátsókert megtartásával, legfeljebb 200 m2 telekterület beépítésével, legfeljebb 8,0 m-es gerincmagassággal (kivéve harangláb, harangtorony) a fő funkcióhoz kapcsolódó építmény (pl. ravatalozó, kápolna) helyezhető el.

(12) Birtoktest és birtokközpont a táj- és természetvédelemmel érintett területeken nem alakítható ki.

(13) Ipari, gazdasági célú beépítés a táj- és természetvédelmi területeken kívül, amennyiben nem birtoktesten valósul meg:

a) az épületek, építmények szabadon álló építési módban, telepszerűen helyezendők el, ahol egy épület beépített alapterülete lakóépület esetében 150 m2, gazdasági épület esetében 300 m2 lehet,

b) lakóépület és vele együtt épülő gazdasági és kiszolgáló részek esetében az alapterület legfeljebb 400 m2 lehet,

c) a telepszerű elhelyezésen belüli épület összeépítés csak technológiával igazolt módon és esetben lehetséges,

d) az épület legmagasabb pontja legfeljebb 9 m lehet,

e) az épületszélesség, és a tagolt épület épületszárnyainak szélességi mérete nem lehet 10 m-nél nagyobb,

f) mezőgazdasági területen, amennyiben az épület tervezett utcai homlokzatszélessége nagyobb, mint 15 méter, az épület nyeregtetős tetőgerincét a közlekedési célú közterülettel vagy magánúttal párhuzamosan kell kialakítani.

(14) Ipari, gazdasági célú beépítés a táj- és természetvédelmi területeken, amennyiben nem birtoktesten valósul meg:

a) az épületek, építmények szabadon álló építési módban, telepszerűen helyezendők el, ahol egy épület beépített alapterülete lakóépület esetében 100 m2, gazdasági épület esetében 200 m2 lehet,

b) lakóépület és vele együtt épülő gazdasági és kiszolgáló részek esetében az alapterület legfeljebb 250 m2 lehet,

c) a telepszerű elhelyezésen belüli épület összeépítés csak technológiával igazolt módon és esetben lehetséges,

d) az épület legmagasabb pontja legfeljebb 8 m lehet,

e) az épületszélesség, és a tagolt épület épületszárnyainak szélességi mérete nem lehet 8 m-nél nagyobb,

f) mezőgazdasági területen, amennyiben az épület tervezett utcai homlokzatszélessége nagyobb, mint 15 méter, az épület nyeregtetős tetőgerincét a közlekedési célú közterülettel vagy magánúttal párhuzamosan kell kialakítani.

(15) Ipari, gazdasági célú beépítés a táj-és természetvédelmi területen kívül esően telepített birtoktest, birtokközpont kialakítása esetén:

a) a táji, természetvédelmi értékekhez igazodóan a szabadon álló új épületek, építmények, telepszerűen, közterületek fele főhomlokzatukkal helyezendők el,

b) a telepszerű elhelyezésen belüli épület-összeépítés csak technológiával igazolt módon és esetben lehetséges,

c) több épületből álló beépítés esetében a nagyobb tömegű és a toronyszerű technológiai épületek a telek belseje felé kerüljenek elhelyezésre,

d) a beépített alapterület 1 épület esetében legfeljebb 1000 m2 lehet, a funkcióból adódó védőtávolságokat be kell tartani,

e) az építmények a kerékpártároló, a portaépület és a mérlegház kivételével a közterület felé eső telek határától legalább 10 méterre telepítendők,

f) új épületek elhelyezésénél, a telek beépítésének ütemezésénél figyelembe kell venni a későbbi fejlesztési lehetőséget is,

g) az új építésű gazdasági épületek esetében a 8 m-nél kisebb épületszélesség esetében a magastető (35-45 fok) gerincmagassága legfeljebb 11 m lehet,

h) 8 méternél nagyobb épületszélesség esetén, ahol egy tetőegység szélessége legfeljebb 10 méter, ott a gerincmagasság legfeljebb 12 méter lehet,

i) 8 m-nél szélesebb lapostetős épületek legmagasabb pontja legfeljebb 10 m lehet,

j) az épület legmagasabb pontja technológiailag indokolt esetben lehet 12 m, de az indokoltságot az építési hatóság bírálja el.

13. Kákics erdő-, szántó- és legelőterületének egyedi építészeti követelményei

16. § (1) A 13. fejezet tartalmazza a táj- és természetvédelemmel érintett területekre vonatkozó előírásokat is, az érintett területrészekre vonatkozó speciális egyéb előírásokat a 20. § tartalmazza.

(2) Az építmények tájba illesztése, tömegformálása:

a) építészeti minőséget tükröző, funkciójának logikusan megfelelő, de összességében az egyszerű tömegformálás a megengedett, nem építhető a környezetéhez nem illeszkedő tető és felépítmény,

b) a 8,0 méternél kisebb épületszélesség esetén a magastető tetőzetének hajlásszöge nem lehet 35° alatt vagy 45° felett, és aszimmetrikus tető nem készíthető,

c) 8 m-nél nagyobb épületszélesség esetén is lehet magastetős az épület, de az nem fedhető le egyetlen magastetővel, de épülhet több szimmetrikus vagy aszimmetrikus kialakítású magastetős tetőegységből, ahol egy tetőegység szélessége nem lehet 10 méternél nagyobb,

d) a 8,0 m-nél nagyobb épületszélesség esetén lapostető is alkalmazható,

e) 15 méternél szélesebb és 50 méternél hosszabb épületek technológiai indokok nélkül nem létesíthetők, ebben az esetben az épület homlokzata nem lehet egy egységből álló, tagolatlan,

f) táj- és természetvédelmi területen technológiai indokkal sem létesíthető 15 méternél szélesebb és 50 méternél hosszabb épület,

g) magastető esetén a tető hajlásszögét, a tetőfedés anyagát, az épület tömegformálását a környezethez és egymáshoz illeszkedően lehet kialakítani vagy megválasztani,

h) az előtető elhelyezése, kialakítása csak a teljes épülethomlokzathoz illeszkedően megengedett,

i) a telepített épületek esetében nem megengedett a közvetlenül szomszédos tetőjellemzőktől való lényeges eltérés (gerincvonal vezetése, iránya, tetőhajlásszög, gerincmagasság),

j) személygépkocsi parkolók kialakítása fás-cserjés zöldsávokkal tagoltan megengedett, 3-6 gépkocsi állásonként 1 db közepes termetű fa ültetésével.

(3) Az ipari, gazdasági, egyéb (temető) célú hasznosítás esetén a megengedett anyag- és színhasználat:

a) az épületek külső megjelenéséhez időtálló, minőséget képviselő építőanyagokat, valamint a táj építési hagyományait követő színezést megengedett használni,

b) telepszerű telepítésnél, és a különböző funkciójú épületek esetében is csak az épületegyüttes összhangjára törekedve megengedett a forma-, anyag-, és színhasználat,

c) az egyes épületek egységes megjelenését biztosítandó, az adott épületen csak összhangban álló építőanyagok használata (tetőfedés, homlokzatképzés stb.), és egységes színezés a megengedett,

d) nem telített (telített = tiszta, élénk, tüzes, telt, határozott, ragyogó, erős, intenzív, harsány, rikító) és környezetével harmonizáló földszínű anyagok, festések, mázolások alkalmazása megengedett,

e) csak matt színezés alkalmazható,

f) falburkolatként elsősorban természetes anyagokat (kő, tégla, fa, vékony kőlap) valamint üveghomlokzatot is megengedett alkalmazni,

g) a táj- és természetvédelmi területen kívül megengedett a fém, bevonatos acél-, vagy alumínium síklemez, acél fegyverzetű szendvicspanel, kőfurnér, szálcementlap, matt fémlemezfedések alkalmazása,

h) magastető esetén a hagyományos anyagú és színezésű (téglaszín, vörös) égetett agyagcserép alkalmazható,

i) a temető területén a fő funkcióhoz kapcsolódó, magastetős, hagyományos építőanyagok felhasználásával tervezett építmény (pl. ravatalozó, kápolna) helyezhető el.

(4) Az ipari, gazdasági és egyéb (temető) célú hasznosítás esetén nem megengedett anyag- és színhasználat:

a) az előtetők héjalásánál a műanyag hullámlemez, hullámpala, bitumenes zsindely anyagok,

b) homlokzatképzésnél, tetőfelület kialakításánál:

ba) erős, élénk, hivalkodó, fénylő, csillogó felületek, a környezetétől elütő színű anyagok, (kivéve a fehér szín)

bb) túlzottan tagolt, elaprózott homlokzati elemek (pl. mozaik csempe),

bc) rozsdásodó bádog, hullámpala, cserepeslemez, trapézlemez, bitumenes hullámlemez, és zsindelyfedés, pala (kivéve a természetes pala),

bd) a táj- és természetvédelmi területen nem megengedett a fém, bevonatos acél-, vagy alumínium síklemez, acél fegyverzetű szendvicspanel, kőfurnér, szálcementlap, matt fémlemezfedések alkalmazása,

c) nyílászáróknál:

ca) egymással nem harmonizáló anyagok, például fa, fém, műanyag nyílászárók egymás mellett,

cb) igénytelen, tobzódó formai kialakítású elemek.

