Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2020. (IV. 3.) önkormányzati rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 04- 2020. 04. 04

Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló  2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében  foglalt felhatalmazás alapján, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019.(XI.15.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) a következő 44/A. alcímmel egészül ki:

„44/A. A Közgyűlést megillető hatáskörök polgármester általi gyakorlása veszélyhelyzetben

81/A. § (1) Az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott, Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a Közgyűlés 5. § (2) bekezdésben a bizottságokra és a jegyzőre átruházott hatásköreit is.

(2) A polgármester a közgyűlési hatásköröket a Mötv. 9. §-ában meghatározott jóhiszeműség, valamint a társadalmi rendeltetetésnek megfelelő joggyakorlás elvével összhangban köteles gyakorolni, és döntéseinek mindenkor meg kell felelnie a szükségesség és arányosság követelményének.   

81/B. § (1) A 81/A. § (1) bekezdésében meghatározott esetben az Önkormányzat testületei nem üléseznek, ezért – a  81/D. § (5) bekezdésében foglalt kivétellel – a Közgyűlés működésére vonatkozó III. fejezet és a bizottságok működésére vonatkozó 38. alcím rendelkezéseit  nem lehet alkalmazni.

(2) A polgármester a  Város polgárait széles körben érintő, az Önkormányzat működését és gazdálkodását alapjaiban meghatározó ügyekben tervezett döntéseit megelőzően konzultációt tart. 

(3) A konzultációra sor kerülhet

a) a közgyűlési hatáskörök,

b) a Közgyűlés 5. § (2) bekezdésben a bizottságokra átruházott hatásköreinek

gyakorlásához kapcsolódóan.

(4) A konzultáción a (2) bekezdésben meghatározott, eredetileg közgyűlési hatáskörbe tartozó ügyben tervezett polgármesteri határozat meghozatala és  önkormányzati rendelet  megalkotása  előtt  véleményt nyilváníthat minden képviselő, átruházott bizottsági hatáskörben tervezett határozat vonatkozásában a polgármester kizárólag a hatáskör gyakorlására eredetileg jogosult bizottság tagjaival konzultál.

81/C. § (1) A 81/B. § (2) bekezdése szerinti konzultáció videókonferencia útján történik. Amennyiben a  konzultáció  közgyűlési és a bizottsági átruházott hatáskörbe tartozó ügyeket is érint, a képviselők véleményének döntés előtti kikérése történhet akár együtt, akár külön tartott videókonferencia útján.

 (2) A konzultáción személyesen a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző vagy az aljegyző, valamint a konferenciát rögzítő technikai személyzet vehet részt.

(3) A konzultáció  időpontjáról szóló értesítést  a polgármester által gyakorolt hatáskör szerint érintett képviselők elektronikus elérhetőségére a konzultáció megtartását megelőző 3 nappal előbb kézbesíteni kell.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott  értesítéshez csatolni kell a konzultáció témáinak listáját, a témák rövid szakmai ismertetését és a polgármesteri hatáskörgyakorlás során a Közgyűlés és a  bizottságok átruházott  közgyűlési hatáskörében meghozni tervezett határozatok, valamint a rendeletek tervezetét.

81/D. § (1) A konzultációt a polgármester vezeti.

(2) A konzultáció  részei:

1. polgármesteri tájékoztató,

2. közgyűlés hatáskörében tervezett polgármesteri döntés előtti konzultáció,

3. bizottságra átruházott közgyűlési hatáskörben tervezett polgármesteri dön-tés előtti konzultáció, amennyiben az egyeztetés a  2. pontban tartott konzultációval együtt tartott videókonferencia útján valósul meg.

(3) A konzultáció a polgármesteri tájékoztatóval kezdődik. Ennek keretében a polgármester tájékoztatja a videókonferenciába bekapcsolódó képviselőket a veszélyhelyzetben hozott döntéseiről, a veszélyhelyzet elhárításához és a védekezéshez kapcsolódó intézkedéseiről. A tájékoztatót követően a polgármester ismerteti a konzultáció témáit, majd  számba veszi a konzultáción részt vevő képviselőket. A konzultáción kizárólag a számba vett képviselők vehetnek részt. A képviselők a számba vételük időpontjában nyilatkoznak arról, mely témák vonatkozásában kívánnak véleményt nyilvánítani.

(4) A polgármester a téma ismertetését követően szót ad a téma vonatkozásában vélemény-nyilvánítási szándékot bejelentő képviselőknek. Vélemény-nyilvánításra minden képviselő számára 5 perc áll rendelkezésre. (5) A konzultáció témájától eltérés és az időkeret túllépése esetén a  20. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) A konzultáción elhangzó téma kapcsán  feltett kérdésekre, felvetett javaslatokra a konzultáció 81/C. § (2) bekezdésében meghatározott  személyes résztvevői a konzultáción rövid választ adhatnak.

81/E. § A konzultáción elhangzott vélemények a polgármestert döntésében nem kötik.

81/F. § A videókonferencia útján tartott konzultáció  időpontjáról a város lakosságát a város hivatalos honlapján értesíteni kell, a konzultáció nyilvánosságára  a 15. § (3) bekezdését kell alkalmazni.

81/G. §  A konzultáción elhangzottakról hangfelvétel, ennek alapján rövid összefoglaló jegyzőkönyv készül.”

2. § Az SZMSZ a következő 97/A. §-sal egészül ki:

„97/A. § A 44/A. alcím az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott, Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő napon hatályát veszti.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




        Péterffy Attila s.k.                                                                         Dr. Lovász István s.k.

                     polgármester                                                                                       jegy




Záradék:

Megalkotta: Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere a  2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében  meghatározott hatáskörében

Kihirdetve: 2020.  április 3. napján.

Mellékletek