Gyöngyöshalász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020. (VII.3.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2020. 07. 04- 2020. 09. 18

Gyöngyöshalász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Mötv. 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet területi hatálya Gyöngyöshalász község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki Gyöngyöshalász község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások valamelyikét elköveti.

(3) A rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásnak minősül minden olyan magatartás, melyet Gyöngyöshalász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a rendeletben ekként meghatároz.

(4) A rendelet azon magatartási szabályok megsértése esetén nem alkalmazható, amelyeket magasabb szintű jogszabály bűncselekménynek vagy szabálysértésnek minősít, vagy közigazgatási bírsággal szankcionál.

2. Eljárási szabályok


2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárás bejelentés, vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indulhat.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás miatt indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt Gyöngyöshalász Község Önkormányzata Képviselő-testületének átruházott hatáskörében eljárva a Gyöngyöshalászi Polgármesteri Hivatal jegyzője folytatja le a közigazgatási eljárást, és szabja ki a közigazgatási bírságot. A másodfokú hatóság Gyöngyöshalász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben természetes személy esetében 5.000 forinttól 200.000 forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 5.000 forinttól 2.000.000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(5) A helyszíni intézkedés során a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegővel szemben 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásának van helye.

(6) A közigazgatási bírság kiszabására a Gyöngyöshalászi Polgármesteri Hivatal jegyzője, a helyszíni bírság kiszabására a Gyöngyöshalászi Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelője jogosult.

(7) Ha a helyszíni intézkedés alkalmával az elkövető a jogsértést teljes mértékben elismeri, és súlyosabb jogkövetkezmény alkalmazása nem indokolt, vele szemben a Gyöngyöshalászi Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelője helyszíni bírságot alkalmazhat. Ha az ügyfél a jogsértést nem ismeri el, a közterület-felügyelő bejelentést tesz a közigazgatási eljárás lefolytatása érdekében.

(8) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás súlyát, természetes személy esetén a magatartás megszegőjének szociális és jövedelmi körülményeit.

(9) A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés is alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetésétől is kell visszatartó hatás várható.

(10) Közigazgatási bírság kiszabásának fiatalkorúval szemben akkor van helye, ha a fiatalkorú önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy önként vállalja a bírság megfizetését.

(11) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás miatt kiszabott közigazgatási bírságot – az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül – a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson, vagy banki átutalással Gyöngyöshalász Község Önkormányzatának külön erre a célra elkülönített pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

(12) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás miatt kiszabott helyszíni bírságot a bírság kiszabását követő 15 napon belül csekken, vagy banki átutalással Gyöngyöshalász Község Önkormányzatának külön erre a célra elkülönített pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

II. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások


1. A közterületek rendeltetésétől eltérő használatával kapcsolatos szabályok megsértése


3. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) a közterület használat engedélyezésére irányadó, a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet megsérti,

b) a házszámtábla kihelyezésének szabályaira irányadó, a közterületek elnevezéséről, a házszámozás szabályairól szóló önkormányzati rendeletet megsérti,

c) a súlykorlátozást jelző közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra behajtási engedély nélkül behajtva, Gyöngyöshalász község közigazgatási területén a súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendeletet megsérti.

2. A településtisztasággal, környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos szabályok megsértése


4. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) az ingatlan és az ingatlan előtti járda tisztántartásáról (hó eltakarításáról, síkosságmentesítéséről) nem gondoskodik,

b) az ingatlan előtti (melletti) árkot, folyókát, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja, vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja,

c) a beépített, illetve beépítetlen belterületi ingatlan előtti járdán, illetve mellette nőtt gazt nem irtja, a kinyúló ágak és bokrok nyeséséről nem gondoskodik,

d) a járdáról letakarított havat a gyalogos, illetve járműközlekedést akadályozó módon rakja le. Havat útkereszteződésben, úttorkolatban, kapubejárat elé, tömegközlekedéshez szolgáló jármű megállóhelyénél, a közüzemi szolgáltatási, felszerelési tárgyra, közérdekű létesítményre, illetve parkosított területre rakja,

e) szennyvizet, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékvízlefolyó utcai aknába, illetőleg a csapadékelvezető árokba vezet, önt,

f) közkifolyót nem háztartási vízszükséglet kielégítése céljára engedély, illetve hozzájárulás nélkül igénybe vesz,

g) közterületen és kirándulóhelyen elhelyezett és általa beszennyezett felszerelési és berendezési tárgyakat nem tisztítja meg,

h) a gondozott zöldterületre járművel ráhajt vagy azon parkol,

i) avar és kerti hulladékok nyílt téren történő égetését végzi a megengedett időponton kívül.

j) az ingatlanok és közterületek tisztántartásának szabályaira irányadó, a köztisztaság fenntartásáról, valamint az avar és a kerti hulladék égetéséről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat megsérti.

3. A temetőről és a temetkezéssel kapcsolatos szabályok megsértése


5. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) a temetőbe kutyát bevisz, a vakvezető kutya kivételével,

b) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakja,

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégeti,

d) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarja, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérti,

e) a temető használati és igénybevételi rendjére irányadó, a temetkezés helyi rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat megsérti.

4. Az állattartással kapcsolatos szabályok megsértése


6. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) az ebet közterületen, illetve a lakóház közös használatú helyiségeiben és annak udvarán biztonságos vezetésre alkalmas pórázon nem tartja. Harapós vagy támadó természetű ebet harapás ellen szájkosárral nem látja el.

b) bekerített ingatlanon az ebet úgy tartja szabadon, hogy az eb közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanokra történő bejutását, valamint a kerítés résein történő kiharapását nem akadályozza meg,

c) bekerítetlen ingatlanon ebet tart,

d) ebet a zárt ingatlanról közterületre vagy más közforgalmú területre kiviszi, és a közterületen tartózkodók, közlekedők biztonságát veszélyezteti,

e) nem gondoskodik arról, hogy az eb a közterületet – ürülékével vagy egyéb módon – ne szennyezze,

f) az ebet beengedi, beviszi, illetve tartja, a vakvezető kutya, valamint az intézmény őrzését szolgáló eb kivételével:

fa) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helységbe,

fb) nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területére,

fc) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

fd) temető területére

g) közterületen a gazdátlan, kóbor állatokat eteti.

h) az állattartás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat megsérti.

5. A dohányzással kapcsolatos szabályok megsértése


7. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) a vallási szertartás végzésére szolgáló épület (templom) bejáratától számított 5 méteres körzeten belül,

b) a temető területén belül dohányzik.

6. A község címer és zászló alapításáról és használatának rendjével kapcsolatos szabályok megsértése


8. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a község jelképeit jogosulatlanul vagy engedélytől eltérő módon használja fel, vagy sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza.


7. Gyöngyöshalász község nevének felvételével és használatával kapcsolatos szabályok megsértése


9. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a község nevét jogosulatlanul vagy engedélytől eltérő módon használja fel, vagy sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza.

III. Fejezet

Záró rendelkezések


10. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Gyöngyöshalász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013. (XII.10.) önkormányzati rendelete


(3) Az e rendeletben foglalt szabályokat a hatálybalépést követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.


Gyöngyöshalász, 2020. július 03.


Pásztor János                                                             dr. Kovács Andrea

polgármester                                                                          jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetve 2020. július 03. napján.



                                                                                               dr. Kovács Andrea

                                                                                                          jegyző