(5) Az ipari, gazdasági és egyéb (temető) célú hasznosítás esetén a kerítés kialakítása:

a) épített és szerelt jellegű kerítést is lehet létesíteni, időtálló, hagyományos és modern anyagokkal, de csak a főépülettel összhangot mutató anyag- és színhasználattal,

b) 20 %-nál több tömör felületet tartalmazó és ipari táblás beton kerítés nem építhető, de megengedett a természetes anyagok használata, esetleg sövénykerítés,

c) a temető területét legalább 70 %-ban áttört kerítéssel, vagy élősövénnyel körül kell keríteni.

(6) Az ipari, gazdasági célú hasznosítás esetén kiegészítő műszaki berendezések:

a) a berendezések tartószerkezete, kapcsolódó szerelvényei, vezetékei a közterület felöli homlokzaton látszó módon nem helyezhetők el,

b) a közterület felől látható homlokzatra nem helyezhető el parabolaantenna, valamint takarás nélkül gázmérő, szerelt kémény, füst- és levegőelvezető, légkondicionáló, hőszivattyú berendezések, és azok tartozékai,

c) a tetőt, homlokzatot érintő felújítások során és új épületek építésekor légvezetéket a betáplálásra nem szabad használni, a közterületi hálózatról a kerítésen belülre a földkábellel történő csatlakozás a megengedett,

d) földre telepített villanyóraszekrény, gázóraszekrény, és ezek vezetékei előkertben nem helyezhetők el takarás nélkül.

(7) A napelemek, napkollektorok elhelyezési követelményei:

a) a teljes tetőfelületen megengedett a napelemes cserép alkalmazása, de kisebb felület fedése esetén a tetőfelület anyagával és színével összhangba hozva,

b) síktáblás napelemeket, napkollektorokat a magastető síkjában (azzal megegyező dőlésszögben) úgy lehet elhelyezni, hogy a berendezés tartószerkezete a napelem, napkollektor felülete alól nem lóghat ki,

c) magastető esetén, egy tetőfelületen tiltott az elemeknek a nem összefüggő, nem szabályos téglalap kontúrban történő elhelyezése, de megengedett az egyirányú, álló vagy fekvő elrendezés,

d) az adott tetősík legfeljebb 80 %-át fedheti be a napkollektor-mező, és a tetőfelület széleitől számított 50 cm-es sávon belül nem lehet napelem, napkollektor,

e) síktáblás napelemeket, napkollektorokat lapostető esetén a tető síkjával szöget bezáróan is megengedett elhelyezni, de csak a táj- és természetvédelemmel nem érintett területeken,

f) síktáblás napelemeket, napkollektorokat földön (terepszinten) a természetes terepadottságokhoz igazítottan el lehet helyezni, a berendezés telepítése a közterület felől legalább cserjeszinten zárt növényzettel takartan megengedett, az elemek alatti terület füvesítésével.

(8) A zöldfelületek kialakítása, növényzet telepítése:

a) a szántóföld területeken a mezőgazdasági táj jellegét erdősávokkal, tájfásítással változatosabbá ajánlott tenni, a megvalósuló létesítmények környezetét legalább 15 m-es sávban zöldfelületként rendezve.

b) a színeslombú fajok tömeges alkalmazása nem megengedett,

c) fapótlásként a kivágott fa 1 m-es magasságában mért törzs-körméretének másfélszeresével megegyező össz-átmérőjű fák ültetése megengedett,

d) árnyékolására alkalmas, a táji jellegzetességet visszatükröző, fás szárú, elsősorban nagy lombkoronát növesztő fákat, nem allergén és nem invazív fajokat, őshonos és honos fafajokat (felsorolásukat az 5. sz. melléklet tartalmazza) megengedett telepíteni,

e) a 2-3 méter magas, átláthatatlan falat képező örökzöld ültetések nem megengedettek, helyettük alacsonyabb, lombhullató térhatárolókat megengedett ültetni,

f) erdőtelepítés, fásítás, fasor kialakítása, a pótlásra előírt faj kiválasztása során az 5. sz. melléklet szerinti helyben honos, őshonos, hosszúéletű fajok alkalmazása a megengedett,

g) az erdősítési programokat lehetőleg a másképpen gazdaságosan nem hasznosítható földterületeken kell megvalósítani,

h) a vízfelületek mentén a feltöltéseket, mederburkolásokat kerülni kell,

i) közlekedési nyomvonalak mellé egységes koncepció alapján legalább 2,20 m törzsmagasságú, lehetőleg kétszer iskolázott sorfa minőségű faiskolai anyag telepítése megengedett, fasoroknál a minimális telepítési távolság, és az épülethomlokzatoktól való minimális telepítési távolság 4,0 m, ezen túlmenően épületek homlokzata előtt a benapozás biztosítására is figyelemmel kell lenni,

j) csak az épített környezettel és a közterülettel egységes megjelenésre törekvően megengedett a növények telepítése,

k) a 020/1-es rekreációs területen a szabályozási terv szerinti 10 méteres előkertbe a közút másik oldalán lévő zöldfelülettel nem összhangban lévő növényzetet nem szabad telepíteni.

l) az építési telkek esetében:

la) mindkét oldali oldalhatár, valamint a hátsó telekhatár mentén legalább egy sor védőfásítás telepítése, fenntartása megengedett,

lb) a telkek előtti zöldsávok kialakításában az alacsony díszcserjék és a virágzó egynyáriak, évelők elterjesztése javasolt,

lc) a táji látvány-, és szélvédelem biztosítása érdekében az ingatlan határán belül fás szárúak ültetése szükséges,

ld) a belső zöldfelületek legalább 50%-án megengedett az őshonos vagy honos fafajok telepítése, az 5. sz. melléklet szerinti ajánlott telepítési távolságok betartásával,

le) a különböző funkciók lehatárolása növényfuttatással, alacsony, lombhullató sövénnyel megengedett,

lf) a táj- és természetvédelemmel nem érintett területeken a birtokközpont határai mentén a legalább 10 m széles, többszintes növényállomány telepítése a megengedett, valamint a telken belül legalább 40% őshonos, vagy honos fafajta ültetése (a telepítési távolságokat és a fafajtákat az 5. sz. melléklet tartalmazza),

lg) környezetbarát megoldásként a homlokzatok növénnyel való befuttatása megengedett.

(9) A telken belüli terepburkolatok kialakítása: a burkolt felületeket a szükséges mértékre szorítva, az építménnyel összhangban, (anyag, szín, méret) a táji látványt előtérbe helyezve, építészeti és tájépítészeti szakmai szempontokat képviselve megengedett kialakítani, ügyelve a talaj vízháztartására (pl. összefüggő betonjárda helyett térkő jellegű, vagy WPC (Wood Plastic Composite - műanyag-fa kompozit) burkolat).

14. A helyi egyedi védelemben részesülő épületekre vonatkozó általános követelmények

17. § (1) A helyi védelem célját, feladatát, fajtáit, fő szabályait, kötelezettségeit a II. fejezet tartalmazza.

(2) Az V.-VI.-VII. fejezet az érvényesítés, végrehajtás szabályait tartalmazza.

(3) Amennyiben a helyi védelem megszüntetésére kerül sor, úgy arra az ingatlanra a 13. § és a 14. § vonatkozik.

(4) A helyi védett értékek listáját e rendelet 6. sz. mellékletében található meg.

(5) Amennyiben a helyi védett érték magasabb szintű jogszabály alapján országos védelemre kerül, azt a rendelet 6. sz. mellékletéből törölni kell.

(6) A helyi védett épületek az e rendeletben leírt követelmények figyelembe vételével átalakíthatók, bővíthetők, korszerűsíthetők, használatuk, rendeltetésük megváltozhat, de a védettségre okot adó, az értékleltárban szereplő értékek nem károsodhatnak, nem mehetnek tönkre.

(7) A helyi védett épületeken a belső átalakításokat az eredeti szerkezet és a belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

(8) Amennyiben a helyi védett épületen végzett munkák során, vagy egyéb okra visszavezethetően a védett részértékekben sérülés következne be, azokat helyre kell állítani, vissza kell építeni.

(9) Helyi védettségű épület bontására csak a műszaki és erkölcsi avultság beállta után kerülhet sor, a védettség megszüntetését követően.

(10) Az értékhez méltó településképi és táji megjelenés érdekében, a helyi védett érték felújítása, átalakítása esetén biztosítani kell az örökség jellegéhez igazodó építészeti, műszaki megoldások, építőanyagok, szerkezetek, színek elsődlegességét mind az épület, mind a közvetlen környezete (kerítés, gazdasági épületek, pince, ólak, kert, kút, udvar) esetén is.

