Újkér Község Önkormányzata képviselő-testülete 8/2019. (X.04.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 05- 2019. 11. 05

Újkér Község Önkormányzata képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (III.1) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: rendelet) az alábbiak szerint módosítja:


1.§


A rendelet 20.§ (1)-(6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


7. Születési támogatás


20.§ (1) Támogatásra azon kérelmező jogosult, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) a kérelem benyújtásakor Újkér községben állandó lakóhellyel rendelkezik,

b) a kérelem benyújtását megelőzően a gyermek születésére tekintettel nem részesült más önkormányzattól támogatásban,

c) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszeresét,

d) a kérelmező lakcíme megegyezik a kérelemben nevezett gyermek lakcímével,

e) az Újkér településre állandó lakosként bejelentett gyermek szülője vállalja, hogy gyermekét a helyi nevelési oktatási intézménybe (óvodába) beíratja, és a gyermekét 6 éves koráig a helyi óvodába járatja.

(2) A támogatás a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül igényelhető.

(3) A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.

(4) A támogatás összege gyermekenként 200.000 Ft, amelyet a kérelmező részére a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül kell kifizetni.

(5) A támogatás megállapítása iránti kérelmet az e rendelet 1. sz. mellékletében lévő formanyomtatványon, Újkér Község Önkormányzatának címezve (9472 Újkér, Csikos u.4.) az Önkormányzat hivatalában lehet benyújtani. A kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.


(6) A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Az igényléshez szükség van továbbá a kérelmező egy főre eső havi nettó családi jövedelmének kiszámítása alapjául szolgáló igazolásokra illetőleg nyilatkozatokra (kereseti igazolás, nyugdíjfolyósító szervezet igazolása, egyéb ellátás esetén a folyósító szervezet kifizetési utalvány szelvénye, egyéni vállalkozó esetén az adóhatóság által kiadott jövedelmi igazolás, alkalmi munkavállalói könyv, jövedelem hiánya esetén az erről szóló nyilatkozat).

(7) A kérelmezőnek nyilatkoznia szükséges arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

(8) A kifizetett támogatás teljes összegét vissza kell fizetni amennyiben a gyermek, illetve családja Újkér településről a gyermek születését követő 6 éven belül elköltözik, illetve nem a helyi óvodába kerül beíratásra, vagy onnan 6 éves kora előtt eltávozik.

(9) Nem jár támogatás, ha a szülők hozzájárulnak a gyermek örökbefogadásához, vagy ha a megszületett gyermek jogerős hatósági határozat alapján a családból való kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.


2.§

Záró rendelkezések


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


                                           

                               Hettlinger Károly sk.                                   Kerekesné Füzi Zsuzsanna sk.

                                polgármester                                                                jegyző



Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem: Újkér, 2019. október 4.


                                                                                                

                                                                                               Kerekesné Füzi Zsuzsanna sk.

                                                                                                                        jegyző







Mellékletek