Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 8/2019. (IV.1.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 02- 2019. 04. 01

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015. (IV.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 10. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


10. § A képviselő-testület ülését írásbeli meghívó és az írásos előterjesztések együttes, kizárólag az erre a célra kialakított Képviselői Rendszer – www.kr.budafokteteny.hu – útján történő  megküldésével a polgármester – akadályoztatása esetén az általa kijelölt alpolgármester - hívja össze. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy egyidejű tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testületi ülést az ezzel megbízott tanácsnok hívja össze (a továbbiakban együtt ülésvezető).”

2. § Az SZMSZ a következő 10/A. §-sal egészül ki:


10/A. § (1) A képviselői rendszeren keresztül érhetőek el – a nyilvánosság számára is – a képviselő-testületi és bizottsági ülések meghívói, az előterjesztések, az ülések jegyzőkönyvei, valamint egyéb dokumentumok. A képviselők és a nem képviselő bizottsági tagok – az előzőekben felsoroltakon kívül – szintén a képviselői rendszerről érik el a Képviselő-testület és a bizottságok napirendjeihez, üléseihez kapcsolódó egyéb döntéselőkészítő anyagokat, valamint a képviselő-testületi és a bizottsági határozatokat is. A felsorolt dokumentumok – nyilvánosság felé, a képviselők és a nem képviselő bizottsági tagok, valamint az egyéb, 12. §-ban felsorolt meghívottak részére történő – megküldése, nyilvánosságra hozatala a képviselői rendszerre való feltöltéssel és publikálással valósul meg.


(2) A képviselői rendszerre azokat a dokumentumokat, amelyek szövegesen kereshető, illetve nagy táblázatok esetén táblázatosan kereshető formátumban is rendelkezésre állnak (a hivatal készítette őket, vagy egyéb módon ilyen formátumban megszerezte őket), kötelező szövegesen, illetve táblázatosan kereshető formátumban is feltölteni.

3. § Az SZMSZ 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A rendkívüli ülésre szóló meghívót - lehetőleg az írásos anyaggal együtt - legalább 2 nappal az ülés előtt kell hozzáférhetővé tenni a Képviselői Rendszeren. A rendkívüli ülés halaszthatatlan esetben rövid úton, azaz telefonon, e-mailen, vagy futár útján is összehívható.”

4. § Az SZMSZ 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az (1) bekezdés a)-d) és az (1a) bekezdés a)-d) pontjaiban felsorolt meghívottak részére a meghívóval együtt valamennyi, nyilvános ülésen tárgyalandó előterjesztést – a Képviselői Rendszer útján – hozzáférhetővé kell tenni. Az (1) bekezdés e)-n) pontjaiban és az (1a) bekezdés e)-g) pontjaiban felsorolt meghívottak, továbbá a helyi média képviselői részére a Képviselői Rendszer linkjét kell megküldeni elektronikus úton azzal, hogy a meghívót és az előterjesztéseket a Képviselői Rendszeren érhetik el.”

5. § Az SZMSZ 64. § helyébe a következő rendelkezés lép:


64.§ Jelen rendelet 7-15. §-ai, 17-43. §-ai, 45-50. §-ai, 53. §-a, a 75. § a)-c) pontjai és a 76. § – amennyiben a bizottság ügyrendje vagy jelen alcím másként nem rendelkezik - a bizottságok működése során alkalmazandó azzal, hogy képviselő-testület alatt a bizottságot, polgármester alatt a bizottság elnökét, képviselő és képviselő-testület tagja alatt a bizottság tagját kell érteni.”

6. § (1) Az SZMSZ 67. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A rendes ülésre szóló meghívót és az egyes napirendi pontokhoz kapcsolódó előterjesztéseket 5 nappal az ülés előtt kell a Képviselői Rendszeren hozzáférhetővé tenni a képviselőknek és bizottsági tagoknak.”

(2)  Az SZMSZ 67. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A (3) bekezdés a)-b) pontjában felsoroltak részére a Képviselői Rendszer linkjét kell megküldeni elektronikus úton azzal, hogy a meghívót és az előterjesztéseket a Képviselői Rendszeren érhetik el.”

7. § Az SZMSZ 75. § helyébe a következő rendelkezés lép:


75. § A képviselő – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározottakon felül - köteles:

a) a Képviselői Rendszert használni, a feltöltött dokumentumokról szóló – elektronikus levélben megküldött – értesítést követően megismerni a munkájához szükséges dokumentumokat,

b) a Képviselői Rendszeren keresztül – az ülés időpontjáig - jelezni, ha a képviselő-testület vagy annak a bizottságnak az ülésén, amelynek tagja, nem tud megjelenni,

c) írásban a polgármesternél előzetesen bejelenteni, ha a b) pontban foglaltakon kívüli, egyéb képviselői megbízatásának teljesítése akadályba ütközik,

d) a képviselő-testület vagy a tisztségviselők felkérése alapján részt venni a képviselő-testületi ülések előkészítésében, valamint a különböző vizsgálatokban,

e) kapcsolatot tartani a választópolgárokkal.”

8. § Az SZMSZ 76. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az a képviselő, aki a szabályszerűen megküldött meghívóban megjelölt időpontban a képviselő-testület ülésén előzetes bejelentés vagy igazolás nélkül távolmaradt és távolmaradását nem menti ki, igazolatlanul távollevőnek minősül.”

9. §  Hatályát veszti az SZMSZ

a) 11. § (2) bekezdésének második mondata és

b) a 76. § (2) bekezdése.

10. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.