15. A helyi egyedi védelemben részesülő épületekre vonatkozó területi építészeti követelmények

18. § (1) A beépítés telepítési módjára vonatkozó követelmények:

a) bármilyen építési munka esetén az eredeti épület utcaképi szerepe nem változhat,

b) védett épületet tartalmazó ingatlanon további épület, építmény csak a védett épület telki helyzetéhez illeszkedően, annak elsődlegességét tiszteletben tartóan helyezhető el,

c) különálló új épület csak a védett épülettel azonos oldalhatárra tehető,

d) a helyi egyedi védett épületeket bővíteni oly módon lehet, hogy a bővítésnek a védett épület tömegével, formájával, szerkezetével, anyagaival összhangban kell lennie, s az értékleltárban szereplő értékek nem károsodhatnak, azokat eltakarni nem szabad,

e) a védett épületet az épület mögött, az oldalhatár mentén, hosszirányban lehet bővíteni, és a meglévő épület értékleltárban szereplő értékeit meg kell tartani (például tornác),

f) a védett épületek lakótéri bővítése vagy a tetőtérben, vagy a gazdasági épület átalakításával lehetséges, ahol a tömeget, a nyílásrendet és a díszítést is meg kell őrizni,

g) a védett gazdasági épületben új funkciók kialakíthatók (például garázs, új, lakosságot szolgáló, környezetre jelentős hatást nem gyakorló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, kézműipari) de a védett értékek nem sérülhetnek,

h) új terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül emelkedhet ki a terepszintből, s földalatti részei sem nyúlhatnak túl az építési helyen,

i) olyan új garázs, melynek bejárata az utcára néz, nem építhető, és nem alakítható ki,

j) az új, állattartásra szolgáló építményeket úgy kell elhelyezni és használni, hogy az ingatlanon, és a szomszédos ingatlanon álló építmények rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák, azok állagát ne veszélyeztessék, a környezetre káros hatást ne fejtsenek ki.

(2) A beépítés jellemző szintszámára vonatkozóan:

a) a helyi védettségű épületen végzett bármilyen építési munka esetén a párkány- és gerincmagasságok megőrzendők,

b) a telken esetleges új, vagy a bővített épület legfeljebb földszint + tetőteres épület lehet,

c) a telken esetlegesen épülő új épület esetén annak gerincmagassága nem lehet nagyobb, mint a védett lakóépületé.

(3) Utcakép: átalakítás esetén az Értékleltárban leírt javaslatokat be kell tartani.

16. A helyi egyedi védelemben részesülő épületekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

19. § (1) A helyi védett épületek esetében bővítés, átalakítás, rendeltetésváltozás, valamint a telken új épület építése során csak olyan műszaki megoldásokat lehet alkalmazni, melyek biztosítják a Településarculati Kézikönyvben és az Értékleltárban szereplő karakterjegyek megtartását, az arányrendszer megőrzését, új elemeiben a régihez való illeszkedést, önmagukban is minőséget hordoznak, valamint a meglévő értékek megőrzésével egyidejűleg új építészeti értékkel gazdagítják a védett épületet.

(2) Az anyag- és színhasználatra vonatkozó követelmények:

a) védett épület anyagának és színének, a tetőfedés anyagának megváltoztatása csak az eredeti állapot visszaállítása vagy egységesebb kép kialakítása érdekében megengedett, de ott is illeszkedve a védett épület megjelenéséhez,

b) csak időtálló, természetes (kő, tégla, fa), minőséget képviselő anyagok alkalmazhatók,

c) új tetőfedés esetén a hagyományos anyagú és színezésű (téglaszín, vörös) égetett agyagcserép a megengedett, nem használható rozsdásodó bádog, hullámpala, pala (kivéve a természetes pala), bitumenes zsindely, bitumenes zsindelytekercs, valamint műanyag hullámlemez,

d) a település történelmi anyaghasználatától idegen anyag, (pl. burkolatként fém, műanyag, bevonatos acél cserepes- és trapézlemez, acél fegyverzetű szendvicspanel, bevonatos alumínium cserepes- és trapézlemez) sem homlokzatra, sem tetőre nem tehető,

e) nyílászáró cseréje esetében fa nyílászárót kell beépíteni, az értékleltárban megjelölt eredeti arányokat, osztásokat meg kell tartani,

f) utcafronti kerítésnél nem alkalmazható anyagok, szerkezetek: ipari nádszövet, acélszál, műanyag vagy beton elem, nagytáblás fém-, vagy műanyag hullám, vagy trapézlemez

g) bővítés, új építés esetén az új részek anyag- és színhasználatánál a védett értékhez kell illeszkedni, annak megjelenését hangsúlyozandó,

h) védett épületek felújításánál csak a nem telített (telített = tiszta, élénk, tüzes, telt, határozott, ragyogó, erős, intenzív, harsány, rikító) és környezetével harmonizáló földszínű anyagok, festések, mázolások alkalmazhatók, az épületek külső burkolatainál fénylő, csillogó felületek nem alkalmazhatók,

i) terepszint alatti építmény, pince csak épített szerkezettel alakítható ki, amely könnyen elbontható, környezetbarát megoldás.

(3) Tömeg- és tetőformálásra vonatkozó követelmények:

a) a védett épület eredeti tömegét nem lehet megváltoztatni,

b) a védett épület bővítésénél, átalakításánál ügyelni kell arra, hogy a védett épület eredeti tömegformája, tömegarányai ne változzanak, és a gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje,

c) a védett épület bővítésekor, a telken új épület építésekor magastetőt kell alkalmazni, melynek hajlásszöge a védett épület tetőhajlásszögéhez illeszkedően 35-45 fok közötti lehet,

d) a Petőfi S. utca 13., 25. 58. sz. helyi egyedi védett épületek tetőtéri beépítése esetén az utcafronti térdfalmagasság és a gerincvonal nem emelhető, s az utcafronti tetőfelületre csak tetősíkban lévő ablak tehető, az utcai homlokzattal illeszkedő kiosztásban.

(4) Napelemek, napkollektorok:

a) az utcára merőleges gerincű tetősík esetén az épület utcai homlokvonalától számított 7,0 méteren belül napkollektor, napelem nem helyezhető el,

b) az adott tetősík legfeljebb 30 %-át fedheti be a napkollektor-mező,

c) az utcával párhuzamos gerincű, az utca felé néző tetősíkon napelem, napkollektor nem helyezhető el,

d) síktáblás napelemeket, napkollektorokat a tető síkjában (azzal megegyező dőlésszögben) úgy lehet elhelyezni, hogy a berendezés tartószerkezete a napelem, napkollektor felülete alól nem lóghat ki,

e) egy tetőfelületen belül az elemek csak egy összefüggő, szabályos téglalap kontúrban helyezhetők el, de megengedett az egyirányú, álló vagy fekvő elrendezés,

f) a napkollektoros, napelemes tetőfelület széleitől számított 50 cm-es sávon belül nem lehet napelem, napkollektor,

g) kontyolt tetőfelületen napelem, napkollektor nem helyezhető el,

h) a teljes felületen megengedett a napelemes cserép alkalmazása, de kisebb felület fedése esetén a tetőfelület anyagával és színével összhangba hozva,

i) síktáblás napelemeket, napkollektorokat előkertben elhelyezni nem lehet.

(5) Homlokzatkialakítás:

a) a Településarculati Kézikönyv Örökségünk című fejezetében bemutatott mintákat és az Értékleltár felsorolt értékeit, javaslatait a homlokzatfelújítás során kötelezően figyelembe kell venni,

b) a helyi egyedi védett épületen végzett bármilyen építési munka esetén az eredeti homlokzati kialakítás, a nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők, vagy a gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedjék,

c) a védett épület homlokzati anyagának és színének, a tetőfedés anyagának, a nyílászárók anyagának, az utcai ablakok meglévő osztásának és arányának megváltoztatása csak az eredeti állapot visszaállítása, vagy az egységesebb kép kialakítása érdekében megengedett,

d) főépületek (lakóépületek) esetében településképi, utcaképi szempontból fontos, hogy az Értékleltárban szereplő vakolatdíszes utcai és udvari homlokzatok megmaradjanak, de az épület többi homlokzata energiatudatosan hőszigetelhető és vakolható,

e) új nyílás létesítése esetén az épület homlokzatának nyílásrendjéhez, és megjelenéséhez kell alkalmazkodni, be kell tartani az Értékleltár korrekciós javaslatait,

f) a védett épület dokumentált eredeti színezését vissza kell állítani, ennek hiányában a településen hagyományos színezést (fehér), föld- vagy pasztellszíneket kell alkalmazni, de a hideg és erős színek nem használhatók,

g) védett épület utcai homlokzatán, az Értékleltárban értékkel megjelölt udvari homlokzatain (pl. tornác), parabolaantenna, szerelt kémény (a tetősíkból kiállók kivételével) és a légkondicionáló kültéri egységei nem helyezhetők el,

h) az Értékleltárban védendő értékként nem szereplő épülettartozékok (pl. rács, vasalat, világítótest, korlát, kerítés) helyettesíthetők,

i) nem megengedett a műanyagtokos nyílászárók, valamint a külső redőnyszekrényes műanyag árnyékolók használata,

j) a helyi védett épületen nem helyezhető el hirdetési és reklámcélú építmény, reklámszerkezet, fényreklám és reklám,

k) cégtábla, üzletfelirat, cégér az utcai homlokzaton legfeljebb 1 m2 felülettel helyezhető el, de csak a homlokzat tagolásához, anyag- és színvilágához, értékeihez (pl. tornác, homlokzatdísz, téglaarchitektúra stb.) illeszkedően megengedett, vagy több cég esetében 1-1 db, de legfeljebb 1,5 m2 összfelülettel, a homlokzati felületen egységet, összhangot képezve alakítható ki,

l) legfeljebb 0, 5 m2 nagyságú cégér elhelyezhető a fal síkjára merőlegesen, de a gyalogos közlekedést nem akadályozhatja, biztonságát nem veszélyeztetheti, elhelyezése - ha van - a földszinti osztópárkány alatt, de legalább 2,50 méteres magasságban (legalsó pontja) lehetséges, legfeljebb 0,70 m kinyúlással,

m) a kereskedelmi, vendéglátóipari funkció hirdethető a tevékenységgel érintett helyi védett épület utcafronti nyílászáróin, legfeljebb 30%-os fedettséggel, vagy 100%-ban szitanyomaton,

n) homlokzat síkjában elhelyezett cégér még részben sem takarhatja az épület nyílászáró szerkezetét, párkányát, és egyéb meghatározó építészeti elemét, tagozatát, az Értékleltárban szereplő elemeit.

