Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 18

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.18.

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §1

2. § (1)2

(2)3

2. A helyi közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat - adottságainak, valamint a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével - megszervezi a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 76. § (3)-(4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

e) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) A lakosság különböző művelődési célú, illetve közösségi tér igényű tevékenységének igény szerinti segítése, közművelődési színtér, helyszín biztosítása.

b) A különböző korosztályok eltérő szórakozási és közösségi igényeihez kulturált feltételek megteremtése.

c) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, a különböző rétegek és korosztályok ismerkedési, együttműködési alkalmainak támogatása.

d) Aktuális kérdésekről szellemi és vitafórum lebonyolítása.

e) A város és a Répce mente környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása és megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.

f) A kiemelkedő tehetségű helyi alkotók, civil közösségek közismertté tétele, fejlődésük támogatásának biztosítása.

g) A helyi tudás és a lokálpatriotizmus erősítése érdekében helyi információk cseréje, művelődési alkalmak kialakítása, rendszeressé tétele a városban működő nevelési-oktatási, közgyűjteményi, egészségügyi, szociális, gazdasági szervezetek, civil közösségek között.

h) Az egyetemes, a nemzeti, a helyi és a helyi nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetéséhez, bemutatásához; a megértés, a befogadás elősegítéséhez művelődési alkalmak biztosítása, így előadások, hangversenyek, művészeti kiállítások, irodalmi estek, filmklubok szervezése.

i) Helytörténeti, településismertető kiállítások szervezése.

j) Az ünnepek kultúrájának gondozása: a nemzeti, a helyi és helyi nemzetiségi ünnepek, évfordulók, világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele, ünnepi alkalmak biztosítása, rendezvények, műsorok, bemutatók, találkozók, versenyek, vetélkedők szervezése.

k) Jeles napokon ajándékvásárok, sokadalmak szervezése.

l) Amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek, kézműves tevékenységek, irodalmi-, önképző körök tevékenységének támogatása, műveikből rendezvények, bemutatók, kiállítások szervezése.

m) Az iskolai képzést kiegészítő, öntevékeny, önképző, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek megteremtése.

n) Mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalmak szervezése.

o) Számítógép, adatbázis, internet használati lehetőségeinek biztosítása, digitális írástudás lehető legszélesebb körben való terjesztése.

p) Információk gyűjtése és közismertté tétele a város civil szervezetei, közösségei, intézményei és a vállalkozók által kínált művelődési lehetőségekről, szabadidős programokról.

q) A kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele.

r) Tájékoztatás biztosítása a térség kulturális és környezeti nevezetességeiről.

s) Kapcsolat ápolása a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, a határon túli magyarság művelődő közösségeivel, a testvérváros kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1)4 Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közművelődési intézményt, a Petőfi Sándor Művelődési- Sportház és Könyvtárat (székhely: 9735 Csepreg, Széchenyi tér 31., hrsz.: 1233, telephely: 9735 Csepreg, Kossuth utca 2., hrsz.: 578) (továbbiakban: Művelődési Ház) működtet. Feladatellátásának részletes szabályait az intézmény szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

(2) A Művelődési Ház közművelődési feladatainak ellátáshoz az Önkormányzat biztosítja - a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 4. § és 13. §-ában meghatározott - szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(3) A Művelődési Ház a feladatellátás átláthatósága érdekében a tárgyévet megelőző év novemberében tartandó testületi ülésre éves munkatervet, a tervezett közművelődési programok, rendezvények megvalósulásáról a tárgyévet követő év márciusában pénzügyi, szakmai beszámolót köteles készíteni.

(4)5 A Művelődési Ház - illeszkedve a közösségi kezdeményezésekhez, rendezvényekhez - a hét öt napján, napi 8 órában tart nyitva, melyből egy nap szabadnapra vagy munkaszüneti napra esik, továbbá a hét három napján magába foglalja a 16.00-19.00 óra közötti időszakot.

(5) A település minden lakosa jogosult igénybe venni a Művelődési Ház közművelődési szolgáltatásait, és az Önkormányzat által kötött közművelődési megállapodásokban meghatározott szolgáltatásokat.

(6) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli, és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, illetve más kulturális tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.

(7) Az Önkormányzat és a feladatellátók a közművelődési lehetőségekről,

a) a helyi sajtón, és – televízión keresztül,

b) plakátok, szórólapok útján,

c) a települési és intézményi honlapokon és közösségi oldalakon tájékoztatják a lakosságot.

(8) A helyi közművelődési tevékenység támogatása érdekében, a Művelődési Ház tevékenységén túl, az Önkormányzat - a Képviselő-testület szakbizottságai és a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével - a következő általános jellegű tevékenységeket látja el:

a) Koordináló, tanácsadó, együttműködő tevékenységet végez a város közművelődési célú szervezeteivel, más civil szervezetekkel, intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel - a helyi közösségi művelődés és a közművelődési feladatok megvalósításának anyagi feltételeit gyarapító lehetőségek megteremtése érdekében.

b)6 Helyi lakossági képviselet biztosítása-, a közművelődési feladatellátással kapcsolatos észrevételek, javaslatok megfogalmazása érdekében évente legalább egy alkalommal fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével.

c) Segíti, koordinálja a közművelődési tevékenységet szolgáló információs rendszer megteremtését, a város kulturális arculatát reálisan megjelenítő tájékoztatási struktúra kialakítását.

d) A város jelentős természeti, kulturális, közösségi értékeinek védelme, megőrzése érdekében, elősegíti ezen értékek együttműködés révén történő bemutatását és fejlesztését.

e) Különös figyelemmel kíván tanácsadó és koordináló tevékenységével hozzájárulni a város kiemelkedő művészeti közösségeinek, kultúrtörténeti értékeinek és hagyományainak megőrzéséhez, fejlesztéséhez, bemutatásához, megismertetéséhez.

4. A helyi közművelődési feladatok finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési intézményfenntartás, beruházás, fejlesztés, állagmegóvás kiadásait. E rendelet 3. §-ában meghatározott feladatok ellátását az Önkormányzat a Művelődési Háznak nyújtott részben települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladataira kapott állami támogatásból, másrészt saját önkormányzati irányító szervi pénzügyi támogatásból, továbbá a pályázati úton elnyert támogatásokból fedezi.

(2) A Művelődési Ház a közművelődési feladatai színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el.

(3) A település kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényekre a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében az Önkormányzat költségvetésében elkülönítve is biztosíthat támogatást.

(4) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében - a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében - biztosíthatja azt a pénzügyi keretet, amellyel a civil szervezetek kulturális tevékenységét támogatja.

5. A közművelődési feladatok ellátásában együttműködő partnerek

6. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásainak és feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a település területén működő köznevelési intézményekkel,

b) a települési nemzetiségi önkormányzatokkal,

c) az egyházakkal és közösségeikkel,

d) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

e) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel, személyekkel,

f) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

g) a települési székhelyű, kulturális tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetekkel.

6. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § (1) A törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a Művelődési Ház törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat a Művelődési Ház szakmai ellenőrzését a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

(4)7

7. Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet 2019. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 9/1999. (V. 13.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

1

Az 1. §-át a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. § (1) bekezdését a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § (2) bekezdését a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § (1) bekezdése a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (4) bekezdése a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (8) bekezdés b) pontja a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 7. § (4) bekezdését a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.