Bükkszenterzsébet község képviselő testülete 1/2020.(II.13.) önkormányzati rendelete

Bükkszenterzsébet Községi Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 13- 2020. 08. 27

Bükkszenterzsébet Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 23.§ (1) bekezdése, az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet és Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény alapján a következőket rendeli el:


1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed Bükkszenterzsébet Község Önkormányzata Képviselő-testületére és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre.

(2) A képviselő-testület a címrendet az alábbiak szerint állapítja meg:

Önálló címet alkot:

  • Bükkszenterzsébeti Százszorszép Óvoda
  • Önkormányzat tevékenységei gyűjtőnév.

(3) Az Önkormányzat bevételeinek címrendes bemutatását a 9. melléklet, kiadásainak címrendes bemutatását a 10. melléklet tartalmazza.


2. §

(1) Bükkszenterzsébet Község Önkormányzata költségvetésének

a) tárgyévi költségvetési bevételét                                   207.320.780 Ft-ban,

aa) működési költségvetési bevételét                          207.320.780 Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét                     0 Ft-ban,

b) tárgyévi költségvetési kiadását                                    207.320.780 Ft-ban,

ba) működési költségvetési kiadását                         158.426.738 Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását                      48.894.042 Ft-ban,

állapítja meg.


(2) Bükkszenterzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2020. évi infrastrukturális céltartalékot 0,- Ft összegben hagyja jóvá.


3. §

(1) Az önkormányzat 2020. évi költségvetésének bevételi előirányzatait főbb jogcímenként a 12. sz. melléklet tartalmazza.


(2) A bevételi előirányzatok tételes felsorolását az 1. és 2. melléklet, az intézményi működési bevételek intézményi és tevékenységenkénti megoszlását a 3. melléklet tartalmazza.


4. §

(1) Az önkormányzat 2020. évi költségvetésének kiadási előirányzatait a 13. sz. melléklet tartalmazza


(2) A működési kiadások előirányzatait intézményenként és tevékenységenként a 3. melléklet tartalmazza.

(3) A költségvetés mérlegét a 4. melléklet, az összevont mérlegét az 5. melléklet tartalmazza.

(4) Az előirányzat felhasználási ütemtervet e rendelet 6. melléklete tartalmazza.


5. §

A képviselő-testület a 2019. évi létszámkeretet az alábbiak szerint fogadja el:

a) Önkormányzat szakfeladatai foglalkoztatottak létszámkerete:                               2 fő,

b) Bükkszenterzsébeti Százszorszép Óvoda létszámkerete:                                       9 fő,

c) Közfoglalkoztatottak létszám-kerete a programok jóváhagyása után kerül meghatározásra.


6. §

Bükkszenterzsébet Község Önkormányzata az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektekhez kapcsolódó bevételek és kiadások kimutatását a 7. melléklet tartalmazza.

7. §

Bükkszenterzsébet Község Önkormányzatának több éves kihatással járó kötelezettsége nincs.


8. §

(1) A képviselő-testület az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettséginek tárgyévi és azt követő három évre várható összegét a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2020. évi előirányzatok felhasználása érdekében 500.000 Ft értékhatárig utólagos beszámolási kötelezettség mellett, ezen értékhatár fölött a képviselő-testület előzetes engedélyével kötelezettséget vállaljon.

9. §

Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításáról a képviselő-testület dönt.

10. §

(1) A képviselő-testület a 2019. évi pénzmaradvány végleges jóváhagyásáról zárszámadási rendeletben dönt, legkésőbb 2020. május 31-ig.

(2) A 2020. évben létrejövő többletbevétellel az általános tartalék előirányzatát kell növelni.


11. §

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) A költségvetési rendelet végrehajtása során takarékos és racionális gazdálkodást kell érvényesíteni, a tervezett kiadási előirányzattól való eltéréshez a képviselő-testület hozzájárulása szükséges.

(4) Az önkormányzatnál és intézményeinél keletkező többletbevételek felhasználásáról a képviselőtestület dönt. Működési jellegű bevételi többletet a hiány csökkentésére használja fel. Felhalmozási jellegű többlet esetén tartalékba helyezi, melynek felhasználásáról később rendelkezik a testület.

(5) A képviselőtestület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszámkeretek közötti átcsoportosítást csak a képviselőtestület engedélyezhet, a kiemelt előirányzaton belül, illetve létszámkereten belül az önállóan működő költségvetési szerv (az önkormányzatot is beleértve) a részelőirányzatokat – annak összegét nem érintve - önállóan módosíthatja.

(6) 2020. január 1-jétől e rendelet elfogadásának időpontjáig terjedő időtartamban a polgármester az önkormányzat költségvetését megillető bevételeket a hatályos jogszabályok szerint beszedte és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadásokat arányosan teljesítette.

(7) A közfoglalkoztatással kapcsolatos kiadások elszámolásánál, az állam által nem fedezett költségek finanszírozását a Képviselőtestület a szociális juttatások keretének a terhére számolja el.


12. §

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Bükkszenterzsébet, 2020. február 12.





                      Ortó Szilárd                                                    Érsek Henrietta

                      polgármester                                                           jegyző

Mellékletek