(6) Téglaarchitektúra:

a) főépületek (lakóépületek) esetében településképi, utcaképi szempontból fontos, hogy a látszó téglafelületű, az építésekor a homlokzati síkból kiugró faragott, idomtéglákkal készített, vonal és felület jellegű díszítések megmaradjanak, ezért az épület többi homlokzata energiatudatosan hőszigetelhető és vakolható, de az utcai homlokzat tégladíszeinek átalakítása nem engedhető meg, eredeti kialakításuk nem tűnhet el (beleértve a nyílászárókat is),

b) az udvari, gazdasági épületek esetében megengedett a lakóépületté való átalakítás, de a közterületről látható és értékes téglaarchitektúrát nem lehet megszüntetni.

(7) Kiegészítő műszaki berendezések elhelyezése:

a) az országosan védett műemléki környezet területéről és a helyi védettségű épületek közeléből a műszaki berendezések esedékes felújításakor át kell a zavaró elemeket helyezni a kedvezőbb látvány érvényesülése érdekében,

b) a berendezések tartószerkezete, kapcsolódó szerelvényei, vezetékei az értékkel rendelkező, és a közterületről látható homlokzatokon nem helyezhetők el,

c) egy épületen, rendeltetési egységenként egy parabolaantenna helyezhető el, de az értékkel rendelkező és a közterületről látható homlokzatokon valamint az utca felöli tetőfelületen nem helyezhető el,

d) az értékkel rendelkező és a közterületről látható homlokzatokon és az utca felé néző tetőfelületen nem helyezhető el gázmérő, villanyóraszekrény, szerelt kémény, füst- és levegőelvezető, légkondicionáló, hőszivattyú és egyéb gépészeti, villamos, informatikai és biztonságtechnikai berendezés, vezetékes és vezetéknélküli hírközlési hálózatok szekrénye, azok tartószerkezete, tartozéka,

e) a helyi egyedi védett épületek felújításakor a betápláló légvezetékeket le kell cserélni földkábelre,

f) földre telepített villanyóraszekrény, gázóraszekrény, és ezek vezetékei előkertben nem helyezhetők el takarás nélkül.

(8) Telek, zöldfelületek kialakítása, növényzet telepítése:

a) a védett épületek telkén az épületek, vagy tartózkodási helyek árnyékolására alkalmas, csak az e rendelet 5. sz. mellékletében meghatározott és ajánlott fajokat, vagy azok alakilag változatos fajtáit lehet alkalmazni, egységes koncepció alapján, az építészeti értékekkel egységben kezelve,

b) az előkertben legfeljebb 0,5 méter magasságú növény telepítése megengedett, lombhullató fajok telepítése javasolt,

c) a gazdasági funkció lehatárolása növényfuttatással, alacsony, lombhullató sövénnyel megengedett,

d) csak nem allergén és nem invazív fajok alkalmazhatók,

e) a helyi egyedi védett épületek és a szomszédaik előtti útszakaszt egységesként kell kezelni, ld. 14. § (9) d) pont, és ügyelni kell arra, hogy a növényzet ne takarja a védett értékeket,

f) a helyi egyedi védett épületek utcai telekhossza elé színeslombú fajokat nem szabad ültetni.

(9) Kerítéskialakítás tekintetében:

a) védett kerítés (Petőfi S. u. 13.) felújításakor a védettség alapját jelentő eredeti külső megjelenését, egészének és részleteinek külső geometriai formáit, eredeti anyaghatását, díszítettségét meg kell őrizni vagy helyre kell állítani,

b) a védett épületet tartalmazó ingatlanon új kerítés csak az utcaképhez illeszkedő, a településen hagyományos épített jellegű, 70%-ban áttört kerítést kell létesíteni, ahol a 30% tömör rész csak lábazat lehet, síktáblás napelemeket, napkollektorokat kerítésen elhelyezni nem lehet,

c) az új kerítés a településen hagyományosnak számító természetes építőanyagok (kő, tégla, fa), formák és díszítőelemek felhasználásával, az épülettel összhangot mutató színhasználattal épülhet,

d) a védett épület kerítésén ingatlanonként egy cégtábla, üzletfelirat, cégér helyezhető el a kerítésoszlopon, annak arányait figyelembe véve, legfeljebb 0,12 m2-es nagyságban.

(10) A telken elhelyezhető kerti építmények, műtárgyak és burkolatok kialakítása:

a) a kerti építmények kialakítása az építési helyen belül csak természetes anyagokból (fa, tégla, kő), egységes anyag-, szín-, formaarculattal megengedett, a táji látványhoz, a védett épülethez és a növényzethez illeszkedően,

b) a kerti építmények, műtárgyak a telek táji és építészeti karakterével összhangban kell legyenek, kerülni kell az élénk színeket,

c) a burkolt felületeket a szükséges mértékre szorítva, az építménnyel összhangban, (anyag, szín, méret) a táji látványt előtérbe helyezve, építészi és tájépítészi szakmai szempontokat képviselve megengedett kialakítani, ügyelve a talaj vízháztartására, (pl. összefüggő betonjárda helyett tipegő jellegű burkolat),

d) síktáblás napelemeket, napkollektorokat földön (terepszinten) az utcafronttól számított 40 méteren belül és a védett épület végétől a telek hátsó határa felé számított 6,0 méteren belül nem lehet elhelyezni,

e) a terepre helyezett napelemeket, napkollektorokat, tartályokat a természetes terepadottságokhoz igazítottan, az utca felől legalább cserjeszinten zárt növényzettel takarni kell,

f) a lakossági gáztartályt terepszinten nem lehet az utcafronttól mért 40 m-en belül elhelyezni,

g) trágyatároló az állattartó épülettel egységben épülhet zárt, fedett, szivárgásmentes, szigetelt kivitelben.

17. Táj- és természetvédelemmel érintett erdő-, szántó-, legelőterületekre vonatkozó követelmények

20. § (1) Kákics közigazgatási területének több, mint a felét érintő, tájképvédelmi szempontból is nagy jelentőségű részén (a területek lehatárolását a 2. sz. melléklet és lapjai tartalmazzák) bármilyen építmény elhelyezése esetén meg kell vizsgálni az alább részletezett tájképvédelmi, tájbaillesztési szempontokat is, alkalmazva a 15. §-ban, a 16. §-ban és a 21. §-ban leírtakat.

(2) A HÉSZ-ben védelemre tervezett természeti területre az ott leírtakat kell figyelembe venni.

(3) Gondoskodni kell a használaton kívül helyezett épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények, berendezések új funkciójának megállapításáról, vagy ennek hiányában megszüntetésükről, elbontásukról, az érintett területnek a táj, a településkép jellegéhez illő rendezéséről.

(4) A védett természeti területet, annak értékeit meg kell őrizni, környezetének élőhelyével együtt.

(5) A védett természeti területek használata és fejlesztése során a természetkímélő használati módok figyelembe vételével biztosítani kell a táj jellegének, esztétikai, természeti értékeinek, a tájra jellemző természeti rendszereknek és az egyedi tájértékeknek a megóvását.

(6) A meglévő erdőterületek tájidegen fajait fokozatosan őshonos növényzettel kell pótolni, az aranyvesszőt és a gyalogakácot vissza kell szorítani.

(7) A különálló erdőterületeket honos fafajokkal lehet összekötni, új erdő telepítése csak őshonos fafajokból történhet.

(8) Zöldfelületi, vagy azzal szorosan összefüggő pl. gyalogos vagy kerékpárút fejlesztésnél a meglévő zöldfelületi kapcsolódásokat figyelembe kell venni. A tervezés során a zöldfelületre is kiterjedő tervezés szükséges.

(9) A település táj- és természetvédelmi területén – a belterület kivételével –

a) Területi építészeti követelmények:

aa) a táj- és természetvédelmi területen birtoktest nem alakítható ki, a 15. § (14) bekezdése szerint lehet itt építkezni,

ab) az új épületeket, építményeket a terepadottságokhoz illeszkedően, annak maximális figyelembevételével kell elhelyezni, ennek érdekében egy tagban 1,0 m-nél nagyobb feltöltések, vagy bevágások, valamint 30 foknál nagyobb hajlásszögű rézsűk nem alakíthatók ki,

ac) 1,0 m-nél magasabb szintkülönbségek esetén a rézsűt lépcsőzve (több tagban) kell kialakítani, az egyes rézsűk között, legalább 1,0 m széles zöldfelület, növényekkel beültetett sáv alakítandó ki, a támfal magassága legfeljebb 0,5 méteres lehet,

ad) a természetvédelmi területek kezelésénél a Nemzeti Park előírásait kell követni legeltetés, irtás, vegyszerek használata tekintetében,

ae) vízfolyások esetében törekedni kell a természetközeli állapot megőrzésére, a természetes meder megtartására, nem támogatott a feltöltések, mederburkolások készítése.

b) Egyedi építészeti követelmények:

ba) anyag és színhasználatnál a tájbaillesztés a legfontosabb szempont,

bb) új épületek anyag-, és színhasználata, a homlokzat arányai a környezethez nem illeszkedő módon nem kerülhetnek kialakításra, látszó beton felület nem alkalmazható,

bc) látszó beton felületű és ipari kerítések nem építhetők,

bd) az építési telkek belső növényesítéséhez kertépítészeti terv készítendő,

be) a belső zöldfelületek legalább 40%-át őshonos, vagy honos fafajokkal fásítani kell,

bf) a turistautak mentén elhelyezendő, ezt a célt kiszolgáló tájbaillő építmények természetes anyagból készüljenek, héjazatuknál nem használható hullámpala, cserepeslemez, trapézlemez, bitumenes hullám- és zsindelyfedés,

bg) a területen áttört fa anyagú kerítés vagy vadháló építhető, legfeljebb 20 cm magas, vakolt felületű beton, tégla vagy kő anyagú lábazattal, mögötte élősövény, vagy futónövény telepítéssel,

bh) a meglévő, a táj megjelenését, látványát zavaró hatású épületeket, építményeket növényzet telepítésével takarni kell.

18. Egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére vonatkozó követelmények

21. § (1) A településen a teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére településképi szempontból elsősorban alkalmas és nem alkalmas területek lehatárolását e rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza:

a) a település alábbi területei alkalmasak elsősorban a teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére (a felsoroltakból kivéve a b) pontban kiemelt területek):

aa) beépítésre szánt területen: a belterületben a közutak, a külterületen a mezőgazdasági üzem,

ab) beépítésre nem szánt területen: erdőterületek, mezőgazdasági területek, vízgazdálkodási területek, közlekedési területek.

b) a település alábbi területei nem alkalmasak a teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére:

ba) beépítésre szánt területen: a kialakult falusias lakóterület, temető területe (kivéve ravatalozó épületének ellátása), védett természeti területek, tájképvédelmi területek,

bb) beépítésre nem szánt területen: védett természeti területek, tájképvédelmi területek.

(2) Új, vezeték nélküli elektronikus hírközlés sajátos építményének, továbbá szélerőműnek a telepítése különállóan nem megengedett a magasabb szintű terveken védettséggel jelölt alábbi területeken valamint egyéb különleges területeken:

a) nemzeti ökológiai hálózat részeként, magterületként nyilvántartott területrész,

b) Natura 2000 terület,

c) tájképvédelmi terület,

d) temető területe,

e) település beépítésre szánt területe, és az attól számított 200 m-es távolság, kivéve meglévő antenna tartószerkezetének felhasználása, a telepszerűen beépített új gazdasági jellegű terület, birtoktest, birtokközpont, az ottani épületek, építmények

f) régészeti területek.

(3) Új, vezeték nélküli elektronikus hírközlés sajátos építménye (tartószerkezet) telepíthető a telepszerű beépítésű gazdasági jellegű területen és birtokközpontnál, de csak úgy, hogy a meglévő épületekhez és a közvetlen táji környezethez illeszkedjen, itt a torony magassága legfeljebb 25 m lehet.

(4) Vezeték nélküli elektronikus hírközlés sajátos építményéhez kapcsolódó műszaki berendezések (aggregátor, konténer, napelem, elosztó, oszloptranszformátor stb.) a beépítésre nem szánt területeken (kivéve az általános mezőgazdasági területet) csak a tartószerkezetre, vagy a tartószerkezet alaprajzi méretén belül helyezhető el.

(5) Elektronikus hírközlési építményt, elosztót, oszloptranszformátort elsősorban állami vagy önkormányzati területen meglévő alépítmények közös eszköz használatával kell elhelyezni.

(6) A templomtornyon hírközlési berendezés nem létesíthető.

(7) A belterület már beépített területén, ahol a villamosenergia ellátás föld feletti vezetésű, ott az új villamosenergiai és hírközlési kiépítések, bővítések a villamosenergia oszlopsoraira vagy közös tartóoszlopokra helyezendők. Ha a közös oszlopsoros megoldás bármilyen okból akadályozott, úgy az új építendő hálózat csak föld alatti vezetésű lehet.

(8) Új közműkiépítések esetében az új belterületen a kisfeszültségű erőátviteli- és közvilágítási hálózatokat csak föld alatti kiépítéssel szabad megvalósítani.

(9) A tetőt, homlokzatot érintő felújítások és új épületek építésekor légvezetéket a betáplálásra nem szabad használni, az utcai hálózatról a kerítésen belülre csak földkábelt lehet kialakítani.

(10) Transzformátor állomás, kábel csatlakozó szekrény, egyéb sajátos műtárgy a beépítésre szánt területeken csak takartan, kedvező megjelenéssel helyezhető el.

(11) A különböző sajátos műtárgyak, műszaki berendezések csak időtálló, minőségi, a környezetükhöz alkalmazkodó anyagokból és színhasználattal készíthetők.

(12) Síktáblás napelemeket, napkollektorokat földön (terepszinten) a természetes terepadottságokhoz igazítottan lehet telepíteni. Napelempark a közúttól, vagy az utcai telekhatártól 40 m-es távolságon belül nem telepíthető.

(13) Házi szélkerék lakóterületen nem helyezhető el.

(14) A helyi egyedi védett épületek esetében e követelmények mellett a 19. § (1), (2), (4), (5) és (6) bekezdésének előírásait is figyelembe kell venni.

(15) A sajátos építményfajták elhelyezése esetében a honvédelmi és katonai, továbbá nemzetbiztonsági célú, vagy rendeltetésű építmények kivételével - az alábbi előírásokat kell betartani:

a) a meglévő vonalas infrastruktúra elemek elhelyezkedését figyelembe kell venni, lehetőség esetén területüket, szerkezeteiket javasolt felhasználni,

b) a táji feltárulást, a közterületről való láthatóságot növényzettel kell eltakarni, vagy mérsékelni.

19. Reklámok és reklámhordozókra, információs célú berendezésekre és információs kiegészítő elemek elhelyezésére vonatkozó településképi követelmények

22. § (1) A helyi egyedi védett épületek esetében az alábbi követelmények mellett a 19. § (1), (2) és (5), (6) bekezdésének előírásait is figyelembe kell venni.

(2) Reklámhordozó és reklám elhelyezésénél be kell tartani az országos érvényű jogszabályokat, valamint a településképi követelményeket és a közbiztonsági előírásokat, azoktól csak az alábbi esetekben és időtartamra lehet eltérni, településképi bejelentést követően:

a) építési reklámháló felszerelése, a kivitelezés építési naplóval igazolt megkezdésétől az építési tevékenység befejezésének időtartamáig, mely időtartam egyszer meghosszabbítható három hónappal, a meghosszabbítás előtt 30 nappal a kérelmet benyújtva,

b) évente összesen legfeljebb 12 naptári hétre, a Polgármester által jelentősnek minősített eseményről való, reklámfelületen történő tájékoztatás érdekében, de a Polgármester döntése nem pótolja, és nem helyettesíti a reklám közzétételéhez szükséges jogszabályban előírt egyéb hatósági engedélyeket, melyeknek a beszerzése a reklám közzétevőjének a feladata,

c) időkorlát nélkül megengedett az önkormányzati információs felület használata az előírt nyilvánosság biztosítása érdekében.

(3) A település beépítésre szánt területén plakát és reklám kizárólag a közterületeken, vagy köztulajdonban álló, de nem helyi védett ingatlanon, az Önkormányzat által telepített utcabútoron helyezhető el, és ez a felület világító vagy megvilágított nem lehet. (Az utasváró lehet megvilágított.)

(4) A település teljes közigazgatási területén belül temető területen, honvédelmi területen, egyáltalán nem helyezhető el plakát, reklám.

(5) A település teljes közigazgatási területén belül a beépítésre nem szánt területen lévő közterületeken és a közterületről látható magánterületeken egyáltalán nem helyezhető el plakát, reklám, kivéve buszpályaudvar és vasútállomás.

(6) CityLight és CityBoard formátumú információs célú berendezés nem helyezhető el Kákics közigazgatási területén.

(7) Reklámot elhelyezni csak utasvárón, kioszkon és a közművelődési célú hirdetőoszlopon túl az információs vagy más célú berendezéseken lehet.

(8) Közművelődési célú hirdetőoszlop kizárólag közművelődési tevékenységet folytató intézmény közvetlen környezetében helyezhető el.

(9) Az épület homlokzatán 1 m2-nél nagyobb felületű hirdetési és reklámcélú építmény, reklámszerkezet, fényreklám és reklám-, cég-, vagy címtábla nem helyezhető el.

(10) Az épületek homlokzatain kizárólag az ott található tevékenységhez szorosan kapcsolódó, tartósan rögzített cégér, cég- és címtábla vagy üzlet felirat helyezhető el.

(11) Tetőfelületre cégtábla, üzletfelirat nem helyezhető el.

(12) Villogó, futó szöveget tartalmazó felirat, cégér, logó nem helyezhető el.

(13) Mozgatható (a talajhoz, burkolathoz nem rögzített megállítótábla) hirdető berendezés közterületen csak:

a) kereskedelmi és szolgáltató üzletek előtt, kizárólag az üzlet nyitvatartási ideje alatt, és az adott tevékenység hirdetésére,

b) alkalmi rendezvények esetén a szükség szerinti helyeken, közterületen, járdán, vagy téren, egyéb közintézmény területén, a rendezvény 300 m-es körzetén belül

helyezhető el úgy, hogy az ne zavarja a közlekedést, a közterület tisztaságát és rendjét.

(14) Az Önkormányzat, valamint a tulajdonában álló társaság, állami közintézmény épületének homlokzatán hirdetés elhelyezhető az alkalmi rendezvények népszerűsítésére, de nyílászárót, homlokzatdíszt nem takarhat.

23. § (1) Az utcabútorok színe, anyaghasználata egységes legyen.

(2) Cégtábla megvilágítása céljából kizárólag 80 lumen/Watt mértéket meghaladó hatékonyságú, statikus meleg fehér színű fényforrások használhatók.

(3) Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.

(4)1 Ragasztás útján reklámot sehova sem lehet elhelyezni, kivéve közművelődési célú hirdetőoszlop.

(5) Közterületen reklámcélú útbaigazító tábla egységesen, tábla együttesként létesíthető.

(6) Bármilyen reklámhordozó közterületen csak a gyalogos közlekedést nem zavaró módon helyezhető el, és a közművek elhelyezését, karbantartását nem akadályozhatja.

(7) Molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként nem alkalmazható, kivétel a közérdekű molinó, az építési reklámháló.

(8) Információs célú berendezés az alábbi gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető:

a) az Önkormányzat működés körébe tartozó információk,

b) a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk,

c) a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása,

d) idegenforgalmi és közlekedési információk,

e) a társadalom egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk,

f) további, gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ.

(9) Az információs célú berendezés felületének legfeljebb kétharmada vehető igénybe reklám közzétételére, felületének legalább egyharmada az (5) bekezdés szerinti közérdekű információt kell, hogy tartalmazzon.

24. § (1)2

(2) A kereskedelem és a szolgáltatások reklámhordozói egyenként legfeljebb 1 m2 nagyságúak lehetnek, s összfelületük nem haladhatja meg az érintett homlokzat felületének 10 %-át.

(3)3 Közterületen csak azonos típusú, felületű információs célú berendezés helyezhető el.

(4) Közterületre néző homlokzaton kizárólag egy építési reklámháló helyezhető el.

(5) Cégtábla, cégér, vagy a saját vállalkozást hirdető tábla, felirat legfeljebb 1,5 m2 összfelülettel helyezhető el a cég működésével kapcsolatba hozható építményen, kerítésen. A tábla karbantartásáról annak tulajdonosa köteles gondoskodni. Amennyiben ezt az első felszólítás után sem teljesíti, úgy vele szemben a Polgármester településképi kötelezést érvényesít.

(6)4 Közvilágítási berendezésen, hírközlési oszlopon a reklám célú felület legfeljebb A1-es méretű lehet.

(7) Mozgatható, alkalmi hirdető berendezések minden oldalának esztétikusnak, igényesen kivitelezettnek kell lennie. Ne legyen borulásveszélyes, alapterülete legfeljebb 1 m2, magassága legfeljebb 2m.

V. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉP-ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK

20. Településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció

25. § (1) A Polgármester a településkép védelemmel kapcsolatos követelményekről e rendelet eljárási szabályai szerint kérelemre szakmai konzultációt biztosít, vagy tájékoztat.

(2) A konzultáción a településrendezési eszközöket (OTÉK és HÉSZ) is vizsgálni kell, iránymutatónak tekintve a településképi arculati kézikönyvet.

(3) A szakmai konzultáció kiterjed:

a) a településképi követelmények egyeztetésére,

b) a tervezés során felmerült lehetőségek, megoldások értékelésére.

(4) A szakmai konzultáció kérhető:

a) építési engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység esetén,

b) építési engedélyhez kötött építési tevékenység esetén.

(5) A szakmai konzultáció kötelező:

a) egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység előkészítésénél,

b) helyi védelem alatt álló építészeti örökségen végzendő, bármilyen, a településképet érintő építési tevékenység,

c) a helyi védett épület melletti két, valamint a vele szemben lévő három ingatlant érintő bármilyen, a településképet érintő építési tevékenység,

d) településképileg meghatározó területen tervezett olyan építési engedély nélkül végezhető tevékenység esetében, mely utcaképet, vagy tájképet meghatározó építményre, vagy növény telepítésére irányul (felsorolásuk megtalálható a 29. § (1) bekezdésében),

e) reklám/reklámhordozó és egyéb tájékoztatási eszköz elhelyezése.

(6) Települési vagy térségi főépítésszel kell lefolytatni az (5)a, (5)b és (5)c építési tevékenységek esetében a szakmai konzultációt.

(7) A közterületi növénytelepítéskor a konzultáción mérlegelni kell a telepítés helyét, az utca összképét, a közlekedés és a közművek biztonságát, azok fenntarthatóságát, esztétikai és ökológiai szempontokat.

(8) A konzultáción e rendelet követelményeiről kell, és lehet egyeztetést folytatni.

(9) Egyazon építés vagy növénytelepítési esetben több alkalommal is tartható konzultáció.

26. § (1) A szakmai konzultáció a tulajdonos, használó vagy az általa megbízott tervező (továbbiakban: kérelmező) papír alapon hiánytalanul benyújtott kérelmének beérkezésével indul. (A kérelem minta megtalálható a 8. sz. mellékletben.)

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező (tulajdonos, tervező, építtető) és amennyiben van, a tervező nevét, címét, elérhetőségét,

b) az érintett ingatlan pontos adatait (utca, házszám, hrsz stb.),

c) a tervezett településképet érintő tevékenység megnevezését, paramétereit,

d) a kérelem által érintett településképi követelmény(ek) megnevezését.

(3) Településképet érintő konkrét tevékenység esetén a kérelemnek a (2) bekezdésben foglaltakon túlmenően a meglévő állapotot bemutató egyszerű dokumentációt, fotókat, leírást, és a tervezett műszaki megoldásokat tartalmazó vázlattervet, amely a településképbe való illeszkedés igazolását is tartalmazza.

(4) Az önkormányzati Főépítész – annak hiányában – a Polgármester gondoskodik a szakmai konzultáción elhangzott észrevételeket, javaslatokat, véleményeket tartalmazó emlékeztető elkészítéséről.

(5) Az emlékeztetőt, melynek melléklete a benyújtott dokumentáció, egy példányban meg kell küldeni a kérelmező részére 8 napon belül.

(6) A Polgármester gondoskodik a kiadott emlékeztető megőrzéséről.

(7) Az önkormányzati Főépítészt és a Polgármestert az emlékeztetőben rögzített véleménye köti a további eljárások korán.

21. Településképi véleményezési eljárás

27. § (1) Településképi véleményezési eljárást lehet lefolytatni a településképi szempontból meghatározó területen belüli, utcaképet vagy tájképet meghatározó, építési engedély köteles építési tevékenységek esetében. A kérelmet e rendelet 9. sz. melléklete alapján kell benyújtani, a tervdokumentációt pedig kötelező az ÉTDR rendszerbe feltölteni.

(2) A Polgármester a véleményét a térségi vagy a települési Főépítész vagy a helyi építészeti-műszaki tervtanács álláspontjára alapozza a következő építési engedély köteles esetekben:

a) helyi védett épülettel kapcsolatos építési tevékenység,

b) közterületet is érintő építési tevékenység,

c) parkoló létesítésére, igénybevételére irányuló építési tevékenység,

d) az összes utcaképet, vagy tájképet meghatározó építési tevékenység esetén.

(3) A Polgármester, a Főépítész, vagy a helyi építészeti-műszaki tervtanács a véleménye kialakítása során – a rendeletek előírásainak figyelembevétele mellett az alábbi szempontok szerint alkotja meg véleményét:

a) megfelelés a településrendezési eszközöknek,

b) megfelelés e rendelet településképi követelményeinek (a beépítés telepítési módja, utcavonal vezetése, utcakép megőrzése, építmények legnagyobb magassága, anyaghasználat, színhasználat, tömegformálás, homlokzat tagolás, kiegészítő és sajátos építmények kialakítása, kerti építmények elhelyezése, növényzet telepítése),

c) helyi védett értékek megőrzése,

d) a megvalósuló építmény illeszkedése az utcaképbe, és a tájképbe,

e) a közterület funkcionális és esztétikai jellegének megőrzése.

(4) Amennyiben a benyújtott kérelem a különböző jogszabályok szerinti tartalomnak nem felel meg teljeskörűen, a Polgármester 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.

(5) Amennyiben a kérelmező nem nyújtja be a hiányzó dokumentumokat 8 napon belül, akkor az eljárás megszűnik.

22. Településképi bejelentési eljárás

28. § (1) A településképi bejelentés eljárási kérelmét papír alapon vagy elektronikusan lehet benyújtani a Polgármesternek, a jelen rendelet 10. számú melléklete szerinti formanyomtatványon 2 példányban, legalább a tevékenység megkezdése előtt 15 nappal.

(2) Amennyiben a benyújtott kérelem a külön jogszabály szerinti tartalomnak nem felel meg teljes körűen, a Polgármester 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.

(3) A Polgármester az eljárás keretében a következő szempontokat vizsgálja:

a) településrendezési eszközöknek való megfelelés,

b) e rendeletben megállapított településképi követelmények és minden vonatkozó jogszabály betartása,

c) a megvalósuló építmény utcaképbe vagy tájképbe illeszkedése,

d) a szomszédok érdekeinek védelme,

e) a közterület funkcionális és esztétikai védelme,

f) a helyi védett értékek megőrzése.

(4) Az eljárás lefolytatásának igazolását postai úton (tértivevénnyel) kell továbbítani a kérelmező számára. A hatósági döntés mellékletét képezi az eljárásra benyújtott tervdokumentáció egy, a Polgármester által záradékolt példánya.

(5) A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó döntés megőrzéséről az iratkezelési szabályoknak megfelelően a Polgármester gondoskodik.

(6) A Polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység előírásoknak megfelelő végzését.

(7) A településképi bejelentési eljárás az építtető, vagy az általa megbízott tervező (a továbbiakban együtt: bejelentő) által a Polgármesterhez benyújtott – papíralapú – bejelentésre indul. A bejelentéshez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni vagy elektronikus levélben elküldeni.

(8) A dokumentációt a kérelem tárgyától függően megfelelő jogosultsággal rendelkező tervezőnek kell elkészítenie.

(9) A településképi bejelentési eljárásért a bejelentőnek igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetnie.

(10) A Polgármester a tervezett építési tevékenységet, vagy rendeltetésváltoztatást, vagy reklámelhelyezést – kikötéssel vagy anélkül – tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről igazolás megküldésével értesíti.

(11) A Polgármester megtiltja a bejelentett építési tevékenység vagy rendeltetésváltoztatás vagy reklámelhelyezés megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire.

(12) A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó igazolást, vagy a tudomásulvétel megtagadását tartalmazó határozatot a Polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 8 napon belül adja ki.

(13) A településképi bejelentési igazolás a kiállítástól számított 1 évig érvényes.

29. § (1) A jelen rendelet előírásai szerint településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a következő, építési engedélyhez nem kötött, de utcaképet, településképet érintő esetekben:

a) helyi értékvédelem alatt álló építményeken a védett elemeket érintő bármilyen -építésügyi hatósági engedélyhez és egyszerű bejelentéshez nem kötött változtatás,

b) közfunkciót ellátó területről látható építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét nem érintik,

c) építmények rendeltetésének megváltoztatása esetén,

d) közfunkciót ellátó területről látható utólagos hőszigetelés, homlokzatszínezés, homlokzat felületképzésének megváltoztatása, új tetőhéjalás, homlokzati nyílászárócsere, közterülettel érintkező kerítés építése, meglévő felújítása, átalakítása,

e) közfunkciót ellátó területről látható homlokzathoz kapcsolódó előtető, védőtető, ernyőszerkezet, egyéb műszaki berendezés létesítése, a meglévő felújítása, átalakítása (pl. napkollektor, klímaszekrény),

f) közterületről látható, de nem emberi tartózkodású építmények elhelyezése, bővítése, felújítása, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot, és a 4,5 m gerincmagasságot,

g) közfunkciót ellátó területről látható kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, valamint zöldségverem építése, építménynek minősülő növénytámasz, növényt felfuttató rács építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése,

h) közfunkciót ellátó területről látható kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű építmények építése, bővítése (amely a bővítés után is legfeljebb 20 m2),

i) közfunkciót ellátó területről látható, a legfeljebb 180 napig fennálló, megfelelőség-igazolással, vagy teljesítménynyilatkozattal rendelkező következő építmények esetében: színpad, lelátó, színpadi tető, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó építmény, kiállítási vagy elsősegélynyújtó építmény, levegővel felfújt, vagy feszített sátorszerkezet, ideiglenes fedett lovarda, legfeljebb 50 fő egyidejű tartózkodására alkalmas állvány jellegű építmény,

j) közfunkciót ellátó területről látható magasles, vadetető, erdei építmény, kilátó építése, meglévő átalakítása, melynek a terepcsatlakozástól mért legnagyobb magassága legfeljebb 5 m,

k) közfunkciót ellátó területről látható, a legfeljebb 2 m mélységű, és legfeljebb 20 m3 légterű pince építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése,

l) közfunkciót ellátó területről látható szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6 métert,

m) önálló reklámtartó építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása,

n) az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített, vagy közterületen elhelyezésre kerülő

na) funkcionális célokat szolgáló utcabútor,

nb) információs célú berendezés,

nc) önkormányzati faliújság és hirdetőtábla, amennyiben reklám közzétételére is szolgál,

nd) reklámtartó-, vagy hordozó-berendezése,

ne) reklámtábla (hirdetőtábla),

nf) egyedi tájékoztató tábla,

ng) cégtábla, címtábla,

nh) építési reklámháló,

ni) közérdekű reklámfelület,

nj) más célú berendezés reklámozásra,

o) engedélyköteles építési tevékenységtől való eltérés, ha az eltérés nem engedélyhez kötött.

(2) Amennyiben a reklám-, vagy hirdetőberendezések elhelyezésére közterületen kerül sor, a közterülethasználati szerződés megkötésére csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján, és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

VI. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-védelmi BÍRSÁG

23. A településképi kötelezés szabályai

30. § (1) Azon ingatlantulajdonos, aki jelen rendeletben foglalt előírásokat nem tartja be, településképi kötelezéssel és közigazgatási bírsággal sújtható, kivéve a szakmai konzultáció kérelmének elmulasztása, vagy annak megszegése.

(2) Településképi kötelezési eljárást az alábbi esetekben kell lefolytatni:

a) ha a helyi védett épületek műszaki állapota karbantartás hiányában romlik, balesetveszélyessé vált,

b) ha a helyi védett érték károsodott, a védelem tárgyát képező érték torzult, károsodott (egész épület, vagy részletek tönkrementek, megsemmisültek),

c) a telkek közterületről látható részén lévő szemét- és törmelékkupacok 15 napon belüli eltávolítása érdekében,

d) rossz műszaki állapotban lévő, a településképet rontó építmények külső helyreállítása, színezése érdekében,

e) a telek bekerítésének előírása az egységes utcakép biztosítása, a településkép megőrzése, vagy a közterület és a szomszédos ingatlanok védelme érdekében (pl. a telken folytatott tevékenység miatt),

f) a jelen rendeletben rögzített településképi követelmények megsértése,

g) a településképet rontó (nem megfelelő anyagú, színű, formájú, műszaki állapotú, tartalmú) reklám, cégér, cégtábla, üzletfelirat elhelyezése. (Ebben az esetben a Polgármester a kötelezéssel egyidejűleg 15 napon belül értesíti a megyei Kormányhivatalt a településrendezési eszközökről szóló kormányrendelet értelmében.)

(3) A helyi településképi rendeletben a helyi egyedi építészeti örökség fenntartásának közérdekű biztosítása érdekében a Polgármester helyrehozatali kötelezettséget ír elő.

(4) Az eljárás megindítható a Polgármesterhez címzett bejelentésre vagy hivatalból, papíron vagy elektronikus úton.

(5) A bejelentésnek tartalmaznia kell a bejelentő nevét, lakcímét, aláírását, a szabálysértés helyét, rövid ismertetését, helyszíni fényképet.

(6) A bejelentést követő 8 napon belül a Polgármester megvizsgálja a jogszabálysértés tényét és határidő kitűzésével végzés formájában kötelezi az ingatlan tulajdonosát a szabálysértés megszüntetésére (építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására), s felhívja figyelmét az esetleges jogkövetkezményekre, az esetleges bírság összegére, a településkép védelméről szóló törvénynek megfelelően.

(7) A kötelezés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez címzett fellebbezéssel lehet élni.

24. A településkép-védelmi bírság szabályai

31. § (1) Ha a helyszíni intézkedés alkalmával a tulajdonos a jogsértést teljes mértékben elismeri, a Polgármester helyszíni bírságot szabhat ki.

(2) A közigazgatási bírság összege 10.000 forinttól 200.000 forintig terjedhet. A helyszíni bírság összege 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet.

(3) A helyszíni bírság mértékét a Polgármester korlátlanul enyhítheti, vagy a jogsértő cselekmény csekély súlya miatt a kiszabását mellőzheti, amennyiben a jogsértő cselekményt végző személy a jogsértő cselekményt azonnal abbahagyja és a helyszínen megállapított záros határidőn belül szabályossá teszi a jogsértő állapotot.

(4) A bírság a bejelentéstől számított fél éven belül, de legkésőbb a cselekmény elkövetésétől számított egy éven belül szabható ki.

(5) A településkép-védelmi bírság befizetésének határideje 60 nap. A jogerősen kiszabott és be nem fizetett közigazgatási bírság, helyszíni bírság, adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

VII. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁS ÉS ÖSZTÖNZÉS

25. Az önkormányzati támogatás és ösztönzés kérelmének benyújtási szabályai

32. § (1) A településkép védelemmel kapcsolatos segítséget, támogatást az Önkormányzat a Főépítésze (települési vagy térségi) útján láthatja el.

(2) Az Önkormányzat szükség esetén szakmai segítséget nyújt helyi és országosan védett építmények esetében országos támogatási pályázatokon való induláshoz.

(3) A településen megvalósult jó példák bekerülnek a Településképi Arculati Kézikönyv megfelelő fejezetébe, annak módosítása esetén.

(4) A Képviselő-testület az építészeti örökség megóvásának, fennmaradásának, megőrzésének elősegítése érdekében az Önkormányzat éves költségvetésében pénzügyi keretösszeget hozhat létre.

(5) Az ösztönzési rendszer pontos feltételeiről, nagyságáról a Képviselő-testület a mindenkori költségvetési rendeletében dönt, a pénzügyi lehetősége függvényében.

(6) A lehetséges támogatások:

a) adókedvezmény biztosítása,

b) anyagi támogatás nyújtása – kérelem és pályázat útján - a vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek 50%-a, de legfeljebb 150.000 forint,

c) egyéb támogatási formák,

d) arculati verseny meghirdetése – lebonyolítása a településképi követelményeket teljesítő épületek tulajdonosai számára.

(7) Amennyiben az Önkormányzat a tárgyévben támogatást irányzott elő a településkép-védelmi célra, annak igénybevételére kérelmet / pályázatot kell benyújtani.

(8) Kérelmet, vagy pályázatot kiemelten azon ingatlanok tulajdonosai nyújthatnak be, mely ingatlanok szerepelnek a helyi védett értékek nyilvántartásában, vagy amelyek szerepelnek a Településarculati Kézikönyv Örökségünk fejezetében, vagy amelyek rendelkeznek valamely építészeti vagy természeti értékkel. Pályázni lehet olyan építési tevékenységgel is, ahol a tulajdonos a kialakult utcaképhez való jobb illeszkedést célozza meg. (Pl. nyílászárócsere.)

(9) A kérelmet kizárólag magyar nyelven, papír alapon lehet benyújtani, mely az alábbi adatokat és mellékleteket kell, hogy tartalmazza:

a) a kérelmező nevét és állandó lakhelyét, valamint a kérelmező állandó lakhelyét alátámasztó hatóság által kiadott dokumentum másolatát,

b) a kérelmező adóazonosító jelét, valamint a kérelmező adóazonosító jelét alátámasztó hatóság által kiadott dokumentum másolatát,

c) a kérelmező bankszámlaszámát és a számlát vezető pénzintézet nevét,

d) a beruházással érintett ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját,

e) a vásárlásra és/vagy kivitelezésre vonatkozó, a kérelmező nevére és címére/beruházás címére szóló költségvetést,

f) a beruházás megvalósítása előtti állapot ismertetését és fotódokumentációját, valamint a településkép-védelmi célnak való megfelelőséget,

g) a beruházás megvalósítását követő állapot ismertetését.

(10) A kérelem tárgyévi felújítás támogatására február 15. és március 10. napja között nyújtható be.

26. A kérelem feldolgozásának és elbírálásának szabályai

33. § (1) Ingatlanonként egy pályázat benyújtására van lehetőség.

(2) Amennyiben ingatlanonként több kérelem került benyújtásra, úgy a benyújtásra került kérelmek közül csak a legkorábban benyújtásra került kérelem részesíthető támogatásban.

(3) A kérelem beérkezését követően a Polgármester megvizsgálja, hogy a befogadási kritériumoknak megfelel-e a kérelem, ennek keretében vizsgálja, hogy a kérelem

a) a benyújtási határidőn belül került-e benyújtásra és

b) a kérelmező a lehetséges támogatást igénylői körbe tartozik.

(4) A befogadási kritériumoknak megfelelő kérelem befogadásra kerül, míg a befogadási kritériumoknak nem megfelelő kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra.

(5) A Polgármester a kérelmezőt a kérelem befogadásáról vagy elutasításáról a beérkezéstől számított 8 napon belül írásban értesíti.

(6) Ha a kérelmező a befogadott pályázatot hibásan, hiányosan nyújtotta be, a Polgármester megfelelő határidő kitűzésével – a hibák, hiányosságok egyidejű megjelölése mellett – írásban felszólítja a kérelmezőt az ellentmondások feloldására, a hiányosságok pótlására.

(7) Hiánypótlásra egy alkalommal van lehetőség. Ha a kérelmező a hiánypótlást hibásan, hiányosan teljesíti, nem pótolja a felszólításban meghatározott határidőn belül a szükséges dokumentumokat, a hibás, hiányos kérelem a rendelkezésre bocsátott adatok alapján kerül bírálatra.

(8) A befogadott kérelmek esetében a Képviselő-testület tárgyév április 30. napjáig dönt a kérelem

a) támogatásáról, vagy

b) elutasításáról.

(9) A Polgármester a kérelmezőt a döntésről a döntés meghozatalát követő 15 napon belül írásban értesíti.

(10) A döntés meghozatalát követő 30 napon belül az Önkormányzat támogatási szerződést köt a támogatott kérelmezővel és a támogatás teljes összege folyósításra kerül a kérelmező bankszámlájára történő utalással vagy kifizetéssel.

27. A támogatással való elszámolás szabályai

34. § (1) A támogatott kérelmező a kapott pénzügyi támogatás felhasználásáról a támogatási szerződés szerint köteles elszámolni a támogatási cél megvalósulását követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig.

(2) Az elszámolási kötelezettség a támogatási szerződés szerinti Elszámoló Lap kitöltésével, és a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok – pályázó által hitelesített - másolatának benyújtásával teljesíti.

(3) Az elszámolások elfogadásáról a Képviselő-testület - a pénzügyi csoport ellenőrzése alapján – a tárgyévet követő év februári ülésén dönt.

VIII. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

35. § Jelen rendelet 2019. 08.28-án lép hatályba.

36. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kákics Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (XII.5.) önkormányzati rendelete a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről és ezek elhelyezéséhez szükséges településképi bejelentési eljárásról.

(2) E rendelet hatálybalépésekor már folyamatban lévő ügyekben, kizárólag az építtető, vagy a tulajdonos kérésére, alkalmazhatók e rendelet előírásai.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát vesztik Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási tervről szóló 4/2008. (IV.03.) sz. rendeletének a következő részei: 2. §(4)a) pontja és a d) pont alábbi szövegrésze: „jelen rendelet 3. § (3) bekezdése figyelembevételével”, 3. §(3)bekezdése, 4. §(2) bekezdése, 7. §(2) c) pontja, 8. § első (2) számú bekezdésének a) pontja alatti táblázat legalsó 4 sorának alábbi szövegrészei: „tető-idom és hajlásszög: a kialakult állapothoz igazodjon, tetőhéjalás: elsősorban égetett agyagcserép, vagy a felületében és színében ahhoz hasonló egyéb tetőfedő anyag”, „épített jellegű”, „a településen hagyományos építőanyagok, formák és díszítések felhasználásával”, 8. § második (2) számú bekezdése, 8. §(4) bekezdése, 9. §(2) a) pontja alatti táblázat utolsó sorának következő szövegrésze: „épített jellegű”, 9. §(3) és (4) bekezdései, 10. §(2)a) pontjának következő szövegrészei: „legalább 10 m-es elő-, oldal-, és hátsókert megtartásával, legfeljebb 200 m2 telekterület beépítésével,”, „magastetős kialakítású, hagyományos építőanyagok felhasználásával tervezett”, „tömör, falazott jellegű”, 11. §(7),(8),(9) bekezdései, 13. §(3) e) és f) pontjai, valamint a g) pont következő szövegrésze: „földszintes”, és a h) pont következő szövegrésze: „-Az épület szélességi mérete a 8,0 m-t nem haladhatja meg.”, 15. § (2) b4) alpontja, és a b5) alpont „földszintes” szövegrésze, 15. §(4)b) alpontjának következő szövegrészei: „A birtokközpont határai mentén a jelen rendelet 23. §-ban részletezett beültetési kötelezettség alapján kertépítész szaktervező által kiválasztott, őshonos, vagy honos fajokból álló, legalább 10 m széles többszintes növényállomány telepítendő és tartandó fenn.”,” A belső zöldfelületek legalább 40%-át őshonos, vagy honos fafajokkal fásítani kell.” 16. §(4)d) pontja, 17. §(2)a) pontjának következő szövegrésze: „magastetős kialakítással, hagyományos építőanyagok felhasználásával”, 17. §(2)b)pontjának következő szövegrésze:” hagyományos építőanyagok felhasználásával”, 18. §(3) bekezdése, 3.sz. melléklete,

1

A 23. § (4) bekezdése a Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 24. § (1) bekezdését a Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 24. § (3) bekezdése a Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 11.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 24. § (6) bekezdése a Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 11.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.